Lunchinspiration: bagels

Click images for source

Precies 10 jaar geleden, meivakantie 2003, at ik voor het eerst een bagel. In Amerika, Florida om precies te zijn. Ik vond het maar een saaie donut, zo zonder suiker. Pas jaren later begreep ik dat een bagel iets heel anders is dan een ongezoete donut!
Bagels komen oorspronkelijk uit Europa, maar zijn door de Joodse gemeenschap meegenomen naar Amerika en daar zijn de broodjes mateloos populair geworden. Het gat in het broodje zit er om 2 redenen: het zorgt dat het broodje overal even gaar gebakken is (zo ontstaan er geen ‘deegklompen’), én het was praktisch om de broodjes te vervoeren en tentoon te stellen. Joodse bakkers trokken vaak met karren door de stad, dus het was praktisch om de bagels aan een touw te rijgen en aan de kar te binden.
Genoeg over de geschiedenis van bagels, op naar de recepten! Want ondanks de geweldige Bagels & Beans, zijn bagels nog niet écht populair in Nederland. Althans niet zo populair als in Amerika. En dat terwijl ze erg lekker zijn! Voor iedereen die eens een keer wat anders op z’n bord wil: neem een bagel!
Translation: Bagels are very popular in the USA, but here in The Netherlands we don’t often eat bagels. I’m trying to make a change, by giving these delicious bagel lunch inspiration!



Allereerst de bagel uit de beginpost, een perfecte bagel voor een zondagse ontbijtlunch. Je weet wel, dat het eigenlijk al lunchtijd is maar je eerst nog moet ontbijten. Deze bagel is de perfecte combinatie van beiden met lekkere rucola, serranoham en een gepocheerd eitje.
Een lekkere vegetarische ‘burger’ bagel met aubergine, rucola en cheddarkaas. Ik vind aubergine altijd een goede vleesvervanger!

Nog een gezonde vegetarische burger, met spinazie, noten en plakjes tofu. Het complete recept vind je hier.

Mjam, deze is perfect voor de zomer! Met avocado, tomaat, geroosterde paprika en geraspte kaas. Pak ze in met aluminiumfolie en neem ze mee naar het park, of het strand. Yum!

Dan een culinaire bagel: met geroosterde aubergine en courgette, kruidenhummus en asperges.

Deze vind ik zo leuk! Zowel voor een feestje als voor een verwenlunch voor jezelf. En nog super easy ook: leg een dikke plak mozzarella op je bagel, wat tomaatjes en Italiaanse kruiden erover en eventjes de oven in. Zodra de mozzarella gesmolten is en de bagels krokant, kun je ze eruit halen!

Dit is denk ik mijn favoriet. Alleen de bagel zelf ziet er al heerlijk uit met de sesam- en maanzaadjes. Maar dan het beleg! Sla, kalkoenfilet, peer en brie. Al zou ik zelf de peer misschien vervangen voor appel, maar verder gaat deze binnenkort zeker mijn maag vullen!

Nog meer bagelinspiratie vind je op mijn foodboard op Pinterest. Bagels zelf zijn iets lastiger te vinden. Bij de Albert Heijn kun worden ze per 4 verkocht, deze moet je zelf nog afbakken en zijn verder helemaal naturel.
Bij de Lidl hebben ze af en toe allerlei Amerikaanse producten, en dan zit de bagel er vaak ook bij in naturel, maar ook met zaden en andere smaken. Bij de bakker kun je ze wellicht ook vinden, maar dan zullen ze wel iets duurder zijn.
Je kunt ze natuurlijk ook nog zelf maken! Mochten jullie nog een goede tip hebben voor bagels, dan hoor ik het graag.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

  1. Ashleey

    Wat een origineel artikel en het ziet er allemaal zo lekker uit!

  2. Marlou

    ik ben fan van de pizza bagel! zo leuk! en simpel, al heb ik er zelf echt nog noooit aan gedacht :)

  3. Nanda

    Bij bagels en beans kun je ze ook los kopen om mee te nemen.
    Ik vind een bagel met zalm altijd erg lekker, of net geitenkaas en honing.

  4. Joyce

    Wat een heerlijke inspiratie! Vind bagels echt heerlijk.

  5. Quinty

    Ik heb er laatst voor het eerst een gegeten, en dat was inderdaad bij bagels en beans haha ;)

  6. Maura - YLT

    Jammmm! Ziet er allemaal heerlijk uit zeg, krijg alweer honger. Ze zijn inderdaad lastig te krijgen. Ik haal ze meestal bij de Lidl, daar hebben ze ook wel eens met zaadjes. Goede inderdaad om ze los te halen bij bagels & beans. Of zelf maken…misschien maar eens proberen!

  7. Sophie

    Naar aanleiding van dit leuke artikel ben ik gaan proberen om een ei te pocheren.. Dat vind ik nog behoorlijk moeilijk.
    Maar ik ga zeker weten een keer ook die andere variaties probereb :)

  8. sylvia

    Ziet er goed uit, maar toch blijf ik dat gat in het midden onhandig vinden ;P Ik had laatst een hele goeie met avocado, yum!

  9. Nick

    Jaaa bagels zijn delicious! Toevallig die laatste zelf ook een keer gemaakt.

  10. Appie

    Oh dat ziet er zo lekker uit! We hebben wel eens bagels gehad, maar ik vond het er niet zo lekker uitzien. Nu snap ik wel wat meer wat er lekker aan is, dus dat ga ik zeker snel is proberen!

    xoxo Appie | http://jusde-pomme.blogspot.com

  11. Appie

    Oh dat ziet er zo lekker uit! We hebben wel eens bagels gehad, maar ik vond het er niet zo lekker uitzien. Nu snap ik wel wat meer wat er lekker aan is, dus dat ga ik zeker snel is proberen!

    xoxo Appie | http://jusde-pomme.blogspot.com

  12. Angela

    Oooh jammie! Ik heb nog nooit een bagel gegeten – schaam – !

  13. Laura

    Lekker allemaal zeg!
    Alleen zijn de bagels van de AH geen bagels maar broodjes met een gat erin. Zo jammer altijd!

  14. Karlijn

    Die mini-pizza’s zijn schattig! Ziet er allemaal echt lekker uit. Ik vind bagels altijd lekker in van die leuke koffie/ontbijt-tentjes, maar een leuk idee om ze ook eens zelf te maken! :)

  15. Frank

    Bagels vind ik heerlijk, vooral als ze vers zijn. Je hebt nu in Leiden een ambachtelijke bagelbakker met een open bakkerij. Daar kan je zien hoe ze gemaakt, gekookt en gebakken worden. Echt gaaf.

    1. Marije

      Oh echt? Waar zit die bakker dan! Ik werk in Leiden, dus ik zou graag een keertje verse bagels willen kopen voor de lunch :-)

  16. Heerlijk! Ik at mijn eerste bagel in het leuke Bagels&Beans. Dat is nu echt mijn favoriete lunchtentje, jammie!

  17. Marije

    Goed, het water loopt me nu in de mond! Ik eet mijn bagel graag met geitenkaas, tijm, pijnboompitjes en honing. Een klassieke combinatie waar ik geen genoeg van kan krijgen.

  18. Lekker, ga ik eens proberen. Ik vind ze er eerlijk gezegd inderdaad zo… gezond uitzien vergeleken bij de donuts=P

Geef een reactie