Studentfood: Low Budget (€10 challenge)

Goed eten is belangrijk, maar als student zijnde niet altijd even makkelijk. We hebben het natuurlijk druk met onze studie, hobby’s, sociale contacten onderhouden, onze bijbaan.. En elke dag iets anders op tafel zetten vergt ook nog wat creativiteit plus: een volle boodschappen tas kost ook wat!
En precies op dit moment van de maand, wanneer de stufi er alweer doorheen gejaagd is en de volgende stortingsdatum ver weg lijkt, kan het verstandig zijn om wat meer budgetwise te koken. 
Aangezien december altijd een dure maand is, ga ik dit keer voor extra low budget. Als je dus echt nog maar een tientje op je rekening hebt staan. Don’t worry: je hoeft niet te leven op water en brood, met mijn tips red je het nog wel een week met €10.

Maandag
We beginnen met het open trekken van de kastjes. Welke restjes heb je nog in huis? Het zou zonde zijn om deze niet eerst op te maken. Met een ei en wat groentes maak je bijvoorbeeld een heerlijke omelet. Pizza’s lenen zich ook altijd goed voor restvoer. Bij de Lidl of Aldi koop je een pizzadeeg mix al voor 0,29 cent en blikjes tomatenpuree voor 0,07 cent. Al je restjes erop en je hebt een feestelijke avondmaaltijd. En als je echt lui bent kun je altijd nog een diepvriespizza bij de Appie halen, waar je voor €1,10 al een pizza maghuerita hebt. 
Schade: €1,10  Resterend bedrag: €8,90
            
Dinsdag
Sinds kort serveert Hema ook heerlijke diners in haar restaurants. Voor €5 heb je een bord friet met saté, een biefstukje, zalm of nasi. Maar het allerlekkerste gerecht, mét Hema’s specialiteit is het goedkoopst: boerenkool met worst! Voor slechts €2,50 krijg je een enorm bord boerenkool (ik kreeg ‘m niet op), met jus en een echte Hema rookworst. Voor dit bedrag kun je het niet zelf maken, zelfs een opwarm maaltijd is duurder. Bijkomend voordeel is dat je na het eten je vieze bordje zo kan afgeven, en je dus geen afwas hebt!
Schade: €2,50 Resterend bedrag: €6,40
Woensdag
Als drukke student heb je helemaal geen tijd voor de afwas, en daarom gaan we vanavond weer uiteten. Dit keer bij onze Zweedse vrienden van Ikea! Voor €2,19 heb je al een portie frietjes met Zweedse gehaktballetjes, inclusief een ijsje en onbeperkt drinken (of ja, als gierige Hollander vul jij je bekertje natuurlijk zo vaak als je wil). Meer zin in pasta? No problemo, er is ook een biologische variant van het kindermenu bestaande uit pasta met tomatensaus, appelsap en een yoghurt als toetje. Je komt niet aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groentes, maar gelukkig compenseert dat volle bord boerenkool van gisteren.
Schade: €2,19 Resterend bedrag: €4,21
                 
Donderdag
Met nog een halve week te gaan en nog maar €4,21 op de rekening moeten we even zuinig aan doen. En daarom gaan we vandaag weer uit eten, maar dit keer lekker goedkoop: bij vrienden! Nou heb ik het geluk dat ik een topkok onder mijn vrienden kan scharen, maar een bordje pasta is ook al lekker. Natuurlijk nodig jij ze de volgende keer bij jou uit, nadat de stufi weer is gestort ;-).
Schade: €0 Resterend bedrag: €4,21
Vrijdag
Het weekend is aangebroken, dus we kunnen wel wat langer in de keuken staan vandaag. Wat is er nou lekkerder in de winter dan een dampende kom soep met wat brood? Soep is zo gemaakt, en als je een beetje slim bent maak je gelijk een grote pan en vries je een voorraadje in. De basis voor een soep ligt vaak bij een uitje, wat knoflook, bouillon blokjes en een of twee aardappelen om te binden. Er vanuit gaande dat je wel een basis in de voorraadkast hebt liggen, hoef je alleen een of twee aardappels te kopen en wat groentes. Het recept voor deze broccoli soep vind je trouwens hier.
Wees slim, en haal je groentes bij de Turkse groenteboer. Voor 2 aardappelen en 2 broccoli’s ben je vaak niet meer dan €1,50 kwijt. Afbak kruidenpistoletje van de Albert Heijn erbij (€0,50) en je avondmaal is compleet.
Schade: €2 Resterend bedrag: €2,21
                                   
Zaterdag
Met nog maar iets meer dan twee euro op onze rekening wordt het lastig.. Maar het is zaterdag, en dus weekend en zo’n luie dag sluit je natuurlijk goed af met fastfood. Simpel, snel en stiekem af en toe best lekker. Bij Burger King heb je voor €2 al een heel menu! Drankje, cheeseburger en frietjes. Scheelt opnieuw weer een berg afwas en met het op en neer fietsen naar de Burger King heb je die extra calorieën natuurlijk alweer verbrand ;-).
Schade: €2 Resterend bedrag: €0,21
Zondag
Met nog maar 21 cent op onze rekening rest ons niet anders dan een bezoekje aan het ouderlijk huis. Vinden je ouders vast ook weer gezellig. Regel een gerecht met lekker veel groentes en pik ook nog een appeltje mee voor onderweg, zodat je weer wat extra vitamines binnenkrijgt die je afgelopen week een paar keer hebt moeten missen.
Mocht je geen weekend OV hebben, ga dan donderdag langs je ouders en eet op zondag bij vrienden in je studentenstad.
Schade: €0 Resterend bedrag: €0,21
Het is ons gelukt, een week lang avond eten voor minder dan €10. Vergeet niet dat je ook elke dag moet ontbijten en lunchen, dus zorg dat je altijd een goed gevulde koelkast en voorraadkast hebt. Mocht het geld dan op zijn of een keer vreselijk hard sneeuwen, kun je toch nog een avondmaaltje op tafel zetten. Hieronder volgt een lijstje met de basis voor in je koelkast en voorraadkast, de low budget versie. Dit is echt het minimale waarmee je zeker even vooruit komt:
– Kruiden peper, zout  Tip: bij Xenos en Action kun je heel goedkope molentjes kopen met verschillende soorten kruiden in 1. Goedkoop en makkelijk.
– Pasta zorg dat je naast pasta ook altijd een potje pesto en een blikje gepelde tomaten in huis hebt. Met die twee ingredienten kom je al een heel eind.
– Bouillonblokjes samen met een uitje en wat knoflook de basis voor elke soep en saus.
– Brood vries het in per 2 a 3 sneetjes, zodat je brood altijd vers is. Voor bij je ontbijt of voor bij de soep. Onverhoopt toch oud geworden? Maak er dan wentelteefjes van.
– Kaas I love kaas! Mijn koelkast ligt vaak vol met verschillende soorten kaas (feta, mozzarela, kaas voor op brood, kaasjes voor op toastjes..) maar zorg dat je in ieder geval 1 stukje kaas in de koelkast hebt liggen. Deze kun je als broodbeleg gebruiken, maar ook verwerken in je avondeten.
– Ranja niet per se noodzakelijk, maar wel een welkome afwisseling op kraanwater en bovendien budgetwise!
Nou ben ik vast nog wat producten vergeten, maar hier kom je al een heel eind mee. Wat zijn jouw absolute basistoppers? Wat heb jij altijd in huis? En wat zijn jouw budgetrecepten? Tips en aanvullingen zie ik graag in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 29 reacties

  1. Eva C.

    Ik vind het echt heel chic dat je alle dagen kookt. In België zijn er eigenlijk in alle grote studentensteden een soort van studentenrestaurants waar je voor een prikje heel lekker kan eten. Dat is dus heel verleidelijk om gewoon erheen te gaan en niets te hoeven koken

    1. Michelle

      Als ik het goed lees kookt ze alleen een pan met soep in deze voorbeeld week..Toch?

      Fijne tips Marlous!

  2. Sylvia

    Haha, ik dacht al dat ik goedkoop at, maar het kan nóg goedkoper. Ik kook ook vrijwel altijd zelf, ben niet zo van de afhaaldingen ;)

  3. T

    ik heb van de zomer voor 5/6 euro een week lang gegeten – elke dag zelf gekookt en wel zonder vlees.

  4. Gemma

    Klein budget maakt creatief! Die molentjes van de Xenos en Action staan ook standaard in mijn keukenkastje..

  5. Ice Pandora

    You go girl :P van die ‘euro’ huismerken zijn ook
    goed te doen vind ik! Xx

  6. Nanda

    Ik ben zo blij dat ik geen studentenbudget meer heb :p Maar je wordt er wel creatief van. Heb ook wel eens een weekje op noodlesoep geleefd :’)

  7. Super leuk om te lezen Marlous! :) Ik heb deze challenge laatst ook een keer gedaan en het is inderdaad echt prima te doen!

  8. Haha, ik wou net zeggen: moet jij niet ontbijten en lunchen, maar dat kwam daarna inderdaad nog ;-). Knap hoor, en zeker inspirerend om een keer een weekje een budgetchallenge te doen!

  9. Jennifer

    Ik koop inderdaad aan het begin van de week een uitgebreid gerecht en alles wat ik overhoud maak ik de rest van de week op. Ik eet ook vaak nog met mijn vriend, dus de ene week ben ik iets meer kwijt (omdat ik aan de beurt ben voor de booschappen) dan de andere week. Maar uiteindelijk is het wel goed in balans! Ik probeer maandelijks niet meer dan 50,- aan boodschappen te besteden en ik ben ‘s weekends eigenlijk niet super vaak meer bij m’n ouders. Dus daar reken ik de weekenden ook bij. Ik heb trouwens wel mazzel dat als ik moet werken, ik een broodje Subway eet als maaltijd en dan ben ik ook niet super veel kwijt (personeelskorting), vaak zelfs minder dan een normale maaltijd. Ja, het is schipperen, maar je kunt zeker heel low budget eten!

  10. cheyenne

    haha goed gedaan! dit ga ik ook even inzetten, meteen na de feestdagen ;)
    xo, cheyenne

  11. Wat een grappige post! ik ben niet zo goed in het budgetkoken, ik mis dan bijvoorbeeld echt m’n verse kaasjes. Toch probeer ik het zeker zo af en toe, en dan kom ik inderdaad ook wel uit op een lekker soepje, een simpele pasta maar ook gebakken rijst gerechten.

  12. Eline

    Hahah wow! Ik geef soms €10 uit op één dag aan eten :p. Dit is niets voor mij! Wel chapeau dat je dit hebt kunnen doen.

  13. Kiki

    Wat leuk! Ik ga dit zeker eens proberen als ik op kamers woon. Liefs

  14. Dina

    Ik vind dit echt knap! Ik geef echt veel meer geld uit aan avondeten, misschien ook omdat ik zo veel mogelijk biologisch koop.

  15. Geweldig artikel! Vooral dat je voor dat geld zo vaak ‘uit eten’ kan, supergrappig. Ik probeer de laatste tijd veel minder geld uit te geven aan boodschappen. Het is een soort challenge geworden , haha.

  16. Ys

    Leuk artikel! Sowieso mooie blog, je hebt een nieuwe volger :) liefs!

  17. Marloes

    Leuk artikel, maar ik had liever 10 zelfgemaakte recepten gehad. Had ik meer aan gehad :P. Als mijn geld op is eet ik vaak pasta, met een tomaat in blokjes gesneden en kort gebakken en een uit. Super lekker, cheap en toch wat vitamientjes!

    1. Marlous H

      Haha snap ik, maar 10 zelfmaak recepten voor in totaal 10 euro voor 1 persoon is erg lastig.. Of je moet ingredienten voor 2 gerechten kopen en daarmee variëren. Dan eet je wel bijna elke dag hetzelfde, en daar houd ik niet zo van..

  18. Maura - YLT

    Aaaah wat lief dat je me een topkok noemt haha! En how low can you go, wauw! Mijn boodschappen zijn serieus dagelijks al 15 €

  19. Samantha

    Dat meen je – dineren bij de HEMA is nu ook een optie? Ik heb echt zeven jaar bij de HEMA gewerkt, t/m augustus dit jaar. Iedere dag was het weer een chaos met de ontbijtjes, dus ik ben wel benieuwd hoe erg het dan nu is tegen het einde van de middag… Is dat dan alleen op koopavonden of zijn die HEMA-vestigingen tot later open? Pure nieuwsgierigheid – in ‘mijn’ HEMA moest er altijd echt wel rond 16.00/16.30 uur gestart worden met schoonmaken terwijl de rest klanten bleef helpen. Kan me niet voorstellen dat de winkel op tijd gesloten kan worden als er dan ook nog mensen in de rij staan voor een bord boerenkool haha.

    1. Marlous H

      Ze zijn geloof ik niet langer open, en het is inderdaad altijd erg druk haha. Lijkt me ook echt vreselijk, zo vlak voor sluit nog een lading mensen die even komt eten..

  20. Anoeska

    Wat knap gedaan zeg! Lijkt me heel erg moeilijk, spreek ook ‘n beetje uit eigen ervaring haha.

  21. Marleen

    Goede tips zeg! Wat goed gedaan! Ben ik wel duur merk ik. Ik ben ook niet zo van reizen voor eten, want dat kost mij ook altijd veel geld (ikea/burgerking liggen toch op zo’n 5/10km afstand), maar de tips van lidl en verse soep vind ik erg goed. Wat knap zeg!

Geef een reactie