Portugal hotspots: leuke adresjes en tips in Lissabon, Ericeira en Porto

Portugal hotspots

Deze zomer was ik op vakantie in Portugal. Voor mij een nieuw land, maar zeker voor herhaling vatbaar! We vlogen op Lissabon, gingen een dag naar Sintra, verbleven vervolgens een paar dagen bij Olá Onda in Ericeira en eindigden onze reis in Porto. Hoewel we écht vakantie hebben gevierd moesten we natuurlijk ook eten en slapen. In deze post deel ik mijn favoriete Portugal hotspots met jullie!

i love the seaside

Je zag ‘m al in de foto bovenaan dit artikel: het boek I love the seaside. In deze gids (die ook beschikbaar is voor Frankrijk, Spanje of voor de hele Atlantische kust) staan een heleboel leuke adresjes. Slaapplekken (van goedkope hostels tot chique hotelletjes), eettentjes, koffiezaakjes, maar ook adresjes van surf- en yogascholen.

Het boek is ingedeeld per streek, omdat elke streek zijn eigen sfeer heeft. Door de goede omschrijving van het boek kun je zo besluiten welke kuststreek het beste bij jou past. Zo is het in het zuiden van Portugal een stuk warmer en is de zee veel rustiger: perfect voor een luier strandvakantie. Ter hoogte van Lissabon, waar wij zaten, zijn er juist perfecte golven om op te surfen!

De gids richt zich niet per se op surfers, maar op zeeliefhebbers in het algemeen (waar surfers natuurlijk wel onder vallen!). De vele hotspots worden afgewisseld met yoga-oefeningen, perfect om even tot rust te komen. Mocht je binnenkort gaan roadtrippen langs de kust, dan mag dit boek niet ontbreken! Ik haalde ook veel adresjes uit deze gids.

Portugal hotspots

lissabon

Lissabon was prachtig, maar ook best pittig. Met temperaturen rond de 30 graden en veel steile heuvels is rondlopen door de stad een ware workout! In Lissabon hebben we een keer bij een (achteraf) saai ontbijt tentje gezeten, een keer zelf gekookt en een keer een burger gehaald na een lange dag op stap te zijn geweest. Voor Lissabon heb ik dus niet heel veel adresjes, maar deze zijn de moeite waard:

Portugal hotspots Portugal hotspots

Ontbijten bij Nicolau

Deze tip kreeg ik van mijn huisgenootje, die in het voorjaar in Lissabon was geweest. Bij Nicolau kun je heerlijk ontbijten! Pancakes, avocado toast, smoothie bowls, yoghurt met granola.. ze hebben het er allemaal, voor fijne prijsjes. In Portugal eet je namelijk een stuk goedkoper buiten de deur! Wij zaten op het terras, maar van binnen is Nicolau ook super leuk met mintgroene muren en een tropisch behangetje. De koffie is mwoah (maar die vond ik nergens super in Portugal), maar je krijgt hier wel enorm schattige zakjes suiker erbij.

Portugal hotspots Portugal hotspots

Pastéis eten bij Pastéis de Belem

Bij Pastéis de Belem is het altijd druk. Laat je niet weerhouden door de rij buiten, binnen 5 minuten ben je aan de buurt. Je schijnt hier de allerlekkerste pastéis te kunnen eten, de typische bladerdeeg gebakjes met zoete crèmevulling. Ik heb er verschillende geproefd en merkte weinig verschil, maar ze zijn in Belem niet duurder dan elders en het is een goed excuus voor een uitstapje naar de wijk Belem. Hier is het een stuk rustiger dan in het centrum van Lissabon!

Portugal hotspots Portugal hotspots

3-gangen lunch voor €10 bij The Decadente

Bij het hippe hostel The Independente hoort dit (voor een hostel) nog vrij chique restaurantje. Tussen 12 en 15 eet je hier een drie gangen lunch voor 10 euro. Over die 12-15 zijn ze overigens heel streng, wij waren er om 15:15 en mochten niet meer van de deal gebruik maken – gelukkig hadden ze andere lekkere gerechtjes voor onder de €10 op de kaart staan. Een aanrader dus, maar kom op tijd!

Portugal hotspots

Ericeira

Ericeira was de perfecte tussenstop voor Lissabon en Porto. Het is een echt surfdorp, maar ook als niet-surfer is er genoeg te doen. Hier raakten wij verslaafd aan de smoothie bowls! Ontbijten deden we elke dag bij ons verblijf surf house Olá Onda  en ‘s avonds maakten we vaak een salade. Voor Ericeira heb ik dus maar twee adresjes, maar wel twee hele fijne:

Portugal hotspots Portugal hotspots

Salades en smoothie bowls bij de Sunset Bamboo bar

Dit adresje heb ik uit de I love the seaside gids, en werd gelijk m’n favoriet in Ericeira. We zijn hier meerdere keren terug geweest omdat alles zo lekker was, en bovendien ook zo goedkoop! We aten hier heerlijke kleurrijke salades met veel fruit en noten (deze ga ik thuis zeker eens namaken!) en ik leerde mijn vriend kennismaken met de smoothie bowl. Naast salades en smoothie bowls hebben ze ook heerlijke mega tosti’s op de kaart staan. Het is geen super hip healthy tentje, het straalt eerder iets tropisch uit.

Portugal hotspots Portugal hotspots

Smoothie bowls in een kokosnoot bij Nalu Bowls

Nalu bowls is een heel grappig en klein open lucht cafeetje. Als het regent heb je dus pech, maar wanneer het zonnetje schijnt zit je hier heerlijk. Ze serveren de smoothie bowls hier in kokosnoten, zo tof!

Portugal hotspots

Porto

Porto was onze favoriete bestemming van deze trip. Wat kleiner en daardoor overzichtelijker dan Lissabon, en ook wat minder heet en heuvelachtig. Porto zit vol leuke adresjes – hier wil ik zeker nog eens terugkomen voor een citytrip. Wij zaten echter aan het einde van onze vakantie dus deden lekker lui en zijn vaak bij dezelfde adresjes gaan eten (want never change a winning team & liever lui dan moe toch? ;-)).

Portugal hotspots

Ontbijten bij Zenith brunch & cocktails

Dit adresje tipte Florence me. Bij Zenith kun je heerlijk uitgebreid ontbijten. Op de kaart staan smoothie bowls (yes!), toast (die je zelf samen kunt stellen: met ei, avocado, kaas, spek etc) en bijvoorbeeld shakshuka. Het enige gekke is dat ze de gerechten hier niet samen uit serveren, dus soms moet je even op elkaar wachten. Wel is het zo lekker dat we hier nog eens terug zijn gekomen!

Portugal hotspots

Ontbijten met pannenkoeken bij O Diplomata

Bij O Diplomata kom je voor de pannenkoeken, die je zelf kan samenstellen! Eerst kies je voor het soort pannenkoeken (normale, blueberry, spelt of zelfs vegan pannenkoeken). Vervolgens kies je een ‘saus’, van jam tot chocopasta. Daarna kies je fruit, vervolgens een bolletje ijs en als laatste een topping (oreo cookie crumbles, nootjes etc). Je mag natuurlijk stappen overslaan of nog veel meer toppings nemen.

Wij gingen voor een uitgebreide brunch en kregen naast pannenkoeken ook nog een acai bowl, ei met spek en koffie en een sapje. De koffie was niet te drinken, maar voor €10 maakte dat niks uit.

Portugal hotspots

Hartige pastéis bij Bolachas

Naast de zoete gebakjes zijn er ook een heleboel hartige pastéis te verkrijgen. Vaak zijn ze rond de euro per stuk en vullen ze een stuk beter dan de zoete variant. Sowieso ben ik meer van hartige hapjes dan zoete, dus deze snack is zeker een aanrader. Van buiten zien ze er allemaal ongeveer hetzelfde uit, vraag dus naar de vulling (of laat je verrassen!).

Portugal hotspots

Sieraden shoppen bij conceptstore 43 Branco

Dit winkeltje zat naast onze Airbnb en nog voordat we ingecheckt hadden kocht ik al een ring. Ze hebben hier een heleboel leuke subtiele sieraden, fijne ringetjes of kettingen met een klein hangertje. Daarnaast kun je er ook terecht voor andere accessoires. Er zijn drie vestigingen door heel Porto, tegenover Bolachas zit er ook een.

Dit waren mijn favoriete Portugal hotspots! Mocht je nog aanvullingen hebben dan hoor ik dat graag. Vergeet ook niet mijn dagboekjes van onze vakantie (deel 1 en deel 2) te bekijken voor nog veel meer aanraders.

[bg-box]Het boek I love the seaside heb ik gekregen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Shirley

    Ik was in juli anderhalve dag in Porto, maar dat vroeg om meer. Ik wil wel een keer terug om meer van de stad te zien en rustig rond te slenteren. Ik heb nu vooral de toeristische highlights bezocht. O Diplomata ga ik zeker onthouden, want die pannenkoek op jouw foto ziet er echt fantastisch uit. Ik ben in Porto iets luxer gaan eten bij Essencia, een restaurant met veel vegetarische opties.

  2. Marloes

    Leuk zeg, mooie foto’s heb je gemaakt. Grappig wat je zegt over de koffie, ik vond er ook vrij weinig aan. Ook nergens een lekkere cappuccino… Op onze airbnb-adresjes hadden we een Nespresso-apparaat, dus we zijn de vakantie wel doorgekomen. Voor zo’n zoet pasteitje mag je mij wel ‘s nachts wakker maken, haha. Ik vond ze erg lekker, maar inderdaad weinig verschil per adres.
    Ik zou niet zo snel terug gaan naar Lissabon, maar we willen wel nog een keer naar Nazare, het dorp waar we daarvoor waren. Heerlijke plek, ook echt een aanrader als je van surfen houdt.

    1. Ja Nazare lijkt me ook zo gaaf! Vooral als er van die monstergolven zijn haha. Lissabon staat nu ook niet per se op mijn lijstje, maar Porto wil ik zeker nog eens bezoeken!

Geef een reactie