One line a day

Jaren heb ik dagboeken bijgehouden. De eerste was een Spicegirls notitieboek uit 1998. Daarin schreef ik dingen als ‘vandaag ging ik naar oma’ of plakte ik stickers (ook van de Spicegirls) die mijn broer voor mij op de kermis had gewonnen. Later had ik een klapper, waar ik tabbladen in deed voor sub categorieën zoals ‘mooie zinnen’, ‘msn namen’ en ‘outfits’. Toentertijd kwam Ezzie’s dagboek van Francine Oomen uit, en geheel in Ezzie’s Dagboek stijl begon ik ook plaatjes uit tijdschriften te knippen en gezichtjes te tekenen met daarin weergegeven: mijn mood, het aantal pukkels en een cijfer voor mijn haar. Ja echt.
 Later kocht ik gewoon notitieboekjes, elk jaar begon ik op 1 januari. Rond kerst 2008 kocht ik in Thailand een heel mooi boekje, en mijn laatste kocht ik eind 2009, een TeNeues New York notitieboekje. Maar eigenlijk was ik niet zo goed in het bijhouden van dagboeken. Daarbij schreef ik alleen over oppervlakkige dingen: jongens, uitgaan, drama’s op school, vindt hij me nou wel of niet leuk.. dat soort dingen. Om de een of andere reden schreef ik nooit op waar ik écht mee zat, omdat ik geen zin had om het nog eens te herhalen en op te schrijven. Nee, zo’n dagboek bijhouden was te veel werk voor mij.

Maar daar komt verandering in! Ik ben een heel leuk concept tegengekomen. Ik ben binnenkort jarig en dat komt goed uit. Dan kan ik het boekje voor mijn verjaardag vragen, maar nog belangrijker: dan heb ik een datum om te beginnen. Ik vind namelijk dat je een dagboek niet ‘zomaar’ kan beginnen. Dat moet of op 1 januari, of op een andere speciale dag die een nieuw begin aangeeft zoals bijvoorbeeld je verjaardag. Op internet kwam ik de ‘One line a day’ boekjes tegen. Je hebt er verschillenden:

Dit is een dagboekje waar je 5 jaar lang, elke dag een paar zinnetjes kan schrijven. Je beschrijft dus kort je dag, of juist wat eruit sprong die dag. Of een positief en een negatief punt van die dag. Elke dag heeft 1 bladzijde, die verdeeld is over meerdere jaren. Na 5 jaar heb je dus een overzicht per dag wat je de afgelopen 5 jaar hebt gedaan. Het boek is te koop bij Bol.com voor €16.00 (klik op de titel).
Een uitkomst! Je hebt altijd wel tijd om eventjes 5 regeltjes vol te schrijven over je dag. Ik ben bang dat het misschien voor sommige dagen zelfs te kort is. En zo’n overzicht is natuurlijk heel gaaf. Toen ik verder ging zoeken kwam ik ook nog deze alternatieven tegen:
Hetzelfde principe, maar dan voor 3 jaar in plaats van 5. Magazine Flow heeft in samenwerking met illustratrice Geertje Aalders een hele stationery set uitgegeven waaronder dus dit One line a day dagboekje. Deze is te koop bij geselecteerde Bruna winkels, maar ook online te bestellen (klik op titel) voor €15.00. Ik vind de vormgeving iets minder, juist dat klassieke, simpele van het vorige boekje vind ik heel mooi. Maar 5 jaar is wel erg lang.. 3 jaar lijkt me misschien wat beter vol te houden. Voordeel daarvan is ook dat je per bladzijde niet 5 keer je dag beschrijft, maar 3 keer. Je houdt dus iets meer plek over om te schrijven (maar niet heel veel, het boekje is iets kleiner).
Mocht het nog steeds allemaal niet naar wens zijn, dan kun je het natuurlijk ook altijd zelf maken. Zo vond ik op Flickr iemand die een 5 jarig One line a Day boekje had gekregen maar uiteindelijk er mee was gestopt omdat de lijntjes zo dicht op elkaar lagen. Daardoor moest ze met een heel klein met een fijne pen schrijven. Dat is natuurlijk te veel gedoe dus besloot ze zelf naar een oplossing te zoeken.
Links zie je het originele One line a Day boekje (wat overigens een andere variant is dan boekje nummer 1), rechts zie je haar eigen versie, gemaakt van een Moleskine agenda. Voordeel hiervan is dat je helemaal zelf de indeling kunt maken. Je kunt dus bijvoorbeeld ook kiezen om maar 2 jaar te doen. Of 4. Daarnaast kun je dan elk notitieboekje ervoor gebruiken, dus in de kleur en/of print die jij leuk vindt. Je moet wel een datum stempel kopen en zelf lijntjes trekken met een liniaal. Wanneer je een agenda gebruikt zal er bovenaan ook een dag genoemd staan, en die klopt de jaren erna natuurlijk niet meer. Als je dat niet wil moet je een gewoon notitie boekje kopen. Klik op de titel voor meer foto’s!
Ik twijfel dus nog. Boekje 1 vind ik mooier dan boekje 2, maar mijn voorkeur gaat toch eerder naar 3 jaar dan 5 jaar. Tot mijn 21e verjaardag zou ook kunnen, dat is dan 2 jaar. In dat geval zou ik hem zelf moeten maken. Wat ik eigenlijk heel leuk vind, maar wel veel werk. Ik denk dat ik sowieso een keer zo’n boekje maak, lijkt me een leuk cadeau voor een vriendin. Maar ik wil er op mijn verjaardag al mee beginnen en dat is toch al vrij snel.. daarbij heb ik nog een bol.com tegoedbon van 10 euro dus dat is ook weer verleidelijk.. Lastig, zo’n luxeprobleem! Voor welke zou jij gaan?
Translation: I’m thinking about buying a ‘One line a Day’ diary. I have always had diaries but I could never keep up with them, so this would be perfect. I found this 5 year long One line a Day diary from Chronicle books, a 3 year long Dutch version and a DIY on Flickr. Now I’m doubting what to do.. Make one myself? Or just buy one? And should I go for a 3 year long daily diary or a 5 year long daily diary? What would you do? 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Leanne

  Aaah dat is zo leuk, die wil ik ook! Maar is het niet de bedoeling dat je er op 1 Januari mee begint? Anders is de eerste helft van je boekje leeg in het eerste jaar…

 2. Lana.

  Wat een leuk concept, is wel iets voor mij. Ik zou voor de eerste gaan, want ik houd van mooie vormgeving ;)!

 3. Superleuk, heb er wel eens eerder iets over gelezen en willen kopen, maar nu ga ik hem helemaal halen! Toppost dus :D
  xx

 4. super leuk! l zou ik ook bang zijn om te weinig ruimte te hebben om te schrijven. maar het concept zelf is erg slim, want wat je zegt, je het altijd wel even tijd om een paar zinnen over je dag te schrijven.

  groetjes
  deed

 5. Ik had er ook al over gelezen, ik vind het eerste echt heel leuk! Al weet ik niet of het iets voor mij zou zijn! Heb ook een dagboek maar ik schrijf er niet regelmatig in. Als ik dan schrijf zijn het ineens enkele A4tjes vol, dus ik vrees dat dit niet echt zou werken voor mij ;) Wel echt een heel tof concept!

 6. loen

  heee jaa ik ben naar vaticaanstad gegaan natuurlijk! haha ik werd echt even stil van de st pieter! st ignazio zijn we niet geweest volgens mij (haha we bezochten echt 5 kerken per dag dus ik heb ze niet echt onthouden). en dit is echt een leuk concept! liefs

 7. loen

  awh dankjewel! ja ik heb het met echte viooltjes gedaan die ik heb gedroogd, heb ingescand, toen zwart wit uitgeprint en met ecoline gekleurd en toen weer ingescand. de tussenkopjes zijn met ecoline geschreven en de header ook. dus wel een beetje ”analoog” dus haha! liefs.

 8. london loves

  It’s definately a good idea because you really value those books in a few years time.. but then again, just one line a day is less enjoyable to read then a proper diary entry. Maybe you should try normal ones again and if you don’t feel like writing a lenghty entry, write one line! ;)
  xxx

  Giveaway on London Last Night!

 9. Nathalie

  Ik heb de eerste diary. Ik vind het juist een heel leuk idee dat het voor de komende 5 jaar is. Dat zijn volgensmij de meest spannende en belangrijke jaren voor mij! Dus ben benieuwd en kijk enthousiast uit naar wat er allemaal op me wacht in de toekomst! Ik begin begin 2012 erin :)

 10. Anouk

  Leuk idee! Een dagboek werkt niet voor mij. Maar heb wel een little red notebook voor allerlei notities. En vakantiedagboeken.

  Ben je al begonnen? En schrijf je ook elke dag in het boekje?

Geef een reactie