Tumblr is inmiddels niet meer weg te denken in mijn (bijna) dagelijkse internetroutine. Ik hou van Tumblr! Ik heb al ruim 2 jaar een tumblr, en inmiddels zijn er alweer veel dingen veranderd en is Tumblr ook bekender geworden in Nederland. Uitleggen hoe Tumblr werkt ga ik niet doen, het wijst zich allemaal voor zich en anders vind je hier nog een uitleg (stamt nog wel uit het Tumblarity tijdperk en het menu is ietwat veranderd, maar you’ll get it). Wel zal ik je wat handige tips & tricks meegeven die het Tumblren zo mogelijk nóg leuker maakt!
Translation: A list of tips and tricks for tumblr. List is only in Dutch, so use google translator :)
1. Credits
Er zijn ook veel ‘tegenstanders’ van Tumblr, dat komt voornamelijk omdat er op Tumblr veel plaatjes worden gepost maar zonder bron van de oorspronkelijke maker van de afbeelding. Officieel is het ook ‘not done’ om iets op Tumblr te posten zonder een link erbij te plaatsen waar je het plaatje vandaan gehaald hebt. Tumblr heeft in de jaren wat aanpassingen aangebracht, nu kun je heel gemakkelijk een doorkliklink invoeren en zelfs de bron (source) weergeven. Onder elke foto staat een extra vakje waar je de doorkliklink in kan vullen, wanneer mensen dan op die foto klikken, worden ze automatisch doorgelinkt naar die link die jij hebt ingevuld (bijvoorbeeld naar de oorspronkelijke maker van de afbeelding). Tegenwoordig kun je ook de ‘source’, ofwel bron invullen.
2. Tumblr bookmarklet
Veel foto’s worden van weheartit.com afgehaald. Dat is makkelijk (want je kunt op trefwoorden zoeken) en je vindt er vaak precies het soort plaatjes wat je wilt. Maar nergens staat een credit bij! Je kunt ook eens op Flickr.com kijken. Hier posten (amateur) fotografen hun foto’s, en er zitten vaak hele mooie tussen! Flickr is wel tot zekere hoogte beschermd tegen mensen die afbeeldingen zomaar kopiëren, rechtermuisknop + linkadres kopiëren gaat dus niet. Daar is een heel handige oplossing voor bedacht: de Tumblr bookmarklet. Je vindt hem hier. Sleep de ‘Share on Tumblr’ button naar je favorietenbalk en er verschijnt een soort knop. Wanneer je nu op de ‘Share on Tumblr’ knop drukt wanneer je een mooie foto op Flickr geopend hebt staan, wordt hij automatisch -mét source en credits- voor je op je tumblr gepost. Je kunt bij ‘advanced’ zelfs aangeven hoe laat je het wil posten en er tags aan toevoegen.
3. Foto’s
Veel foto’s worden dus van Flickr afgehaald, maar je moet soms wel even goed zoeken naar mooie foto’s. Als je eenmaal een bepaalde groep met mooie foto’s gevonden hebt leidt die je vaak weer tot andere mooie foto’s. Ik zal een begin voor je maken door een aantal ‘groups’ (groepen met foto’s) te geven:
- Film-Grain, een groep met alleen maar analoge foto’s
- Recordis Photography, een groep met zeer mooie foto’s!
- Respire, dit vind ik een typische Tumblr groep (ook opgericht door tumblr’s)
- Corners of my home, groep met interieur foto’s
Verder heb je natuurlijk nog talloze fotosites zoals weheartit.com, imgfave.com en ffffound.com (hoewel die wel wat artistieker is en vaak met credits) waar ik minder fan van ben.
Een theme kan heel bepalend zijn voor je tumblr. Al post je nog zulke mooie foto’s, als je een simpel of lelijk theme hebt zal ik niet lang rond blijven hangen. Je kunt uit heel veel themes kiezen; de standaard blogvorm, horizontaal, grote foto’s, kleine foto’s, meerdere foto’s, collage.. Je kunt je theme veranderen bij customize (klik bovenaan op je tumblr naam en dan verschijnt rechtsboven de optie ‘Customize appereance’). Je kunt natuurlijk een theme kiezen uit de voorbeelden die voor je geselecteerd zijn, maar er zijn nog zoveel meer themes! Hier een paar van mijn favoriete themes (sites van mensen die meerdere themes hebben gemaakt):
- http://fiebretheemes.tumblr.com
- http://sleepythemes.tumblr.com
- http://smpldesign.tumblr.com
- http://themes.pouretrebelle.com
Achter het envelopje en vraagteken staat een tandwieletje, deze staat voor ‘preferences’. Hier kun je een aantal voorkeuren aangeven en je emailadres/wachtwoord veranderen. Erg handig is de optie ‘enable endless scrolling’, zo kun je eindeloos door je dashboard scrollen zonder steeds op ‘next’ te hoeven klikken.
Ook voor je tumblr zijn er een paar instellingen. Klik boven op je tumblr naam en dan rechts op ‘settings’ om die te wijzigen. Daar kun je een avatar uploaden, je tumblr url veranderen (dit kan altijd, zo vaak je maar wilt. Echt handig is het alleen niet, zo kunnen mensen je niet meer terugvinden) en er zijn opties voor mensen om met jou in contact te komen. Zo kun je het hokje achter ‘replies’ aanvinken, dan kunnen mensen op elke post van je kort reageren. Wanneer je het hokje achter ‘ask’ aanvinkt, ontstaat er een speciale ‘ask’ button op jouw tumblr. Als mensen daar op klikken komen ze op een pagina terecht waar ze een tekstvak vinden waar ze jou een berichtje kunnen sturen. Zodra je ‘post’ hebt zal er een cijfertje staan bij het envelopje bovenaan het dashboard. Bij submission kun je mensen toestaan om posts (foto’s/tekst/links e.d.) in te sturen naar jouw blog, als suggestie. Dit kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld een thema blog hebt, en die afbeelding/tekst nog niet op jouw blog had staan.
<a href=”http://jouwtumblr.tumblr.com/tagged/*tag*”>*tag*</a>
Vul bij de eerste *tag* een tag in waarmee je bepaalde posts hebt getagged, bijvoorbeeld ‘quotes’. Wat je voor de tweede *tag* invult zal daadwerkelijk te zien zijn op je blog. Dat kan dus ‘quotes’ zijn, maar bijvoorbeeld ook ‘citaten’. Het belangrijkste is dat je al je posts consequent tagged (dus niet ‘quote’ en ‘quotes’ en ‘citaat’ maar allemaal op 1 manier) zodat ze allemaal samenvallen.
8. Comments
Tumblr is en blijft een microblog platform, een mogelijkheid om reacties achter te laten (op de reply en ask functie na) is er niet. Toch is die heel gemakkelijk in te bouwen via Disqus. Op de site genereer je zelf heel gemakkelijk een comment systeem die je door middel van een html code in je menu plaatst. Bedenk wel of zo’n systeem relevant is voor jouw blog: wanneer je vooral veel foto’s post is een reply functie vaak al voldoende. Pas wanneer je tumblr echt als blog gebruikt met veel teksten is het leuk als mensen ook echt kunnen reageren!
9. Extra apps en widgetsVoor meer extra’s en extensions moet je eens een kijkje hier nemen.
Tot slot mijn favorieten:
- http://dendolatry.tumblr.com
- http://papertissue.tumblr.com
- http://vulticulus.tumblr.com
- http://inspirasjontakk.tumblr.com
- http://inspirart.tumblr.com
- http://wolkenfabriek.tumblr.com
quiver – new yorq – a set a day
Dit bericht heeft 11 reacties
Hihi! wat leuk dat je mijn plaatjes tumblr linkt :)
het is dat ik weet dat Tumblr bestaat, maar ik doe er eigenlijk nooit iets mee!
maar ik zie de mooiste foto’s vaak wel via jouw blog en ook andere blogs verschijnen haha
ik moet actiever worden op tumblr :D
Ik heb zelf ook een tumblr, maar ben er momenteel niet zo actief. Het is altijd of bloggen of tumblren (?) bij mij! http://shrtct.tumblr.com is die van mij!
wat lief dat je mijn tumblr bij je favorites zet! :)
veel succes met de verhuizing verder, misschien zie ik je deze week nog bij de zomerfeesten! x
Leuk geschreven!
Ik gebruik een thema die niet een ‘archive’ heeft, terwijl ik dat wel graag zou willen. Weet jij toevallig of en hoe je dat zelf kan toevoegen?
Mijn pagina’s zijn:
http://sweetcaatje.tumblr.com
http://iheartadamlambert.tumblr.com
Hoi,
Bij mij wil tumblr mijn customizing changes niet saven. Als ik de save button aanklik zegt hij wel “saving”, maar daar blijft hij dan op staan en er gebeurt niets. Ik kom met de tumblr help index ook niet verder. Weet jij misschien wat ik kan doen?
Alvast bedankt,
José
josebianca.tumblr.com
fijn die uitleg. :)
ik heb ook sinds een tijdje tumblr.
xxlieve.tumblr.com
xx
Ik heb al een tijdje tumblr maar vind het nog steeds leuk om nieuwe dingen/blogs te ontdekken. :)
Wat tof dat ik één van je favorieten ben, dankjewel daarvoor!
super leuk en handig!!!