Link with love

Op veel sites en blogs zag ik het logo al voorbij komen, het zwarte rondje met ‘Link with love’ erin geschreven. Nieuwsgierig klikte ik erop en kwam ik uit bij Linkwithlove.org. Lwl wil mensen attenderen op het creditten van foto’s. Dus de rechtmatige eigenaar van afbeeldingen, fotografische beelden, kunst maar ook ideeën en DIY-projecten respecteren door een link naar de bron te vermelden als jij een foto van een ander gebruikt. 
Klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook! Helaas gebeurt het alleen niet veel. Door sites als Tumblr, Weheartit, Imgfave en Pinterest gaan vele originele bronnen verloren. Soms wordt er wel een mogelijkheid gegeven een bron te plaatsen, maar dan wordt als bron bijvoorbeeld een blog genoemd waar de foto’s op zijn gevonden, in plaats van de Flickr pagina waar de foto’s van zijn. Hierdoor zwerven veel mooie plaatjes rond op het internet zonder bron. Soms is het net dé perfecte foto bij je artikel, of vind je het gewoon een ontzettend mooi plaatje, en helaas ontbreekt dan de bron.
Je kunt dan 2 dingen doen: probeer de originele bron te achterhalen via websites als www.tineye.com of Google Image. Nog steeds geen credits gevonden? Plaats hem dan niet. Ik weet dat dit soms lastig is, en dat opzoeken veel werk is en ook ik heb vaak genoeg foto’s geplaatst zonder credits (kijk maar eens in mijn archief) maar het is beter om alleen foto’s te plaatsen waarbij je de bron weet. Niet alleen getuigt het van respect, ik vind ook dat het je eigen blog meer waarde geeft. Een blog die netjes credits geeft ziet er een stuk professioneler uit! Daarnaast loop je dan ook niet het risico problemen te krijgen mocht de rechtmatige eigenaar van de afbeelding verhaal komen halen.

Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden. Creditten jullie je foto’s? Vragen jullie ook toestemming voor het plaatsen van foto’s (zelf doe ik dit eigenlijk niet.. ik ga er vanuit dat wanneer er geen groot © over de foto heen staat en er gewoon netjes een link bij staat, dit voldoende is) of vinden jullie het allemaal onzin? En wanneer jij een DIY op een blog ziet, en deze namaakt (wel met eigen foto’s en tekst), noem je dan degene die de DIY heeft bedacht of gaat dat te ver?

Het is soms wel lastig hoor, op tumblr plaats ik vaak foto’s via Flickr (dus automatisch met credits), maar ik merk dat ik bij reblogs niet altijd check of er wel een originele bron bij zit.. Het blijft lastig, maar als ik al een klein beetje verandering kan brengen met deze post ben ik al blij! :-)

Translation: Do you credit the original source of all the photos you post on your blog? Read more about respectful sharing on the internet and using the right credits on www.linkwithlove.org.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Dagmar

  Ik vind het goed dat je hierover begint! Ik vergat in het verleden soms ook nog wel eens een bronvermelding, maar ik probeer het nu steeds vaker te doen. Wel zo respectvol! Iedereen zou dat gewoon moeten doen.

 2. Osina

  In het verleden vergat ik soms ook de bron te vermelden, maar tegenwoordig probeer ik het vaker te doen. Een tijdje geleden las ik een blogje van iemand en die was kwaad omdat ze één van haar eigen gemaakte foto’s tegen kwam op weheartit (zonder haar naam of website!). Sindsdien probeer ik altijd de originele bron te vinden van een afbeelding. Het is inderdaad wel zo respectvol ;). Ik irriteer me soms ook aan bloggers die hun bron NIET vermelden..

 3. Nathalie

  Amen! Ik gebruik alleen mijn eigen foto’s op mijn blog, dus dat scheelt. Bij het plaatsen van recepten en ideeën e.d. plaats ik altijd een linkje.

 4. elisse

  Ik heb mijn lesje wel geleerd ;-) Dat was ook veruit de enige keer dat ik geen bron heb vermeld, verder voor DIY doe ik dat wel altijd, vind ik wel zo netjes. Maar wel een goeie blogpost, ik zet het plaatje ook op mijn blog!

 5. Anaïs

  Ik studeer geschiedenis, en het vermelden van bronnen is zowat het belangrijkste element in het schrijven van een paper, artikel, …, dus ik ben het er volledig mee eens!
  Als ik iets nieuws plaats op tumblr plaats ik er wel de url van de site waar ik ‘m gevonden heb, maar als ik reblog niet … dat is wat nutteloos want als je doorklikt naar wie hem voor t eerst heeft gepost kan je toch ook zien waar ie vandaan komt? Op mijn eigen blog post ik eigenlijk enkel foto’s die ik zelf maak, of filmstills die ik neem, dus daar is er niet zo’n probleem.
  (Ik moet toch eens uitzoeken wat Flickr nu eigenlijk is, je upload je foto’s en dan wat?)

 6. Stéphanie

  Ik zet er wel altijd bij waar ik heb gevonden heb als ik een foto gebruik, maar ik heb er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat dat natuurlijk ook niet de originele bron is. Wel goed om wat vaker bij stil te staan!

 7. Jessi

  Ik link vaak foto’s van Weheartit of foto’s die ik ooit opsloeg op mijn pc en gewoon ben vergeten waar ze van komen. De laatste tijd sla ik foto’s die ik op internet vind op met als naam de link naar de bron en probeer ik weheartit of pinterest zo weinig mogelijk te gebruiken. Tenzij de foto te mooi is om niet te gebruiken :) Maar ik probeer het te beperken.

  Ik probeer al mijn foto’s te linken naar de originele bron. Dat hoort gewoon zo vind ik. Als ik iets namaak zal ik dat ook altijd braafjes linken. Soms vraag ik wel aan de eigenaar van de foto’s of ik ze mag gebruiken, als ze dit zelf op hun site vermelden. Anders ga ik ervan uit dat gewoonweg linken zonder toestemming te vragen wel mag :)

  Ik vind dit zelf ook heel erg belangrijk. Link with love zal vanaf nu ook op mijn blog verschijnen :)

 8. Marijke

  Ik zet de bron er altijd bij. Het kan wel zijn dat dit ooit niet is gebeurd, maar meestal wel. Zelf zou ik het ook niet leuk vinden als iemand mijn foto’s zou gebruiken zonder mij als link erbij te zetten.

 9. Ik zet de bron er ook altijd bij, en als ik er geen heb gebruik ik tineye om de bron alsnog te vinden. Als ik die echt niet vind, post ik de foto wel nog als ik dat echt wil en vraag ik om de bron te melden als iemand het weet :)
  Als ik op tumblr reblog let ik daar eigenlijk niet echt op (te gemakkelijk he), maar op mijn ‘echte’ blog àltijd, ik zoek altijd naar de originele bron en erger mij er ook echt aan als anderen dat niet doen!
  Aangezien ik zelf ook foto’s neem, vind ik het ook belangrijk om credit te geven, want ik wil ook dat anderen dat voor mij doen :)

 10. Sylvia

  Ik heb het Link with Love-plaatje ook al maanden op m’n blog staan, ik vind het erg belangrijk om goed te linken. Al moet ik wel zeggen dat ik met teksten beter op de bronvermelding let dan met plaatjes. Van afbeeldingen zijn vaak zoveel dezelfde versies te vinden dat het soms moeilijk is te kiezen naar wie je dan zal linken..

 11. Soms kom ik ineens foto’s tegen die ikzelf heb gemaakt zonder link en dan baal ik wel, daarom probeer ik alles wat niet van mij is goed te linken. Maar het is uiteindelijk denk ik onvermijdelijk dat alles in de grote boze images-poel terecht komt – alles is van iedereen

  :(

 12. Raya

  Ik zet mijn bron er steeds bij. Bronvermelding wordt er bij mij al ingestampt (om het nu plat te zeggen ^^) vanaf de middelbare school. Ik zal het dus altijd doen. Het is ook respectvol.

Geef een reactie