10 tips & tricks for bloggers

Ik krijg vaak mailtjes van mensen of ik ze wil helpen met hun blog, en of ik misschien tips heb. Na 2 jaar lastdaysofspringblog.com (en ruim 8 jaar bloggen) heb ik wel het een en ander opgestoken. Ik help jullie graag, maar het leek me handiger om het een keer in een algemeen artikel te doen! Aangezien het Tumblr tips & tricks artikel ook zo vaak gelezen is, hier de blog variant!
Ik ben natuurlijk geen alwetend medium, dit zijn mijn ervaringen. Mocht jij nog aanvullingen hebben dan hoor ik het graag!

Translation: Since I get many questions about blogging, I decided to write an article about it. It’s completely in Dutch, so please use Google Translator!

1. Wees origineel.
Op alle vlakken. Spreekt voor zich maar is toch best lastig! Te beginnen met een goede blognaam, maar ook met de inhoud van je blog. Zorg dat je iets nieuws te brengen hebt (of als je een al bekend onderwerp aansnijdt: zorg dat je het beter doet dan de rest!). Wees ook origineel met je layout, een kopie van een andere blog is niet alleen onorigineel maar ook verwarrend!

2. Give credit where credit is due.
Ik schreef er al eerder een artikel over, credit geven is zo belangrijk! Ook al heb je al jaren een blog vol plaatjes zonder credits, het is nooit te laat om met een schone lei te beginnen. Dus vanaf nu: élke foto credit geven (dat doe je zo: ‘photo by “Naam Achternaam”‘ en dan eventueel een doorkliklink van de naam of ‘photo via www.website.com’). Als je de originele bron niet kan vinden helpen Google Imagesearch of tineye.com soms nog, anders kun je de foto beter niet gebruiken. Oh enne, tumblr/weheartit/imgfave e.d. zijn geen bronnen, maar gewoon verzamelsites van plaatjes zonder bron ;-). Niet gebruiken dus!

3. Kies een stijl.
Naast dat je origineel moet zijn is het handig om een eigen stijl te kiezen. Dit hoeft niet per se een heel specifieke stijl te zijn (kijk maar naar mijn blog), maar probeer een rode draad in je blog te vormen. Een blog hoeft bijvoorbeeld niet alleen over mode of beauty te gaan, richt het meer op dingen die jij leuk vindt. Dat is ook makkelijker vol te houden, dan jezelf te verplichten om aan 1 vast thema te blijven. Het is handig om vaste categorieën of onderwerpen in te bouwen die je wekelijks of regelmatig terug laat komen. Dit zorgt er voor dat je bezoekers weten wat ze aan je hebben en terug zullen komen, en voor je zelf is het ook fijn zeker als je eventjes geen inspiratie hebt.

4. Maak categorieën/tag je posts.
Zeker als je een nieuwe blog begint is het handig om van te voren een paar vaste categorieën te bedenken. Categorieën en tags (trefwoorden voor je posts) helpen je lezers om makkelijker iets terug te vinden. Ik heb mijn blog in gedeeld in 3 categorieën: Personal, Inspiration en Creative. Ik schrijf dan ook voornamelijk over dingen die in die categorieën passen. Verder heb ik nog subcategorieën (onderaan in het menu te vinden) zoals bijvoorbeeld recipes, photography en interior. Klik een subcategorie aan voor een nog specifiekere sortering van mijn blog. Als je op DIY klikt zie je gelijk al mijn DIY blogs onder elkaar, dat is makkelijk!
En dat makkelijke, dat is fijn. Niet alleen voor je lezers, maar ook voor jezelf. Zo is makkelijk iets terug te vinden en geef je ook een soort structuur aan je blog. Mijn tip: bedenk een paar hoofd categorieën (niet te veel) en probeer alle posts daarin in te delen. Een enorme waslijst aan categorieën/tags is niet meer overzichtelijk en werkt juist averechts.

5. Verificatie code/antie spam code.
Spam is vervelend, maar een onleesbare captcha code die je 4 keer opnieuw moet invoeren is nog veel vervelender! Ik moet zeggen dat het mij er soms van weerhoudt om te reageren, zeker als het na 3 keer nog niet lukt. Ik heb mijn spamfilter uitstaan en alsnog wordt alle spam eruit gefilterd. Er glipt hooguit 1 bericht per jaar er tussen door, maar die verwijder ik direct. Dus.. hoe zet je die code uit (dit geldt overigens voor Blogger!)? Ik kon de optie alleen in de oude interface vinden, dus als je de nieuwe oranje-wit interface gebruikt, klik dan rechtsboven op het tandwieltje om naar de oude interface te gaan. Dan naar instellingen > reacties en scroll dan naar beneden waar je de verificatie code kan uitschakelen. Het schijnt dat bij de overgang naar de nieuwe interface heel veel blogs automatisch een spamfilter kregen, ook als je het voorheen uit had staan. Moeite waard dus om deze opnieuw uit te zetten. Over een maand verdwijnt de oude interface volledig, en aangezien ik niet weet hoe het in de oude interface moet, doe het nu! Als het goed is, hoeven jullie bij mij ook geen verificatie code in te typen (anders hoor ik het graag!).

6. Persoonlijk.
Dit vind ik zelf een lastig punt. Ik blog nu al bijna twee jaar op deze blog, en pas sinds een halfjaar weten mijn ouders en vrienden er echt van. Voorheen wisten alleen mijn beste vrienden hiervan, omdat het toch wel een beetje gek was om te bloggen. Waarom zou je je leven op het internet gooien? In het begin blogte ik zo anoniem mogelijk, en hoewel ik nog steeds niet mijn hele hebbe en houwe hierop gooi, probeer ik mijn blog wel een stuk persoonlijker te maken omdat persoonlijke blogs veel boeiender en leuker zijn om te lezen! Je hoeft niet per se al je geheimen prijs te geven, je kan je blog ook al persoonlijk maken door zelf foto’s voor je blog te maken in plaats van alle foto’s van het internet te halen. Een recept post met foto’s die je zelf hebt gemaakt komt veel ‘echter’ over dan standaard foto’s van het internet. Je kunt er ook voor kiezen om je gezicht niet te posten, maar wel je outfit. Het leuke aan blogs die (een beetje) persoonlijk zijn, is dat je het gevoel hebt de persoon echt te (leren) kennen. Het wordt leuker om de blog en de persoon te gaan volgen en de ontwikkelingen te zien. Daarbij maakt het je blog ook origineler, want er bestaat per slot van rekening maar 1 van jou op deze wereld!

7. Vormgeving.
Het oog wil natuurlijk ook wat, kies daarom een mooie layout die bij de inhoud van je blog past. Zelf heb ik minimale kennis van photoshop en html, maar met de tutorials en gratis downloads van puglypixel.com kwam ik een heel eind. Een goede tip dus, ook voor mooie templates die je nog helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen, maar waar de html en CSS in ieder geval klopt. Het is handig om een soort reserve blog te maken waarop je je layout kan oefenen en uittesten zodat wanneer je vast loopt je niet een blog met een halve layout hebt (ja been there, done that.. haha ik ben altijd veel te impulsief met dat soort dingen!). Daarna kopieer je de html code in een keer en plak je die in je ‘echte’ blog.
Zorg ook dat je altijd mooie en zo scherp mogelijke foto’s gebruikt, het liefst allemaal van hetzelfde formaat. Ik zorg bijvoorbeeld zoveel mogelijk dat mijn foto’s een standaard breedte van 640 pixels hebben (hoogte is afhankelijk van de grootte van de afbeelding). Afbeelding formaten wijzigen kan heel gemakkelijk met photoshop of met photobucket (en er zijn vast nog talloze fotobewerkingsprogramma’s gratis online te vinden). Foto’s van hetzelfde formaat zien er ordelijk uit en maakt je blog rustiger.

8. Actief bloggen.
Als je wat meer lezers wilt, zul je een beetje in actie moeten komen. Naast regelmatige updates (toch wel minimaal 1 keer per week) is het ook verstandig om reacties bij anderen achter te laten (zodat ze jouw blog leren kennen). Laat geen spamreacties als ‘leuk hoor www.mijnblog.nl’ achter, dit werkt juist averechts. Een oprecht leuke reactie zorgt er eerder voor dat je de aandacht trekt van een andere lezer. Door bij anderen te reageren leren meer mensen jouw blog kennen. Daarnaast zou je blog ook nog kunnen promoten door middel van een facebookpagina en een twitteraccount. Wederom geldt: doe dit wel subtiel, wanneer je iedereen dood gooit met je blog werkt dit juist averechts. Verder heb ik geen geheim ofzo, wees gewoon creatief en origineel, dat maakt dat mensen jouw blog leuk vinden en hem ook aan anderen zullen tippen!

9. Statistieken.
Naast dat het gewoon leuk is om je statistieken te bekijken (hoeveel bezoekers heb ik? via wie komen ze op mijn blog? etc.) kan het ook handig zijn voor eventuele toekomstige adverteerders. Alleen zijn de ingebouwde statistieken van blogger nou niet heel betrouwbaar.. Vaak zijn ze niet gedetailleerd genoeg en geven ze veel hogere aantallen aan dan in werkelijkheid. Goede alternatieven hiervoor zijn sitemeter.com en statcounter.com. Op deze sites kun je gratis en eenvoudig een account aanmaken, vervolgens plak je een code in je layout en vanaf dan houden ze voor jou je statistieken bij. Deze statistieken zijn niet alleen veel preciezer, maar ook veel uitgbereider! Zo kan je zien hoe lang mensen op jouw blog rond hangen en welke pagina’s ze allemaal bezoeken, wat de pagina is waar de meeste mensen op terecht komen, wie voor jouw bezoekers zorgen en ga maar door.. Ik gebruik beiden nu al een tijdje en ben er erg tevreden over!

10. Blog voor jezelf.
En het aller belangrijkste: blog voor jezelf, omdat je het leuk vindt. Ik heb altijd al de drang om dingen met anderen te delen, ik ben een enthousiast persoon. Een blog is daar de uitgelezen plek voor! Zorg dat je schrijft over dingen die jij leuk vindt, houd het oprecht. Wanneer het bloggen een ‘moetje’ wordt en je met tegenzin stukjes een het typen bent kun je beter ophouden. Ga ook niet bloggen voor gratis spullen of voor advertentie inkomsten. Voordat je zoiets bereikt ben je toch alweer een hele tijd verder en zonder plezier houd je dat bloggen nooit vol! Daarbij zijn oprecht leuke en enthousiaste blogs veel leuker om te lezen dan blogs met afgeraffelde artikelen.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hadden! Voor vragen over html en dergelijke verwijs ik jullie door naar www.websiteforum.nl, waar ik ook ooit uitstekend geholpen ben met een vraag over mijn layout. Zelf heb ik er niet zoveel verstand van helaas! Mochten jullie nog tips voor mij of in het algemeen hebben dan hoor ik het graag!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Goede tips! En nu hoop ik dat inderdaad wat Blogger users die irritante code gaan uitzetten want als het na 3x inderdaad niet lukt laat ik het maar zitten.. ;)
  En ook goed om even te noemen dat mensen credit geven voor de foto’s, ik maak me er al niet meer ontzettend druk om als mijn foto’s ergens anders worden gebruikt zonder mijn naam (anders blijf je bezig en kost alleen maar energie), maar het is fijn als mensen uit zichzelf al de credit vermelden.
  En het laatste punt, helemaal mee eens, vooral voor jezelf doen en dan vinden anderen het vaak ook juist leuk omdat het niet zo geforceerd overkomt :)

 2. Osina

  Handige tips! Schrijven over persoonlijke dingen vind ik zelf ook lastig..

 3. Olga

  Ik vind het altijd heel storend wanneer iemand over ALLE persoonlijke dingen blogt. Foto’s van iedereen uit het gezin hoef ik eigenlijk niet aan de lopende band te zien. Voor een keertje vind ik dat niet erg, maar het hoeft geen gezinsblog te worden.

 4. Britt

  Heel handig artikel! Deze tips ga ik zeker gebruiken!

 5. Des

  ik heb zoveel tips gelezen over hoe je zo leuk mogelijk kunt bloggen, maar die van jou vind ik het leukste. waarom? omdat je het serieus neemt, maar niet te serieus neemt. ik knap zo af van bloggers die er zooo serieus over doen. dan denk ik: jongens, tis maar een blog! en ik vind dat jij dat niet doet, en waardoor is je blog ook zo leuk!

  oww men, wat ben ik blij dat jij dat ook irritant vind van die captcha nogwatcode. ook dat weerhoudt mij om een reactie te laten.

  verder: echt goede tips. vooral dat laatste! en dat sluit dus ook weer op het “te serieus nemen”. blog gewoon lekker wat jij wil, waarover jij wil, wanneer jij wil. heb je een dag geen inspiratie? dan blog je lekker niet :).

  ow en dat van persoonlijk vind ik ook heel erg waar. kies je eigen “stijltje”.

 6. Liliane

  Fijn artikel! Ik denk dat beginnende bloggers hier veel aan hebben.
  Wat betreft die captcha codes, daar kan ik me soms ook aan ergeren maar ik kom er meestal pas achter nadat ik de comment al geschreven heb dus dan blijf ik toch proberen totdat ik een herkenbare code krijg ;)
  Ik heb zelf gewoon een goede spamfilter die eigenlijk nog nooit een spamcomment er door heeft laten gaan.

 7. Lifesplash

  Goede tips! Ook die uitgebreide tekst erbij is fijn. Ik zelf pas ook altijd erg op met me privacy, en vind moeilijk te bepalen wanneer ik teveel op internet zet. Want tja, eens op het web altijd op het web. :(

 8. Resy

  Erg handige tips, een aantal paste ik zelf al wel toe (zoals dat ik bijvoorbeeld zo min mogelijk andermans foto’s gebruik, en anders link ik, maar ze vooral zelf maak. Dat vind ik het leukste, maakt het ook persoonlijker). Maar er zitten ook wat nieuwe tussen die ik erg goed vind!

 9. Leuk deze post! Ik ben nog niet zo’n ervaren blogger, dus er staan wel nuttige tips tussen:)

  En een slimme manier om de vragen die je krijgt te beantwoorden;)

 10. Astrid

  Goede tips ik ben van plan de inhoud wat meer te vetanderen naar dingen die beter bij me passen. Mijn grootste tip is begin niet blog over een bepaald onderwerp omdat anderen ook succes daarbij hebben. Nee kies voor iets waar jij met ethousiasme over kan praten, wat jij geweldig vind. Zo wwil ik nu veranderen van beautyblog naar cteatieve blog met leuke tutorials. Zo ben ik echt en daar kan ik goed over vertellen en zo zal ik ook het juiste publiek benaderen.

  xx Astrid

 11. Sanderijn

  Super handig! En leuk geschreven.
  Ik ben zelf net begonnen met bloggen en het is nu nog zeker te zien. Een beetje vuilnisbakken idee van van alles wat. Nog een beetje zoekende dus, een beetje “Lieve Kitty” dagboek gefröbel. :o)

  Maar ach, ik vind het leuk en daar gaat het om!

  Grtz,
  Sanderijn

 12. BeHappy

  Leuk! Ik denk echt dat heel veel mensen (waaronder ik..) hier wat aan hebben!!! Het zijn echt goede tips!

 13. onereeler

  Ik ben sinds vorige week een blog begonnen dus deze post komt echt als geroepen!
  Ik kan me volledig vinden in al je tips en heb er nu al zeker wat aan gehad!:)

 14. ziensjen

  Wat een handige tips, en ook allemaal handige linkjes. Hier ga ik zeker iets aan hebben!

Geef een reactie