Travel tips & tricks


De vakantie staat voor de deur dus het perfecte moment om wat tips & tricks te geven voor de perfecte vakantie! Over de goedkoopste vliegtickets, tips tegen een jetlag, veilig reizen en originele vakanties! Of je nou al geboekt hebt of niet, sowieso de moeite van het lezen waard!

Translation: Tips and tricks for your vacation! About cheap fly tickets, anti-jetlag tips and more. Article is in Dutch so please use Google translator.Voordelig vliegen
Met de hoge benzine prijzen en de redelijk voordelige vluchtprijzen is het bijna aantrekkelijker om per vliegtuig op vakantie te gaan! Op skyscanner.nl en prijsvergelijk.nl vind je een duidelijk overzicht van de goedkoopste vliegtickets. Vaak heeft het zin om uit te wijken naar een regionaal vliegveld (bijvoorbeeld Eindhoven) of een vliegveld over de grens (Weeze in Duitsland) vanwege lagere belastingprijzen.
Volgens onderzoek kun je het beste op woensdag boeken, en dan wel in de nacht van dinsdag op woensdag om 01:00. Elke vrijdag worden nieuwe prijzen bekend gemaakt, vlak voor het einde van de week worden de prijzen verlaagd. Slechtste keuze om te boeken is in het weekend, dan boeken de meeste mensen en zijn de prijzen dus hoger.
Qua vertrekdagen zijn dinsdag en donderdag het meest gunstig, dan zijn de minste mensen aan het reizen. In Europa zijn vooral ochtendvluchten aan het begin van de week en avondvluchten aan het eind van de week erg duur, dit in verband met zakenreizen.
Via seatguru.com kun je van bijna elk vliegtuig alle stoelen (plaats, beenruimte etc.) bekijken, handig als je van te voren je stoel wilt reserveren! Neem bij voorkeur een stoel bij het raam: overdag heb je mooi uitzicht en ‘s nachts kun je tegen de wand aan leunen om te slapen. Een stoel bij het gangpad kan handig zijn als je vaak naar de toilet moet en je niet over andere passagiers heen wilt klauteren. Probeer een stoel in het midden ten alle tijden te vermijden..

Foto door mijn moeder

Jetlags
Jetlags zijn vervelend maar het hoort nou eenmaal bij het vliegen. Vanaf een tijdsverschil van 4 uur krijgt ons lichaam last van een jetlag. Officieel moet je ongeveer een dag per 1 á 2 uur tijdsverschil rekenen om er aan te wennen, al ben ik zelf vaak binnen 3 à 4 dagen helemaal gewend. Een paar tips om zo snel mogelijk te wennen aan het tijdsverschil: zet zodra je in het vliegtuig stapt je horloge gelijk aan de tijd van je bestemming zodat je al kan wennen aan de nieuwe tijd.
Houd je bij aankomst aan je nieuwe ritme, probeer op te blijven tot zonsondergang en sta op wanneer de zon op komt. (Zon)licht is een van de belangrijkste dingen die je helpen om te wennen aan je nieuwe ritme. Naast vermoeidheid ligt uitdroging ook op de loer, dus drink veel water!
Houd er rekening mee dat vliegen van West naar Oost altijd veel meer moeite kost dan andersom. Van Oost naar West vlieg je met de zon mee, en verleng je alleen je ritme wat veel beter te ‘handelen’ is voor je lichaam!

Foto door mijn moeder
Veilig op reis
Een weekje all inclusive naar Turkije of 2 weken kamperen in Frankrijk is misschien wat minder risicovol dan backpacken door Cambodja, maar goed voorbereid op reis gaan is altijd een pré!
Neem altijd een kopietje van je paspoort en belangrijke gegevens (vlucht- en verblijfgegevens) mee. Wanneer je paspoort gestolen word kom je zo veel gemakkelijker en sneller aan een nieuw tijdelijk exemplaar. Check voor de zekerheid ook even hoe je verzekerd bent en of dit voldoende is.
Zoek voor vertrek het plaatselijk alarmnummer op en zet hem in je telefoon, ik heb het zelf gelukkig nog nooit hoeven te gebruiken maar je weet maar nooit..
Wees verder alert, veel grote steden (bijvoorbeeld Barçelona) staan er om bekend dat het ‘s zomers stikt van de zakkenrollers. Let dus goed op je tas (draag hem eventueel op je buik) en voor risicolanden (bijvoorbeeld in Afrika of Zuid-Amerika) is een moneybelt wellicht een goed idee. 
Foto door mijn moeder
Origineel op reis
Naast alle bekende manieren zijn er ook wat minder bekende manieren om te reizen. De meesten kennen het fenomeen ‘couchsurfing’ inmiddels al wel, maar heb je het al eens serieus overwogen? Via couchsurfing.org kun je je aanmelden als host (iemand die zijn ‘bank’ (een echt bed mag ook) gratis ter beschikbaar stelt voor een overnachting) of als reiziger (iemand die graag gebruik maakt van zo’n ‘bank’). Je zit dan echt tussen de locals en vaak wil de host je ook wel even op stap nemen. Er zijn ook hosts die geen slaapplek beschikbaar hebben maar graag een stadswandeling met je maken of een kopje koffie gaan drinken. Spottedbylocals.com brengt je ook in contact met locals die je de mooiste plekjes van hun stad laten zien, die je niet in de reisgidsen vindt.
Wil je iets luxer verblijven, maar nog steeds het ‘local gevoel’ ervaren én wil je low budget? Dan is wimdu.nl een goed alternatief. Hier kun je kamers of appartementen boeken in allerlei steden. Deze kamers zijn niet van hotels of reisorganisaties maar gewoon van particulieren! Dus bijvoorbeeld van een studente die haar studentenkamer in hartje Parijs in de zomer beschikbaar stelt voor verhuur omdat ze ‘s zomers bij haar ouders verblijft. Of een appartement aan zee in Toscane van een stel dat op vakantie is. Je hebt verschillende soorten kamers in verschillende prijsklasses, maar over het algemeen toch wel een stuk goedkoper en vaak zit je op een toplocatie!

Tekst en informatie gebaseerd op ‘365 op Reis’ van Floortje Dessing.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Anni

  Wat maakt je moeder gave foto’s!

  Couchsurfing wil ik ook nog een keer proberen, maar ik durf nog niet zo goed. haha.

 2. Marlies

  Wauw, wat handig dit artikel!
  Ik ga zelf deze zomer op zeil&surfkamp, en naar Tsjechië. In Tsjechië zal ik een aantal tips goed kunnen gebruiken! (:

 3. Lin

  Goed stuk, wat ik een goeie tip vindt is achter het nummer (van bijvoorbeeld je ouders) ICE zetten. Dit staat voor In Case of Emergency.

 4. Mirthe

  Wat een goede tips, jeetje! Ook die aanraders van locals en goedkope appartementjes en zo, heel slim.

 5. Indira

  Goeie tips! En dit is ook handig: als je naar familie gaat moet je adressen en telefoonnummers meenemen, want als je apart gehaald wordt en je weet niet precies waar je heen gaat, maar alleen dat je wordt opgehaald, dan vinden ze je verdacht :P

 6. wanderlust

  kopie van belangrijke papieren kun je ook inscannen en naar jezelf mailen – stel de tas waar ook de kopietjes zitten wordt ook bestolen oid.

Geef een reactie