Berlin, Ich liebe dich pt3

Zondag is een luierdag, ook in Berlijn gaat alles dan wat relaxter. Winkels zijn gesloten (er zijn slechts enkele koopzondagen per jaar, meestal in December) en het is overal wat rustiger. Ondanks dat wij veel gebruik maken van de U-bahn (metro) en de Strassebahn (tram) lopen we denk ik toch wel elke dag zo’n 12km, dus vandaag wilden wij het ook wat rustiger aan doen.
Lees verder voor meer foto’s!
Translation: Another day in Berlin! Can’t get enough of this city. Read on for more pictures.

We begonnen met het Pergamonmuseum, een museum met zeer bijzondere stukken uit de Romeinse en Griekse oudheid maar ook met een afdeling Islamitische kunst, met prachtige tapijten en vazen. Grappig om hier stukken mozaïek te zien uit Jerash (Jordanië), terwijl ik die juist in Jerash miste. Hebben de Duitsers ze!
We liepen ook tegen een rommelmarktje aan en vonden daar deze schattige camera (foto rechtsonder, linker camera). Mijn vader en ik zijn fotografiefans en hebben inmiddels al een grote collectie, en besloten deze daar aan toe te voegen!
Daarna zijn we richting het Mauerpark gegaan, een langwerpig park waar een lange smalle weg nog doet herinneren aan de voormalige muur. Op zondagmiddag is dit echt the place to be, struin de rommelmarkt af (met echt leuke dingen!), koop een bak aardbeien voor een euro en een halve liter bier voor twee euro en zoek een plaatsje op het gras. Hier hangen ook de locals rond, ze picknicken met een wegwerp bbq, spelen wat liedjes op hun gitaar of jongleren met een stel ballen. Overal is wel iets te beleven, er hangt zo’n relaxte vriendelijke sfeer rond! Je kunt er ook heerlijk mensen kijken, iedereen ziet er leuk en mooi uit.
Goed, dit is de eerste keer Berlijn voor mij dus de toeristische klassiekers als Checkpoint Charlie mogen we niet missen. Het stelt niet veel meer voor dan dit bord, maar hee, ik ben er geweest!
Veel indrukwekkender is het holocaust monument, met de ruim 2100 blokken die je een gedesillusioneerd gevoel geven. Erg speciaal en prachtig tegelijkertijd.
Ik hou veel van geschiedenis en toevallig is de Koude Oorlog (en met name de spanningen tussen de VS en de Sovjet Unie en de bizarre situatie in Oost-Duitsland) mijn favoriete onderwerp. Een bezoekje aan het DDR museum mocht dan ook niet ontbreken, en wat is dit museum leuk! Ontzettend interessant en leerzaam, maar ook gewoon heel erg leuk. Veel spullen zijn bewaard gebleven, je kan spullen echt aanraken (zoals levensmiddelen of kleding) en er is zelfs een hele woning nagebouwd!

Natuurlijk beschrijf ik alles veel uitgebreider in mijn cityguide, maar alvast 1 tip: vanaf de 40e verdieping van het Park Inn gebouw aan Alexanderplatz heb je prachtig uitzicht! Voor slechts €3 zoef je met de lift naar de 37e verdieping waarna je nog een paar trappen moet lopen naar de 40e verdieping. Daar kun je onder het genot van een drankje in een stoel zakken en genieten van het uitzicht. Extra tip: ga vlak voor zonsondergang. Dan heb je en het mooie gouden licht van ‘the golden hour’, een spectaculaire zonsondergang én je kunt de stad fotograferen by night, met alle lampjes. 3 vliegen in 1 klap dus!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Jennifer

  Ik heb vandaag lekker je foto’s op twitter al gezien! Maar zoals je er nu bij loopt, ben ik in ieder geval hartstikke jaloers!

 2. Laura

  Hmmm prachtige foto’s weer! Dat van die blokken lijkt mij ook echt heel erg mooi om eens in het echt te zien!

 3. Lifesplash

  Ah, dat weer. Veel beter dan hier… haha. Berlijn lijkt me best een gave stad! Nog veel plezier je laatste dag. ;)

 4. Jesdiny

  Ik krijg door je updates echt helemaal zin om naar Berlijn te gaan. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar het klinkt echt heel leuk!! En wat bof je met het weer. Hier regent het weer eens voor de verandering ..

 5. Nuria

  Wauw, ik hoop snel ook een keer naar Berlijn te gaan!

 6. Lisa

  Prachtige foto’s, je boft echt met het weer want hier in Nederland is het 3x niks. Echt gaaf joh, die foto van die oude camera’s en die foto waar je tussen dat monument staat!

 7. Maike

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Dankzij jouw posts toch mijn moeder maar een keer overhalen om ook naar Berlijn te gaan.. (;

  Liefs, Maike

 8. Josephine

  Wauw, mooie foto’s! Het ziet er ook mooi uit, lijkt mij tof om naar Berlijn te gaan :)

 9. Klinkt zo heerlijk allemaal! Geniet nog even! En kom maar op met meerrrr foto’s. Berlijn staat nog op m’n lijstje!

 10. Brechtje

  Wat een mooie foto’s zeg! Berlijn lijkt mij een prachtige stad om ook eens heel te gaan. Leuke blog heb je, ik ga je volgen! :)

 11. Elisse

  Wauwie, echt toffe foto’s Marlous! En zalig dat het daar goed weer was!

 12. Daniëlle

  Goede foto’s hoor! Je staat er zelf ook leuk op:) Je hebt het er duidelijk naar je zin gehad!

 13. Plutomeisje

  Mooie foto’s! Aan die rommelmarkt in het Mauerpark heb ik supergoede herinneringen, de sfeer die daar hing was echt zalig en bij het buitengaan hebben we daar de lekkerste (en goedkope) liter handgeperst fruitsap ooit gekocht! :) Hah, ik zou zo teruggaan!

 14. Annemijn

  De Mauerpark-rommelmarkt! Ik wou dat ze die in Rotterdam ook hadden :’)
  Mooie foto’s, lekker weertje :)

Geef een reactie