Off to Berlin!

Morgen om half vijf vlieg ik van Schiphol naar Berlijn! Ik heb er ontzettend veel zin in, ik ben nog nooit in Berlijn geweest en het is alweer zo’n 3 jaar geleden dat ik voor het laatst heb gevlogen. Ik vind vliegen super leuk (ok, 13 uur vanaf Thailand is dan weer een beetje te veel van het goede, maar 1-4 uurtjes vind ik heerlijk), ik heb vanochtend dan ook al ingecheckt en een mooi plekje aan het raam (ver weg van de vleugel!) geboekt.
Ik ben al een beetje aan het inpakken (zie de afbeelding hierboven), mijn travel journal gaat natuurlijk mee en wat tapes, pritt en lijm om tickets en andere souvenirs in te plakken.
Ik ben al de lonely planet en capitoolgids aan het doorbladeren maar ik wil ook een beetje buiten de boekjes om Berlijn verkennen en ben dus op zoek naar insider tips! Ik heb al wat dingetjes op een rijtje gezet (zoals bijvoorbeeld de Stasi gevangenis Hohe Schönhausen) maar ik hoor graag meer! Ik heb wifi in het hotel dus ik kan dagelijks jullie tips checken dus schroom vooral niet om ze te delen in de comments. Dan ga ik zoveel mogelijk bezoeken en maak ik er achteraf een mooie city guide van!
Translation: I’ll be spending this weekend in the capital of Germany: Berlin! I’m super excited, it’s the first time I’m going to Berlin. So if you have any suggestions or must sees (other than the touristic things) please let me know!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 48 reacties

 1. Lifelovers

  je travel journal ziet er echt mooi uit ! :) Die camera en zonnebril vind ik ook geweldig ! :D

  Je kunt inwoners vragen naar leuke plekjes. Die zijn meestal veel leuker dan de typische dingen die iedereen bezoekt. Zo zie je een andere kant van de stad :)

 2. Heeel veel plezier! Ik heb helaas geen tips voor je want ik ben zelf (volgens mij) nog nooit in Berlijn geweest.
  Liefs, Hillery

 3. Maris

  Berlijn is echt heel tof! Ik was er met school en het Joods museum is echt een aanrader om te bezichtigen. Heel interessant. Ook het concentratiekamp van Sachsenhausen was erg indrukwekkend. De Berlijnse muur ook overigens. Oh en als je van uitgaan houd: de Matrix schijnt heel goed te zijn, die zit in de stad geloof ik (ben er zelf niet geweest omdat ik niet van uitgaan hou haha). Heel veel plezier daar!
  x

 4. Inge

  Volgens mij ben je er helemaal klaar voor :) Geniet van Berlijn!

 5. Marijke

  Man, wat ben ik jaloers!!! En ik zit hier maar te studeren :(. Neenee, geniet ervan! Zou ik ook doen :). (Geen tips helaas)

 6. Des

  pff ben er helaas nooit geweest, maarik ben nu al benieuwd naar je foto’s :)

 7. wanderlust

  ik ben heel benieuwd, ik hoop mijn afstudeerstage in Berlijn te doen … kom maar op met tips.

 8. Berlijn is inderdaad erg leuk! Ik ben er in 2009 met school geweest. De sfeer in het oude Oost-Berlijn vond ik erg bijzonder, vooral ‘s avonds. Je vindt daar veel prachtige grafiti kunstwerken op de gevels en als je ook af en toe de stoep in de gaten houdt, zie je voor bepaalde huizen gedenksteentjes, dat zijn plaatsen waar gedeporteerde Joden gewoond hebben. Er zijn ook veel musea die het over de muur enzo hebben. Het olympisch stadium vond ik indrukwekkend en het Joden monument. Ga ook zeker eens tot helemaal in de glazen koepel van het parlement, prachtig uitzicht vandaar! En eigenlijk, het beste wat je kan doen is rondwandelen en de stad beleven (ook af en toe de metro nemen).
  BTW, ben erg benieuwd naar hoe je travel journal eruit zal zien als je terug bent!

 9. Ik ben vorige zomer nog naar Berlijn geweest, de eerste keer, dus heel veel traditionele toeristen dingen gedaan, beetje veel musea ook. ‘t Leukste vond ik Friedrichshain, een stadsgedeelte vol kleine winkeltjes met veel handmade en ook de (gigantische!) rommelmarkt in het Mauerpark. Schloss Charlotteburg & het natuurhistorisch museum (dino’s ♥) waren mijn favoriete musea.

  Ik ga moeten teruggaan, want mijn geheugenkaartje heeft het grootste deel van mijn foto’s opgegeten :(

 10. Sylvia

  Schloss Charlottenburg is een echte aanrader. Ook hebben ze een goede tentoonstelling bij de resten van de Muur, dus die zou ik ook zeker even bezoeken ;) Ow, en mijn ultieme tip: koop Streuseltaler (soort koeken) bij bakkerijketen Kamps! De gewone variant is lekker, maar die met besjes zijn echt fantastisch! :D Er zijn heel veel Kamps-filialen, dus je loopt er vast wel een keertje tegenaan ;)

 11. Nuria

  Have fun!! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest dus kan helaas geen tips geven..

 12. Kiki

  Fijne vakantie alvast! Ben benieuwd naar je city guide. Ik ben een keer met mijn ouders naar berlijn geweest. Dat was wel heel leuk maar ik heb zo geen tips. Veel plezier in ieder geval! :) liefs

 13. Janne.

  Heel veel plezier! Ik ben er nog nooit geweest dus tips kan ik je niet geven :)

 14. Charlotte

  Ik ben vorig jaar 5 dagen naar Berlijn geweest en wat me eigenlijk het meest bijgebleven is, is Postdammerplatz (waar vroeger niemandsland was) en het Pergamonmmuseum (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pergamonmuseum). Heel mooi museum! Zeker als je van Griekse, Egyptische, Babylonische geschiedenis houdt… Het museum voor schone kunsten viel tegen. Maar bezoek zeker ook de Berlijnse muur. En ik ben wel naar de Matrix gegaan, en het is niet zo speciaal hoor en vooral lekker duur :) Mijn hotel lag er vlak naast. En een heel goede tip: pas op in de winkelstraten voor dieven! Ik ben namelijk bestolen geweest van mijn portemonnee en mocht naar de politie (en daar wil je niet naartoe) en naar de ambassade…
  Gewoon goed opletten en geniet ervan!

 15. Marlies

  Ik ben 3 jaar geleden in Berlijn geweest, het is een leuke stad!
  Als je van moderne kunst houdt, kan je naar het museum ‘Hamburger Bahnhof’ gaan (ligt tegenover het hoofd-trein-station). Ik vond het een gaaf gebouw.
  Wij hadden destijds een Schaulust kaart (of klinkt als.. ;), een soort van museumkaart voor een paar dagen. Ideaal als je meerdere museu in wil gaan.

  Veel plezier en ik ben ook benieuwd naar je city guide.

 16. Jesdiny

  Heel veel plezier en een hele goede reis. Ben erg benieuwd, want ben zelf nog nooit in Berljin geweest. Ik zie dat je ook je ‘one line diary’ bent gaan gebruiken! Leuk!!!!

 17. Janneke

  Super veel plezier!

  Als je nog uit wilt gaan dan is dit echt een gouden tip: http://beta.russendisko.de/de/termine/

  Toevallig a.s. zaterdag (weet niet of je er dan nog bent?) in Kaffee Burger! Is gewoon een danscafé zoals je die in NL ook hebt, en dan dus met de DJ’s van Russendisko! (Zijn DJ’s die een beetje draaien á la Shantel).

  Kost bijna niks aan entree, super leuke kroeg en super leuke mensen (loopt gewoon van alles door elkaar). De kroegjes daar in de buurt zijn ook leuk!

 18. Heel veel plezier!
  Ik kijk uit naar je verhalen en foto´s :)

 19. Wat leuk zeg! Veel plezier daar in Berlijn!
  Geen tips van mij want ik ben er nog niet geweest maar het staat wel op m’n travellist.

 20. Christel

  Oh Berlijn is zo leuk! Ik heb zelf Berlijn verkend met een 100% Berlijn boekje, toen zijn we in hele leuke wijken terecht gekomen. Qua uitgaan is Weekend echt een aanrader, heeft een rooftop terras met uitzicht over de stad, heel gaaf! Het zit aan de Alexanderplatz. Heel veel plezier!

 21. Lisa

  Oh, ja, Berlijn!

  Ik ben nu een week terug en dit zijn mijn tips:

  – de botanische tuinen (doen als je redelijk wat tijd hebt ter plekke, want ze liggen nogal uit het centrum.) De Serres zijn echt prachtig en de tuinen zijn ook heerlijk om door te wandelen.
  – Hamburger Banhof (als je into moderne kunst bent). De lopende tentoonstelling is heel erg de moeite en ook hun vaste collectie heeft heerlijke namen als Warhol, Lichtenstein en Beuys. En keiveel postkaarten in de museumshop!
  – Mitte is een heel leuke buurt om te winkelen (Muji – Schriftjes! Stiftjes! Pennen!-, american apparel, COS, Urban Outfitters, Sessun, vans,…) Ook een heel leuke koffiezaak daar, de Oliv.
  – Zeker naar een van de Yoli’s gaan (frozen yoghurt). In die vlakbij het Natuurhistorisch museum krijg je een gratis totebag als je er naar vraagt ;)
  – het natuurhistorisch museum (dino’s en veel opgezette dieren)
  – Als je into grafisch verantwoorde boeken en magazine’s bent (oa. apartamento, Frankie, Lula,…) dan is ‘do you read me!?’ een heel leuke boekenwinkel. Een beetje verderop vind je ook de taschenboekenwinkel.
  – de kastanienallee is leuk om iets te eten of een koffie te gaan drinken, ook gewoon leuk om door te slenteren bij mooi weer. Idem voor Friedrichshain.
  – Cupcake berlin! Heel mooie, lekkere cupcakes en taartjes :)
  – één van de vele photo-automaten: must!
  – om te eten: de Powwow (moet je wel geduld hebben, maar zeker het wachten waard. Zit ook bomvol locals) en de Yellow Sunshine (alleen maar veggieburgers maar wel erg lekker: verantwoord fastfood)
  – en vooral: wandelen! Er is echt overal wel iets te zien :)

  Voila! Geniet ervan…

 22. Enjoy! I’m hopefully going this summer so you will have to report back with some ace places to visit! I will have to get your next letter sent also!

 23. Lifesplash

  Veel plezier in Berlijn! En ben heel benieuwd naar je city guide, berlijk lijkt me namelijk wel een interessante stad! :D

 24. Mars

  Geen tips, maar wel veel plezier gewenst! (najaaa, ik heb gewoon dezelfde camera!)

 25. Hannelore

  Oooooh Berlijn! Geniet er maar van! Ik wil er supergraag eens heen – had zelfs in eerste instantie mijn erasmus naar daar gepland, maar da’s niet doorgegaan. Dus als je terug komt verwacht ik 100en foto’s die mij nog enthousiaster maken om er eens heen te gaan!

 26. Lisa

  Heel veel plezier! Ik wil ook zo graag naar Berlijn :). Mijn broertje zit daar nu met school, misschien vindt je het hard rock café leuk om te bezoeken? Verder weet ik niet echt waar zij naartoe gingen (ik ben een slechte zus.. :P). Whieeeee, echt geniet ervan!

 27. shit!! Helemaal vergeten mijn tips door te geven!! Nou het is voor mij ook alweer even geleden, dus ik zou zeggen geniet er van en vind de stad lekker zelf uit! Heeeel veel plezier en ben benieuwd naar je reisverslag! X

 28. Anonymous

  de rommelmarkt bij Mauerpark is geweldig. En het gebied bij kreuzberg kun je vet struinen, eten en vintage shoppen :)

 29. JS.

  Aah, have fun! En off topic maar waar zijn die schattige travel stickers van? :o

 30. Annemijn

  Berlijn! Tof, heel veel plezier!
  En tips: zorg dat het niet regent. Dat was bij mij niet zo leuk, haha.

Geef een reactie