Travel: Cityguide Berlin

Ik hoef jullie niet meer uit te leggen hoe geweldig Berlijn is, ga het gewoon zelf mee maken! Ik heb voor jullie de leukste adresjes op een rij gezet en ik geef ook wat tips & tricks. Mocht je nog geweldige aanvullingen hebben hoor ik het graag in de comments!
Hieronder zie je een Google Maps kaartje met daarop alle adresjes (thanks Marlou voor de tip!). Alle groene bolletjes zijn plaatsen om te dineren, gele bolletjes zijn terrasjes, lunchtenten of dingen als froyo. Blauw zijn bezienswaardigheden en rood zijn doe-dingen.
Lees verder voor een uitgebreid verslag en foto’s!

Translation: And here it is.. my Berlin guide! Unfortunately only in Dutch so please use google translator to translate it into your language.

Berlin Cityguide weergeven op een grotere kaart


Voorbereiden
Natuurlijk is het leuk om ter plaatse tegen leuke adresjes aan te lopen, maar sommige leuke cafeetjes liggen zo goed verstopt dat het zonde is als je van te voren niet even het adres op zoekt. Ook is het handig om te weten dat Berlijn bijvoorbeeld nauwelijks koopzondagen heeft, en voor bepaalde dingen moet je van te voren reserveren. Daarom is het belangrijk dat je je voorbereidt, om zo het meeste uit je trip te halen!


Ik heb vooral veel gebruik gemaakt van het 100% Berlijn boekje (een aanrader! Deze gaat verder dan de standaard reisgidsjes en bevat veel wandelroutes en onbekende adresjes), maar ook de blog van de Nederlandse Marjolein berlijn-blog.nl staat vol handige tips. Als je ergens informatie over wilt weten hoef je het alleen maar in de zoekbalk te typen en hoogstwaarschijnlijk vind je er dan een artikel over.

Titel: 100% Berlijn
Auteur: Marjolein den Hartog
ISBN: 9789057675348
Prijs: €12,95
Link: www.100procenttravel.com/100procentberlijn


Vervoer
Je kunt per auto, trein of vliegtuig naar Berlijn. Met de auto doe je er zo’n 6 á 7 uur over (rustpauze inbegrepen) mits je flink doorrijdt op de Duitse snelwegen ;-). Dit kan voordelig zijn als je met meerdere mensen gaat, maar vergeet niet dat je je auto ook nog moet parkeren!
Met het vliegtuig doe je er slechts 60 minuutjes over, en land je (voorlopig nog) op luchthaven Tegel, midden in de stad. Omdat het kleine continentale vluchten zijn hoef je niet veel langer dan een uurtje van te voren op de luchthaven te zijn (mits je je online incheckt).
De trein is in de meeste gevallen het voordeligst, deze doet er zo’n 6 uur over en stopt midden in de stad. Meer informatie over vervoer naar Berlijn vind je hier.
Accomodatie
Er zijn verschillende mogelijkheden om te verblijven in Berlijn. Er is ruime keuze aan hotels en hostels, hier worden een paar goede hotels voor een redelijke prijs aangeboden. Maar er zijn meer mogelijkheden! Zelf ben ik groots fan van het concept van wimdu.nl. Hier vind je kamers maar ook hele appartementen te huur aangeboden door particulieren. Vaak zit je voor een mooi prijsje in een prachtige kamer, in een gezellige wijk in plaats van een toeristische boulevard. Zeker de moeite waard als je op zoek bent naar appartementen in Berlijn, voor niet te veel geld.
Openbaar vervoer
Van te voren leek het me een leuk plan om fietsen te huren in Berlijn. Het scheen goed te doen zijn, maar in Berlijn zelf vond ik het verkeer nog vrij druk. Daarnaast liggen sommige bezienswaardigheden best ver van elkaar af (terwijl je er in 5 minuten bent met de metro) en het is niet heel erg goedkoop! Wat ik zag was ongeveer €10 per dag.
Je kunt ook kiezen voor de Berlin Welcome Card. Dit is een pas die geldig is voor al het openbaar vervoer (metro, trein, bus en tram). Je kunt de kaart vanaf minimaal 48 uur aanschaffen, maar langer kan ook. Hier lees je er meer over. Met de welcome card krijg je ook nog kortingen op musea en restaurants.
In verhouding is het openbaar vervoer veel voordeliger. Het werkt ook allemaal heel makkelijk, alles sluit goed aan en je hoeft nooit langer dan 5 minuten te wachten.
Cityguide
Berlijn bestaat uit verschillende wijken, ik heb mijn guide dan ook ingedeeld per wijk. Ik ben helaas niet in elke wijk geweest, maar ik heb toch vrij veel kunnen zien! De indeling klopt misschien niet precies per wijk, maar het wijst je een beetje in de goede richting.
Afbeelding via Buyberlin.co.uk
Charlottenburg
Vapiano
Augsburgerstraße 43 (zijstraat van Kurfürstendamm, er is er ook een bij Potsdamerplatz).
Vapiano ken je wellicht al uit Nederland. Wij aten hier de eerste avond, toen we ‘s avonds in Berlijn aankwamen. Vapiano werkt als volgt, je besluit eerst of je zin hebt in een pizza, een salade, antipasti of pasta. Vervolgens maak je een keuze uit de gerechten, opgedeeld in 4 categorieën (A,B, C en D, van €6,25 tot €9,25). Bij de ingang krijg je een pasje, daarop zet je al je bestellingen. Sommige gerechten (zoals pizza) duren wat langer. Je krijgt dan een soort alarmlicht mee naar je tafel, die gaat knipperen zodra je gerecht klaar is en je het kunt ophalen. Alle gerechten en drankjes ‘chip’ je op je kaart, op het einde check je uit met je kaart en betaal je het bedrag wat erop staat.
Het eten was uitstekend, zeker voor de prijs. Helaas kwamen wij op spitsuur en stonden we vrij lang in de rij te wachten.
Froyocake
Nuen Kranzler Eck Kurfürstendamm
Een schattig plekje met allerlei lekkers bij een: taarten, cupcakes en froyo (frozen yogurt)! Ik ben hier helaas alleen maar langs gelopen en kan dus niks zeggen over de prijs en kwaliteit maar het zag er ontzettend leuk uit! Het bevindt zich aan de Ku’damm, dus perfect voor een cupcake/froyo pauze tijdens het shoppen ;-)
Shoppen
Shoppen kan je goed in Berlijn! Ik was hartstikke blij met Urban Outfitters, mijn favoriete winkel waar wij toch de grens voor over moeten gaan. Verder hebben ze er talloze H&M’s, Bershka, Pimkie, Zara, Mango.. etc. Aan het begin van de Kurfürstendamm vind je voornamelijk zaken van dure modehuizen zoals Louis Vuiton, Gucci en Chanel.
Aan de Ku’damm vind je ook het KaDeWe, Kaufhaus des Westens. Dit is op Harrod’s in Londen na het grootste warenhuis van Europa. Ook hier vind je de meest luxe merken, maar er zijn ook betaalbare dingen te vinden. Goed shoppen kun je ook in Mitte, in de buurt bij Ubahnhalte Weinmeisterstraße. Zelf heb ik niet veel gewinkeld dus ik kan je geen speciale boetiekjes tippen. Wel zag ik dat ze op de Alexanderplatz bezig waren met het bouwen van een Primark, die later dit jaar zal openen.
Mitte
Reichstag
Ubahn halte Bundestag
De tour door de Reichstag was absoluut een van mijn hoogtepunten van ons bezoek aan Berlijn. Toegang is gratis, maar wegens veiligheidsoverwegingen moet je wel minimaal 2 dagen van te voren reserveren via deze site. Ik raad je aan vlak voor zonsondergang te gaan, dan is het wat rustiger en heb je mooi uitzicht! Wij waren er tijdens de EK wedstrijd Duitsland – Portugal dus het was helemaal rustig ;-).
Binnen kun je een interessante audiotour (ook in het Nederlands beschikbaar) volgen en genieten van het uitzicht. Het gebouw is echt prachtig van buiten maar ook zeker van binnen. In de koepel vind je ook nog een interessante fotogeschiedenis van de Reichstag.
Brandenburger tor, Holocaust Monument en Checkpoint Charlie
Ubahn halte Brandenburgertor, Cora-Berliner-Straße en Friedrichstraße.
De typisch toeristische attracties van Berlijn. Brandenburger tor in indrukwekkend, vooral door zijn geschiedenis. Helaas is het wel druk door alle toeristen, maar toch een plek waar je geweest moet zijn.
Het Holocaust Monument is immens en enorm indrukwekkend. Mooie plek om langs te gaan en even stil te staan bij het verleden.
Checkpoint Charlie stelt niet veel meer voor dan dit bord, al hingen er buiten wel veel mooie en indrukwekkende foto’s met tekst en uitleg waardoor het ineens een heel interessant bezoek werd. Nabijgelegen ligt ook het Mauermusem, over de geschiedenis van Oost-Berlijn. Wel leuk: bij check point charlie (en ook veel andere historische plekken) kan je oud Duitse stempels in je paspoort laten stempelen!
Gendarmenmarkt en Potsdamerplatz
 
De Gendarmenmarkt met aan de ene kant de indrukwekkende Deutscher Dom en aan de andere kant de nog indrukwekkendere Französicher Dom is misschien wel het mooiste plein van Berlijn. Tussen de gebouwen in bevindt zich het ook al zo mooie Concertgebouw. Het plein is vrij rustig, je kunt er prima even rondlopen en de prachtige gebouwen in je opnemen.
Potsdamerplatz is niet echt een indrukwekkend plein naar mijn mening, wat wel bijzonder is is het stukje originele muur dat je hier vindt. Precies op de lijn waar de muur stond zie je nu nog een paar stukken staan met tekst en uitleg erbij. Indrukwekkend om te zien, en ook wel bizar om de muur (die vrij hoog is!) in het echt te zien. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat Oost-Berlijn echt zoveel jaar is afgesloten door deze muur.
DDR Museum
Karl-Liebknecht-Straße 1
Als je net als ik geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Oost-Duitsland (de DDR) dan is het DDR museum zeker een aanrader. Het museum is dagelijk van 9:00 tot 22:00 (zondags tot 20:00) geopend en entree kost €6,50. Hier ervaar je hoe het was om te leven in de DDR. Het museum is zeer interactief, je kunt sommige spullen echt aanraken, er staat een oude trabant (typisch Oost-Duitse auto) waar je in kan zitten en er is zelfs een hele woning nagebouwd waar je alle laatjes en kastjes mag open trekken.
Dit musuem is leuk voor jong en oud en gezien ook zijn centrale ligging (nabij Alexanderplatz) en lage entree zou ik hier zeker langsgaan!
Fernsehnturn en Park inn hotel
Alexanderplatz
Als je net als ik van mooie vergezichten houdt moet je beslist aan een van deze twee torens een bezoekje brengen. De Fernsehnturn is een ruim 300 meter hoge televisietoren, gebouwd tijdens de periode van de DDR, om West-Berlijn eens te laten zien wat ze allemaal konden daar in het Oosten. Voor €11 brengt de lift je naar het uitzichtplatform. Dineren kan ook, al betaal je hier wel vrij veel voor en is het aan te raden om van te voren te reserveren. Maar dan heb je wel een mooi plekje aan een tafeltje in het ronddraaiende restaurant van de Fernsehnturn.
Een veel goedkoper alternatief is het het Park Inn hotel, met ruim 120 meter ook een hoge toren! Voor slechts €3 zoef je met de lift in enkelen seconden naar de 37e verdieping waarna je nog wat trappen moet lopen om uiteindelijk op de 40e verdieping uit te komen. Daar heb je prachtig uitzicht over Berlijn. Er staan wat luierstoelen en er is een mogelijkheid om wat te drinken te kopen.
Mijn tip: ga vlak voor zonsondergang, dan krijg je die mooie gouden gloed over de stad, zie je een prachtige zonsondergang én kun je de stad by night fotograferen, met alle lampjes.
Hackescher Markt
Straßebahn Hackeschermarkt
De Hackeschermarkt is een gezellig pleintje achter het station. Het station in prachtige jugendstil stijl is volledig restaureerd en ligt er nu mooi bij. Tussen de bomen is dit een heerlijk plekje om te lunchen. De prijzen liggen wel iets hoger dan gemiddeld. Voor mijn Ceasar salade betaalde ik €12,90, maar ik kreeg dan wel een enorm vol bord!
Kaffee Mitte
Weinmeisterstraße 9
Kaffee Mitte heeft een vrij hoog hipster gehalte, het is hier wel een beetje zien en gezien worden. De prijzen liggen ook een klein beetje hoger dan gemiddeld. Toch is het een enorm leuke zaak en is het eten (focaccia’s, pasta’s en super lekkere taarten) heel erg lekker! Buiten zit je op een leuk plekje, recht tegenover het terras vind je een leuk winkelgebied. Prima plekje om tijdens het shoppen even te pauzeren met een cheesecake en cappuccino!
Shi-Mai
Karl-Liebknecht-Straße 5
Naast het DDR museum vind je het Vietnamese restaurant Shi-Mai. Het terras is overdekt, dus je kunt hier altijd buiten eten. Wij zijn hier eigenlijk per toeval terecht gekomen, het grote overdekte terras (van meerdere restaurants) doet een beetje denken een een Amerikaanse shoppingmall en is niet echt gezellig.
Maar het eten was zo ontzettend lekker! Om je vingers bij af te likken. De kaart is heel erg uitgebreid, en tussen 18:00 en 24:00 zijn alle cocktails (die worden geserveerd in mega glazen) slechts €4. Alles is zeer betaalbaar, het personeel is vriendelijk en de zaak is mooi ingericht dus zeker een bezoekje waard!
Prenzlauerberg
Kunsthaus Tacheles
Oranienburgerstraße 54
Kunsthaus Tacheles is een voormalig warenhuis, nu omgebouwd tot kunstgallerie en hippieoord. Het concept was heel gaaf, maar inmiddels is het een beetje over zijn hoogtepunt heen. De hippies die er rondhangen zijn hun rebelse puberjaren ver voorbij en de kunst die er wordt aangeboden is vrij duur, en dan heb je slechts een kopie. Het is allemaal iets te commercieel geworden. Toch wel leuk om even gezien te hebben, vanaf de Hackescher Markt loop je er in 10 minuutjes naartoe.
Mauerpark
Ubahn halte Eberswalder straße
Het bezoekje aan het Mauerpark was een van mijn hoogtepunten van onze trip. Op zondagmiddag is dit echt the place to be. Links vind je een enorme vlooienmarkt met hele gave spullen (enorme vintage camera collecties, toffe interieurspullen en kleding maar ook zelfgemaakte canvas totebags, zeepjes en kwarkhapjes). Het park zelf is een groot festival. Overal zitten mensen op een kleedje, jongeren met een wegwerpbbq maar ook gezinnetjes met een picknickmand. Bier is hier gemakkelijk te koop (en goedkoop!) en op de vlooienmarkt vind je ook genoeg zelfgemaakte hapjes en drankjes.
Overal is wel iets te zien, er wordt veel muziek gemaakt, sommigen jongleren en in het mini amfitheater wordt altijd wel een toneelstukje opgevoerd.
Mocht je op zondag in Berlijn zijn en is het mooi weer, neem dan je kleedje mee naar dit park!
La Famiglia
Kastanienallee 29
Mocht je rondlopen in Prenzlauerberg en opeens honger krijgen, ga dan richting de Kastanienallee (uitstappen bij Ubahn halte Eberswalderstraße of Rosenthalplatz). Hier vind je allerlei leuke restaurantjes die zeer betaalbaar zijn. Wij eindigden bij de Italiaan La Famiglia. Het was lastig kiezen uit de uitgebreide kaart maar uiteindelijk gingen we voor de pizza. De overheerlijke en ontzettend grote pizza met seranoham en rucola was slechts €8,50. De bediening was zeer vriendelijk en de plaats prima: het is een vrij rustig straatje. Er lopen wel veel mensen langs (voornamelijk hippe Oost-Berlijners) dus er valt veel te kijken.
Rechter foto via mistyillusions.org
Napoljonska
Kastanienallee 43
Helaas was Napoljonska al gesloten toen ik er voorbij liep, maar het zag er veelbelovend uit dus ik heb wat foto’s genomen. Na wat te googlen blijkt dat je in dit enorm schattige en roze cafeetje heerlijke cupcakes, taarten en andere zoete hapjes kan drinken. De toonbank ziet er heerlijk vintage uit met glazen potten vol snoep. Dit is zeker iets waar ik naar toe ga de volgende keer in Berlijn!
Efa’s Frozen Yogurt
Weinbergsweg 24
Ik ben gek op yoghurtijs en vind het concept van frozen yogurt (kies je smaak yoghurt ijs en vervolgens een ‘topping’) helemaal geweldig. Efa’s is echt het toppunt der froyo’s: er is ZOVEEL keus aan toppings! Veel sauzen, soorten fruit, chocola (zelfs reepjes kinderchocolade!) en zoetigheden (mini marshmellows!). Het duurde echt even voordat de keuze gemaakt was. Voor een kleine froyo (maar nog steeds ruim van formaat, zie mijn foto) betaal je €2,40. Per topping betaal je nog €0,30 extra.
Nu maar duimen dat Efa’s een keer een filiaal in Nederland opent..
Friedrichshain
East Side Gallery
Mühlenstraße 24
De East Side Gallery is een ruim 1300 meter lang stuk van de oorspronkelijke muur, in 1990 beschilderd door verschillende kunstenaars. In 2009 is de muur volledig gerestaureerd dus de schilderingen hangen er nog redelijk mooi bij, met niet al te veel graffiti eroverheen. Het is me niet helemaal duidelijk of dit ook originele muur is omdat veel stukken muur zijn vernield. Ook staat er ‘nach 1961’ bij, wat zou kunnen duiden op ‘naar voorbeeld van’. Het originele stuk muur op Potsdamerplatz ziet er ook wat anders uit.. Desalniettemin is het toch enorm indrukwekkend om die mega hoge muur te zien en zijn de schilderingen (met veelal politieke uitspraken) erg mooi.
RAW Tempel
Revalerstraße 99
RAW Berlin is een alternatief cultureel centrum bestaande uit een groot terrein op de voormalige onderhoudsplaats van de Reichsbahn. Er bevinden zich meerdere clubs, een concerthal, skatepark en klimmuur. Er worden vaak kleine evenementen georganiseerd die gratis toegankelijk zijn, van mei tot oktober kun je er op zondag terecht voor een openlucht bioscoop. In de toekomst staat er een kunsthal gepland.
Öststrand
Mühlentraße 24
Heb je na het lopen langs de East Side Gallery zin in een drankje, loop dan Öststrand binnen. Dit plekje ligt precies in het midden van de East Side Gallery, ergens waar het gat in de muur zit. Dit is een heerlijke strandtent aan de Spree, de rivier die ooit Oost-Berlijn van West-Berlijn scheidde. Hier relax je met je voeten in het zand alsof je echt op het strand zit!
Café 100 Wasser
Simon-Dach-Straße 39
Als je in Friedrichshain op zoek bent naar een leuk cafeetje ga dan naar de Simon-Dach-Straße en in het bijzonder naar Café 100 Wasser. Wij hebben hier zaterdagmiddag zeer uitgebreid gebruncht (iets wat Berlijners graag doen in het weekend) voor slechts €8,50 per persoon! Er was vers fruit, brood met beleg, yoghurt, salades, pasta’s, en andere warme hapjes. Echt ontzettend veel! Wij zaten dan ook vol voor de rest van de dag en hebben het avondeten maar laten zitten.
Overige
Hoheschönhausen
Genslerstraße 66
Deze voormalige stasi-gevangenis is niet echt een vrolijk uitstapje, maar wel zeer indrukwekkend. Hier geven voormalig gevangenen (‘staatsvijanden’ van de DDR) zelf de rondleidingen en vertellen ze je hoe het er aan toe ging. Het is zo bizar en bijna niet te geloven maar tegelijkertijd ook heel erg interessant. Alles is nog in vrij goede staat gebleven en de gidsen vertellen zeer goed hun verhaal. Regulier is slechts €5, voor studenten €1. De rondleiding duurt zo’n 90 minuten, van te voren krijg je ook nog een film te zien.
Om er te komen neem je de M5 (tram) vanaf Alexanderplatz naar halte Freienwalderstraße. Dan is het nog zo’n 500 meter lopen.
De rondleidingen zijn in het Duits, maar in het weekend zijn er ook Engelstalige tours. Kijk op www.stiftung-hsh.de voor meer informatie en bezoekuren.
Zoals ik al zei heb ik niet alles benoemd. De wijk Kreuzberg schijnt ook erg leuk en artistiek te zijn. Uitgaan kan je ook heel erg goed in Berlijn, bijvoorbeeld in club Weekend op het dakterras van het gebouw met de Sharp reclame aan Alexanderplatz. Ook de legendarische Techno club Tresor schijnt enorm tof te zijn en een bezoekje waard. Verder is heel Berlijn praktisch een kroeg: het is hier niet verboden om met alcohol over straat te lopen en je ziet dan ook veel mensen met een biertje in hun hand lopen. Het heeft iets festivalachtigs, ik ben geen dronkelappen of vervelende mensen tegen gekomen dus zo kan het blijkbaar ook!
Er zijn ook ontzettend veel mooie musea in Berlijn, de meesten liggen in Mitte (o.a. op het Museumsinsel). Er is zoveel keus dat je helaas niet alles kan zien, mocht je ook nog andere dingen willen doen in Berlijn.

Wel in Berlijnse sferen komen, maar is een reisje naar Berlijn net iets te ver? Neem dan een kijkje bij Westwing, voor inspiratie voor een Berlijns interieur.

Bekijk ook mijn blogjes vanuit Berlijn, met veel foto’s! Deel 1, 2, 3 en 4. Heb je nog aanmerkingen en/of toevoegingen? Laat ze horen in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 34 reacties

 1. Danielle

  Zo leuk om te zien, omdat ik zelf ook pasgeleden ben geweest :) En wat handig, die google maps kaart!! Ik ben helemaal fan van Froyocake en heb zelfs hun FB-pagina geliked :) Verder hebben we heeeeeel veel dezelfde dingen gezien en ontdekt :)

 2. Jesdiny

  Ik heb nooit echt iets met Berlijn gehad. Ben er nooit geweest, maar heb ook nooit zoiets gehad dat ik er heen wilde. Door je posts en deze uitgebreide city guide ben ik toch wel nieuwsgierig geworden. Het hele festival-gevoel spreekt me wel aan. Ik heb je post dan ook gelijk even geliked via Bloglovin’ zodat ik je tips altijd bij de hand heb. Wie weet tijdens een volgende city trip toch maar eens richting de oosterburen! Thanks for sharing!

 3. Anonymous

  Wat een leuke post! Ik ben zelf al een keer in berlijn geweest maar dit geeft toch een paar oja leuk en chips dst heb ik gemist.. ;)

  Gelukkig zag ik helemaal achteraan nog de stasi gevangenis! Het is te gruwelijk voor woorden eigenlijk maar ik vind dat je daar langs moet als je in berlijn bent.. Krijg nu nog kippenvel als ik aan sommige dingen denk…

 4. Mars

  Mooie guide! Wat hebben jullie veel dingen gedaan en gezien!

 5. Nicole

  Leuk! Én handig. Ik was met een vriendinnetje van mij druk aan het plannen om naar Berlijn te gaan toen ze d’r rijbewijs kreeg. Toch weer niks van gekomen en daar heb ik nu spijt van nu ik dit allemaal zie!

 6. Nuria

  Super leuke post, echt heel erg leuk en super mooie foto’s!!

 7. Ziet er super leuk uit! Nu wil ik ook echt weer eens terug om naast alle ‘standaard’ toeristendingetjes de rest van de stad te zien!

  Misschien nog een leuke tip: Als je echt low-low-low budget naar Berlijn wilt (met vrienden bijv.)dan kun je ook een Schönes Wochenende Ticket of een Quer Durchs Land Ticket kopen. Dan mag je alleen maar met stoptreinen, maar het kost dan maar 40 euro voor 5 (!) personen! Dus voor in totaal 15 euro per persoon kun je op een neer naar Berlijn. Je bent alleen wel 9 uur onderweg en je moet iets van 8 keer overstappen..

 8. Danique

  Leuke foto’s en guide! Heb gelijk zin om weer terug naar Berlijn te gaan… Wel jammer dat je Kreuzberg niet hebt kunnen zien, vet leuk daar :)

 9. Anonymous

  Wat een fijne guide is dit! Normaal lees ik ze zelden, omdat er vooral veel onbruikbare tips inzitten maar deze biedt echt veel mogelijkheden en prachtige fotos! Ik vind dit zelfs heel gaaf om te lezen hoewel ik geen Berlijn tripje in het vooruitzicht heb staan!

 10. Swaen

  Wat heb je dat mooi gemaakt, ik wil er ook nog wel eens heen!
  Liefs, Swaen

 11. Janne.

  Handig gemaakt! Meestal zijn de adviezen van mensen die er zelf zijn geweest net iets leuker dan de dingen die in de boekjes staan :)

 12. Leuke restaurantjes en foto’s! Ziet er leuk uit allemaal en interessant! Ik heb het met geschiedenis over Duitsland, de val van de muur, de DDR en zo. Dus is wel mooi om nu jou’n foto’s te zien!
  Liefs, Hillery

 13. Wat een ontzettend toffe gids is dit! Ik heb ‘m meteen geliked voor wanneer ik in de toekomst weer eens in Berlijn ben, je tips worden heel erg gewaardeerd!

 14. Marlou

  zo’n geweldige guide!!!! ik hoop dat ik je tips snel eens mag gaan gebruiken :)

 15. Noor

  Goede guide, ik heb vorige week ook de meeste dingen hiervan gezien. Volgende keer ook zéker de Zoo niet overslaan! Ik geloof dat ze het grootste Aquarium van Europa hebben.

  En de wijk Kreuzberg zéker bezoeken, en gaan eten bij een Indiaas of Pakistaans restaurant, omg, wat heb ik geweldig gegeten!

  Niet ver van de Maur markt (Bernauer Strasse) zit nog een markt die enorm de moeite waard is. Arkonaplatz.

  Wij sliepen in Plus Hostel aan de Warschauerstrasse, echt een aanrader, superfijn modern hostel van alle gemakken voorzien, en een goed ontbijt, yes!

 16. Daniëlle

  Wat een goede post! Ziet er erg straks uit (leuk gedaan!) en volgens mij alle tips die we nodig hebben voor een trip naar Berlijn:) Mocht ik nou die bon winnen…;)

 17. Wat een uitgebreide, leuke guide. Je liefde voor de stad spat ervan af. Sla ik op in mijn favorieten :-)

 18. Marloes

  Echt vet dat je dit hebt gedaan. Ik ben afgelopen zomer voor twee weken in Stockholm geweest, nu ik er aan terug denk lijkt het me ook echt vet om er een travelguide over te maken. Er is nog zo veel van de wereld dat ik nog moet zien, oh oh oh!

 19. Job

  Wat een geweldige post dit. Je kan zien dat je er echt de tijd voor genomen hebt.

  Ik woon al een tijd in Berlijn maar kan zeker nog enkele tips uit dit artikel gebruiken!

  Al weer een nieuwe trip op de planning?

 20. Marloes W

  Ha Marlous!
  Hier een wel erg late reactie op deze super leuk geschreven, interessante en bruikbare cityguide!!
  In juni ga ik met t werk van manlief (met zo’n 100 mensen) met de trein, 2 dagen naar Berlijn. Nu is er een redelijk vol programma maar gelukkig hebben we ook wat ‘vrije tijd’ en we hebben een bustour met stops op verschillende plekken in de stad. En toen dacht ik aan jou, aan je blog. Een flinke tijd voordat ik echt blogs ging lezen en volgen heb ik deze post over je trip naar Berlijn gelezen. Dus toen me dat vanmorgen te binnen schoot ben ik gelijk op zoek gegaan en je artikel nog eens met nog meer enthousiasme gaan lezen! :) Ontzettend bedankt voor deze uitgebreide en leuke cityguide!! ;) Ik ga uitpluizen wat ik graag wil zien en wat ik kan gebruiken en ik ga hm afdrukken om hm mee te nemen naar Berlijn! Want wie weet hoeveel tijd we hebben en waar we allemaal komen..!?

  Oeps, dit is wel erg lange reactie.. ben gewoon enthousiast over deze bruikbare post!
  Ontzettend bedankt!!

  Groetjes Marloes

 21. Raya

  Handige cityguide! Ik heb enkele van je tips (of vele ;) ) overgezet naar een documentje dat ik ga meenemen als ik zelf naar Berlijn ga. Dankje voor de tips!

 22. Siroon

  Hoi Marlous,
  Hoe heb je dat kaartje met Google zo leuk gemaakt? Ik zou het ook graag leren!
  groetjes, Siroon

Geef een reactie