To do: Christmas market (Köln)

Gisteren ging ik een dagje naar de kerstmarkt(en) in Keulen. Vanaf Nijmegen prima te doen: slechts 1,5 uur rijden naar een P+R en dan nog een kwartiertje met de metro. Je kunt ook de trein pakken, maar als je met meerdere mensen gaat is de auto toch het voordeligst.
Mocht je de komende dagen nog tijd overhebben en in de ultieme kerstsfeer willen komen dan is dit zeker een aanrader! Lees verder voor meer informatie en een kort verslagje van mijn dag!

Praktische tips

Keulen heeft verreweg de meeste kerstmarkten van Duitsland en is dus zeker een aanrader. De kerstmarkten zijn dit jaar geopend van 25 november tot en met 23 december. Ze zijn geopend tot 22:00 en met alle lichtjes en gezellige drank en eettentjes kun je prima tot laat blijven.

Niet alle markten liggen op perfecte loopafstand, maar met een dagticket van het OV kun je voor ongeveer €3 de hele dag rondreizen. Mijn tip is sowieso om met de auto naar het dichtstbijzijnde P+R te rijden en daar gratis te parkeren en dan met de metro naar het centrum te rijden. Let op: de kerstmarkten in Keulen liggen in de milieuzone. Hiervoor is de Duitse milieusticker verplicht. Voorkom een boete en regel je sticker op tijd!

De kerstmarkt in Keulen

Keulen heeft 7 kerstmarkten. De leukste vond ik de Engelenmarkt bij Neumarkt (dit is tevens de oudste) en de Sprookjesmarkt bij Rudolfplatz. Deze zijn niet zo druk als de kerstmarkt bij de Dom en daardoor ook wat knusser.
Elke markt heeft zijn eigen mok, zo had de Engelenmarkt een witte mok met een engel erop, de kaboutermarkt(?) een rode mok met kabouter, de markt bij de Dom een blauwe mok met een sneeuwpop en de sprookjesmarkt een rode mok met de Dom erop. Per mok betaal je (naastje drankje) €2 statiegeld, maar ik kan me voorstellen dat je de mok zo leuk vindt dat je hem wilt houden (of misschien zelfs alle mokken sparen!). Ik geloof dat je hem dan gewoon kan meenemen, dan betaal je met het statiegeld voor je mok.

Leuke cadeautjes en hapjes & drankjes

Voor de rest is het vooral heel gezellig! Er zijn veel kraampjes met kerst- en winterartikelen, maar veelal dezelfde spullen en op gegeven moment heb je het wel gezien. Veel leuker zijn alle kraampjes met lekkere hapjes (braadworst! Crêpes met kinderchocolade reepjes! Ge-chocolade-fondued fruit! Heeel veel lekkers dus), en de tentjes waar je gezellig een biertje of glühwein kan drinken.
Je kan hier dus prima met een stel mannen heengaan, laat hen lekker aan het bier gaan en ga zelf nog wat rondneuzen tussen de kraampjes.

Zelf hebben we niet heel veel gekocht, een houten hanger voor in de boom, 2 koekvormpjes in de vorm van katten en verder vooral veel lekkers. Het was vooral een gezellig dagje uit, als je nog dringend kerstcadeautjes nodig hebt zou ik hier niet gaan shoppen (of je moet van kitsch en prullaria houden.. ;-)).

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Lilian

  Leuk! Wij gaan elk jaar en dit jaar voor de tweede keer naar Dortmund, dat is de leukste vinden wij!

 2. Nicole

  Oh, wat ziet dat er super leuk uit zeg! Lijkt me echt gezellig :) Ik ben nog nooit op een kerstmarkt geweest maar ik wil eigenlijk nog wel heel graag naar zo’n échte Duitse kerstmarkt!

 3. Nanda

  Dat lijkt me echt heel leuk om een keertje te doen :) Ik vind je foto’s erg mooi.

 4. Wat ziet het er leuk uit! Ik wil ook zo graag eens naar Keulen naar de kerstmarkt, heel gezellig lijkt mij dat!

 5. Jaaaaaa Keulen is zo leuk! In de derde gingen we een dagje met school, superleuk uitje was dat!

 6. Janne

  Dat is echt een leuke stad! De kerstmarkten in duitsland zijn meestal zo leuk. Dit weekend ga ik naar Essen :)

Geef een reactie