Travel: Jordan

Vorig jaar blogde ik al een keer over (een deel van) mijn reis naar Thailand die ik in 2008 maakte. De afgelopen jaren heb ik al best wat mooie plekken mogen zien, maar omdat ik toen nog niet blogde leek het me leuk om er nog over te vertellen!
Dit keer Jordanië, hier was ik in de zomer van 2009. Voor velen een vrij onbekend land (“daar is toch oorlog??”) maar zo prachtig! Ik heb in de woestijn onder de sterrenhemel geslapen, gedreven in de dode zee en het nieuwe wereldwonder Petra gezien. Lees verder voor foto’s en beschrijvingen van mijn reis door Jordanië, wellicht een mooie reisbestemming voor jou dit jaar?

Translation: In the summer of 2009 I went on a trip to Jordan, a beautiful country in the Middle East. Read on for more pictures.


Toegegeven: het is behoorlijk warm ‘s zomers in Jordanië, zo tegen de 40 graden. Wel is dit heel andere hitte dan de beklemmende benauwdheid die wij kennen. De hitte voelt meer als een droge, warme föhn en na een dag acclimatiseren ben je zo gewend. Een tip is wel om een sjaal bij je te hebben. Niet alleen is het op veel plekken verplicht om je schouders en decolleté te bedekken, het zorgt ook voor afkoeling. Zorg voor een dunne sjaal van lichte kleur zodat het koel blijft.
Een van de tofste (en ook wel bizarste) dingen die ik heb gedaan was ‘zwemmen’ in de dode zee. De dode zee is eigenlijk een meer, gelegen op de grens van Jordanië en Israël. Het is met ruim 400 meter onder zeeniveau de laagst gelegen plek op de wereld. Door de hoge concentratie mineralen in het water is er nauwelijks leven mogelijk, vandaar de naam (en geen angst voor enge vissen of glibberige zeewieren dus! ;-)). Veel water verdampt waardoor de zoutconcentratie erg hoog is (33%) en daardoor blijf je drijven!

Je zakt natuurlijk wel een beetje weg maar echt zwemmen is niet mogelijk: zodra je wil bewegen draai je op je rug of op je buik. Bizar maar wel heel leuk om een keer mee te maken.

Een van de grote toeristische trekpleisters van Jordanië is de historische stad Petra (spreek uit Pètra). De stad werd ruim 2000 jaar geleden gesticht door de Nabateeërs en was een belangrijk knooppunt voor veel handelsroutes die door het Midden Oosten liepen.
Het bijzondere aan de stad is zijn ligging: om bij de stad te komen moet je door een 200 meter diepe en 1,5 kilometer lange kloof lopen. Vervolgens kom je bij een prachtige tempel, uitgehakt uit rood zandsteen. Alles is zo immens groot, en dan te bedenken dat het er al zo lang staat..
Naast een tempel vind je nog veel oude grotwoningen en na een lange klim (ruim 1000 treden uitgehakt uit rotsen) kom je uit bij het klooster (afgbeeld op de eerste foto van deze post). Daar vind je het uitzicht op Israël (zie foto hierboven). Best wel inspannend met die hitte, maar een voordeel van het bezoeken in de zomer is dat het aantal toeristen een stuk lager ligt.
Ook erg bijzonder: met een jeep door de vlaktes van de Wadi Rum woestijn scheuren. De Wadi Rum woestijn is iets anders dan de standaard Sahara plaatjes met grote zandduinen. De Wadi Rum woestijn is eigenlijk vrij vlak maar bevat wel veel rotsformaties.
Hier dronken we veel bedoeïne thee (zo lekker! Juist als het warm is kun je beter warme dranken drinken. Bij het drinken van koude dranken warmt je lichaam automatisch op waardoor je het weer warm krijgt), scheurden we door het zand en sliepen we onder de sterrenhemel. Nog een voordeel van reizen in de zomer, want in de winter is het vaak nèt te koud om ‘s nachts buiten de tent te slapen.

Het meest bizarre vond ik de oneindige uitgestrekte vlakte. Overal waar je kijkt is zand. Midden in de woestijn voel je je zo klein en nietig en tegelijkertijd geeft dat zo’n rust! Alsof alles er even niets toe doet. Ik ben nog nooit op zo’n stille plek geweest.
Een heel ander uiterste: 1 keer per jaar, meestal in juli, vind er een groot dance festival plaats met DJ’s als Tiësto en Armin van Buuren. Best wel een toffe locatie!

Een van de mooiste zeeën die ik ooit heb gezien was zeker weten de Rode Zee aan de kust bij Aqaba. Het water heeft een mooie diep turquoise kleur en is extreem helder: je kijkt zo 5 meter naar beneden. En dat komt goed uit, want er zijn ook veel mooie koraalriffen te vinden. Snorkelen is zeker een aanrader, ik heb zelfs een zeeschildpad gespot!
Gewoon het strand oplopen is wat lastiger, hier zwemt de lokale bevolking wel maar het wordt niet echt op prijs gesteld om daar in je bikini tussen te gaan staan. De meeste vrouwen dragen toch wel een burka of anders een lang gewaad met hoofddoek.
Gelukkig kun je wel altijd via een Resort op een privé strand komen. Aqaba is een leuke stad om je trip te eindigen. Het ligt bijna op de grens met Israël, uit mijn hotelraam kon ik de Isaraëlische stad Eilat zien (eventjes oversteken is trouwens geen optie, er is een zeer strenge grenscontrole). Aan de overkant zie je de kust van Egypte, en juist iets verderop is de grens van Saudi-Arabië al.

Jordanë is zeker een aanrader, ondanks alle onrust in de buurt (op dit moment met name Syrië) is Jordanië een relatief veilig land. De afgelopen jaren is het wel wat onrustiger geworden maar tijdens mijn reis heb ik me altijd zeer veilig gevoeld.
Het eten is er ontzettend lekker, ze hebben de meest uiteenlopende smaken thee en in de grote steden hangt eigenlijk altijd een gezellige relaxte sfeer. Mannen die op het terras een waterpijp roken, vrouwen die op over de souk lopen.. Hoewel ik af en toe wel een vrouw gekleed in burka tegen kwam (voornamelijk oudere vrouwen) zijn de meeste vrouwen vrij Westers gekleed, en kun je zelf ook vrij normaal gekleed over straat gaan.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. Les is more

  Wauw mooie foto’s. Jordanie lijkt me echt geweldig, die cultuur en die plekken! Nice post!

  xoxo

  Win shoptegoed voor Sans-Online bij Les is more, enter the giveaway.

 2. Suzanne

  Erg mooie foto’s ! En die dode zee, ik wist het nooit. Weer wat geleerd. Ik kende alleen de zoutbaden in de sauna. Nu weet ik waar dat idee weg komt ;)

 3. Nuria

  Wat gaaf zeg!! Petra wil ik ooit nog een keer gaan bezoeken!! Dat lijkt me zo bizar om een ‘stad’ in een kloof te zien!

 4. Lara

  Echt een prachtige bestemming! En mooie foto’s ook! X

 5. Josephine

  Wauw, wat een prachtige plek! Heel mooi dat je daar naartoe bent geweest. De dode zee lijkt mij ook heel mooi om te ervaren. Lijkt mij ook raar, dat je blijft drijven haha.

 6. wauw mooie reis! Ik wil er ook graag naar toe, maar ik maak me toch wel zorgen over de onrust die in de regio daar heerst.

 7. Linda

  Super toffe foto’s. Klinkt echt als een geweldige vakantie. Zwemmen in de dode zee lijkt mij ook wel wat ja ;)

 8. Ashleey

  Prachtige foto’s en zwemmen in de dode zee dat lijkt mij ook geweldig om eens te doen! Geweldig!

 9. Josianne

  Wauw, zo had ik Jordanie nooit ‘ingeschat’. Je hoort zoveel slechte dingen erover in de media, en dan blijkt het ondertussen zo ontzettend mooi te zijn!

 10. Nanda

  Wauw wat een mooie bestemming! Had niet gedacht dat dit land me leuk leek, maar nu ik de foto’s zo zie denk ik ja, daar wil ik wel een keer naartoe :)

 11. Haha, ik heb precies zo’n reis gemaakt, maar dan in 2008! Amman, tussenstop in Madaba, Dode Zee, Petra, Aqaba, Wadi Rum, terug naar Amman! Prachtig land is het inderdaad, vriendelijke mensen, de woestijn en de Rode Zee zijn mooi, het eten is heerlijk, Petra is magisch… Ik heb ook altijd erg graag naar Syrië gewild, maar door de situatie daar ziet het er niet naar uit dat daar snel wat van komt natuurlijk. Ik hoop echt dat er vrede komt in alle mooie landen in deze regio!

 12. kelly

  heel mooi! wil ik ook al lang eens naartoe, maar er komt altijd iets tussen :)
  is het makkelijk om op jezelf te reizen of heb je een begeleide reis gedaan?

 13. Wat een mooie foto´s! Leuk geschreven ook, lijkt me een mooi land om te bezoeken, heel bijzonder!

 14. Loes

  Die laatste foto vindt ik echt heel erg mooi en verrassend! Mooi dat je die vanaf een ander perspectief hebt gemaakt :)

 15. lita

  hmmm lijkt me toch een mooie en leuke reis! Dat kan ik wel eens voorstellen bij mijn vriend, was het een dure reis?

  Groetjes Lita!

 16. Masha

  Wauw! Ben helemaal enthousiast geworden voor Jordanië!

 17. Weia Tan

  Ben jij misschien met Djoser naar Jordanie geweest! Want ik ben naar jordanie geweest met een Djoser groepsreis! Wat zo ontzettend mooi was, ik heb eigenlijk alles gedaan wat jij ook hebt gedaan :)

 18. Andrea

  klingt goed en ziet er goed uit, zeg :) mooie foto’s!

 19. PSbyDila

  Wat een prachtig land is het toch! En leuk dat jullie ook midden in het woestijn hebben geslapen.

 20. Prachtig! Ben er zelf nog nooit geweest, wel veel over voorbij zien komen in reisprogramma’s, lijkt me een hele bijzondere plek!

 21. Shirley

  Naar aanleiding van je tweet heb ik even je blog opgezocht. Wat een prachtige foto’s! Ik heb echt zoveel zin in mijn vakantie. Op dit moment zit ik volop in de voorpret. Samen met mijn vriend ga ik een auto huren en dan rijden we min of meer hetzelfde rondje als jij gemaakt hebt :-) We gaan in het voorjaar, dus het zal wel een stuk minder warm zijn, haha.

Geef een reactie