Blog talk: #1 Introduction

Geïnspireerd door dit artikel en de wekelijkse blogpraat op twitter leek het me leuk om ook op mijn eigen blog een ‘blog talk‘ te houden. Om te discussiëren over bepaalde blog ontwerpen (wel of geen reclame?), elkaar te inspireren (waar haal jij inspiratie uit voor jouw blogs?) en om tips en tricks te delen.
Misschien iets minder interessant voor de volgers zonder blog, hoewel je natuurlijk altijd iets kan opsteken van bepaalde discussies en wellicht zelfs iets toevoegen – zelfs als je zelf geen blog hebt! Iedereen is dan ook welkom om te reageren. Vandaag een soort introductie, om uit te leggen wat ik precies in gedachte heb met deze nieuwe rubriek.
Translation: A new rubric is born: Blog Talk. Every once in a while I will discuss a topic with my fellow bloggers. Please join!

Velen van jullie komen op mijn blog om inspiratie op te doen. Ik ben zelf erg visueel ingesteld (en niet zo van de lange teksten) en plaats daarom graag blogs met veel plaatjes en minimale tekst. Maar diep in mijn hart ben ik natuurlijk ook een schrijver (ik blog niet voor niets!) en daarom leek het me leuk om vanaf nu ook wat inspiratie in vorm van tekst te delen! Daarnaast vind ik het ook erg leuk om jullie een beetje te leren kennen en jullie mening te horen. Reageer dus vooral (met je ongezouten mening!), zo krijg ik ook weer een beetje inspiratie van jullie!
Voor de komende blog talks moet je denken aan bijvoorbeeld kwesties over sponsoring: wel of niet doen? En hoe werkt dat dan? Ik wil proberen om naast een inhoudelijke discussie ook wat informatie verschaffen over het desbetreffende onderwerp. Zo leer je gelijk wat en door elkaars mening en tips te lezen zie je gelijk wat je het beste kunt doen. En zo vormt elke blog talk een mooi naslagwerk over een blog gerelateerd onderwerp. Handig als je het nog eens wilt terugzoeken.  Goed idee, of niet? ;-)

Ik heb al wat onderwerpen voor komende blog talks in mijn hoofd, maar mail of comment gerust met onderwerpen die jij graag voorbij ziet komen. Voor vandaag alvast een stelling om een beetje warm te worden voor deze blog talks:

“Reclame op een blog is not done”

Denk hierbij aan banners maar bijvoorbeeld ook advertorials. Waarom wel/niet? En in welke mate vind je het wel OK? Wat is een goed alternatief? En zijn er bepaalde grenzen?
Ook als je geen blog hebt ben ik benieuwd naar je mening, je leest immers wel blogs waar je vast genoeg reclame op tegen komt. En bloggers zelf: hebben jullie reclame op je blog? Waarom wel/niet?
Om te beginnen een vrij standaard stelling, maar ik wil hier later op voortborduren. Ik ben daarom nu al een beetje nieuwsgierig naar jullie mening. Mijn mening hierover zal ik in een volgende blog talk laten horen, of als reactie op jullie comments.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 23 reacties

 1. Jennifer

  Leuk bedacht! Ik vind dat als iemand reclame op zijn site wil plaatsen dat moet kunnen. Ik doe het zelf ook en daar ben ik heel eerlijk in, maar ik ben ook gewoon student en wil ook werken voor mijn geld. Het geld dat ik met advertenties verdien staat bij lange na niet gelijk aan het werk wat ik in mijn blog stop. Dan zou ik nog beter voor vier euro per uur bij de supermarkt kunnen gaan werken. Maar daar ben ik nou eenmaal te oud voor. ;)

  Daarbij vind ik het ook maar net hoe je die reclame verpakt. Ik neem alleen advertorials aan van bedrijven die mij ook enthousiast weten te maken met hun product, ofwel ik sta zelf ook achter de reclame die ik op mijn site zet. Ook moet het in de stijl van mijn site zijn, dus geen idiote lappen tekst en één foto. Nee, inderdaad veel beeld en zo min mogelijk tekst. Dat werkt ook het best bij een reclame, kort maar krachtig.

  Ik vind bloggen een hele creatieve manier om geld te verdienen, en in tijden van crisis moet je toch juist een beetje creatief zijn om je geld te kunnen verdienen?

 2. Ruth

  leuke rubriek hoor! Ik heb tot nu toe geen reclame op mijn blog, maar vind het niet vervelend als dat wel gebeurd bij blogs die ik lees. Het lijkt me voor jezelf wel het fijnst om dichtbij jezelf te blijven, ook op het gebied van reclame uitingen. Maar daar is iedereen natuurlijk volkomen vrij in! ;)

 3. Jenn.

  Leuk initiatief! Ik vind reclame an sich niet zo’n probleem, banners en andere reclame in de zijbalk van een site heb ik geen moeite mee. Maar ik vind het wel minder als blogs een advertorial schrijven. Ik snap het wel, vanwege het geld uiteraard. Maar als ik zie dat er een nieuw artikel is en het is een ad, dan haak ik gelijk af. Het geeft een beetje het gevoel alsof de blogger er niet echt achter staat maar het gewoon doet voor het geld, en de inhoud van een ad is vaak ook niet zo leuk. Leukere manier van ad zou een winactie kunnen zijn, of bijvoorbeeld bij een inspiratie-artikel enkele producten van een bepaalde opdrachtgever weergeven. Ik zou geen goed alternatief kunnen bieden, maar het blijft wel een beetje jammer.

 4. Ziza Zipper

  Heeel leuk idee! :) Ik vind het zelf altijd leuk om posts te lezen over nieuwe webshops! Om ideeën op te doen en bijvoorbeeld nieuwe maskingtape, briefpapier, etc. te ontdekken :) Op jouw blog vind ik de gesponsorde berichten van bv. Vlinders In Je Buik zeker een toevoeging!
  Zelf zou ik nooit mee doen met een sponsoring van fotokalenders of zonnebrillen, omdat ik dit niet bij mijn blog vind passen. (Wat heb je trouwens een geweldige kleur op je muur :)

 5. Good Idea!

  Reclame op blogs vind geen probleem als het bij de blog past! Vaak kun je zelf ook een deel van de invulling bepalen. Laatst kreeg ik een berichtje van world ticket center of ik een bericht wilde plaatsen. Toen ik vertelde over mijn aankomende reis naar Portugal kreeg ik allemaal tips! Een win win situatie dus!

 6. Marinthe Bos

  Leuk! Ik ben zelf net een blog begonnen en heb nog veel te leren. Bijvoorbeeld over hoe je een blog mooi kunt vormgeven.
  Over de reclames: Ik vind het zelf niet storend zolang het niet groot in beeld komt en je het daardoor weg moet klikken. Kleine advertenties die niet in de weg zitten vind ik prima.

 7. Sylvia

  Goed initiatief! Wat betreft je vraag over reclame: ik zie het probleem niet zo. Bloggen is een leuk tijdverdrijf en waarschijnlijk voor de meesten voornamelijk bedoeld als ontspanning, maar hoe tof is het als je zo af en toe wat bij kunt verdienen? Wel zit er wat mij betreft een verschil tussen advertorials en banners/pop-ups. Meestal lees ik advertorial-blogs wel, je weet maar nooit of er een keer echt wat leuks tussen zit. Banners, pop ups e.d. vind ik echter wel snel vervelend worden. Advertorials kun je makkelijk overslaan en gewoon de volgende dag terugkomen voor een normale post, met banners e.d. word je toch elke keer ongevraagd geconfronteerd, dus dat zou voor mij uiteindelijk wel een reden kunnen zijn om een blog niet meer te volgen.

 8. Britt

  Lijkt me een superleuke rubriek!
  Zelf heb ik geen reclame op mijn blog, ik vind het niet mooi in de lay-out passen. Op andere blogs vind ik het soms storend, dat ligt eraan waar de reclame staat en hoe groot deze is. Advertorials sla ik eigenlijk altijd over.

 9. Tessa

  Het kan, maar wel met mate. Ik haat het als ik een site zie vol met advertenties dat irriteert me. Maar een paar kan geen kwaad. Zelf heb ik er wel geen.

 10. Linda

  Leuk idee! Ik heb geen probleem met reclame, tenzij het complete take-overs e.d. zijn. Met banners aan de zijkant of af en toe een advertorial heb ik geen probleem.

 11. Kiki

  Leuke rubriek! Ik vind reclame op blogs juist heel leuk, mits er een persoonlijke draai aan gegeven wordt. (Bijvoorbeeld jouw ‘vlinders in je buik’ reviews). Mijn vraag aan jullie is juist; hoe kom je dan in contact met de bedrijven? Liefs

  1. Vaak contacten bedrijven jou! Wel kun je webshops een mailtje sturen waarin je jezelf voorstelt en over je blog vertelt. Dan kun je een eventuele samenwerking voorstellen.

 12. Jacolien

  Wat leuk dit! Ik ga deze rubriek zeker volgen.
  Wat inspiratie betreft, ik heb net een blog geschreven over mijn top 10 blogs. En ja, dit geweldig leuke blog staat er ook in. Kom je kijken? http://stuff-to-love.blogspot.nl/2013/02/10-must-read-blogs-if-you-ask-me.html

  Ok, nu tijd voor de Blog Talk.
  Ik denk zelf dat je die google adverts achterwege moet laten, dit leidt je lezers alleen maar af van waar je blog over gaat.
  Sponsors of links naar andere blogs kunnen zeker wel, maar je moet goed opletten dat het nog wel gefocust blijft op waar je blog over gaat en wat bij je lezers past.
  Qua het het hoe of wat van sponsors, geen idee. Iemand info en tips over hoe je dit opzet?

  Nu ik erover nadenk: komt er ook een soort samenvatting van elke Blog Talk, waar de beste info en tips in terugkomen?

 13. Readkapke

  Lijkt me interessant dus ik zou zeggen: doen! Al was dat volgens mij niet de vraag. Ik vind reclame in een zijkant best ok, als het past bij het blog en niet flikkert/knippert/opspringt. Leuke webwinkels verdienen het toch ook om onder de aandacht te komen en ik vind het leuk om zo nieuwe winkeltjes te ontdekken. Reclame onderin blogberichten vind ik op de één of andere manier soms wel storend maar dat komt denk ik door hoe het eruit ziet, de plaats en het onderwerp.

 14. liefsswaen

  Reclame op een blog vind ik niet heel storend, als het maar voor een product is dat met het onderwerp van de blog te maken heeft. Flikkerende banners vind ik vervelend, het leidt je alleen maar af.
  Ik heb zelf geen reclame op mijn blog, maar ik zou het best wel willen, als ik de reclame zelf maar mooi vind.

  Leuke rubriek is dit, erg handig ook voor wat meer beginnende bloggers.

  Liefs, Swaen

 15. Nanda

  Wat een leuk idee! Erg handig voor mij, als beginnend blogger om tips uit te halen:)

 16. Sanne

  Leuk idee, deze blogtalk!

  Zelf vind ik dat reclame op een blog absoluut niet not done. Wat ik wel belangrijk vind is dat je als blogger creatief omgaat met de reclame die je maakt en dat de reclame klopt bij de inhoud van je blog. Schrijf je bijvoorbeeld een ad, dan vind ik dat je in ieder geval in je tekst moet laten blijken dat je enthousiast bent over het product.

  Wat ik zelf wel not done vind zijn advertenties die als pop up komen wanneer je een blog bezoekt (zelfs via je iphone!) of dat ineens de achtergrond van een blog bezaaid is met een gigantische advertentie.

  Verder zijn er nog zat andere goede manieren om via je blog geld te verdienen, mocht je dit willen en dit hoeft absoluut niet alleen met het schrijven van reclame.

 17. Hawwa

  I don’t advertising if the products fit with the blog theme. And, of course, it the ads don’t difficult the reading. In fact, there are some blogs where ads are so interesting as the posts…
  I haven’t advertisements in my blog. I haven’t so many readers to think of earn money. But also because I think of my blog like something between friends and, more important, like something completely free. Maybe if I had another kind of blog I would think about that.

  I like this section (even if I have to read your blog with Google Translator and, of course, I skip part of the meanings…)

 18. Roxanne

  Leuk idee! :-) Ik volg #blogpraat vaak niet omdat ik ‘s avonds niet veel online ben, maar het zijn wel dingen die ons allemaal bezig houden.

  Ik vind reclame op een blog zelf niet altijd storend. Als het niet teveel / te vaak is. Zelf schrijf ik ook wel eens over een product, dienst of bedrijf maar dat is meestal puur omdat ik er iets over wil vertellen. Ik heb wel aanbiedingen gehad voor advertorials maar hier heb ik nooit iets mee gedaan. Op het moment dat ik er een eerlijk, goed gevoel bij zou hebben, zou ik het best doen. Ik ga geen verhaal schrijven omdat ik er geld mee verdien, daar heb ik mijn blog niet voor. Het is een hobby, ik vind het leuk om te doen. Kortom, ik zeg nooit nooit, maar ik ga er niet bewust naar op zoek!

 19. Plutomeisje

  Ik heb zelf een beetje een dubbel gevoel bij reclame. Ik krijg vaak aanvragen, maar tegenwoordig wijs ik ze bijna allemaal af omdat ik vind dat ze niet genoeg bij de inhoud van mijn blog passen. Persoonlijk zou ik het liefst enkel schrijven over producten en diensten die ik tegen betaling heb kunnen testen. Zomaar teksten van derden op mijn blog plaatsen doe ik dus niet.

  Samenwerking, zoals bij jou met Vlinders in je Buik & Opschrijfboekjes vind ik wel erg leuk, gewoon omdat je merkt dat er een klik is tussen jouw blog en de webshops. Ik hoop dat ik ooit ook zo een samenwerking kan aangaan (en mijn lezers blij kan maken met give-aways & kortingscodes), maar ik vrees dat ik te weinig binnen dezelfde onderwerpen blog.

  Pop-ups vind ik vreselijk irritant, gelukkig worden ze niet zoveel gebruikt. Buttons in de zijbalk vind ik ook leuk, vaak vind ik op die manier leuke webwinkeltjes of nieuwe blogs. :)

 20. Nadiye Meral

  Hé Marlous!
  Ik ben ook al een tijd een blogger, maar ik ben vaak opnieuw begonnen.
  Zelf ben ik erg erop tegen om te adverteren. Bloggers die bijvoorbeeld producten reviewen omdat ze dan publiciteit krijgen en niet eens per se omdat ze het product leuk vinden.
  Ook vind ik het niet niet zo leuk als overal advertenties van webshops staan.
  Zelf zie ik bloggen meer als een uitlaat om je eigen visie te laten zien. Daarom heb ik nu geen advertenties. en ik denk ook eerlijk gezegd niet dat ik het wel erop ga zetten, ik heb het geld niet echt nodig!

  liefs!

Geef een reactie