Cheap flights tips & tricks

Image via eight continent

Nu ik zelf druk bezig ben met het plannen van een citytrip, leek het me handig om tips en tricks te delen wat betreft het boeken van vluchten. Vorig jaar deelde ik al eerder mijn ‘tips & tricks’ over reizen (lees ze hier), maar goede tips over het boeken van zo goedkoop mogelijke vluchten kan je altijd gebruiken, niet?

Vliegen vind ik zelf altijd heerlijk (ok, de 9+ uur vluchten zijn iets minder prettig). Ook al heb ik al ruim 25 keer gevlogen, ik blijf het een bijzonder iets vinden. Helaas is hangt er wel een prijskaartje aan, maar het is inmiddels mijn sport geworden om zo goedkoop mogelijk vluchten te vinden en mijn tips deel ik graag met jullie!

Translation: My tips and tricks on buying the best & cheapest flight tickets.

1. Budgetmaatschappijen

De meest logische tip is natuurlijk het uitwijken naar bugetmaatschappijen zoals Ryanair of Easyjet. Ok, je krijgt niks te eten aan boord en er is weinig beenruimte, maar voor korte vluchten (en niet zulke lange mensen zoals ik) geen ramp.
Overigens heeft KLM vorige maand bekend gemaakt te willen concurreren met de goedkope prijsvechters. Onder de naam ‘Hop!’ willen ze goedkope vluchten (vanaf €55) binnen Europa gaan aanbieden. Houd KLM dus goed in de gaten!

2. Wijk uit naar regionale vliegvelden
Steeds meer bestemmingen zijn te bereiken vanaf kleinere, regionale vliegvelden zoals Eindhoven en Weeze (Duitsland). Het voordeel van een regionaal vliegveld is dat het kleiner en rustiger is, daarnaast liggen de prijzen vaak stukken lager! Ook kan het soms gunstig zijn om vanaf Duitsland of België te vliegen, vanwege andere belastingprijzen. Vergeet alleen niet dat je ook nog reiskosten betaalt naar het vliegveld toe, wanneer je uitwijkt naar een regionaal vliegveld kunnen deze soms hoog oplopen.
3. Laat sites het werk voor je doen
Gebruik sites als Skyscanner.nl en prijsvergelijk.nl om de goedkoopste vluchten voor je te zoeken. Vooral Skyscanner vind ik fijn, hiervan is ook een app beschikbaar. Je geeft je bestemmingen op en de site zoekt de goedkoopste tickets. Zo zie je soms dat het voordeliger is om een dag eerder (of juist later) te vertrekken.
4. Boek op woensdag
Het is echt waar, je kunt het beste je tickets op woensdag boeken. En dan wel om 01.00 ‘s nachts. Elke vrijdag worden nieuwe prijzen bekend gemaakt, vlak voor het einde van de week worden de prijzen verlaagd. Slechtste keuze om te boeken is in het weekend, dan boeken de meeste mensen en zijn de prijzen dus hoger.
Qua vertrekdagen zijn dinsdag en donderdag het meest gunstig, dan zijn de minste mensen aan het reizen. In Europa zijn vooral ochtendvluchten aan het begin van de week en avondvluchten aan het eind van de week erg duur, dit in verband met zakenreizen.
De beste dagen om terug te vliegen zijn dinsdag, woensdag en zondag. Wanneer je dus een weekendje weg wilt, probeer dan om van donderdag tot zondag te boeken. Vaak ben je dan het voordeligst uit.
Oh, en dan nog een random tip: zorg dat er een zaterdag- of zondagnacht in je verblijf zit (dus op donderdag heen vliegen en zondag terug), vaak is dit goedkoper. Waarom heb ik echter nog niet kunnen ontdekken, neem het maar van mij aan ;-).
5. Boek twee enkeltjes
Als je dan toch bezig bent met het vergelijken van tickets, kijk dan eens naar het verschil tussen de prijzen van enkele reizen en retourtjes. Het kan goedkoper zijn om twee enkeltjes te kopen in plaats van een retourtje. Wanneer je een retour zoekt, weet de luchtvaartmaatschappij dat je ook weer graag terug naar huis wilt. Dat die terugvlucht dan wat duurder is, tja.. je zult toch naar huis moeten. Wanneer je twee afzonderlijke tickets betaalt kan dit een paar tientjes schelen!
6. Wees flexibel
Wanneer het niet precies uitmaakt op welke dag en hoe laat je vliegt, kan dat in je voordeel werken. In het weekend zijn vluchten vaak duurder, probeer dus uit te wijken naar een doordeweekse dag. Ook vluchten op ongunstige tijdstippen (‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat, voor 07.00 of na 21:00) zijn vaak stukken goedkoper omdat mensen liever overdag vliegen. Als dit voor jou geen probleem is kun je zo weer op je vlucht besparen.
7. Koop op het juiste moment
Mocht je op woensdag nacht om 01.00 nou toch niet de beste vluchten tegenkomen, schakel dan de hulp in van Bing Travel. Hiermee kun je prijsstijgingen en -dalingen voorspellen, en krijg je een overzicht van de afgelopen weken. Ook kan je een alert instellen, zodat je op de hoogte gehouden wordt wanneer de prijzen dalen. Handig als je geen vaste vertrekdatum hebt, maar wel al bezig bent met zoeken.
Vergeet ook niet af en toe je cookies weg te halen bij browserinstellingen. Wanneer jij vaak een bepaalde vlucht opzoekt onthoudt een site dat, en kunnen de prijzen zomaar omhoog schieten. Jij toont blijkbaar veel interesse, waardoor het voor een luchtvaartmaatschappij interessant kan zijn om de prijs wat omhoog te stellen. Na zo vaak kijken heb je vaak toch al de knoop voor jezelf door gehakt en koop je toch wel.
8. Let op optionele kosten
Let er op dat je vaak apart betaalt voor je koffer bij budget maatschappijen. Een handbagage koffertje mag vaak nog wel mee, maar wanneer je een lange trip maakt zul je daar waarschijnlijk niet genoeg aan hebben. Deze kosten komen nog boven op het ticket, vergeet ze niet mee te rekenen.
Let daarnaast goed op of er niet allerlei andere onnodige kosten zoals een reisverzekering (misschien heb je die al?) of een annuleringsverzekering (wellicht niet nodig?) worden opgeteld bij het bedrag. Vaak wordt dit automatisch gedaan in de hoop dat dit over het hoofd wordt gezien en zo bij het ticket wordt mee betaald.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 23 reacties

 1. Josephine

  Hele handige tips! Ik vlieg zelf ook veel, nu in mijn leven zo’n 15 keer? Dat van een woensdag wist ik niet, wat een goede tip!

 2. Nuria

  Leuke tips! Ik denk dat de hotels goedkoper zijn in het weekend door dat er minder zakenmensen in het weekend in dure hotels zitten!

 3. Maaike

  Ik heb ook nog een tip die ik er niet bij zag staan: bestel je ticket niet via een site als cheaptickets maar via de luchtvaartmaatschappij zelf als je een goedkoop ticket hebt gevonden. Van die vergelijkingssite rekenen vaak nog heel veel administratie kosten in rekening.

  1. Ik boek zelf graag via Skyscanner, deze zoekt de goedkoopste vlucht, stuurt je door naar de luchtvaartmaatschappij en rekent vervolgens geen extra kosten (ik heb het gecheckt door via de luchtvaartmaatschappij te zoeken en kwam op hetzelfde bedrag uit). Erg fijn!

 4. Nanda

  Wat een handige tips! Nog een goede is dat je niet te vaak op dezelfde computer naar dezelfde vlucht moet kijken, vooral niet bij Ryanair. Schijnt dat die aan de cookies ofzo kunnen zien dat je geinteresseerd bent en gooien dan alsnog de prijzen omhoog, als er veel mensen naar die vlucht kijken.

 5. Anouck Plume

  Echt hele handige tips! Vooral die van die cookies, dat wist ik echt niet! Ik ben op het moment zelf ook aan het zoeken en heb al een miljoen keer de zelfde bestemmingen/vluchten opgezocht haha, dus heel erg bedankt voor de nuttige tips!

 6. lita

  Dat van die bing wist ik niet, ga ik zeker eens proberen volgende keer!

 7. Maura

  Handige tips! Krijg weer helemaal zin om ook een reisje te boeken.

 8. Marije

  Wat een goede tips! Ik ben zelf ook altijd bezig met het zoeken naar de goedkoopste tickets en het is me tot nu toe altijd nog gelukt! Vorige week boekte ik tickets naar Singapore voor maar 600 euro! Dezelfde reis met dezelfde maatschappij biedt nu de tickets aan voor 756 euro, dus je begrijpt dat ik erg gelukkig ben met mijn goedkope tickets ;-)

 9. Stephanie

  Wat een goede tips! Misschien ga ik nog wel een goedkoop reisje boeken.

 10. Masha

  Echt geweldige tips! Sommige dingen had ik echt nooit kunnen weten en zijn ook best grappig haha ;)

 11. Hillery

  Bedankt voor de tips! Alleen is het voor mij eigenlijk een beetje te laat… Ik heb in december een ticket geboekt naar Portugal in de zomervakantie voor 380,- (Transavia). Ik dacht dat dat wel normaal was, maar het blijkt dus dat dit super duur is. X

 12. Door

  Je tip van twee enkeltjes klopt volgens mij niet, ik heb afgelopen tijd tickets voor Barcelona, Sao Paolo en Oslo moeten boeken, en een retourtje kostte ongeveer € 180 (Sao Paolo € 700), terwijl een enkeltje al snel ongeveer € 300 was! (Sao Paolo € 1200)
  Meestal is het voordeliger een retourticket te boeken, ookal heb je maar een enkeltje nodig.

 13. liefsswaen

  Hele handige tips. Ik heb laatst voor 7 mensen een reisje Londen geboekt, en ik geloof dat ik dat ook door de week heb gedaan. Het was in elk geval een redelijke prijs :)
  Liefs, Swaen

 14. Trijnie

  Handig!! Net geboekt helaas ;) Maar voor een ‘spotprijsje’. Zoveel sites e.d., dat je door de bomen t bos niet meer ziet, maar dit komt altijd van pas!

 15. J.

  Ik ben zelf al een tijdje aan het kijken voor tickets naar amerika dus ik heb al allemaal van dit soort artikelen gelezen haha het valt me op dat tip 4. bij iedereen anders is. Ik las vandaag nog dat je juist dinsdag moet boeken.

 16. Oeh goede tips! Ik ben ook bezig met het plannen van mijn vakantie naar schotland, en dan is alles meegenomen natuurlijk!

 17. Tamara

  Hele goede tips! Ik ben al aan het kijken voor citytrips in de zomer, dus dit komt wel goed van pas! x

 18. wanderlust

  dat van die twee enkeltjes hoeft niet altijd te kloppen. als de administratie en cc kosten er nog bij moeten komt het weer duurder uit.

  En woensdag boeken is ook een fabeltje

Geef een reactie