Recipe: Melanzane alla Parmigiana

Vandaag een heerlijk vegetarisch recept voor jullie: Melanzane alla Parmigiana. Dat is een soort lasagna maar dan met plakken aubergine in plaats van pasta. Nou ben ik zelf niet zo’n held in vegetarisch koken, meestal eindig ik dan met een pizza, soep of salade. Wanneer ik vegetarische pasta’s of ovenschotels maak vind ik ze vaak toch te flauw omdat ik dan wat vlees mis.
Maar bij de Melanzane was dit niet het geval! Ondanks dat aubergine natuurlijk niet naar vlees smaakt is het toch een goed alternatief. Deze ‘lasagna’ zit zo vol smaken en dat samen met de stevige structuur van de aubergine zorgt er voor dat je helemaal geen vlees mist!

Translation: Today I made a delicious vegetarian dish: Melanzane alla Parmigiani. It’s some sort of lasagna but with eggplant instead of pasta. Read on for the recipe.


Ik maakte het gerecht in een cocotte in plaats van een ovenschaal. Cocottes zijn kleine ovenbestendige pannetjes. Super schattig, en erg bijzonder om iedereen z’n eigen pannetje te geven in plaats van een grote schaal waar iedereen uit eet. Dit recept is op basis van twee personen. Ik haalde de ingrediënten bij de lokale Turkse groenteboer en de Lidl, in totaal was ik iets meer dan €5 kwijt.

Ingrediënten:
 • 2 kleine aubergines
 • 1 halve ui, gesnipperd
 • 1,5 teen knoflook, fijn gesneden
 • 1 blik gepelde tomaten (á 200 gr)
 • 1 tl suiker
 • 50 gr parmezaanse kaas, geraspt
 • 1 zakje mozzarella kaas
 • wat verse basilicum blaadjes
Zelf voegde ik nog wat trostomaatjes toe om te roosteren en bij de melanzane te serveren.
Bereiding:
Snijd de aubergines in de lengte, in plakken van ongeveer 2 cm breed en 0,5 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide zijden royaal met zout en laat ze in een vergiet 20 minuten uitlekken. Door het zout gaan de aubergines ‘zweten’, op deze manier verliest de aubergine zijn bittere smaak en wordt hij een stuk lekkerder!
Verhit in de tussentijd wat olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de tomaat toe en roer deze met een houten lepel tot kleine stukjes. Breng op smaak met het suiker en wat zout en peper en laat het 15 minuten zachtjes koken. Inmiddels hebben de aubergines genoeg gezweet en kun je ze droogdeppen met wat keukenpapier. 
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden celsius. Verhit wat olijf olie in een hapjespan, bak de aubergine in delen telkens in ongeveer 4 minuten goudbruin. Keer ze halverwege het bakken en laat ze vervolgens weer uitlekken op wat keukenpapier. 
Nu kan het vullen van het pannetje beginnen! Bedek de bodem van de cocotte met wat plakken aubergine en schep er een laag tomatensaus op. Bestrooi met wat parmezaanse kaas en leg er wat plakken mozzarella op. Voeg nog wat basilicum blaadjes toe en herhaal vervolgens deze stappen tot je pannetjes vol zijn. Eindig met de mozzarella bovenop zodat deze over het pannetje smelt.
Stop de pannetjes voor 30 minuten op 180 graden celsius in de oven. Mocht je de trostomaatjes er ook bij willen maken doe dat dan als volgt: leg de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat kruiden toe (bijvoorbeeld rozemarijn of tijm). Plaats de tomaatjes de laatste 20 minuten mee in de oven.
Serveer de pannetjes met brood, bijvoorbeeld Turks brood of ciabatta. Eet smakelijk!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. Ik zag de foto’s op instagram voorbij komen. Looks verry good! Binnenkort ga ik dit recept proberen! Ziet er gezellig uit met die schaaltjes!

 2. Nicole

  Super leuk in die pannetjes! Mijn vader had in zijn kerstpakket ook van die pannetjes gekregen, ik ga dat zeker nog een keer uitproberen.
  Ik ben trouwens echt een grote fan van je nieuwe lay-out, heerlijk fris kleurtje en mooie lettertypes!

 3. Marlies

  Mmmm het ziet er heerlijk uit! Ik at dit in Griekenland een keer en moet het nog steeds thuis een keer maken, dank voor het recept!

 4. Joyce

  Ziet er ontzettend lekker uit! Ga het zeker een keer proberen

 5. Benthe

  Klinkt heerlijk, en ook vrij gezond volgens mij! Komt op mijn ‘to make’ lijstje :)

 6. Anouck Plume

  Ziet er echt zo lekker uit! Ik denk dat ik ook maar eens van die mini ovenpannetjes ga aanschaffen!

 7. Ziet er heel erg lekker uit! En wat een leuk idee om het in kleine pannetjes te serveren :)

 8. liefsswaen

  Dit ziet er heel lekker uit. Mijn moeder zag dat ik het op mijn scherm had en heeft gelijk gevraagd of ik het recept naar haar kon sturen!
  Liefs, Swaen

 9. Nanda

  Ik heb ooit ook eens een post gewijd aan zo’n soort lasagne. Heerlijk! Ik vond het persoonlijk ook heel lekker om de aubergine in te smeren met groene pesto.

 10. Stephanie

  Wat een goed idee om het in die pannetjes te maken! Mijn vriend heeft er vier, maar we weten nooit wat we er mee moeten. Dit ga ik aan hem voorstellen :)

 11. nikkie.

  Heb dit recept vrijdag gemaakt! ondanks dat het wat arbeidsintensiever was dan gedacht smaakte het heerlijk! denk alleen dat het niet zo gezond is door de hoeveelheid kaas en zout?

 12. Dit is echt een goed idee voor vanavond! Ik heb een vriendin die geen tot weinig koolhydraten/gluten eet en de andere vriendin is vegetariër, perfect recept dus. Heb je enig idee hoe lang het in de oven moet als ik het in ovenschotel maak voor 3 personen?

Geef een reactie