Studentfood: tips & tricks

Een tijdje terug vroeg iemand of ik eens mijn avondeten kon delen. Ik woon nu al een paar maanden op mezelf, en hoewel ik koken (meestal) erg leuk vind, is het soms nog best lastig om te bedenken wat ik die dag weer ga eten. Ik eet soms alleen, wat ik lastig vind qua inkopen. Verder mag het natuurlijk niet te duur zijn én moet het toch nog een beetje gezond zijn..
Gelukkig ben ik ook zo’n typische hipster instagrammer die af en toe foto’s van z’n avondeten maakt, dus hieronder een mooi overzichtje, mét beeld! Daarnaast ook wat tips en mijn aanraders op gebied van studentfood. Heb jij nog goede tips of handige weetjes, deel ze dan in de comments want ik kan nog steeds wel wat advies gebruiken.

Translation: Some of you wanted to know more about what I eat for dinner. As a student, it often is a challenge to cook a delicious healthy meal that won’t empty your wallet. Today I’m showing you what I usually eat, and how I try to eat on a budgetproof way.

1. Pasta
Bladerend door mijn foto’s merkte ik dat ik opvallend vaak pasta eet (het liefst in combinatie met knapperige rucola). Tja, what can I say. Pasta is lekker en vaak redelijk goedkoop, én het is zoiets wat je altijd wel in je voorrraadkast hebt staan. Mijn favoriete pastagerecht zie je rechts: ravioli met pesto, kip, halve cherrytomaatjes, feta en natuurlijk rucola. Zo gemaakt en ontzettend lekker!

2. SimpelHoewel ik het erg leuk vind om recepten uit kookboeken te proberen en uren in de keuken te staan, heb ik daar helaas niet altijd tijd voor. Daarnaast komt het wel eens voor dat al mijn huisgenootjes de hort op zijn en dan eet ik alleen. In zulke gevallen kook ik graag simpel en gemakkelijk.
Een van mijn favoriete gerechten in deze categorie is soep. Zelfgemaakte soep (meestal maak ik op een vrije dag een paar liter en vries ik deze in kleine porties in) of de unox soep in zakken. Deze zijn relatief duur (€2 voor een zak waar twee kommen uit komen) maar ik probeer ze altijd in de aanbieding te kopen. Zo heb ik ook altijd een voorraadje in huis. Favoriet (en aanraders!) zijn de pompoensoep en de biologische broccoli soep.

Ook simpel en stiekem lekker op een luie avond: broodje hamburger! Ik vind zelfgemaakte hamburgers meestal het lekkerst. Gewoon wat gehakt met kruiden en kleine stukjes ui tot een burger kneden en eventjes grillen. Niet het meest gezonde gerecht, maar op z’n tijd vind ik het heerlijk!
3. Lui
Tja, en dan heb je nog van die dagen dat je gewoon echt geen zin hebt om te koken. Meestal probeer ik het dan zo te regelen dat ik bij (een van) mijn huisgenootjes kan aanschuiven, maar soms ben ik laat thuis door werk en eet ik toch alleen. Dan ben ik uitermate lui en haal ik een opwarmmaaltijd. 
Mijn favorieten zie je hierboven: de pesto kip stoommaaltijd van de AH (ontzettend lekker, maar met €3 wel een beetje aan de prijs) en de andijvie stamppot van AH. Smaakt meer naar spinaziestamppot (tenminste, als ik andijviestamppot maak zorg ik dat ‘ie nog een beetje knapperig is, en dat is deze absoluut niet) maar ik vind hem evengoed lekker.
Dan nog mijn tips om goedkoop en toch lekker te eten:
– Euroshopper! Een tijdje terug vroeg ik op Facebook al naar jullie Euroshopper favorieten. Sommige producten zijn duidelijk budget en vind ik dan ook niet zo lekker, maar mijn all time favoriet is toch wel de kruiden roomkaas. Verder nog de zoute sticks, afbakbroodjes, melba toast, ice tea, frisse fruitdrank, geraspte kaas, hagelslag, chopped tomatoe blikjes én bijna alle koeken en cakes. Mocht je dit lijstje nog willen aanvullen: graag!

– Goedkope verse groenten en fruit haal je bij de lokale Turk (of misschien zijn het ook wel Marokkanen, maar je snapt wat ik bedoel). Ik heb het geluk dat er twee bij mij om de hoek zitten en haal daar dus bijna al mijn groenten en fruit. Qua kwaliteit doet het vaak niet onder voor het fruit en de groenten van de AH. Wellicht dat de mango’s iets rijper zijn, maar hee: als ik een mango koop wil ik niet 5 dagen wachten totdat ie rijp is. Prijzen zijn hier vaak de helft van de normale supermarkt prijs, goeie deal dus! Ook relatief dure producten als noten en kaas zijn hier vaak een stuk goedkoper (maar wel zeer lekker).

– Probeer goed na te denken over wat je kookt. Vaak zijn de ingrediënten voor een vierpersoons gerecht even duur als die voor een eenpersoons gerecht. Probeer dus meer te koken, en vries het overige in in kleine porties voor later. Of eet het de dag erna nog een keer. Zelf ben ik daar niet zo dol op, maar met een beetje creativiteit en een paar kleine aanpassingen eet je met dezelfde ingrediënten toch anders. Gebruik bijvoorbeeld de restjes pasta om een heerlijke ovenschotel te maken.
– Eet samen. Is niet alleen gezelliger, maar ook een stuk voordeliger. Deel de kosten en zo kook je gemakkelijk voor 1,50 per persoon.

– Mocht je nou net als ik af en toe in een luie bui zijn en geen zin hebben in koken (of de afwas die volgt ;-)), dan kun je eens thuisafgehaald.nl proberen. Een leuk concept waarbij ‘thuiskoks’ gerechten aanbieden die jij vervolgens kunt afhalen. Iets duurder dan zelf maken, maar stukken goedkoper dan de Mac of afhaalpizza. Daarbij leer je zo ook nog eens andere keuken kennen.
Andersom kan trouwens ook, eet je alleen maar heb je genoeg ingrediënten om te koken voor een heel weeshuis? Bied jouw gerecht dan aan, wie weet verdien je zo nog een beetje aan het koken!

– Oh, en ga nooit met een lege maag boodschappen doen. Want dan krijg je dit. Ook een goede tip kan zijn om elke week al een menu op te stellen, aan de hand van de lopende aanbiedingen. Voor mij werkt dit niet, ik besluit soms op het laatste moment om samen met iemand te eten of heb dan opeens zin in iets anders, maar het zou wel veel geld schelen! Per week een vast bedrag pinnen en dat voor boodschappen gebruiken is ook handig. Dan heb je meer grip op je uitgaven en ga je minder snel over je budget heen.

Mochten jullie nog goede tips of lekkere budget recepten hebben, deel ze dan in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 23 reacties

 1. Zoë

  Herkenbaar! Ik kookte in het begin (aka vorig jaar) heel graag, zelfs als het enkel voor mezelf was. Maar tegenwoordig flans ik eerder snel iets in elkaar. Ook tripjes naar de frituur komen vaker voor …

  Mijn tips: Aldi is echt het goedkoopste! En pasta kan je inderdaad op erg veel manieren erg lekker maken. Volkoren is nog gezonder en vult ook beter.
  De goedkoopste broodjes koop je bij ons op de Unief. Daar kosten ze 1,80, terwijl die bij de broodjeszaak snel 3 euro of meer kosten

 2. Ice Pandora

  Mhmmm yummy dishes!
  Leuke tips c: een echt slimme studentekke!
  Hahaha dat laatste met die foto :P

  xx

 3. Ayla

  Wat is dat op de bovenste foto? Het lijkt mij ook leuk om op mezelf te wonen omdat je dan altijd kan eten wat je zelf wil, maar sommige momenten zal je het inderdaad ook niet meer weten wat je moet maken. Die zelfgemaakte hamburgers zien er wel erg lekker uit!

  1. Ontbijt! Griekse yoghurt met muesli, banaan en.. stukjes brownie! Beetje decadent haha, maar ik had nog brownie over en besloot ‘m er doorheen te doen. Aanrader hoor! ;-)

 4. Angelique

  toen ik een student was heb ik echt de lekkerste dingen klaar gemaakt voor bijna geen geld, vond het altijd zo leuk om te doen!

 5. Mauranne

  je eten ziet er toch wel lekker uit hoor! at ik maar zo elke dag :)

  fashionate volgt je nu x

 6. Resy

  Erg leuk om eens te lezen!
  Ik heb je trouwens genomineerd voor de Liebster Award op mijn blog!

 7. lita

  leuke tips!
  Trouwens dat bovenste met brownie – JEZUS dat ziet er echt zooooo goed uit! hmmmm….

 8. Kiki

  Ziet er lekker uit! Vooral de brownies op het eerste plaatje :) Ik ga al wel eens met mijn vriendinnen samen goedkoop eten om ons voor te bereiden op ons studentenleventje volgend jaar. liefs

 9. Ziet er lekker uit, vooral het brownie ontbijt! Turkse groentewinkeltjes zijn ook echt mijn favoriet, scheelt zo veel geld met de supermarkt en je krijgt vaak ook nog veel meer.

  Wat ik altijd eet als ik even op mijn geld moet letten is mac ‘n cheese. Heel budget, maar wel lekker!

 10. RAE

  Ik kreeg honger van al deze foto’s haha. Ik ken het probleem, ik woon ook op kamers (ongeveer even lang als jou) en ik kook ook altijd voor mezelf. Wat ik overigens fijn vind, want zo kan ik mijn eten maken zoals ik het wil en hoef ik niet al te veel rekening te houden met de smaak van een ander.

 11. Roxanne

  Ik at in het studentenhuis heel vaak risotto of rijst-met-kip dingen… en inderdaad, pasta! Toen ik al wel een eigen huisje had maar nog alleen woonde, maakte ik ook vaak pasta of rijst, omdat je dan makkelijk voor 2 dagen kunt koken en de helft in kunt vriezen. Of ik at 2 dagen stamppot. Kortom, wel koken voor twee en de helft bewaren, maar ja in het studentenhuis heb je niet altijd veel ruimte in de vriezer natuurlijk.

 12. Joyce

  ik heb net 3 maanden op mezelf gewoond in het buitenland en vond het echt ontzettend moeilijk om voor 1 persoon te koken! ik ging daarom helaas vaak voor de diepvriesmaaltijden terwijl ik echt van koken hou.
  Maar dit ziet er echt lekker uit, voor de pasta’s!

 13. mirte

  Laatst met mijn vriend eten gemaakt van wat restjes die we in huis hadden en ik had er stiekem een hard hoofd in, maar: ZO lekker! En goedkoop! Wat je nodig hebt is een kipfiletje, mie, bosui ( 2 of 3), taugé en een rode paprika daarnaast nog een woksausje naar keuze. Kip bakken, woksaus erbij, groentes erbij en mie koken. Op je bord bij elkaar doen en eten maar! mmmm!! wij ahdden veel te veel dus ingevroren en de 2e keer is het eigenlijk nog net wat lekkerder haha!

 14. Nanda

  Euroshopper producten zijn fijn :) en die pompoensoep uit zak is goed ja!

 15. pourlecoeur

  hmm, goeie tips!
  ik schaam me er bijna voor, maar ik kan gewoonweg niet koken.
  maar hier zie ik wel al gerechtjes tussen staan die ik volgende week zeker ga uitproberen!
  xo, cheyenne

Geef een reactie