Recipe: Carrot Cake

Afgelopen weekend maakte ik voor het eerst zelf een worteltjestaart. Jarenlang is deze heerlijke taart aan mij voorbij gegaan, omdat ik dacht dat het niet lekker was. Ja, waarschijnlijk veroorzaakt door het ‘vies he?‘ mopje. Raar eigenlijk, want ik ben dol op wortels.
Gelukkig was ik zo slim om vorig jaar toch eens een stukje worteltaart te proberen, en wát is het lekker! Inmiddels heb ik bij allerlei lunchrooms en koffiezaakjes worteltaart geproefd, de een nog lekkerder dan de ander. Dus werd het tijd om hem zelf eens te maken. Na het proeven van zoveel lekkere worteltaarten kwam ik uiteindelijk bij een perfecte variant en bakte ik ‘m zelf. Vandaag een recept voor worteltjestaart, mét heerlijke topping (want die hoort erbij!).

Translation: I only discovered carrot cake a year ago. I always thought I wouldn’t like it, which is strange because I love carrots. And of course I loved carrot cake right away. Today my version of a perfect carrot cake, with topping.

INGREDIENTS
Voor de cake:
4            eieren
300 gr     bloem
250 gr     bruine bastard suiker
185 ml     zonnebloem olie
400 gr     wortelen, geraspt
55   gr     gepelde walnoten, gehakt
2 handjes rozijnen
3     tl      bakpoeder
2     tl      kaneelpoeder
1/2  tl      zout

Voor de topping:
150 gr zachte boter
150 gr roomkaas
200 gr poedersuiker
3     tl kaneelsuiker (of vanillesuiker)
1/2  el slagroom
          kokosschaafsel

Met een keukenmachine hak ik de wortels en de walnoten klein. Geen keukenmachine in huis? Je kunt je wortels ook raspen en de walnoten fijnhakken. Zelf vind ik het lekker als de walnoten in kleine stukjes door het deeg gemengd zijn, maar als jij liever grotere stukken hebt is dat ook prima!

De eitjes zijn gelegd door onze eigen kippetjes. De dooier is een stuk geler dan die van eieren uit de supermarkt, daaraan kun je zien dat hij extra vers is! Stiekem ook extra lekker ;-)

DIRECTIONS
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in. Rasp de wortels en hak de walnoten in stukjes.  Klop de eieren met de suiker en voeg daar de olie aan toe. Zeef de bloem met het zout, het bakpoeder en het kaneelpoeder boven een kom en voeg het eiermengsel toe. Mix het geheel tot een bruin soepel deeg. Voeg vervolgens de geraspte wortels en de gehakte walnoten toe. Mix dit kort door op een lage stand, zodat de stukjes wortel en walnoot goed door het deeg gemengd zijn. Als laatste strooi je wat rozijnen (ik deed ongeveer 2 handjes) door het deeg heen. Roer ze met een spatel door het deegmengsel heen, en giet het vervolgens in het bakblik. Bak het ongeveer 60-70 minuten. Zodra je er een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt, is je taart goed.

Voor de topping heb je iets meer ingrediënten nodig dan de standaard botercrème topping, maar hij is dan ook extra lekker. Zorg dat je boter een beetje zacht is en mix hem met de poedersuiker tot een botercrème. Vervolgens voeg je de roomkaas en de kaneelsuiker toe en mix je tot het geheel tot een stevige massa. Om hem iets soepeler en iets zoeter te maken voegde ik een scheutje slagroom toe die ik nog had staan. Geen vereiste, maar wel extra lekker.
Ik ben dol op kokos, en strooide nog wat kokosschaafsel over de topping heen. Dit smaakt lekker fris bij de wortel en de walnoten, maar kun je eventueel ook weglaten. Ook leuk is om je taart te decoreren met marsepeinen worteltjes.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Deresen

  Ik weet dat dit lekker is. En nu heb ik dus zin in. Mag ik bij je op bezoek :P?

 2. Marloes

  Okee, dat laatste comment was van mij en niet van mijn echtegenoot die nog ingelogd stond

 3. Joyce

  Ziet er lekker uit! Ik heb ook nog nooit worteltjestaart op omdat ik bang ben dat ik het vies vind maar ik moet het toch maar eens proberen!

 4. Tamara

  Ik heb het nooit geproefd, maar ben eigenlijk wel benieuwd hoe het smaakt! Ziet er in ieder geval lekker uit! x

 5. Nanda

  Worteltaart staat ook al lang op mijn recepten to do list, lijkt me zo leuk om te maken!
  Deze ziet er heerlijk uit :)
  Ik heb laatst trouwens carrot cake pudding van Mona gegeten, niet de beste pudding maar wel leuk om een keer geproefd te hebben.

 6. Michelle

  Hahaha, wauw je komt als geroepen! Ik zoek al 2 dagen naar een goed worteltjestaart recept. Aanstaande zondag ga ik een high tea organiseren voor mamma, mijn zusje, vriend en oma. Bedankt!

  Liefs,
  Michelle

 7. Nick

  Lekker! Nog nooit gemaakt eigenlijk wel cheesecake.

 8. Christel

  Wat goed dat die van jou zo plat is gebleven, is veel mooier! Die van mij steeg te veel, niet handig voor de topping!

 9. Caroline

  De naam klinkt inderdaad niet zo lekker, maar het is heerlijk! Ga het snel ook een keer proberen, thnx voor recept!

 10. geen

  Je moet ook ‘carrotcake’ zeggen, dat klinkt veel minder knaagdier-achtig =P En ik had er onlangs een op in een restaurant. Zeker nog het proberen waard!

 11. ik heb m net gemaakt! De rozijnen aan de bovenkant zijn wel een beetje zwart.. maar die heb ik eraf gehaald dus nu is die goed! :) dalijk stukje proeven… :D

 12. Marlies

  Ik heb dinsdag carrotcake gehad bij jouw Sid en Liv en vond ‘m heerlijk! :) Deze ziet er minstens zo lekker uit. Ik hou echt van worteltjestaart, zo kruidig, zoet en die topping: mmm!

Geef een reactie