Trend: Bring Your Own

Image via Café de Zaak

Toen ik naar Utrecht verhuisde om te studeren maakte ik kennis met Café de Zaak en daarmee het fenomeen ‘BYO’. BYO staat voor bring your own en houdt simpelweg in dat je je eigen eten mee mag nemen.
Samen met vrienden buiten de deur lunchen vind ik heerlijk om te doen, al is het als student natuurlijk niet echt een optie om dit wekelijks te doen. Café de Zaak bedacht daar als een van de eersten in Nederland een oplossing voor: neem gewoon je eigen eten mee! Koop een broodje bij een broodjeszaak om de hoek, haal een maaltijdsalade bij de appie of laat een pizza bezorgen. Het kan allemaal geregeld worden, zolang je je drankje maar bij de Zaak bestelt. Zo wordt samen eten opeens een stuk goedkoper en misschien nog wel leuker ook!
Lees verder voor meer informatie en adresjes over dit fenomeen.

Translation: There’s a new trend in Holland: Bring your own cafes, which let you bring your own lunch. They even provide cutterly and do the dishes afterwards.


De eerste keer dat ik van het concept van Café de Zaak hoorde vond ik het maar vreemd. ‘Hoe kan zo’n zaak dan winst maken?’ vroeg ik me af. Maar toen bedacht ik me dat er natuurlijk genoeg horecazaken zijn waar je alleen wat te drinken kan halen, en die redden het ook.
Eigenlijk is het wel slim zo, je hoeft geen dure keuken aan te bouwen en extra personeel aan te nemen. Dat het werkt blijkt wel: bij Café de Zaak is het altijd gezellig druk. Ik zit er af en toe met vrienden als ik zin heb om gezellig bij te kletsen tijdens de lunch, maar ik er eigenlijk geen geld voor heb. Soms neem ik lekkere leftovers van de avond ervoor (wraps, hmm!) mee, maar Maura kwam met nog een veel beter idee: Bigoli!


Bigoli zit in de Schoutenstraat, vlakbij de Neude. Hier haal je de lekkerste belegde broodjes van Utrecht, voor ongeveer 3-4 euro. Je kunt uit een standaard broodje kiezen, of hem helemaal zelf samen stellen. Extra toppings toevoegen kan altijd, en je hebt keuze uit verschillende soorten broodjes.
Opeten kan bij Bigoli, maar nog leuker is om even 100 meter door te lopen naar Café de Zaak!

Image via Voortuin

Wanneer de Zaak al vol is kun je ook naar Café de Voortuin, vooraan de Voorstraat. Ook hier mag je je eigen eten meenemen. De Albert Heijn zit 100 meter verderop, dus wanneer je na een lange middag op het terras geen zin hebt om naar huis te gaan blijf je gewoon lekker zitten. Maaltijdsalade van de ap erbij en you’re good to go!


Ook in Amsterdam kun je terecht voor dit ‘BYO’-concept, en wel bij Basis in de Vijzelstraat. Basis gaat zelfs nog een stapje verder: ze zorgen voor bestek, er zijn ovens en magnetrons aanwezig én er is zelfs een telefoon met een lijst telefoonnummers die je kunt bellen om eten te bestellen.
Je kunt dus een pizza laten bezorgen, maar ook de hele middag in de keuken staan en de lekkerste ovenschotel klaarmaken, om deze vervolgens bij Basis in de oven te stoppen! Dat is pas de perfecte combinatie van het buiten de deur eten en toch de gezellige huiselijkheid van het thuis eten. Ik ben zelf nog niet bij Basis geweest, maar ga hier zeker snel verandering in brengen!

Mocht je nog meer leuke BYO tentjes weten dan hoor ik dat graag, dan kan ik ze toevoegen aan deze post!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Miehhke V

  vind ik een raar concept maar wel leuk opzich. had er nog nooit van gehoord. Denk dat we dat hier in België niet hebben.

 2. Hillery

  Wat grappig! Lijkt me erg gezellig, heerlijk zomers gevoel! X

 3. Loes

  Het is zo’n fijn concept, ik doe het ook best vaak :) Voordat ik naar het filmhuis ga bak ik dan nog thuis een quiche of maak ik een simpele salade van wat er nog in mijn koelkast ligt. En ze hebben ginger ale en dat maakt me altijd vrolijk. Als de Bigoli dicht is moet je eens de patatjes proberen van Broodje Ploff die schuin tegenover de Zaak zit op dat ‘plein’. Ze hebben een van de lekkerste frietjes van Utrecht vindt ik :) Fijne dag!

 4. Nanda

  Wij voeren dit concept vaak door op feestjes, anders betaal je je scheel aan de drank, maar in cafe’s heb ik het nog nooit gezien. Weet ook nog niet zo goed of ik het leuk vindt. :)

 5. Joyce

  Wat een ontzettend leuk concept! Wordt tijd dat ze dat ook in Nijmegen introduceren!

 6. Angel.tang

  Leuk! Er staat lees voor verder voor adresjes? Maar ik lees verder en zie geen locaties en meer info?

 7. Saskia

  Nog nooit van het concept gehoord, wel super leuk en handig!

 8. Goed idee inderdaad! In het buitenland schijnt dit wel vaker voor te komen geloof ik. Lijkt mij wel fijn, soms wil je gewoon cheap eten kopen, maar wel even ergens gezellig opeten! Prima oplossing zo. Ik zeg, dit wil ik ook in Rotterdam :D

  Groetjes

 9. liefsswaen

  Dit vind ik echt grappig, ik kende het nog niet. Maar als je er zo over na denkt is het helemaal niet zo onlogisch.
  Liefs, Swaen

 10. Maura

  Zooooo leuk dit concept! Ik ken het dus vanuit Australië, maar dan met BYO wijn. Aan de Oude Gracht bij café Flater hebben ze ook BYO lunch. De Voortuin ben ik nog nooit geweest, maar ziet er wel altijd gezellig uit :) dus maar snel eens heen gaan.

 11. RAE

  Super leuk concept! Ik ben blij dat het niet alleen in Utrecht is, maar ook in Amsterdam. Hier ga ik denk ik in de zomer heel veel tijd door brengen :) Bedankt voor het delen!

 12. Janet

  Wat een geweldig idee! Zijn de drankjes daar dan ook wel goed te toeven?

 13. Iris

  Ik zie dit in Enschede nog niet zo snel gebeuren, aangezien ze hier gemiddeld 10 jaar achterlopen op de rest van het land. Jammer, want ik vind het een heel leuk concept. Als ik zoiets in de buurt had zou ik er waarschijnlijk heel vaak gebruik van maken. En volgens mij maken horeca gelegenheden over het algemeen juist de meeste winst op drankjes, dat zei mijn vorige baas altijd in ieder geval, toen ik nog in een eettentje werkte. Win-win!

 14. veerlez

  Wat een leuk concept, ik kende het helemaal niet! En dat terwijl ik wel eens in de Zaak te vinden ben! Dit ga ik zeker onthouden voor wanneer ik met vriendinnen ga lunchen in de stad :)

Geef een reactie