Live in concert: Mumford and Sons

Zaterdag ging ik met mijn vader naar het concert van Mumford and Sons. Al jaren had ik hier naar uitgekeken, nadat ik ooit in november 2009 een concert van ze heb laten schieten in Doornroosje in Nijmegen (kun je het voorstellen? Voor slechts €12,50 deze helden in een zaaltje waar je ze bijna kan aanraken? juist). Dus toen bleek dat ze weer naar Nederland kwamen moest en zou ik ze zien!
Ik scoorde gelukkig kaartjes in de pre-sale (tip: wanneer grote artiesten een concert aankondigen, abonneer je dan op hun nieuwsbrief. Dan krijg je vrijwel altijd een link naar de exclusieve pre-sale gestuurd, zodat jij rustig je kaartjes kan kopen zonder dat het uitverkoopt), al kreeg ik wel eventjes een hartverzakking toen aan de deur de tickets niet gescand konden worden. Er werd iemand bij gehaald die zei ‘oh, het zijn van zulke tickets, laat maar door’ dus ik had bij wijze van ook 4 mensen mee kunnen nemen! ;-)
Eenmaal binnen bleek dat we ondanks de enorme rij waar we in stonden eigenlijk nog heel erg op tijd waren en uiteindelijk stonden we zo’n 15 rijen van het podium af.. bizar! Lees verder voor mijn verslag, inclusief foto’s en filmpjes!
Translation: Last saturday I went to see Mumford and Sons live in concert. One of the best concerts ever!! I loved every minute of it, today a little recap with pictures and videos.


Ik kan de snaren tellen!

Omdat ik samen met mijn vader was hoefde ik niet per se vooraan te staan, maar eenmaal aangekomen stonden er pas een stuk of 100 mensen in de zaal. We sloten daarom maar gewoon aan en uiteindelijk hadden we fantastische plekken. Precies in het midden, een paar meter van het podium af.
De avond begon met twee voorprogramma’s, Half Moon Run en The Mystery Jets. Half Moon Run kende ik nog niet maar vond ik verrassend goed! The Mystery Jets heb ik ‘vroeger’ nog best veel naar geluisterd, maar vond ik nu juist tegen vallen. Jammer dat ze enkele hits zoals ‘Two Doors Down’ niet speelden, daar hadden ze zeker de zaal mee los gekregen. Nu was iedereen vooral aan het wachten op Mumford and Sons..
En dat was de moeite waard! Ze opende grandioos met Babel, en knalden gelijk Little Lion Man er achteraan. Zo ontzettend tof! Het publiek was ontzettend leuk, om me heen ging iedereen los. Het was een heerlijk folkfeestje en ondanks de enorme zaal voelde het nog redelijk intiem. Dit kwam wellicht door onze plekken, want toen ik deze foto zag schrok ik wel een beetje. Ik ben blij dat we goed zicht hadden en dat we konden staan, in plaats van zitten!
In recensies las ik achteraf dat er kritiek werd gegeven op de pauzes tussen de nummers door. Er moest van instrumenten gewisseld worden en daardoor liep niet alles even vloeiend over. Eerlijk gezegd heeft het mij niet zo gestoord, maar het is misschien wel nog iets waar aan gewerkt kan worden. Overigens was dit een van de grootste overdekte shows die ze ooit gaven.
Ruim 17500 man was zaterdag aanwezig, en dat is toch wat anders dan een groot festival waar wellicht evenveel (of meer) mensen toe kijken. Persoonlijk denk ik dat Mumford and Sons het best tot hun recht komen in een festivaltent of een intiem zaaltje, maar uiteindelijk gaat het om de muziek en die was top.
Mumford and Sons zijn nog echte muzikanten, met een enorme collectie instrumenten en die live nog mooier klinken dan op de cd. Ze pakten goed uit door extra bridges toe te voegen waar ze instrumentaal los gingen en maakte de intro’s vaak ook wat spectaculairder. Hierboven een klein stukje wat ik zelf heb gefilmd, maar ik heb vooral staan genieten en niet te veel foto’s en filmpjes gemaakt!
Ze sloten af met het nummer The Weight, een cover van The Band. Hiervoor kwamen beide voorprogramma’s terug het podium op en werden de extra blazers en strijkers er weer bij gehaald. Met bijna 20 man op het podium was dit een geweldige knaller van een afsluiter en hoopte ik dat het nog langer kon duren.
Oh wat een heerlijkheid.. Image via ANP
Gelukkig zijn er prachtige opnames gemaakt, en goed nieuws: 3fm zendt vanavond tussen 18:00 en 20:00 (zeg maar dag tegen je Paasdiner!) opnames van het concert uit. Dit is geen grapje, mocht je het concert gemist hebben dan moet je zeker even gaan luisteren!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 23 reacties

 1. Camille L.

  Ze waren donderdag in België en ik kon ook niet geloven hoe geweldig ze wel niet zijn.

 2. Nanda

  Oh daar had ik wel bij willen zijn! Klinkt erg leuk :)

 3. Masha

  JE HAD MIJ MOETEN MEENEMEN! Haha nee geintje, ik had er zo graag bij willen zijn :) Bedankt voor de tip over de radio-uitzending vanavond, ga ik zeker luisteren!

 4. Inge

  Echt geweldig! Ben zo jaloers op je en ik zit al klaar achter de laptop te wachten op de helden

 5. Kiki

  Oh wauw, ik wordt hier een beetje jaloers van haha! een vriendin van me was er ook naar toe :) liefs

 6. Ophélie

  Oh, geweldig, ik ben een heel klein beetje jaloers ja. Donderdag speelden ze in België, maar vanwege examens kon ik niet gaan. Gelukkig belde mijn vriendin die wel ging me op tijdens White Blank Page en kon ik een beetje meegenieten. :)

 7. Het was zoo mooi, ik stond 15 meter of 10 meter vant podium ook int midden, misschien wel vlakbij je:P Het was echt geweldig!

 8. Bedankt!! Ik net als een gek naar boven rennen om mijn radio aan te zetten. Heb nog nooit zo snel een radiofrequentie verandert. I love mumford and sons, was helaas te laat voor tickets..

 9. ahhh wat leuk! ik was er ook! ik heb er ook over geblogged :)
  vond ze echt heel erg goed. heb erg genoten :)

 10. Jennifer

  Prachtig, wat een topplek had je, als ik die volle zaal zo zie, belachelijk dat ze je zover van het podium af laten zitten. Zo’n sfeer moet geweldig zijn. Oh, wat heb ik toch gemist..

 11. Kaila

  Oh, wat had ik daar graag bij willen zijn! Leuk dat je een artikel over het concert geschreven hebt! Mooie plaatsen hadden jullie zeg :)

 12. Anneke

  Ik was er ook! Ik had wel zitplaatsen op de tweede ring maar het viel me echt alles mee. Had liever gestaan natuurlijk, maar ben al lang blij dat ik erbij was. Het was inderdaad fantastisch.

 13. Daniëlle

  Mumford & Sons zijn zo gaaf! Wat leuk dat je naar het concert bent geweest :)

 14. Mariel

  Wat gaaf! Ik baalde enorm toen alles al uitverkocht bleek te zijn!

Geef een reactie