Berlin streetart guide

Afgelopen zomer was ik in Berlijn en ben ik een beetje verliefd geworden op de stad. De heerlijke sfeer en vrijheid die er heerste was zo aangenaam. Ik schreef er destijds ook een aantal blogjes over en maakte zelfs een complete cityguide.
Wat leuk is aan Berlijn is het underground sfeertje, wat veel artiesten aantrekt. Je kunt er terecht voor de tofste feestjes, maar ook op straat vind je veel bijzondere streetart. Ik hou van streetart en daarvoor ben je in Berlijn op de juiste plek. UNESCO bekroonde de stad in 2005 als ‘City of Design’ en het wordt ook wel gezien als het ‘graffiti Mekka van de stedelijke kunst wereld’.

Het nadeel van hiervan is wel dat bijna iedereen hier graag zijn kunst deelt met de rest van de wereld, en je daarom soms goed moet zoeken voor de echte pareltjes.
Daarom vandaag een overzichtje van de meest bijzondere streetart werken in Berlijn, met korte beschrijving als extra toevoeging aan mijn cityguide. Mocht je binnenkort nog naar Berlijn gaan, doe dan zeker een ‘streetart tour’!
Image via streetartutopia

Mentalgassi is een geheimzinnig kunstenaarscollectief wat alledaagse objecten om tovert tot onverwachte visuele juweeltjes. Alledaagse straat objecten, zoals watertanks, leuningen, lantaarnpalen en parkeerautomaten krijgen de Mentalglassi behandeling door te worden beplakt met humoristische zwart-wit foto’s. Deze prullenbak, compleet met bebaarde man, is één van de vele kunstwerken die zomaar opeens tevoorschijn schieten op de meest onverwachte plaatsen. De kunstwerken van Mentalglassi vind je verspreid door de hele stad, goed opletten dus!
De Berlijnse Muur werd tijdens de Koude oorlog geconstrueerd om West-Berlijn te scheiden van Oost-Berlijn. Tegelijkertijd werd de Muur het grootste open doek ter wereld en daardoor de ideale plek voor Berlijners om zich artistiek uit te drukken.  Tegen de jaren ’80 was de westkant van de muur volledig bedekt met graffiti, een toeristische attractie op zich, terwijl de contrasterende oostkant onaangeroerd werd gelaten. Hoewel veel van de muur niet meer bestaat, kun je nog steeds veel graffiti terug vinden op de resterende delen, zoals deze recente psychedelische muurschildering (mijn favoriete schildering).
Image via followthecolours

In 2003 verschenen verschillende affiches met mannelijke figuren op de muren van Berlijn, waaruit blijkt dat iemand met een gebroken hart zich af vraagt waar Linda gebleven is. Diverse wanhopige en smekende berichten werden geïllustreerd op muren en gebouwen, met pogingen van Linda’s ex om een ontmoeting te regelen in een lokale bar. Aangezien het aantal affiches toenam, groeide ook de publieke belangstelling; na-aap affiches begonnen  snel op te duiken, die pleitte voor de locatie van Linda en haar smeekten om de terneergeslagen ex terug te nemen.
Dit fenomeen, dat de harten van veel Berlijners ‘veroverde, werd eindelijk onthuld als een hoax door Roland Brückner, een lokale kunstenaar. Het is echter is nog steeds een interessante en vooral bewonderenswaardige attractie, die je door de hele stad kunt terug vinden.

Image via andberlin

De mysterieuze Italiaanse kunstenaar Blu verbleef een aardige tijd in Duitsland van begin tot eind jaren 2000, en heeft  hier een aantal van zijn meest indrukwekkende werken achter gelaten. Blu’s graffiti begon vooral op te duiken in de hippe en multiculturele Berlijnse wijk Kreuzberg. In deze wijk wonen veel studenten waaronder die van de internationale ESL taalscholen (www.esl-taalreizen.com). Waarom de kunstenaar vooral deze wijken gekozen heeft voor zijn werk is onbekend maar zijn werk is vaak voorzien van een politieke achtergrond wat de studenten eventueel aanspreekt.

Image via geostreetart

Isaac Cordal gebruikt kleine cementen figuurtjes van mannen in grijze pakken en zet deze in tragisch humoristische posities, zoals somber in de rij staan​​, rouwen, vechten of ondergedompeld worden in water. Cordal heeft deze stukken op verschillende plaatsen in de wereld tentoongesteld, waaronder Berlijn. De kunstenaar beschrijft zijn kunst als: “De mens wordt een onderdeel van het stadsmeubilair.” Sommige kunstwerken zijn best een beetje eng, maar dat maakt het wellicht juist fascinerend.

 Image via biosmonthly

De Berlijnse kunstenaar Vermibus gebruikt en steelt hedendaagse straat advertenties, vaak van modellen zoals Kate Moss, en voorziet ze van een nieuw jasje in zijn studio. Wanneer hij de plakkaten bewerkt heeft plaatst hij ze terug in hun oorspronkelijke locatie, tot groot vermaak van voorbijgangers. Het werk van Vermibus is extra bekend geraakt in de nasleep van het incident van de  Ecce Homo fresco van Elías García Martínez,  het schilderwerk dat onbedoeld werd geruïneerd door een restaurateur en sindsdien is uitgegroeid tot een ware internet sensatie.

Dit zijn echter slechts de topjes van de ijsberg. Hier is een selectie van andere hele toffe, verbazingwekkende voorbeelden:

Images by Gisele MendezBeide kunstwerken vind je in een van mijn favoriete wijken: Prenzlauerberg.

Image by Gisele Mendez
Beide stukken muur vind je in Friedrichshain, in de buurt van de RAW tempel. De onderste schildering is van de Low Bros, erg tof!

Image by Gisele Mendez
Deze vind je op de hoek van de Görlitzer Straße en Falckensteinstraße, in Kreuzberg.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Josianne

  Wauw, ziet er tof uit! Ik wil heel graag een keer naar Berlijn, maar die cemente mannetjes sla ik over…

 2. Hannelore

  Oh wauw! Ik wil al zolang zo graag naar Berlijn! Ik heb ook nog dat boekje 100% berlijn dat ik hier gewonnen heb, dus ik moet echt snel eens gaan! Van Blu was ik sowieso al fan, maar al de rest is ook super, vooral dat van Roland Brückner vind ik heel erg mooi.

 3. Laura

  Ik ben ook echt verliefd op deze stad. Ik ga er later sowieso een tijdje wonen, lijkt me heerlijk! Ga er nu elk jaar op vakantie, in september weer! :)

 4. Maura - YLT

  Berlijn is echt mijn lievelingsstad! Ik vind de East Side Gallery erg mooi. Moet wel zeggen dat ik sommige foto’s een beetje naar vind om naar te kijken, niet helemaal mijn stijl…

 5. Mars

  Berlijn staat op mijn nog-te-bezoeken-steden-lijstje!
  Maareuh, die mannetjes in het water vind ik wat eng eigenlijk :)
  Fijn weekend!

 6. Joyce

  Berlijn is zo’n bijzondere, mooie stad! Ga er graag nog eens terug

 7. Lara

  Wat ontzetten leuk om te zien! Dit had ik nooit echt achter Berlijn gezocht, opeens vind ik Berlijn een stuk aantrekkelijker! X

 8. Anne

  Street art in Berlijn vind ik zo tof! Je ziet het ook echt overal. En gewoon heel veel graffiti. Leuk!

 9. Charlotte

  Oh en als je een beetje verder loopt dan dat graffitiwerk van Blu, kom je een parkje tegen waar verlaten auto’s staan waar ze grasmatten hebben opgelegd. In het grasveld komen dus plots figuren naar boven. Er staan ook zitbanken in gigantisch formaat. Ik heb er een foto van met mij er op en ik lijk echt een kabouter haha :) Maar heel leuk om te zien!

 10. Iris

  Die cementen figuurtjes! <3 Ik vind Berlijn heel tof, ik ben er een paar dagen geweest met mijn moeder. Toen hebben we ook het Tageles (ik weet niet precies hoe je het schrijft) bezocht, ook zo’n typisch underground dingetje, heel gaaf.

Geef een reactie