Instagram extensions: photography editing apps

Zoals ik al zei ben ik een echte instagram addict, vooral het delen van foto’s en de kijk in levens van anderen vind ik erg leuk. Want op de instagram filters ben ik inmiddels na een jaar wel uitgekeken! Gelukkig zijn er nog genoeg andere handige fotobewerkingsapps, waarvan ik sommige inmiddels standaard gebruik (en instagram zelf slechts als medium om mijn foto’s te delen).
Helaas zijn de meeste apps alleen voor iPhone en kosten ze wel geld (tussen de 0,79 en de 1,89). Maar ze zijn zeker de moeite waard! En wat is nou een euro voor een app die ik inmiddels dagelijks gebruik, als ik voor het dubbele geld een biertje of een ijsje haal op een mooie zomerdag? Daar denk ik ook niet te veel over na. Mocht je nog twijfelen, zie dan hier mijn favoriete apps inclusief mini handleiding, zodat jij weet of je tot aankoop moet overgaan of niet!
Translation: Today I’m sharing my favorite photography editing apps. I love instagram, but I’m already kinda bored with instagram’s filters. So I use different kind of apps to edit my photos, and just use instagram to share them with my followers.Mijn absolute favoriet is de app Afterlight, volgens mij zelfs mede ontwikkeld door de voorloper de hipsters Becky Filip (wie kent haar nog??). Deze app kost 0,89 cent maar heb ik nu al zo vaak gebruikt dat ik hem die paar centen dubbel en dwars waard vind.
De app bevat de standaard handige bewerkingstools, zoals afbeelding bijsnijden, draaien, helderheid en contrast en nog een heleboel andere functies. Daarnaast heeft ook deze app filters, met als grote verschil met instagram dat ze er veel meer hebben én dat je zelf de intensiteit van de filter kan aangeven. Sowieso zijn de filters van Afterlight al een stuk subtieler (meer mijn smaak), maar doordat je ze zelf kan aanpassen kun je ook meerdere filters met elkaar combineren, zonder dat je foto overbelicht wordt.
Daarnaast kun je leuke vintage effecten zoals light leaks toevoegen en aparte frames, wat de app ook weer uniek maakt. Een ronde foto in plaats van een vierkante? Zo gepiept. Ook deze frames kun je weer aanpassen door ze transparant te maken (of half transparant, zoals in het screenshot).
Uiteindelijk heb je hem via 1 klik gedeeld op instagram, of sla je hem op voor je eigen collectie. Ik zweer bij deze app en mocht ik nog maar 1 fotobewerkingsapp gebruiken, dan was het zeker deze!

VSCO cam lijkt op de zoveelste fotobewerkingsapp, ook hier vind je handige tools om je foto’s te bewerken en wat filters. En hoewel VSCO slechts 10 filters heeft is dat juist de reden waarom ik af en toe naar deze app grijp. De filters zijn namelijk heel subtiel en hebben een vale, beetje rauwe uitstraling. Erg mooi bij sommige foto’s.
De app kost 0,89 cent en is wellicht niet per se een must have, maar wel de moeite waard als je op zoek bent naar andere kleurenfilters.

Ook altijd handig om je instagramfoto’s mee op te pimpen: een collageapp. Ik heb veel verschillende apps uitgeprobeerd maar Polyframe is toch wel de meest complete en uitgebreide app. Met €1,79 is hij wat aan de dure kant voor een app (maar nogmaals, hoe vaak geef jij dit bedrag uit aan bijvoorbeeld een broodje of een koffie to go? ;-)), maar als je deze app eenmaal hebt zijn alle andere collage apps overbodig!
Je hebt ontzettend veel keus aan frames, en deze kun je zelf ook nog eens aanpassen door de rode bolletjes te verslepen. Je kunt teksten toevoegen, achtergronden toevoegen en de frames zelf aanpassen qua dikte en scherpte.

Ook iets duurder (€1,79) is de app Over, waarmee je teksten kan toevoegen aan je foto’s. De app bevat superleuke lettertypes die exclusief ontworpen zijn voor de app. Daarnaast vind je ook alle andere standaard lettertypes. Deze kun je aanpassen in grootte, kleur én je kunt meerdere regels (in verschillende lettertypes) toevoegen.
Het klinkt allemaal vrij simpel maar het is écht een goede toevoeging voor je foto’s. Juist een foto die wellicht ietwat saai is, dient perfect als achtergrond voor een mooie quote! Mocht je nog niet overtuigd zijn, bekijk dan eens deze voorbeelden.

Daarnaast vind je in mijn mapje ook de gratis apps Vintique en Pixlromatic. Beiden bevatten ontzettend veel functies en filters maar vind ik om de een of andere reden toch ‘net niet’ of wat minder fijn in het gebruik. Maar wellicht zijn ze voor jou wel een goed alternatief voor deze betaalde apps. Hebben jullie nog fijne fotobewerkingsapps die niet in dit rijtje staan?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Angelina

  De meeste apps heb ik, moet alleen nog ‘Over’ aanschaffen maar moet eerst nog even een nieuwe iTunes card kopen haha. En Becky Filip, dat weet ik nog heel goed haha!!

 2. Pebblyn

  Misschien weet je het al, maar de zussen van A Beautiful Mess komen binnenkort ook met een foto-app :)

 3. Marlies

  Haha weer een gevalletje: great minds think alike. Ik had ook een post hierover in de planning! Ik gebruik nog wat andere apps & Afterlight ken ik nog niet. Dus die ga ik even inspecteren! :)

 4. Margrietvw

  Oh wat een leuke apps! Jammer genoeg heb ik geen iphone… Een aanraden daarvoor is Shape’d, dan kun je ook leuke vormen in je foto’s maken. Bedankt voor het delen!

 5. Anne

  Ow ow ow! Die moet ik hebben :-) vooral Afterlight ziet er wel heel interessant uit. En ik ben natuurlijk superbenieuwd naar de app van A Beautiful Mess!

 6. Roxanne

  Dat klinkt erg tof! Ik gebruik instagram op de iPad van mijn vriend dus ik ben niet zo heel vaak ermee bezig maar als ik zelf een iPhone heb ooit, dan ga ik me er eens in verdiepen!

 7. Vera

  Zo jammer dat ze niet beschikbaar zijn voor Android :-(.

 8. Eva

  Ik was inderdaad heel erg benieuwd naar jouw fotoapps! Jammer dat ze niet voor android zijn.

 9. Hé zeg! Je haalt me net over om ook maar te gaan ‘Instagrammen’, en nu kom je alweer met het volgende =P Hoe overtuigend je bericht ook is, ik ben eerst Instagram aan het ontdekken en o, hoe verslavend is dat! Kom je eens ‘langs’?

 10. Valerie

  thanks for that! this is such a useful post. i was looking at alternatives to instagram the other day so that’s great timing :) thanks! x

 11. Katrien

  Leuk! Ik denk dat ik Afterlight en Over ook ga downloaden. :)

 12. super! heb Over ook gedownload, weet je hoe je plaatjes kunt toevoegen? Zag dat je een vogeltje achter je tekst hebt staan, ben wel benieuwd hoe je dat doet ;)

Geef een reactie