Picknick food: Salty cake & Speltsalad

Gisterenochtend liet het zonnetje eindelijk weer eens van zich zien, tijd voor een picknick dus! Dat de zon rond het middaguur al lang achter een dik pak wolken was verdwenen mocht de pret niet drukken, wij hadden immers al allerlei lekkere dingen gemaakt!
Het brein achter deze lekkere én simpele picknick gerechtjes is Maura, ga voor meer van dit soort lekkere recepten dan ook even naar haar blog.
Vandaag een recept voor een hartige cake en een speltsalade. Beide gerechten zijn erg simpel en kunnen makkelijk worden aangepast. De winkels waren gisteren dicht, dus we moesten het doen met wat we in huis hadden. Gelukkig is de basis van deze recepten simpel, de andere ingrediënten kun je naar smaak toevoegen!

Translation: Original recipes for a perfect spring picknick! A spelt (hulled wheat) salad and a salty cake with goat cheese and sun dried tomatoes. Quick and easy recipes, easily to adjust to your own taste.

Het recept voor deze hartige cake verscheen al eerder op Maura’s blog, in de variant ‘pijnboompitten met rucola‘ en ‘feta met olijven‘. Allebei erg lekker, maar vandaag voegen we daar nog een variant aan toe: geitenkaas met zongedroogde tomaatjes! 
INGREDIENTS
225 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
150 gr geitenkaas
10/15  zongedroogde tomaatjes, in reepjes
3         eieren
100 gr parmezaanse kaas
zwarte peper
DIRECTIONS
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alles goed tot een glad beslag. De hoeveelheid tomaatjes kun je een beetje op smaak aanpassen, wij deden er zo’n 10 tot 15 doorheen. Giet het beslag in een ingevette cakevorm van 1 liter inhoud. Bak de cake in 45 minuten gaar, laat hem even afkoelen en haal ‘m dan uit de vorm. 
Ik kende Spelt eigenlijk vooral als een soort zaden, die vaak op of door brood heen zitten. Maar als salade is het ook erg lekker! Deze salade is vooral op gevoel gemaakt, ik heb dus niet of nauwelijks hoeveelheden bij de ingrediënten gezet. Kijk zelf wat je lekker vind, en gooi het door de salade heen!
Spelt moet eigenlijk 1 nacht in de koelkast weken in wat water. Hier hadden wij geen tijd voor, maar de salade was evengoed lekker.
INGREDIENTS
4/5 handjes spelt
zonnebloempitten
pompoenpitten
walnoten, in stukjes
paar stengels bleekselderij, in stukjes
sjalotjes, in stukjes
dadels, in stukjes
cherry tomaten, in halve stukken
kaas (wij gebruikten conté), in stukjes
verse basilicum
verse sla
peper en zout
DIRECTIONS
Kook de spelt gaar, giet het water af en laat de spelt afkoelen. Bak de zonnebloempitten, de pompoenpitten en de walnoten afzonderlijk even kort zonder boter of olie in de pan, zodat ze geroosterd worden. Snijd vervolgens alle ingrediënten en doe deze door de salade. Voeg als laatste wat verse sla en wat zout en peper toe, en klaar is je super gezonde salade!
Spelt vult erg goed, dus dit is ook een perfect gerecht voor de lunch, of als bijgerecht bij het avondeten.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Marlies

  Ziet er allebei enorm lekker uit! :) Hier helaas geen zon gezien (dus ook geen sandaaltjes aangehad ;))

 2. Nanda

  Klinkt heerlijk allemaal! Nu is het wachten op de zon..

 3. Olga

  Die cake/taart is mijn grote favoriet. Heb ‘m nu al twee keer gemaakt en ik ben er dol op!

 4. Loes

  Oh lekker zeg :) ga eens een hartige cake proberen!

 5. Marije

  Oooh, dat ziet er lekker uit zeg! Ik ga het beide eens maken, mijn man gaat dat héérlijk vinden ;-)

 6. floorwinter

  Wegens een tarwe-intolerantie eet ik heel veel spelt, (speltbrood en speltpasta als vervangers van de normale gemodificeerde tarwe), heel handige tip dit dus voor mij! Dankje! :)

 7. Haha als je het zo allemaal onder elkaar ziet, lijkt het toch best wat ondanks dat het met wat ik nog in huis had is gemaakt.

 8. Marloes

  Ik heb de cake gemaakt als hartige toevoeging bij een high tea. Erg lekker, maar wel machtig!

Geef een reactie