Stundentfood: tips & tricks part II

Uit de enquête (je kan hem nog steeds invullen! ik zal binnenkort de resultaten delen) bleek onder andere dat jullie graag wat simpelere recepten willen zien, van bijvoorbeeld mijn dagelijkse kost. Nou moet ik jullie helaas teleurstellen: de laatste tijd heb ik het zo druk dat mijn avondeten vaak uit pizza of iets anders makkelijks bestaat.
Toch heb ik geprobeerd om de keren dat ik geen pizza at er een foto van te maken, zodat ik jullie vandaag wat inspiratie kan geven. Verwacht dit keer dus geen bijzondere hoogstandjes, maar simpele low budget gerechtjes die in een handomdraai zijn gemaakt. Met aan het einde van het artikel nog wat extra tips voor de studenten onder ons.
Ik schreef al eerder een artikel met tips over ‘studentfood’, lees ‘m hier!
Translation: Some of you were wondering what I eat for dinner, as a student. To be honest, it has been a lot of pizza lately.. whoops! Today I’m sharing with you some of my dinners from last month. Don’t expect something culinary, just simple and low budget meals. Perfect for students!
Read my other tips and tricks on studentfood here.

Een van mijn favoriete maaltijden als het weer lekker weer wordt: salade! Het liefst met feta, olijfjes, tomaat, komkommer en kip. Maar variaties met bijvoorbeeld geitenkaas en walnoten zijn ook heerlijk. Je kunt zo eindeloos combineren.
Omdat je als student natuurlijk goede bodems moet leggen voor het studeren (of het stappen) eet ik er meestal nog een Turks brood bij. Deze haal ik voor €1 bij ‘de Turk’, meestal vind je genoeg Turkse groenteboertjes en bakkers in grote steden. Lekker met wat kruidenboter of tapenade!
Ik hou enorm van pasta! Ouderwetse spaghetti maar ook pastasalades of mijn favoriet: ravioli! Hierboven zie je een bordje spaghetti pomodoro en een bord “vlindertjes” met tomatensaus, courgette en aubergine, veldsla en kip.
Het handige van pasta is dat je het altijd wel in huis hebt en het zo op tafel staat. Als je zorgt dat je ook altijd wat blikken gepelde tomaten in huis hebt is je saus zo gemaakt. Wat ui en knoflook fruiten, gepelde tomaten en vervolgens de restjes groentes erbij die je nog in huis hebt. Zelf gooi ik er meestal wortel, champignon en courgette doorheen, maar in principe kun je alles er doorheen gooien.
Wanneer ik uitgekeken ben op alle pasta’s en aardappelen heb ik vaak zin in iets Oosters. Ik ben dol op de Oosterse keuken, zolang het maar niet te pittig is ;-). Het is nog vrij low budget ook: ik haal meestal het goedkoopste zakje wokgroenten (dat is toevallig ook de enige waar geen paprika in zit, iets wat ik niet lust), een zakje noodles of mie, kip en een sausje. Meestal doe ik met dit alles minstens twee keer, dus extra goedkoop!
Oh en deze cassave is slechts 35 cent per zakje bij de AH, dus daarvoor hoef je het ook niet te laten ;-).

Nog een goede als je weinig inspiratie hebt en snel klaar wilt zijn: een AVG (aardappelen, vlees en groentes) wat natuurlijk ook makkelijk met vis of iets vegetarisch kan. Het is maar net in welke ‘v’ je zin hebt ;-). Ik ben lui en koop dus graag krieltjes in plaats van aardappelen die ik zelf nog moet schillen, maar als je ze net zoals ik bij de Lidl haalt valt de schade mee.
Bovenste foto is thuisthuis genomen (ook een goede tip: thuis eten! Lekker goedkoop ;-)), beenham is voor mij als student niet echt weggelegd. Meestal eet ik bij aardappelen broccoli en een schnitzel of een geitenkaasburger. Dit is wel echt iets wat ik eet als ik weinig inspiratie heb, aardappelen zul je niet vaak bij mij op het bord zien liggen buiten de winter om.

Tips & Tricks
In het vorige artikel gaf ik al veel basic tips en ideeën om goedkoper aan je avondeten te komen. Vandaag daarom wat specifiekere tips. Heb je zelf nog goede tips? Laat dan van je horen in de comments!

– De allerlekkerste sauzen maak je gewoon zelf! Ze zijn niet alleen lekkerder en verser, maar ook een stuk gezonder omdat er niet allemaal toegevoegde E-nummers in zitten. Het recept voor een standaard pastasaus gaf ik hierboven al, en eerder schreef ik al over een pasta carbonara saus from scratch. 
Als je de ingrediënten voor deze sauzen bij een Turks groentewinkeltje haalt ben je hartstikke goedkoop uit. Zo’n saus kun je een week  bewaren in een goed afgesloten pot in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer. Maak dus een keer een grote voorraad saus, bewaar deze in kleine potjes in de vriezer en zo heb je elke keer ambachtelijke verse saus!

– Mensen eten vaak ‘te veel’ van dingen, zonder dat ze erbij nadenken. Kipfilets worden bijvoorbeeld vaak per twee verpakt, wanneer je met z’n tweeën eet lijkt het dan ook logisch om ieder een kipfilet te eten. Maar 100 gram vlees of vis per persoon is meer dan genoeg!
Zo kun je van 1 kipfilet makkelijk met twee personen eten. Zorg gewoon dat je de stukjes wat kleiner snijdt, dan lijkt het alsnog heel wat. En uiteindelijk ben je dus goedkoper uit.
Let in de supermarkt trouwens ook op de prijzen, omdat de prijs per gewicht wordt bepaald verschillende prijzen soms. Zo zat er laatst 50 cent verschil tussen twee verpakkingen kipfilet. Goed, dan heb je ook iets minder gram vlees, maar nogmaals: zoveel vlees heb je toch niet nodig.

– Iedereen is wel bekend met de afkorting ‘THT; tenminste houdbaar tot’, maar wat houd het eigenlijk precies in? Kun je een product dat de THT datum heeft verstreken nog opeten? Het antwoord is ja! De THT is een garantie van de fabrikant, tot die datum is het product perfect en prima te eten. Na die datum kan de kwaliteit achteruit gaan, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn als je een product bijvoorbeeld koel en droog bewaard.
Chocola is bijvoorbeeld een product wat je nog prima kan eten na de verstreken THT. Wellicht dat de chocola wat wit uitslaat, en dus niet meer zo perfect of smakelijk eruit zit als een nieuwe reep, maar qua smaak is hij meestal nog prima. En ziek word je er niet van.
Iets anders is een ‘TGB; te gebruiken tot’ datum. Dit betreft meestal producten die snel kunnen bederven, zoals vlees en bepaalde zuivel. Deze kun je beter wel weggooien na de verstreken TGB datum, omdat deze snel kunnen bederven en je daar wel ziek van kan worden.
Meer informatie over houdbaarheidsdata van producten vind je hier.

– Over houdsbaarheiddata gesproken, soms is het ook goed om te weten hoe je een product het beste kunt bewaren. Sommige producten overleven namelijk veel langer als ze gekoeld zijn, terwijl tomaten er bijvoorbeeld niet lekkerder op worden.
Op Pinterest kwam ik een handige infographic tegen die heel uitgebreid laat zien hoe je een product het beste kunt bewaren: op de plank/in de kast, gekoeld of in de vriezer inclusief maximale duur. Klik hier voor de inforgraphic!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Nanda

  Heerlijke gerechten hoor! Ik werk sinds kort 5 dagen per week, en aan het einde van de week is koken wel het laatste waar ik zin in heb dus dan zijn dit soort gerechten ideaal :)

 2. Kiki

  Handig artikel, ik wordt volgend jaar studentje sus dan komt dit vast van pas!

 3. Wat een leuk artikel zeg! Goede tips ook. Mijn tip zou inderdaad ook zijn om lekker veel zelf te maken, en niet uit pakjes. Ik begrijp mensen die bijvoorbeeld Lasagne ofzo van knorr kopen niet zo goed, zelf je saus maken met tomaten uit blik of verse tomaten is toch zoveel lekkerder, gezonder en ook gemakkelijk? Ik vind poeder waar je water bij moet doen geen saus hoor, haha.

  Verder is een tip om je groenten bij een Turkse supermarkt o.i.d. te kopen. Vaak veel goedkoper dan de AH, en je kunt er dingen per stuk kopen (bijvoorbeeld 1 ui) zodat je ook daadwerkelijk alles gebruikt!

 4. Quinty

  Handige tips ! Ik hou ook erg van salade in de zomer, maar mijn favoriet is dan toch tomaat en mozarella :)

 5. Anne

  Leuk om te lezen! Ik wil proberen om nog veel meer sausjes e.d. ‘from scratch’ te maken. Het voelt zo goed als je iets waarvan je exact weet wat er allemaal in zit!

 6. Daniëlle

  Handig artikel! Zelf eet ik ook graag salades met een lekker brood erbij. Donderdag staat er een insalata caprese (mozzarella, tomaat, basilicum) op het programma met een ciabatta erbij. Ook nog eens goedkoop :)

 7. Tedje

  Handig artikel zeg! Ik hou zelf ontzettend veel van salade met brood hmmm lekker!!

 8. Nine

  Hoi Marlous,
  Wat een heerlijke gerechten zitten ertussen, en wat een mooie foto’s :D Ik ga er morgen eens wat van proberen (ik heb altijd zo’n ‘wat-zal-ik-eten’-moment, haha).

  Trouwens, mocht je geinteresseerd zijn: ik heb een paar dagen geleden een blogpost geschreven over mijn citytrip naar Stockholm, misschien leuk als voorpret :D. Daar ga jij binnenkort toch ook heen? Wat een fantastische stad is het!

 9. Mauranne

  Damn die pizza ziet er toch wel echt zo lekker uit! wou dat ik zo goed kon koken!

  fashionate

 10. liefsswaen

  Leuke tips! Ik ben ook gek op dat turkse brood, heerlijk! Helaas zit er bij ons in de buurt geen turkse winkel, maar de Aldi en de Jumbo hebben het ook!
  Liefs, Swaen

Geef een reactie