Food photography tips & tricks

Vorige maand volgde ik op uitnodiging van Jamie Magazine een food photography workshop bij de fotostudio’s van ZTRDG.nl. Ik keek hier enorm naar uit en heb ook ontzettend veel geleerd! Ik hou van fotografie, en met name food photography is erg leuk. Ik kan uren staren naar prachtig gecomposeerde foto’s met mooie borden vol eten.
Hierboven zie je het resultaat van de workshop, een van mijn eigen foto’s. De hele foto (zowel compositie als styling van het bord) is zelf gemaakt. Ik ben er best trots op, vooral omdat het er zo smakelijk uit ziet.
Vandaag wil ik jullie wat tips doorgeven, zodat je zelf ook aan de slag kunt. Of je nou blogger bent of niet, foto’s maken van je eten is leuk! Mijn moeder deed het jaren terug op vakantie al, zodat ze na de vakantie nog kon nagenieten van het heerlijke eten. Best wel een goed idee hé? ;-) Daarnaast is het ook fijn om je fotografie skills te oefenen op eten: je maakt het toch klaar, het beweegt niet en je kunt het makkelijk zelf aanpassen.
Lees verder voor heel wat tips en tricks die ik tijdens de workshop heb geleerd, en wat persoonlijke tips.
Translation: Last month I was invited by Jamie Magazine to join a food photography workshop by ZTRDG.nl. I was really looking forward to this workshop because I love food photography! The first picture on top is my result after an afternoon full of tips and information. I’m quite proud of it :-).
Today I want to share some tips and things I learned that day with you. Even if you’re not a (food) blogger, photographing your meal is fun! My mom has done this for years, it’s her excuse to ‘enjoy all the delicious food over again’. Sounds legit.Ingrediënten
De eerste tip die gelijk werd gegeven: werk met afgekoelde ingrediënten. Voedsel wat nog warm is ‘beweegt’ nog: er komt nog stoom vanaf, er lopen sappen uit. Dit kan iets extra’s aan de foto toevoegen, maar maakt het soms ook minder bewerkelijk.
Voor de meeste (food)bloggers is dit echter geen optie, meestal fotografeer je het gerecht en eet je hem daarna op. Af laten koelen is dus zonde. Wellicht kun je het toch eens proberen met een koude pastasalade, of een ander gerecht wat koud ook prima te eten is. Het is tenslotte zomer, en al warm genoeg!

Mocht je verder nog iets te kiezen hebben: ingrediënten die qua kleur mooi op elkaar aansluiten of juist contrasteren zijn het meest fotogeniek. Soms geeft het ook een verrassend effect als je een ingrediënt of het gerecht doormidden snijdt. Zo zijn citrusvruchten vaak veel mooier op foto als je ze open snijdt.

Mocht je gerecht er wat droog uit zien op de foto, voeg dan eventueel een scheutje olie toe. Dat maakt het geheel net wat sappiger en levendiger.

Licht

Licht speelt altijd een belangrijke rol bij fotografie. De mooiste foto’s maak je nog altijd met daglicht, sleep daarom je bord mee naar buiten of voor een raam en maak gebruik van het daglicht. In sommige gevallen is dit lastig, bijvoorbeeld in de winter wanneer het voor vijf uur al donker is.
Probeer toch zoveel mogelijk licht in je foto’s te krijgen. Gebruik helder licht, niet te warm maar pas op dat het licht niet te fel is. Ga buiten niet in de volle zon staan, en let bij kunstlicht goed op de schaduwvorming. Voor zo min mogelijk schaduwen zet je je bord recht onder een lamp. 
Bij wat donkere dagen kun je meer licht in je foto creëren door aluminiumfolie te gebruiken. Deze weerkaatst het licht en zorgt zo voor een heldere foto.
Gebruik liever niet de flitser van je camera, hierdoor zullen alle sappen en glanzende stukken op je foto enorm gaan schijnen en raakt je foto snel overbelicht. Het beste licht voor een food foto is zacht licht, waarbij het gerecht goed belicht is maar je geen overbelichte glansstukken ziet. Wel is het belangrijk om je foto iets aan de lichte kant te hebben. Eten ziet er nou eenmaal lekkerder en frisser uit op een lichte foto, dan op een donkere grauwe foto.

Compositie
Ook is het belangrijk om goed na te denken over de compositie van je foto. Is het je wel eens opgevallen dat de meeste food foto’s in tijdschriften allemaal verticaal geschoten zijn? Waarom dit is weet ik niet precies, maar het legt de focus vaak wel op hetgeen wat het belangrijkst is: het eten.
Je kunt eventueel een heel tafereel maken door er een glas wijn of stukken brood bij te zetten, zoals de foto hierboven. De beste ‘props’ voor een food foto zijn vaak de ingrediënten zelf. Verpakt (bijvoorbeeld van die mooie olietinnetjes waar de olijfolie in zit) of vers (een grote bos rabarber of een zak aardappelen).
Hoewel ik die kleine extraatjes wel leuk vindt, geldt vaak toch ‘less is more’. De nadruk moet toch echt op het eten liggen, probeer de foto dus niet té vol te proppen met extra producten en ingrediënten.
Probeer ook eens om foto’s  van dichtbij, of zelfs op de macro-stand te maken. Gerechten hebben vaak veel ingrediënten die zich er prima voor lenen om uitvergroot te worden. De verse kruiden op het lapje vlees bijvoorbeeld, of de stukjes fruit in de yoghurt. Meestal is het slim om zowel foto’s van dichtbij (gefocust op het gerecht) als van veraf (in een tafereel) te hebben.

Accessoires
Naast producten en ingrediënten kun je ook accessoires gebruiken om je foto op te leuken. Denk aan mooi servies en bestek, maar ook aan een aparte ondergrond. Bij ZTRDG hadden ze allerlei verschillende steigerhoutenplanken in verschillende kleuren geverfd. Felblauw, oranje, groen.. Daarnaast hadden ze verschillende zeilen als achtergrond en allerlei tafelkleedjes om zo telkens een andere sfeer te creëren.
Dit kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf doen! Ga op zoek naar een aparte ondergrond (een mooie betonnenvloer, of misschien wel je dekbedovertrek?), of maak er zelf een. Zo kocht ik bijvoorbeeld een tijd terug deze snijplank bij Ikea, om als ondergrond te dienen bij food foto’s.
Andere leuke accessoires zoals mooi servies en leuk bestek vind je vaak bij de kringloop voor weinig geld. Zorg verder dat je vanaf nu alleen nog maar fotogenieke spullen koopt ;-)!

Werk snel
In tegenstelling tot wat ik dacht, wordt veel ‘echt’ eten gebruikt voor food photography. Behalve bij zeer grote commerciële bedrijven zoals Mac Donalds, waarbij het belangrijk is dat de hamburger er perfect op staat, daar wordt er nog wel eens wat gemanipuleerd. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld gestold frituurvet in plaats van ijs. Dit heeft dezelfde structuur, maar smelt niet. Ook een handige tip die we bij de workshop meekregen: wanneer je een glas witte wijn op de foto wilt voor de sfeer hoef je niet per se flessen wijn er doorheen te halen. Druppel gewoon wat ketjap in een glas water, en klaar is je witte ‘wijn’.
Doordat je vaak met vers voedsel te maken hebt, is het belangrijk om snel te werken. Sommige gerechten verliezen al gauw hun ‘versheid’: ze zakken in, sauzen lopen uit.. Het is dus handig om je instellingen al vast goed klaar te zetten zodat je meteen aan de slag kunt!

Gebruik de juiste kleur
Op het event hielp Danique me een beetje met de instellingen van mijn camera. Vooral aanpassingen aan de witbalans van je camera kan een grote rol spelen bij het fotograferen van je eten. Zo hebben sommige gerechten baat bij warm licht (bijvoorbeeld een lekker stoofpotje, of een biefstukje), terwijl frissere gerechten het beter doen met wat koeler licht. Dit kun je echter vaak nog wel een beetje herstellen in photoshop.

Mocht je zelf nog goede tips hebben, dan hoor ik het graag! Later deze week zal ik nog een inspiratiepost plaatsen met mijn favoriete food photography. Als je aan de slag gaat met de tips, laat je dan het eindresultaat even zien via facebook en/of twitter? Vind ik leuk!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 33 reacties

 1. Ik had ook een workshop food photography aangeboden gekregen, en toen ik mij Danique’s foto’s van een workshop die zij had gedaan in het verleden herinnerde, was ik enthousiast. Tot ik de man zijn werk ging bekijken, toen heb ik toch maar niet meegedaan (ook uit tijdsgebrek) en achteraf geen spijt van gehad toen ik de resultaten van de anderen zag! Dat was meer in de keuken meevolgen en helemaal niet zoveel om presentatie enzo, en dat is net het leuke eraan vind ik! Hele mooie foto’s heb je gemaakt, en die tips ga ik onthouden, zo heb ik toch nog een beetje zo’n workshop gehad ;)

 2. Anne

  Leuke tips! Zelf zit ik ook vaak te worstelen met het mooi op de foto zetten van mijn eten. Terwijl het inderdaad ook voor hele leuke herinneringen zorgt als je dat lekkere (vakantie) eten mooi op de foto krijgt.

 3. Yara Miora

  Wat een super handige post! Lijkt me echt een hele leuke workshop zeg, ik ga het binnenkort uitproberen! :)
  Liefs,
  Yara

 4. Marjolein

  Oh interessant en leerzaam, lijkt me ook een leuke workshop! Ik moet zeggen dat ik qua food photography niet verder kom dan af en toe een foto met mijn mobiel voor instagram haha, maar ik vind je foto’s heel mooi geworden!

 5. Karlijn

  Wat een handige tips. ik wist helemaal niet dat warm eten nog ‘bewoog’. Haha, ik zie nu wandelende broccoli voor me:) Je foto’s zijn echt mooi geworden. En grappig van die verticale foto’s. Nu je het zegt, denk ik he dat klopt. Bedankt voor deze tips!

 6. Marlies

  Goede tips staan er in je verslag! Witbalans is sowieso een belangrijke functie op je camera, kan zo veel doen met je foto.

 7. Super om te lezen! En het ziet er allemaal fantastisch uit.
  Hier ben ik zelf ook allemaal een beetje mee aan het spelen, want mijn foto’s kunnen allemaal nog wel wat mooier ;).
  Maar het is inderdaad: zo snel mogelijk foto’s maken anders wordt het eten koud haha.

  xx Farah

 8. femsfornuis.wordpress.com

  Wat een prachtige foto’s en goede tips! Ik ben al langere tijd op internet aan het zoeken naar food fotografietips maar dat is nog best moeilijk te vinden. Dank voor dit artikel! Ik merk zelf dat het fotograferen in de zomer door het licht een stuk beter gaat dan in de winter,daar moet ik nog een oplossing voor vinden :)

 9. Maaike

  Mooie foto’s zeg! Ze zijn echt super goed gelukt! Ook fijne tips, ik ga er zelf een mee spelen denk ik!

 10. PSbyDila

  Wat een handig artikel, hier kan ik wat mee. :) Ik heb zelf thuis geen mooi ondergrond, dus zo’n snijplank of stuk hout is natuurlijk wel een goede tip.

 11. Pauline

  Handige tips! Zo’n workshop zou ik ook helemaal fantastisch vinden.

 12. Aline

  Fijne tips! Ik vind eten fotograferen echt lastig want je ziet ALLES. Elk spettertje, elk vlekje. Nou heb je natuurlijk Photoshop maar dat wil ik altijd zo min mogelijk gebruiken. Overigens, als je in RAW schiet maakt de witbalans op je camera niet heel veel uit. Dit kun je dan later nog heel makkelijk terugzetten of aanpassen op je computer :)

 13. Tip; ‘werk snel’ is waar, maar anderzijds moet je de tijd nemen. ‘Even snel een foto ervan maken,’ werkt niet. En lak aan obers, mensen die willen passeren enzovoorts. Als ik het gangpad blokkeer omdat ik op m’n knieën over de grond kruip voor die ene mooie foto… pech. ;)

 14. He die foto van mezelf kende ik nog niet! Leuk om al die tips weer terug te lezen, was echt leerzaam, leuk stuk dit! En ja, ik ben Danique ook nog steeds dankbaar voor haar tips over de instellingen van mijn camerea.

 15. Laura

  Wat leuk dat je bent uitgenodigd, en wat fijn dat je de tips hier deelt. Leuke post!

 16. Anne

  Wat een fijne tips! Mooie foto’s van eten maken is echt een kunst :-)

 17. Anonymous

  Een event met fotografie tips en dan alsnog mensen die hun camera verkeerd vasthouden… :’)

  1. Wat een bijzonder nuttige opmerking. Het was een workshop, dus voor mensen die fotograferen leuk vinden (en geen professionele fotograaf zijn). Doh.

 18. Joepie, leuk, het meeste wist ik blijkbaar al! Ik vind foto’s van eten het allerleukste om te maken. Vooral nu het zolang licht blijft. Ik eet meestal best laat dus in de winter mislukken bijna al m’n eet-foto’s, meh. Die tip met het aluminiumfolie kende ik nog niet, die gaat vast en zeker nog van pas komen. Thanks! En je foto’s zijn súpermooi geworden, ik krijg er honger van.

 19. Con leche

  Handige tips, ga ik zeker mee aan de slag! Je foto’s zijn echt mooi geworden, zeer smakelijk!

 20. Marlies

  Fijne post dit! :) Fijne tips, ik kan er zeker wat van gebruiken! Ik verzamel ook steeds meer fotogenieke items voor op de foto, met als gevolg dat ik heel veel keukenspullen in moest pakken met verhuizen. :’)

 21. Sanne

  Goeie tips! En wat zien je foto’s er mooi uit. Wat leuk dat je er zo enthousiast over was, dat maakt het vast nog leuker om te doen!

Geef een reactie