Bookreview: Thuis barista

Bijna een jaar geleden had ik mijn eerste baristacursus. In een rap tempo leerde ik hoe je cappuccino’s, latte’s en de perfecte espresso’s moet maken. Over koffie, waar het eigenlijk vandaan komt en hoe zo’n espressomachine nou precies werkt.
Er ging een wereld voor me open, want ik lustte helemaal geen koffie! Ik kende de senseopads van m’n medestudenten en de filterkoffie van het oude koffiezetapparaat thuis, voor mij was koffie niet meer dan bruin poeder waar een vies bitter drankje uitkwam.
Inmiddels weet ik beter, en lust ik zowaar een beetje koffie! Ook ben ik erachter gekomen dat koffie een hele wereld op zich is. Er valt heel veel over te leren en het is op dit moment heel erg hip. Koffietentjes schieten uit de grond en steeds meer mensen schaffen zelf een espresso apparaat aan.
Afgelopen week kwam ik dit boek tegen in de boekhandel, perfect voor koffielovers of echte thuis barista’s. Lees verder voor een uitgbereide review!
Translation: I have been a barista for almost a year now. At the beginning I didn’t even like coffee, now I love making the perfect lattes. Last week I bought this book, called ‘thuis barista’, for amateur baristas. It teaches you all about making the perfect coffee.

Het boek opent gelijk met de mededeling dat dit geen boek is met het geschiedenisverhaal van koffie. Dit boek vertelt je over de beste materialen, technieken en koffiebonen die je nodig hebt om de perfecte koffie te maken.
Het boek begint met de basis: welke tools heb je allemaal nodig? Waar dienen ze voor en hoe gebruik je ze? Vervolgens krijg je duidelijke uitleg met stap voor stap foto’s over het espressoapparaat. Hoe werkt dit apparaat? Hoe maak je ‘m schoon? Super handig en zeer nuttig!

Vervolgens leert het boek je over de basis van koffie: hoe zet je de perfecte espresso? En hoe schuim je melk op? Ook dit wordt allemaal weergegeven met duidelijke stap voor stap foto’s. Extra handig zijn de pagina’s waar veel voorkomende fouten worden uitgelegd. Er wordt niet alleen uitgelegd hoe je deze fout verhelpt, maar ook waarom je deze fout maakt, en wat dat betekent voor je koffie of melk. Heel erg leerzaam dus! 
Tussendoor komen ook nog koffieliefhebbers en -experts aan het woord. Aan de hand van hun persoonlijke ervaringen vertellen ze je nog meer over koffie, en gaan ze wat dieper in op elke soort koffie. 

Want ook verschillende koffie’s worden stap voor stap doorgenomen. Een Ristretto bijvoorbeeld, wat is dat ook alweer? En hoe maak je die? Na elke  soort koffie geven ook de experts nog hun tips en persoonlijke visie over het drankje.

Het boek sluit af met feiten en fabels en een verklarende woordenlijst. Wanneer je dit boek uit hebt weet je een heleboel meer over koffie! Nou ben ik bijzonder geïnteresseerd in koffie en kan ik gelukkig vaak in de praktijk oefenen, maar ook voor de thuis barista is dit een heel handig boek.
Koffie is hip en steeds meer mensen schaffen zelf een espressoapparaat aan. Zelf droom ik er ook van om ooit een mooi apparaat thuis te hebben. Voor deze mensen is dit een goed boek om er zo nu en dan bij te pakken, wil je echt lekkere koffie maken. 
En zelfs voor de gewone koffieliefhebber is dit een leuk boek om in de kast te hebben staan. Leer hoe jouw lievelingsdrankje in elkaar zit, waardoor je op die manier ook de perfecte koffie’s leert herkennen. 
Het boek kost €24,99 en is hier te koop. Wellicht ook leuk als decembercadeautje voor een koffieliefhebber?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Dina

  Dit boek heb ik ook wel eens in handen gehad. Wij hebben een espressomachine in huis en ik was altijd zo ontzettend onder de indruk van mooie cappuccino’s. Na 2 jaar kan ik het nog niet.

 2. Anne

  Ik vind het een mooi boek, al heb ik vaak twijfels bij het kopen van dit soort boeken omdat ik ze toch niet echt vaak inzie daarna. Maar stiekem heb ik ook de wens om als een echte barrista koffie te kunnen zetten en melk op te schuimen en dan daar van die kunstwerken mee te maken haha. Wie weet als ik een espresso machine heb dat dit boek een goede aanwinst is. Of leuk als cadeau inderdaad!

 3. cheyenne

  wat tof! ik heb altijd al zo’n cursus willen doen, ik heb een aantal jaar in de horeca gewerkt en daar wel een beetje meegerkegen, stiekem mis ik het wel haha!
  xo, cheyenne

 4. Laura P.

  Helaas ben ik zo’n iemand die walgt van een slok koffie maar het toch wel lekker vind ruiken en er mooi uit vind zien. Inderdaad, het is een wereld opzich! Ooit… zal ik koffie lusten…

 5. Mariekjen

  Aaah, ik denk dat ik een goed 5 december-cadeau weet voor mijn vriendje haha, hij is zo’n koffiefreak. Die moet ‘s ochtends echt eerst drie bakken koffie naar binnen werken voordat hij überhaupt normaal functioneert. Maar wat grappig dat je een baristacursus hebt gevolgd als je zelf helemaal niet zo’n koffie liefhebber bent haha. Of kwam dat toevallig op je pad?

  1. Ik heb verschillende bijbaantjes in koffietentjes gehad, vandaar! Maar ook als het niet je (bij)baan is, is zo’n cursus super leuk!

 6. Franse Lelie

  Wat een leuk boek, niet voor mezelf want ik drink geen koffie maar mn man is altijd met zijn koffie bezig:) lieve groet

 7. Anoeska

  Wat een leuk boek! Ik heb bijna een jaar bij Starbucks gewerkt, maar weet er nog lang niet alles van. Lijkt me een heel interessant & mooi boek.

 8. Suzanne

  Ik moet dit boek ook maar eens lezen, misschien snap ik dan hoe ik mijn perfecte eigen kopje koffie kan maken!

 9. Con leche

  Zoals ik gisteren ook al op instragram liet weten heb ik dit boek ook en ik vind het echt een super mooi boek. Zeer mooie fotografie en een heldere uitleg. Zodra we een grotere keuken hebben wil ik ook heel graag een echt espressoapparaat en lekker met dit boek aan de slag gaan. Op dit moment ligt het boek bij mijn ouders omdat zij een tijd geleden zo’n mooi apparaat hebben aangeschaft en het boek graag ‘even’ wilden lenen., het ligt er ondertussen al een aantal maanden… toch snel weer eens terugvragen

 10. Mariska

  Wat een leuk boek! Ik heb zelf bij de Bagels & Beans gewerkt en vond het super leuk om te proberen een zo perfect mogelijke cappuccino te zetten. Ik lust het alleen zelf niet :’)

 11. Hester

  Nou zeker wel een leuk cadeautje voor mij als koffieliefhebber! Zou ook zo graag een keer een barrista cursus willen volgen! :)

 12. Karlijn

  Een mooi boek maar helaas ben ik alles behalve een koffieliefhebber :’)

 13. Miehhke V

  ik hou van cappuccino en latte macchiato , koffie niet echt. Ik moet er echt melk bij hebben. Ik wil al zo lang een cursus barista gaan volgen, maar vind de tijd nooit. Denk is dringend tijd maken. Maar om nu het boek te kopen, zie ik niet zitten. Ben niet zo een boekenmens :)

 14. Nanda

  Ik hoop ook ooit een piston apparaat te hebben, heerlijke koffie. Heb op mijn vorige werk ook de kneepjes van het vak barista geleerd, en op mijn huidige werk hebben we ook een piston apparaat dus als ik pauze heb krik ik mijn skills ook nog een beetje op ;)

 15. Olga

  Ik vind het leuk om te zien en te ontdekken (!) dat koffie echt een hobby van mensen kan zijn (of gaan worden) :)

 16. Daphne

  Wat een mooi boek zeg! Ik ben zelf echt een koffie fan, alhoewel ik niet alle koffie lekker vind. Als ik afgestudeerd ben krijg ik een mooi klein espressoapparaat voor thuis, een perfect boek dus om er bij te hebben. En die cursus… die zou ik ooit ook nog wel eens willen doen.

 17. Myrthe

  Jaa ik kreeg dat boek in m’n kerstpakket (werk bij een espressobar), en het is zo geweldig chill! Heel mooie foto’s met goeie omschrijvingen.

 18. Mirthe

  Leuk voor het Sinterklaaslijstje, lijkt me super om te kunnen!

Geef een reactie