Cookbook review: Vegalicious

Het is weer tijd voor een kookboeken review! Dit keer niet een boek uit het stapeltje hierboven (welke ik nog steeds aan het afwerken ben in de reviewreeks), maar een nieuw boek wat ik gisteren kocht: Vegalicious. Ik ben zelf nooit vegetariër geweest (hoe dol ik ook ben op dieren), maar sinds ik op mezelf woon eet ik wel een stuk vaker vegetarisch. Het is niet alleen goedkoper, maar soms ook veel lekkerder. 
Ook door ecofabulous bloggers zoals Iris word ik steeds vaker geïnspireerd om vegetarisch te koken. Toch blijft het vaak bij een simpele pasta, dus ik had een goed basiskookboek nodig. Ik stapte de boekenwinkel binnen en na een tijdje zoeken koos het dit kookboek. Lees verder voor een uitgebreide review met veel foto’s!
Translation: I’ve never been a vegetarion, but I do cook meat free meals multiple times a week. But I felt like I could need some inspiration because I usually make a pasta pesto, that’s why I bought this cookbook: Vegalicious.

Vegalicious is een mooi dik kookboek met harde kaft en bladzijdes van stevig papier. Het boek is niet te groot (dat is vaak onhandig) maar heeft wel genoeg ruimte voor mooie grote afbeeldingen. De vormgeving van een kookboek vind ik zelf altijd erg belangrijk, en dat is met dit boek dik in orde!
De schrijfster van het boek is niet zo’n ‘geitenwollensokkenvegetariër’ die je koste wat het kost wil proberen over te halen om vegetarisch te eten. Sterker nog, volgens de schrijfster hoef je helemaal niet 100% vegetariër te worden. Misschien wil je gewoon wat minderen, of wat creatiever met ingrediënten omgaan en niet meer met vlees als hoofdingrediënt werken, maar met groenten. 
Hoe dan ook, het boek wil je gewoon laten zien hoeveel lekkere vegetarische gerechten er zijn en hoeveel kanten je op kan. Wat mij betreft een prima insteek, want dat was ook de reden dat ik het boek kocht: ik ben niet van plan om 100% vegetariër te worden, maar wat vaker vegetarisch eten kan geen kwaad. 

Het boek begint met wat achtergrond informatie over het vegetarisme, noemt daarbij wat beroemdheden die ook allemaal vegetariër zijn en geeft een duidelijk lijstje met onmisbare ingrediënten. Omdat je als vegetariër geen vlees en vis eet, mis je soms bepaalde voedingsstoffen (zoals vitamine B12 en eiwitten). Gelukkig komen die ook in een heleboel andere producten voor zoals noten en yoghurt. De informatie vooraf is vooral handig voor de beginnende vegetariër, zodat je een goede overgang maakt van gewoon eten naar vegetarisch eten.

Vervolgens is het boek opgedeeld in hoofdstukken met als thema verschillende maaltijden. Brunch en ontbijt, kleine hapjes, maaltijdsalades, soepen en brood. Maar ook handige thema’s zoals ‘snel klaar’ en ‘eenpansmaaltijden’. Tussendoor vind je af en toe ook een tutorial met stap voor stap uitleg hoe je zelf een bepaald product maakt, zoals bijvoorbeeld yoghurt. Deze zijn erg handig en mooi vormgegeven!

Af en toe is er ook een pagina waarop een gerecht of ingrediënt wordt uitgelicht en op verschillende manieren wordt klaargemaakt. Dit soort eenvoudige mini receptjes vind ik zelf altijd erg leuk. Handig om in een overzicht te hebben.
In het hoofdstuk ‘Feestelijke recepten’ vind je ook wat recepten van bekende chefkoks. Erg leuk bedacht, en de recepten zien er ook super lekker uit!

Op het einde vind je nog een menusuggestie, handig als je een drie gangen diner uit het boek wilt gaan koken maar niet zo goed weet welke gerechten goed bij elkaar passen. Daarnaast vind je ook nog wat basisrecepten en een verklarende woordenlijst. Die is nog best wel handig voor de beginnende vegetariër, want je krijgt opeens te maken met allerlei nieuwe ingrediënten en groentes (zo had ik nog nooit gehoord van Tempeh en Tamarinde).

Ik ben ontzettend blij met het boek en kan niet wachten om eruit te gaan koken! Ik kan me voorstellen dat het kookboek voor de gevorderde vegetariër misschien ietwat simpel is, en de extra informatie wellicht overbodig. Toch denk ik dat ook zij nog heel wat lekkere recepten uit het boek kunnen halen, want de standaard pasta pesto en courgette soep slaan ze over: het gaat net even wat verder.
Het boek kost €24,99 en is onder andere hier verkrijgbaar.

Eten jullie wel eens vegetarisch? Standaard pasta pesto of een gerecht waar sowieso al geen vlees bij zit (zoals sommige pizza’s)? Of wat indrukwekkender? Wat is jullie favoriete recept? Ik ben benieuwd!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Eva

  Wat goed! Ik wil graag wat meer vega gaan koken maar vind het erg lastig om niet gewoon het vlees weg te laten of naar een groenteburger te grijpen. Echte recepten en menu’s met vegetarisch eten is dan ook meer dan welkom :)

 2. Ik ben het boek gisteren toevallig ook tegengekomen, het leek mij ook supertof, en nu is het bevestigd. Ik ga ook eens op zoek denk ik!

 3. Mariekjen

  Als je je wat meer wilt gaan verdiepen in vegetarisch eten zijn de boeken van Ottolenghi ook érg leuk en fijn :) Heb zelf Plenty en er staan érg lekkere dingen in!

 4. Anne

  Wauw, wat ziet dit boek er mooi uit :) Ik eet regelmatig vegetarisch, maar ben nog niet zo creatief in combi’s en zo!

 5. Ik wil dit boek ook! Handig als ik op kot even geen inspiratie heb :) want op kot eet ik ook veel meer vegetarisch… Lekker :)

 6. Love it! Ik kreeg deze een hele poos geleden cadeau van m’n vriend, ik heb hem al vaak gebruikt, terwijl ik ook veel kookboeken gewoon voor de mooiheid of inspiratie heb, haha. Ik vind de risotto receptjes leuk, vooral die met venkel en citroen, omg. Ohhh en de nectarine met mozzarella salade, die staat daar geloof ik ook in, soooo good. Goede keus!

 7. Lijkt me zo’n leuk boek :D ondanks dat ik geen vega ben, eet ik wel het merendeel van de tijd vega. Mijn lievelings vegetarische recepten zijn recepten waarin je vlees niet mist, zoals risotto met paddenstoelen of iets met aubergine of met linzen en bieten en blauwe kaas. En veggie burgers zijn mijn favoriet :D ik kom snel een keer bij je eten, dat snap je natuurlijk wel ;)

 8. Guusje

  Ik heb dit boek ook en ben er erg blij mee! Het pastinaakbrood en de frittata vind ik aanraders =)

 9. Zussie

  Wat een goed boek! Zijn de gerechten ook een beetje makkelijk te maken en zijn ze niet te duur? Misschien ga ik het boek ook wel halen!

 10. Marlies

  Wat een mooi boek! :) Ik eet ook steeds vaker vega. Die wintersalade lijkt me heeeeel erg lekker!

 11. lnnknl

  Ik denk dat ik dit een heel fijn boek ga vinden. Ken je het boek ‘Veg!’ van Hugh Fearnley-Whittingstall al? Ook erg fijn boek!

 12. Loes

  Leuk, ziet er niet uit als zo’n geitenwollensokken-boek met van die hele degelijke recepten, zoals veel vega-kookboeken haha. Lijkt me een fijn kookboek!

 13. Marloes

  Fijn dat het boek niet met het geheven vingertje geschreven is. Ik ben zelf vega, maar heb er echt een hekel aan als mensen eetgewoontes aan je op gaan dringen. Ik voel me er beter bij en heb pricipes, maar dat hoeft niet te betekenen dat iedereen die deelt.

 14. Con leche

  Dit ziet er uit als een heel mooi boek. Wat betreft vegetarische gerechten vind ik risotto met bijvoorbeeld een paddenstoelenmix of met venkel heel erg lekker, maar ook quiches kun je heerlijk vegetarisch maken met bijvoorbeeld spruitjes of courgette, broccoli, pesto en pijnboompitten.

Geef een reactie