Cookbook review: Ikea: Ons eten, natuurlijk!

Vorige week ging ik weer eens langs de Ikea. Ik woon er nu nog relatief dichtbij, en vind het altijd een leuk uitstapje. Ondanks dat ik geen nieuw bankstel of tv-meubel nodig heb, is met lege handen naar huis gaan altijd lastig. Op mijn facebookpagina plaatste ik al een mini shoplog, waaronder het boek ‘Ons eten: Natuurlijk!’.
Sinds een paar jaar heeft Ikea ook boeken in haar assortiment. Interieurboeken, maar ook kookboeken. Dit boek is een beetje een verzamelboek. Er staan recepten in en het gaat over eten, maar de nadruk ligt vooral op ‘natuurlijk’ en ‘duurzaamheid’. Lees verder voor een uitgebreide review van dit boek.

Het boek gaat over eten en bevat ook wel wat recepten, maar het is niet zomaar een kookboek. Je vindt er ook veel tips over zuinig zijn met eten en water, hoe je meer uit je keukenapparaten kan halen, je leert over seizoensproducten en daarnaast staan er nog allerlei handige weetjes en tips in.

Zelf vind ik dit erg leuk, dit maakt het boek veel meer dan een kookboek, en een goede reden om het vaker door te bladeren. Het boek is dus ook niet opgedeeld zoals normale kookboeken naar gerechten of seizoenen, toch komt alles in een natuurlijke volgorde aan bod.

Het boek is in samenwerking gemaakt met Kille Enna, een Deense kok en food photographer. Dat is te zien, want het boek is gevuld met prachtige foto’s. Om de duurzaamheid extra te benadrukken is het boek gedrukt op gercycled papier en de cover simpel gehouden. Het boek is gebonden en gelijmd, that’s it. Ik begrijp het idee, maar het maakt het boek wel wat fragiel. Hoewel de pagina’s van stevig kartonnen papier zijn, vind ik de rug wat kwetsbaar en ben ik bang dat de pagina’s mogelijk los zullen laten. Gelukkig is dat nog niet gebeurd!

Het boek staat vol met bijzondere recepten. Bijvoorbeeld met recepten voor eten met restjes, zodat je het eten optimaal gebruikt en zo min mogelijk weggooit. Daarnaast staan er ook recepten in met verschillende variaties, zoals allerlei soorten humus of verschillende jammen. 
Ook leuk vind ik de pagina’s waar dieper wordt ingegaan op (een) ingrediënt(en), met achtergrond informatie en uitleg hoe je deze het beste kunt gebruiken en waarom.
Zoals ik al zei, staat het boek ook vol met handige tips en weetjes. Daarnaast maken ze je ook bewust van wat je allemaal verbruikt. Wist je bijvoorbeeld dat er ruim 15.000 liter water ‘omgaat’ (om het vlees te wassen, te produceren, transporteren etc.. overal waar water bij komt kijken) bij het produceren van 1 kilo rundvlees?
Het boek maakt je bewuster en geeft je gelijk tips en handvatten (bijvoorbeeld wat je wel en niet kan recyclen) zodat je meteen aan de slag kunt gaan. Het is allemaal erg toegankelijk geschreven, en gelukkig niet op een belerende toon. Zoals ze zelf ook zeggen: ‘Een nuchtere handleiding voor het goede leven, met ongecompliceerd en enthousiast advies’. Het doel is voornamelijk om je op de hoogte te brengen – je bepaalt zelf wat je er uiteindelijk mee doet.

Ik ben heel erg tevreden over het boek. De afgelopen jaren is bewuster eten en omgaan met het milieu gelukkig steeds meer onder de aandacht te komen staan, en dit boek is een goede bijdrager daar aan. Ander leuk voordeel: het boek kost €19,99, maar je krijgt €10 korting met een Ikea Family pas. Dit is een gratis pas waarmee je veel korting krijgt op producten (en je bijvoorbeeld ook gratis koffie en thee kan halen). Vergeet dus niet om ook eens tussen de boeken van Ikea te snuffelen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Maai

  Wouw dank je wat een goede tip, mocht ik er weer eens komen ga ik hem halen, leuk!

 2. Hannelore

  Oh als ik nog eens naar ikea ga, schaf ik me zo’n boek aan!
  Ik hou trouwens echt van zo’n boekbinding, zo mooi vind ik die rug! Fragiel inderdaad, maar dat heb ik er voor over ;)

 3. Mariska

  Wat een leuke tip! Vind het boek erg leuk vormgegeven, mooi voor in de keuken op een plankje :-)

 4. Con leche

  Wowww, dit had ik niet verwacht van Ikea, maar dit lijkt me echt een leuk boek! En met die korting erbij is het helemaal leuk :)

 5. Farah

  Heel leuk!
  Ik vind die kookboeken van Ikea altijd wel leuk. Inderdaad omdat er altijd veel meer in staat dan recepten.

 6. Maaike

  Wat grappig, ik heb nog nooit boeken bij de IKEA gezien! Dit ziet er erg leuk uit in ieder geval. :)

 7. Loïs

  Wat een leuk boek! Ik zou hem ook wel willen hebben.

 8. Nanda

  Heb al veel gelezen over dit boek,hij lijkt me erg mooi! Wist helemaal niet dat ze ook boeken hadden, is me nooit opgevallen.

 9. Irene

  Interessante review! Niet echt een boek voor mij, maar wel leuk om een keer in te zien :).

 10. Eline

  Ziet er een heel leuk boek uit, vooral die afbeeldingen vind ik prachtig en dat geeft meestal voor mij ook de doorslag (het oog wilt ook wat natuurlijk).

 11. Olga

  Ik wist niet dat IKEA tegenwoordig ook echte boeken verkoopt, behalve de dummies die ze daar in de kasten hebben staan. Ik vind – voor zover ik dat kan zien – dat het boek mooie foto’s bevat :)

 12. sannewierda

  Wat een leuk boek! Snel maar weer eens naar de IKEA (ha, een excuus! Mooi!).

 13. Leen

  Nu wil ik ook wel eens een kookboek proberen van Ikea!

 14. Danielle

  wat is dat boek mooi ontworpen. Mooi lettertype en gave foto’s. Dat wordt inderdaad een ritje naar de Ikea :D

 15. Maura - YLT

  Wo leuk dit joh! Nooit geweten dat Ikea ook zulke mooie kookboeken zou gaan verkopen. I WANT haha

 16. Typisch Tam

  Heel erg leuk om te zien! Indd jammer dat het boek wat fragiel overkomt, zelf heb ik onlangs koken zonder pakjes en zakjes gekocht en erover geschreven. Deze ga ik ook zeker bekijken in de IKEA!

 17. Wing

  Ik wist niet dit Ikea ook aan boeken deed:p Als ik weer eens naar Ikea ga moet ik toch beter mijn ogen open houden, want dit boek ziet er goed uit!

  (Ik heb Oh Sailor al de heletijd op repeat staat btw, hihi)

 18. karin

  ja mooi boek :)
  weet jij welk lettertype er wordt gebruikt? de springende letters, het ziet er erg leuk uit..
  groetjes van karin

Geef een reactie