DIY: De Moestuin

Image by LouPaper
 
Een eigen moestuin. Velen dromen er van, maar beginnen er uiteindelijk niet aan. ‘Geen tijd’, ‘te weinig kennis’ of ‘te veel gedoe’ zijn vaak de excuses. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo lastig om een moestuin te beginnen. Goed, je hebt een stukje grond nodig en je moet je even verdiepen in wat zaken, en af en toe naar je tuintje om kijken. Die groene vingers komen vanzelf wel!
Zelf beschik ik nu niet over de grond voor een moestuintje, maar ik hoop later wel wat kroppen sla en tomatenplantjes in mijn tuin te hebben. Er gaat niets boven verse, onbespoten groenten uit eigen tuin (en het scheelt ook een hoop geld!).
Om straks niet met dezelfde excuses aan te komen zetten, heb ik me al een beetje verdiept in het opzetten van zo’n moestuintje. Het leek me handig om deze tips met jullie te delen, want met het voorjaar op komst is dit dé ideale tijd om je te oriënteren voor een moestuin!


Dit filmpje, wat ik per toeval ontdekte op de website van Liekeland, wakkerde mijn moestuin-drift weer aan. Ook hier blijkt maar weer: gewoon beginnen!
Om te beginnen moet je natuurlijk wel wat kennis hebben, en daar mee ga ik je helpen. Ik ga er even vanuit dat je student of net student-af bent, en dat de meest simpele, low-budget moestuin wel voldoet. Mocht je er meer tijd en geld in willen steken, kun je je moestuin natuurlijk altijd uitbreiden.

Basis
Als eerste moet je voor jezelf bedenken wat je met je moestuin wil. Vind je het vooral leuk om bezig te zijn met een tuintje, of wil je zelfvoorzienend zijn qua groentes (en fruit?). Dit bepaalt mede hoe groot je moestuin zal worden en wat je gaat verbouwen.
Persoonlijk zou ik gaan voor groentes die ik veel eet én makkelijk zelf te telen zijn, zoals sla, tomaten en wortels. Je zou als experiment natuurlijk altijd een extra soort groenten kunnen planten, dan zie je vanzelf wel wat er uit komt.
Als je eenmaal bepaald hebt wat voor moestuin je wilt hebben, wordt het tijd om het juiste gereedschap aan te schaffen. Denk aan een schep, een hark of schoffel, een gieter.. Voor kleine moestuintjes zijn deze gereedschappen ook in miniformaat te koop. Daarnaast zou je eventueel mest en extra voeding kunnen kopen, wanneer je niet zo’n voedzame grond hebt.
Image by Kiintage
 

De tuin
Als student heb je waarschijnlijk niet al te veel keus, maar mocht er wat te kiezen vallen, ga dan voor het meest vruchtbare stukje grond. Kies een stuk grond wat op het zuiden ligt, zodat het veel zon ontvangt (dat helpt bij het groeien van je oogst!). Zorg dat de zon er goed bij kan, maar bescherm je tuin liever tegen de wind. Een simpele oplossing hiervoor zou een klein heggetje kunnen zijn.
Om de grond te optimaliseren zou je naast regelmatig wateren en bemesten ook een speciale soort grond kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld de ‘makkelijke moestuin mix‘, dit is een mix van vruchtbare gronden. Voor een eenvoudig studenten moestuintje misschien geen must, maar het kan de oplossing bieden wanneer je oogst tegenvalt.
Qua formaat raad ik aan om klein te beginnen, zodat je eerst kunt oefenen. Wil je echter helemaal zelfvoorzienend zijn, zul je ongeveer 20-30 vierkante meter nodig hebben. Houd hierbij wel rekening met welk soort groentes je gaat telen, sommige groentes hebben nou eenmaal meer tijd en ruimte nodig dan andere groentes.

Image by Wooden Hive
 
De groentes
Je kunt het dichtstbijzijnde tuincentrum binnenlopen en de eerste de beste zaadjes in je mandje gooien, maar voor een goede oogst kun je hier beter even over nadenken. Zoals ik al zei zijn er verschillende soorten redenen om een moestuin te beginnen. Wil je zelfvoorzienend zijn? Of wil je graag aparte groentes telen die je niet snel in de supermarkt vindt? Of ben je al lang blij als er iets groeit?
Voor je eerste oogst kun je misschien het beste kiezen voor simpele groentes: sla, courgettes, bonen, wortels, radijsjes, en bijvoorbeeld verse kruiden zoals peterselie en basilicum.
De gevorderde tuinder zou kunnen gaan voor duurdere groentes zoals asperges en peulen, want zelf telen is natuurlijk veel voordeliger.
In alle gevallen geldt dat het belangrijk is om je oogst te spreiden, aan 25 kroppen sla in 1 keer heeft niemand wat. Daarom kun je beter in verschillende rondes zaaien en oogsten. Via google vond ik verschillende tabellen waarin je precies kunt zien wanneer je bepaalde groentes en fruit moet zaaien en oogsten, zoals deze en deze.
Indoor moestuinen
Wanneer je niet beschikt over een eigen tuin of balkonnetje betekent dit niet gelijk einde wereld voor je moestuintje. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als een indoor moestuin. Veel groentes lenen zich prima voor indoor gardening, vooral planten zoals tomaten of verse kruiden kun je prima binnen houden.
Voor andere groentes zou je een mooie plantenbak kunnen aanschaffen of een klein plantenkastje (ikea heeft een leuke!), staat ook nog erg stijlvol in huis. Zorg wel dat je indoor moestuin toegang heeft tot het licht, bijvoorbeeld bij een raam.

Tips & Tricks
Voor meer informatie, handige tips en vooral heel veel inspiratie raad ik je aan om op Pinterest te kijken. Zoek bijvoorbeeld op ‘vegetable garden‘ of ‘indoor garden‘. Een andere goede tip is om blogs van ervaren ‘moestuiniers’ te lezen. Zo leer je vaak het meest, en kun je het hele proces (van zaaien tot oogsten) volgen. Kijk bijvoorbeeld eens op Het Tuinhuisje van Roos Raak, die ook hele lekkere recepten plaatst. Een andere blog vol tips en weetjes over de moestuin is De Boon.
Ik ga kijken of ik straks in mijn nieuwe woning een mooie plantenbak kwijt kan, waar ik mijn eigen verse kruiden en een tomatenplantje kan laten groeien. Heb ik toch nog een soort moestuintje!
Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel, mocht je zelf nog handige tips of suggesties hebben dan hoor ik het graag in de comments.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Onze tuin krijgt helaas zeer weinig zonlicht, dus wij houden het (voorlopig?) bij kruiden binnen, al overleven die ook niet alles hebben we al vaak gemerkt ;)

 2. Marieke

  Ik heb een moestuinbak op mijn dakterras, en volg het ‘square foot gardening’ principe: de bak is verdeeld in vakken van ongeveer 30x30cm. Per vierkant plant ik een andere groente.
  Mijn bak is 3×4 vierkanten, plus nog vier losse vakken in andere bakken. Afgelopen zomer had ik courgettes (3x, 1 per vierkant), wortels (16 in een vierkant, maar die bleven nogal klein dus 9 is denk ik beter), peultjes (twee planten op 1 vierkant, supermakkelijk, dat zijn namelijk gewoon erwten die je vroeg oogst, als je ze langer laat zitten worden het erwtjes, ook heel lekker), tomaten (3x, 3 per vierkant), rode peper (3 in een vierkant, maar die stonden in de schaduw van de tomaten en bleven minuscuul), aubergines (volstrekt mislukt, veel te laat gezaaid), bietjes (4 per vierkant), sla (3), andijvie (3), en een kruidenbak met basilicum, tijm, koriander.
  Op dit moment staat er zielige boerenkool in. Die heb ik te laat geplant dus dat wordt vrees ik niks.
  Dus de tip: zoek op square foot :) op pinterest zijn bijvoorbeeld heel veel leuke ideeën en plantschema’s te vinden.

  (allemensen wat een lang verhaal!)

 3. Nanda

  Gaaf! Ik heb sinds dit jaar wel een balkon, maar met weinig zonlicht. Ik ben bang dat ik daar weinig mee kan, maar ga me van het zomer eens even verdiepen :)

 4. Marloes

  Oh dat witte kastje op dat balkon! I ♥! Ik woon nu op kamers, maar als ik mijn eigen huisje heb wil ik heel graag een eigen mini moestuin op het balkon (of in de tuin!) maken! Leuke tips.

 5. Aaaah dit artikel komt als geroepen! Zet hem snel onder m’n favorieten. Ik wilde nog op Twitter vragen of mensen tips hadden voor een beginners-moestuintje, want ik heb nog geen idee hoe ik ermee moet beginnen. En nu ik een tuin heb moet ‘ie er zeker komen, yay :D Thanks!

 6. Laura

  Wat leuk! Ik had vroeger een ‘moestuintje’, alleen vergat ik altijd water te geven etc. Oeps.

 7. Gea vd Werf

  Inderdaad erg leuk! Het is ook veel goedkoper om zelf je groente enz te kweken :) Ik heb aardbeitjes altijd in de tuin waar ik met liefde veel mee bezig ben altijd. Ik heb er altijd heel wat emmers van af :) Liefs Gea.

 8. Wat een leuke blogpost! Wij hebben vorig jaar een moestuintje aangelegd op ons dakterras. Ik kijk ernaar uit om alles weer op te bouwen als de winter voorbij is (winter? welke winter?? :P)

 9. Marloes

  Goed idee om al een beetje voor te bereiden, voor mij ook echt een must in mijn volgende stap in de ‘wooncarriere’ haha – iets mét een kleine buitenruimte (al is het een fransbalkon waar wat bakken aan kunnen hangen, ergens moet een deur open kunnen) En fijn poster-materiaal die eerste afbeelding!

 10. Bedankt… ik was het al van plan en heb nog wat plannen liggen, maar nu weet ik het zeker. Doe sperziebonen van vorig jaar proef ik nu nog, zo lekker ;)

 11. Karlijn

  Die indoorkast van curlylady, zo mooi! Zoiets wil ik later echt in mijn huisje :)

 12. PSbyDila.com

  Wat een ontzettend gaaf filmpje, ik wil ook heel graag ooit een eigen moestuin (eerst nog maar eens een tuin regelen..). Voorlopig houd ik het bij kruidenplantjes op mijn vensterbank. :)

 13. Esther

  Ja leuk! Ik heb al een paar jaar een moestuin op mijn balkon. Zelfs met weinig zon groeien en lekkere groentes op. Wat het goed doet: spinazie, snijbiet (lekker!), boerenkool (echt!), sla, andijvie, kruiden, radijzen, lente-uitjes. Ik zet ook altijd genoeg bloemen op het balkon, wat mensen bij mij in de buurt hebben een bijenkast, dus dan is het leuk als die bijen een beetje loos kunnen zoemen in de buurt ;-)

 14. lieke

  Ooh dat filmpje van Liekeland is wel heel inspirerend! Misschien toch maar eens over nadenken om te doen als ik over een maand in Haarlem woon. Met een grote tuin

 15. Laura

  Leuk! Mijn vriend heeft een moestuin bij mijn schoonouders in de tuin en op ons balkon/vensterbank staan in de zomer 20 kruidenplantjes!

 16. Iris

  Ah superleuk artikel! Ik ga dit jaar ook weer een poging wagen. Hopelijk gaat het beter dan vorig jaar haha. Dat was niet zo’n groot succes. Of nouja: veel leermomenten. Ik heb al een paar potjes in de vensterbank staan met zaadjes :D

 17. Manon

  Ik hoop voor jou dat jij ooit een eigen moestuin zult hebben! Zelf ben ik 4 jaar geleden begonnen. 100m2 ergens in de natuur. Vanuit t niets begonnen en elk jaar weer een hoop geleerd. Nu staat de tuin mooi vol, maar zal het denk ik toch moeten opzeggen…. De buurman stopt met helpen en het is echt wel meer werk dan alleen maar af en toe naar de tuin gaan. Ik had en heb er een heel mooi romatisch beeld van, maar de realiteit is ook, dat er een hoop onkruid groeit, dat je het goed dient bij te houden en nog veel meer.
  Het plezier haal ik uit de omgeving… Rust, groen, mooi als alles groeit en als je er uiteindelijk van kunt eten! Niets mooiers is dat. Inmiddels 3 kids en de oudsten hadden een eigen tuintje, maar speelden toch liever op t plein met vriendjes, dan dat ze met mama mee gaan. Vriendlief die veel weg is en in combinatie met een baby…. Nu kan ik niet bedenken wie mij zou kunnen helpen…… Zo jammer…. Opgeven doe ik niet graag… We hebben er zo’n mooie tuin van gemaakt! Stenen pad, schuurtje, etc. Dan maar een moestuinbak in de achtertuin? In het klein verbouwen? Aan dat idee moet ik nog even wennen…….

  Het is mooi als je zo’n mooie dromen hebt en ik hoop dat t jou gaat luken, maar het is niet alleen maar een kwestie van ‘zomaar even doen’. Er komt echt wel veeeeel meer bij kijken dan dat.

  Succes

Geef een reactie