DIY: toekomstboekje

De toekomst heeft voor mij altijd iets magisch. Ik ben helemaal voor leven in het nu, maar soms is het wel leuk om na te denken over je toekomst. Hoe zal je leven er uit zien over 10 jaar? Ben je dan al getrouwd? Woon je dan in een rijtjeshuis, of misschien een appartement? Wat doe je in het dagelijks leven, en.. zijn er kinderen in het spel? 
Voor mijn gevoel ligt alles nog open, wat soms eng is, maar ook een enorm gevoel van vrijheid geeft. Wie weet besluit ik over een paar jaar te emigreren naar Australië en woon ik over 10 jaar in een ranch ergens in de middle of nowhere! Al gok ik dat het een leuk huisje in Utrecht wordt.. ;-)
Ik heb zelf altijd een fascinatie gehad voor toekomstvoorspellingen uit het verleden. Zoals het boek 1984 van George Orwell (waarmee hij niet heel erg mis zat toen Big Brother op tv kwam). Hier vond ik een aantal ansichtkaarten uit 1900, waarop ze een voorspelling van het jaar 2000 doen. Grappig is dat we inmiddels al veel verder en moderner zijn dan deze voorspellingen.
Het leek me leuk om voor mezelf wat voorspellingen te doen voor de toekomst. Het is leuk om op die manier na te denken over ‘later’, maar ik verheug me nu al op het moment dat het boekje terug vind in een stoffig laatje en alle voorspellingen kan ‘checken’.. Lees verder om te zien hoe je zo’n boekje maakt!

Benodigdheden
Ik had nog een stapel lege notitieboekjes liggen en besloot dit A6 formaat van kraftpapier te gebruiken. Het heeft geen lijntjes, waardoor je zelf de indeling kunt maken. Dit vind ik fijn, maar in principe maakt het helemaal niet uit wat voor boekje gebruikt. Wanneer je ook foto’s en teksten wilt toevoegen is het misschien handiger om een groter boekje te gebruiken. Daarnaast gebruikte ik pennen en washi tape om ‘m wat op te vrolijken.
Het voordeel van het zelf maken is dat je het helemaal naar je eigen hand kan zetten. Wanneer jij van een strak en simpel boekje houdt heb je genoeg aan een pen, maar ga vooral los met lijm en glitter als dat meer jouw stijl is.
Inhoud
En dan wordt het wat lastiger, want je moet de inhoud zelf bedenken. Ik besloot om er een soort invulboekje van te maken: dus eerst de vragen maken, en deze later in te vullen. Het is ook niet mijn bedoeling om alles in een keer in te vullen, en ook voor nieuwe vragen laat ik wat ruimte vrij. Wellicht schiet me later nog iets te binnen.
Om het toch een beetje overzichtelijk te houden deel ik mijn boekje in in verschillende categorieën. Ik begin met een algemeen overzicht, maar maak ook aparte hoofdstukjes om dieper in bepaalde onderwerpen in te gaan. Bijvoorbeeld over je toekomstige droomman (en daarbij hoort natuurlijk de relatie, de eventuele bruiloft etc), de kinderen (hoe gaan ze heten? wat hoop je ze bij te brengen?) maar ook vragen over mode en stijl (zal ik tegen die tijd een kort pittig kapsel hebben en een felgekleurd leren jasje dragen, of loop ik er wellicht bij als een ‘hotter than my daughter’-figuur?).

Vragen
Om jullie alvast een beetje op weg te helpen heb ik een standaardlijstje gemaakt. Dit zijn vrij algemene vragen, deze zet ik vooraan in mijn boekje. Later ga ik nog dieper in op bepaalde vragen (bijvoorbeeld mijn baan, mijn toekomstige man, kinderen, huis..). Belangrijk is dat je in dit boekje niet invult wat je hoopt, maar wat je denkt. Natuurlijk hoopt iedereen op een mooi huis met een knappe man, maar probeer de vragen zo serieus mogelijk in te vullen. Des te leuker wordt de vergelijking over een paar jaar! Mijn algemene vragen:

Over X jaar:

ben ik alleenwonend/samenwonend/getrouwd
heb ik 0 1 2 3 4 5+ kinderen
en een kat/hond/knaagdier/vis/geen huisdier
woon ik wel/niet in Nederland
in een appartement/rijtjeshuis/vrijstaand huis/villa/woonboot/……..
werk ik parttime/fulltime/niet
draag ik mijn haar kort/halflang/lang
is mijn favoriete kledingmerk …….
draag ik kleding in maat 34 36 38 40 42 44 46
bezoek ik in het weekend het liefst het museum/de bisocoop/een restaurant/een club/een festival
bestaan mijn vrienden uit enkele BFF’s/andere stellen/een grote groep
breng ik mijn vakantie het liefst kamperend/in de zon/in de sneeuw/luxe door

Toevoegingen

Leuke extra toevoegingen zijn misschien de trends van dit moment. Welke muziek luister je nu? Wat doe je in het weekend? Wat is op dit moment je favoriete kledingmerk? Juist de dingen die nu heel gewoon lijken, ben je dan misschien weer vergeten. Kleine opfrisser voor je geheugen, en misschien kom je nog wel tot hilarische ontdekkingen over tien jaar ;-).
Zo herinnerde ik me laatst pas door een foto dat ik op 10 jarige leeftijd helemaal fan was van coolcat kleding was. Had ik dat toch goed uit mijn geheugen weten te verbannen..

Cadeau

Zo’n boekje is natuurlijk ook super leuk als cadeau. Er zijn al heel veel boekjes waar ouders en grootouders vragen kunnen beantwoorden voor hun (klein)kind, maar er zijn maar weinig boekjes over jezelf! Een alternatief voor de minder creatieve mensen onder ons is My Future Listography, een invulboek waarbij je vragen over de toekomst beantwoordt. Dit boek is wel wat meer gericht op hopen en doelen, nog steeds leuk om te vergelijken maar wat minder straight to the point. Een voordeel van je eigen boekje is natuurlijk dat je zelf je vragen kan bedenken, het listography boekje zorgt er juist voor dat je dit niet zelf hoeft te doen. Het is maar net wat je fijner vindt!

Ben benieuwd of jullie ook aan de slag gaan met zo’n toekomstboekje! Je hoeft hem dus niet per se in een keer helemaal af en ingevuld hebben, het is juist leuk om hier goed over na te denken. Vervolgens moet je ‘m ergens ver weg stoppen, en ‘m over 10 jaar weer eens openen.

Mocht je nu al zin hebben om het lijstje in te vullen: voel je vrij en hem te kopiëren en in te vullen in de comments, of op je eigen blog. Zo leren we elkaar ook een beetje kennen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Nanda

  Leuk idee! Al vind ik het wel lastig om daar over na te denken, in de zin van, ik weet niet eens wat ik dit jaar met mijn leven zou willen ;) (dat klinkt wat dramatisch, maar je snapt wat ik bedoel)
  Ik hoop vooral dat ik gezond en gelukkig ben en dingen doe die ik echt leuk vind.

 2. Sabine

  I just enjoyed this blog post so much. Not only because it’s creative and cute, but also because I could understand every bullet point on your list perfectly – what might be of interest to you is that I’m German! As Dutch is so similar to English and German, I can understand written stuff pretty well. It’s just when you talk that I get serious problems, haha. I would really like to know whether it is the same for you with German?
  Btw, I really like your blog in general and always try to understand what you’re writing ;) At least I always get the gist, although I don’t understand every word…

  1. Marlous H

   Hi Sabine! Thank you for your comment. I grew up close to the German border (like a 5 minute drive?), and I also had German classes at high school for two years. So yeah, I do understand German a little, although I hate your grammar. That’s why I dropped it and chose Spanish instead ;-)

 3. Heel leuk idee! Het lijkt me echt grappig om over tien jaar terug te lezen wat je nu denkt. Zelf heb ik best wel wat ideetjes over de toekomst, maar ben ik, net als jij, juist ook heel vrij daarin. Ik wíl nog helemaal niet precies op een rijtje hebben waar ik over 10 jaar ben. Toch zijn er een aantal basisdingen die ik wel voor me zie.

 4. Liliane

  Ik weet nog dat ik een keer een brief op de basisschool moest schrijven aan mezelf, 10 jaar later. Ik ben die brief jaren later nog eens tegengekomen. Hoop ook echt dat ik hem nog steeds heb want geen idee meer wat erin stond!

 5. Sas

  erg leuk! Ik ben een boekje aan het maken met alle spulletjes van mij en m’n man erin, leuke herinneringen.
  Heb hier ook allerlei tape e.d. voor gehaald :)

 6. Erg leuk idee! Ik heb alleen al 3 miljoen soorten boekjes, dagboeken, agenda’s en notitieboekjes haha. Ik ga iig wel nadenken erover :D. Heb wel een eigen forum (voor niemand zichtbaar) waar ik alles bij hou, zoals m’n favoriete muziek, m’n planning (wat ik elke dag doe) etc. Erg leuk om terug te lezen!

 7. Jouw DIY’s vind ik toch altijd het leukst! Dat listography boekje heb ik al een paar keer voor kerst gevraagd haha, maar niemand koopt ‘m voor me. Gauw zelf maar eens aanschaffen of zelf een boekje maken!

 8. Hey Marlous, ik moest vroeger op school dit soort voorspellingen doen maar dan in een hele verhaallijn tot net voor je dood. Fijn hè zo’n school… Na het opruimen van de zolder kwam ik ineens zo’n schriftje tegen. *hihi* Beetje genant af en toe ;-) Dit idee met korte zinnen en antwoorden vind ik een leuk idee voor een still en ga ik zeker plaatsen!

 9. Leuk zo’n boekje! Maar nu ben ik al van de boekjes en de lijstjes dus dat is dan nauwelijks een verrassing. Haha… Wel leuk om m zelf te maken idd!

 10. Geinig idee! Alleen zou ik niet weten wat ik in de rest van het boekje zou moeten plakken of schrijven als ik de eerste drie heb gevuld met het beantwoorden van de vragen. =P

Geef een reactie