Personal: perfect planning

De hype van het zelf diagnosticeren van stoornissen zoals ADD laat ik aan me voorbij gaan, maar ik heb geen dokter nodig om vast te stellen dat het in mijn hoofd soms behoorlijk chaotisch kan zijn. To-do lijstjes, afspraken, herinneringen.. Ik vergeet nogal eens wat.
Als kind was mijn kamer ook altijd een grote bende en nog steeds krijg ik koppijn als ik te veel ‘gedoe’ aan mijn hoofd heb. Vaak helpt het dan om dingen op papier te zetten, door een soort mindmap van al je gedachtes te maken kom je er al snel achter dat je je een heleboel zorgen maakt om niks. Niet voor niets is mijn nieuwe mantra bij stress: ‘Kun je er iets aan doen? Zo ja, doe er wat aan en zo nee, dan heeft zorgen maken ook geen zin’.
Helaas zijn er een heleboel dingen die gewoon moeten gebeuren. Ik begin een nieuw schooljaar altijd met een glanzende Moleskine agenda om vervolgens na twee maanden over te stappen naar mijn telefoon (die heb ik tenminste altijd bij me!), waarin ik uit pure laksheid alsnog heel vaak mijn afspraken vergeet te zetten. Om hier een eind aan te maken en om een beetje orde te krijgen in mijn leven besloot ik een nieuwe manier van plannen te beginnen. Lees verder om te zien hoe ik dit heb aangepakt, met wat persoonlijke tips en tricks. Handig voor de medestudenten die ook altijd druk zijn met studie, bijbaantje(s), ouders en een sociaal leven, maar ook voor elke andere chaoot!

Om het plannen een beetje leuk te maken besloot ik eerst langs de Hema te gaan. Hema heeft goed door dat we tegenwoordig allemaal veel te druk en chaotisch zijn, en heeft daarvoor verschillende oplossingen in de schappen liggen.Ik kocht deze papieren weekplanner (€3,95) en wat felle stiften (€2) voor belangrijke highlights.
De sticky notes voor extra high lights en vergeet-mij-nietjes had ik nog liggen, maar ook deze kocht ik ooit bij Hema. Daarnaast gebruik ik nog wat rolletjes washi tape, om voltooide taken mee weg te stickeren. Niet helemaal onbelangrijk, want een beloning werkt positief en motiverend! Overigens voldoen glitter- of Disneystickers ook, net wat jij leuk vindt.
Deze planner is ingedeeld voor een gezin bestaande uit vier personen, per naam is er een planning van een week. Mijn hoofd is echter druk genoeg voor een gezin van vier, en daarom besluit ik de indeling iets aan te passen. De eerste rij bestaat uit schooltaken, opdrachten en deadlines die ik voor mijn studie moet halen.
Op volgorde van prioriteit volgt daarna mijn werk. Ik werk maar twee dagen in de week, maar ik ben al eens op een verkeerde dag op komen draven en dat overkomt me geen tweede keer!
De derde rij reserveer ik voor mijn blog. Ik vond agenda’s en een planning voor een blog altijd overdreven (ik blog wanneer ik zin heb, niet volgens agenda), maar ik merk dat het wel handig is. Ik heb zoveel ideetjes, maar moet ze wel daadwerkelijk uitvoeren. Dit schema helpt me daarbij, daarnaast kan ik zo ook events en betaalde opdrachten erbij zetten.
De laatste rij is voor alle overige dingen, vrije tijd. Verjaardagen, afspraken, etentjes.. Alles wat niet met de eerste drie categorieën te maken heeft, maar welke ik niet mag vergeten.
En zo ziet zo’n schema er dan uit! Links boven schrijf je het weeknummer, achter de dagen zet ik nog de datum voor extra overzicht. Wanneer een taak voltooid is plak ik er een stuk washi-tape overheen. Dit geeft overzicht (zo is het duidelijk dat deze taak afgerond is), maar ook voldoening. En het staat wel vrolijk!
De felle stiften gebruik ik om belangrijke taken of events te highlighten. De losse sticky notes gebruik ik voor losse aantekeningen en to-do lijstjes die niet op de planner zelf passen. Dit werkt erg fijn, en zodra die taken volbracht zijn gooi ik de sticky note weg: meer ruimte en dus rust!
Voor- en nadelen, tips & tricks
De planner is van papier en dat is zowel een voordeel als een nadeel. Door iets echt op te schrijven onthoud ik het beter, en ben ik er meer gefocust mee bezig. Zo kan ik het letterlijk uit mijn hoofd op het papier zetten. Het nadeel is wel dat ik deze planner natuurlijk niet overal mee naartoe sleep. Onderweg even checken hoe het er qua planning voor staat is er niet bij, maar dat is ook niet mijn doel. Ik check ‘s ochtends wat ik moet doen, en probeer deze planning zoveel mogelijk in mijn hoofd te houden.
Ook is er niet heel veel ruimte om te schrijven, wanneer jij iemand bent van lange to-do lijsten is het misschien een idee om er een apart to-do notitieblokje erbij te kopen. Ik wil mijn planner expres niet te vol gooien met taken en afspraken, alleen het noodzakelijke komt hierop.
Fijn aan deze planner is dat hij erg overzichtelijk is. Zo zie ik bijvoorbeeld in één oogopslag dat ik op donderdag slechts één taak heb (de persoonlijke deadline voor mijn paper), en kan ik hier al mijn aandacht op vestigen.
De belangrijkste tips voor een geslaagde planning:
– zorg dat hij haalbaar is qua planning (maar deel het ook niet té makkelijk voor jezelf in)
– gebruik verschillende kleuren voor extra overzicht
– plak stickers/zet een krul/streep taken af wanneer je ze gedaan hebt. Geen beter gevoel dan een voltooide taak! :-)
– Vergeet niet om ‘dagelijkse taken’ zoals boodschappen doen, koken, wassen etc in je planning mee te nemen. Onbewust nemen deze taken ook veel tijd in beslag. Ik kies er voor om deze niet op de planner zelf te zetten, maar op een losse sticky note om de planner duidelijk en overzichtelijk te houden.
Succes met plannen, mochten jullie nog tips en suggesties hebben (hoe pakken jullie het plannen aan?), dan hoor ik het graag.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 41 reacties

 1. Nanda

  Ik vind planningen en to do lijstjes maken zo leuk! Lekker afstrepen als er iets gedaan is.

 2. Marieke

  Heel handig om zo in banen naar beneden te werken. Ik ga ook zo’n soort planning maken voor school. Enne: ik heb nu gewoon VIER notitieboekjes die ik meesleep: dat moet makkelijker (en minder zwaar!) kunnen… (1 agenda, 1 blogagenda, 1 blogideeënboekje en 1 to do list boekje)

 3. Sylvia

  Haha, ik ben ook niks zonder een goede planning ;) Ik gebruik altijd simpele notitieblokjes en een Hema agenda.

 4. Susanne

  Ik beloof elk jaar weer opnieuw dat ik nu toch écht het hele jaar ga doen met mijn agenda. Om inderdaad na 2 maanden over te gaan op mijn telefoonagenda :-D. Dit is een mooie planning, ook met dat sticky notes boekje! Ik ga volgende week eens kijken :-).

 5. Marloes

  Ik gebruik deze precies zo! Iets andere indeling, maar ook school, blog en werk! Het geeft mij heel veel rust :)

 6. Linda Milder

  Ik heb een Moleskine agenda met aan de linkerkant de week en aan de rechterkant plaats voor notities. Op de linkerkant schrijf ik afspraken etc. en op de rechterkant schrijf ik uitgebreid wat ik per dag moet doen als korte to do-lijstjes. Dat werkt heel fijn bij mij, maar jouw methode klinkt ook goed.

 7. Olga

  Ik zet gewoon zoveel mogelijk in mijn agenda en probeer met gekleurde stiften en post-its te werken om alsnog structuur in mijn agenda aan te brengen :)

 8. Tamara

  Ooh ik ga morgen of van de week kijken voor de planner want ook straks rondom ons gezinnetje moet het 1 en ander wel goed gepland worden :-)

 9. Ziet er super uit en werkt vast ook heel fijn!
  Handig om een family planner te gebruiken, zo heb je nog meer overzicht.
  Liefs Rensina

 10. liefsswaen

  Handig! Ik ben nog op zoek naar het perfecte systeem om alles te ordenen. Moeilijk, er zijn zoveel manieren. Deze komt in de buurt!

 11. Anonymous

  Ben vandaag langs de HEMA gegaan om ook zoiets aan te schaffen maar ze hadden het niet :( dan maar een keer in Utrecht kijken!

 12. Inge

  Echt handig! Ik ben zelf ook zo iemand die alles geregeld moet hebben.

 13. Berber

  Goed idee! Ik ga zo meteen maar even bij de Hema kijken of ze de weekplanner er nog hebben. Het zou helemaal mooi zijn als die sticky notes er nog zijn :) Ik ben namelijk ook een student met übervolle agenda, maar weet soms zelf niet meer wat ik allemaal nog moet doen en wat handig is qua planning. Ik stap trouwens ook na 2 maanden over naar mijn telefoon qua agenda haha. En ik neem me altijd voor alles op te schrijven.. Maar er veranderd ook zoveel dat ik soms ook weer dingen aan het wegstrepen ben, dan wordt het meteen weer een stuk meer onoverzichtelijk.

 14. Desiree

  Ik ga vanmiddag gelijk even bij de HEMA kijken

 15. cheyenne

  deze planner ziet er echt fantastisch uit! mijn agenda wordt altijd een rommeltje, zo wordt het iets overzichtelijker. ik ga snel naar de hema!
  xo, cheyenne

 16. Maura - YLT

  Dit is echt super leuk! Echt ook wat van mij. Ik houd van plannen en lijstjes maken ;)

 17. Hannah

  Ik gebruik sinds een tijdje de bulletjournal methode, maar ik mis de mogelijkheid om schoolwerk enzo vooruit te kunnen plannen. Volgens mij is dit echt de perfecte aanvulling voor mij! :)

 18. Stella

  Ohh die weekplanner zag ik laatst nog liggen..ziet er toch wel erg handig uit!Plannen blijft bij mij altijd lastig..

 19. Samantha

  Ook handig: http://www.wunderlist.com/ Je kunt hier ook een app van downloaden en dan heb je je to do list eigenlijk altijd bij de hand zonder dat je hier papier voor nodig hebt. En je kunt al je taken indelen in categorieën.

 20. Eline

  Wat mooi gedaan! Ik ben ook een chaotische planner, waardoor ik meestal te veel hooi op mijn steel neem. of zeg je vork?

 21. Elise

  Mooie idee dit :) ik gebruik iets wat er vergelijkbaar uitziet, maar dan heb ik ‘naam’ door ‘blok’ vervangen. Mijn planner heeft voor elke dag van de week 5 blokken: ‘s ochtends 2, ‘s middags 2 en een blok voor de avond. Daardoor zie ik heel duidelijk welke ‘blokken’ ik bijv. college heb, welke avonden ik plannen heb etc. Ik gebruik alleen een pen, dus die van mij ziet er lang niet zo vrolijk uit als jouwe, ik ga dat met washi-tape ook maar eens proberen denk ik ^^

 22. Typisch Tam

  Wat leuk en handig gedaan zeg! Hopelijk biedt dit meer houvast voor je en is het allemaal wat overzichtelijker :)

 23. Jacolien

  Wat ontzettend leuk bedacht om je afgeronde taken af te plakken met washitape!
  Een afgeronde taak is idd al lekker, maar zo’n vrolijk stukje washitape eroverheen maakt ‘t helemaal af.
  Ik ga ook maar ‘ns zo’n planner kopen, misschien dat ik m’n to-do’s wel af krijg als ik er elke dag langs loop bij de deur ofzo…

 24. Rachel

  en dan nu het allergrootste voordeel: je week ziet er uit als een kleurrijk feestje :) helemaal geweldig!

 25. Goede tips weer! En ja, de HEMA heeft het goed door inderdaad! Tegenwoordig ga ik ook vaak van dat soort dingen halen die tegenwoordig tot m’n stationairy behoren. Het begon met de letterstempels en ik dacht: “Oké, ik neem dit mee in het kader van rotzooidieikeigenlijknietnodighebmaarwelheelhardnodigheb”, maar intussen heb ik dus allerlei stempels, washitapes en stickers verzameld van de HEMA.

  De planningsnotes heb ik wel zien liggen, maar niet meegenomen. Ik gebruik gewone, vierkante geeltjes en grotere geeltjes. Ik wist echter niet dat er zo’n gezinsplanning was! (Of misschien ook wel maar dacht ik: Ik ben maar alleen dus ik hoef dat niet.) Maar als ik dit zo zie, ziet het er toch wel erg handig uit! En bovendien ook erg, érg vrolijk en bemoedigend!

  Ik heb trouwens nog wel een tip voor je! Je zei dat er één nadeel zit aan je overzichtje en dat is dat je ‘m niet mee kunt nemen. Maar dat kan wél! Als je weet dat je een paar dagen de deur uitgaat, kan je ook een foto maken met je mobieltje! Dat doe ik vaak wanneer ik het weekend naar m’n pa ga of zo. Dan weet ik nog wat ik thuis op m’n post it’s heb geschreven en kan ik dus gewoon lekker doorwerken als ik dat wil. ^.^

 26. Manon Z

  Herkenbaar, maar ik ben er dol op. Hou van lijstjes, mindmappen, e.d. Heerlijk. Maar je brengt me wel op een erg leuk idee. Maakt het maken van al die dingen veel leuker. Dank je :-)

 27. Jana

  Handig! Ik denk dat ik ook maar eens bij de hema ga kijken of ik die planner kan vinden. Mijn collegejaar begint pas over dik 2 weken (ik woon in België :) ) dus dan is een goede planning zeker handig!

  1. Hi Els, aangezien dit een oude blog is ben ik bang dat deze planners niet meer te koop zijn. Maar ik vond altijd mooie planners bij Hema en Søstrene Grene!

Geef een reactie