DIY: being happy

Uiteindelijk draait het in het leven maar om één ding: gelukkig zijn, of dat proberen te zijn. Het lijkt allemaal zo moeilijk, maar de valkuil waar veel mensen in lopen is dat ze de lat veel te hoog leggen. Tegenwoordig moet alles groter, sneller en beter. Op Facebook worden de successen van je vrienden je te pas en te onpas voorgeschoteld, en ook op blogs lijkt het vaak over rozengeur en maneschijn te gaan. Je zou er bijna gefrustreerd van raken.
Wanneer je je eigen successen met die van anderen gaat vergelijken en de lat steeds hoger legt kan dat nogal deprimerend werken. Daar word je niet bepaald gelukkig van. Maar gelukkig zijn is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen klein beginnen, en dit consistent blijven volhouden. Wanneer je jezelf dwingt om elke dag positief te denken, al is het maar voor 5 minuten, zul je zien dat je vanzelf gelukkiger wordt. Hoe dat werkt leg ik je graag uit!

Bij Flow 1 van 2014 zat dit klein geluk boekje (op dit moment nog te koop, anders hier na te bestellen). In dit boekje is er ruimte om elke dag kort op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Of anders gezien: welke kleine lichtpuntjes er die dag waren.
Dit klinkt in het begin een beetje suf, en wanneer ik zulke dankbaarheidslijstjes op blogs voorbij zie komen vind ik het vaak ook een beetje truttig. Maar dat komt waarschijnlijk omdat dat persoonlijke lichtpuntjes zijn, die mij niet zoveel zeggen. Je moet zulke lijstjes ook niet bijhouden voor anderen, maar puur voor jezelf.

Je moet vooral niet te ‘groot’ denken, voor mij is het bijvoorbeeld al een lichtpuntje als ik wakker word en de zon schijnt. In het begin moet je misschien nog even zoeken naar de juiste invulling, omdat je veel dingen voor lief bent gaan nemen. Maar soms is het goed om stil te staan bij het feit dat het zonnetje schijnt, of dat je lekker hebt kunnen uitslapen, of dat je na een dag hard werken weer een heleboel geld hebt verdiend.
Je zult zien dat je na een tijdje steeds beter wordt in positief denken, en dat je zelfs op de meest troosteloze dagen iets positiefs weet te bedenken. En dat is goed, want door positief te denken word je positief. Dat klinkt misschien heel zweverig, maar dat valt wel mee. Probeer het volgende experiment maar eens:
Vorm een glimlach en houd deze de komende 30 seconden vast.
Glimlach je al? Mooi.
Probeer nu aan iets negatiefs te denken. 
Gaat lastig he?
Door te glimlachen maak je bepaalde stofjes aan die je lichaam een rustig en vertrouwd gevoel geven. En zo werkt het ook met positief denken, op gegeven moment raak je er getraind in en word je vanzelf relaxter en gelukkiger.

Terug naar het Flow Klein Geluk boekje: het is een papieren boekje op A5 formaat, met genoeg bladzijdes om een halfjaar lang geluksmomentjes in te vullen. Het boekje is verdeeld in weken, op de rechterbladzijde kun je per dag je lichtpuntjes invullen. Links staan wat specifiekere vragen, die per week verschillen. Voorbeelden hiervan zijn ‘Personen die mij afgelopen week geholpen hebben’, ‘Een compliment dat ik afgelopen week ontving’ en ‘Dit was bijzonder afgelopen week’.
Soms moet je even goed nadenken (‘Welke complimenten heb ik deze week ontvangen?’), maar dat zorgt er juist voor dat je stil staat bij deze positieve momenten. Het leuke aan dit boekje is dat het niet alleen helpt om positiever te leren denken en lichtpuntjes van je dag in te zien, maar dat het tegelijkertijd een soort dagboekje vormt. Leuk om later in terug te bladeren.
Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een simpel notitieboekje omtoveren tot een klein geluk boekje. Of misschien is een lijstje op je telefoon meer iets voor jou. Alles werkt, zo lang je het maar consistent bijhoudt.
Voor je telefoon zijn er verschillende apps. Mijn favoriet is Gratitude voor iPhone en iPad, hierboven afgebeeld. Hier kun je dagelijks een lijstje samenstellen met jouw lichtpuntjes. Daarnaast kun je foto’s toevoegen (voor een completer dagboek idee), de dag ‘raten’ door middel van sterren en hij slaat automatisch je bestemming en de weersituatie op. Ook kun je de app beveiligen met een wachtwoord, zodat het helemaal privé is. De app kost €0.79, een eenvoudiger en gratis alternatief voor iPhone is de app Thankful.
Voor Android bestaat er de app My Gratitude Journal, met ongeveer dezelfde functies als Gratitude. Een gratis alternatief voor Android is Attitudes of Gratitude Journal.
Het klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, zeker als je op dit moment niet zo lekker in je vel zit. Maar dan is dit juist het perfecte moment om er mee te beginnen! Baat het niet, dan schaadt het niet.
Ik ben er zelf ooit mee begonnen toen ik een beetje in de put zat, en als nuchter persoon was ik er sceptisch over, maar het werkte. Daarbij worden de dagen langer en is de Lente al in zicht, dat werkt ook al een beetje mee.
Ik ben benieuwd of jullie nu aan dit mini project gaan beginnen, veel succes alvast. Mocht je al langer zo’n schriftje bijhouden dan ben ik erg benieuwd naar jouw mening en ervaringen. Laat van je horen in de comments!
Kleine sidenote: ik hou verder niet van ‘the secret’ gedoe, soms kun je nog zo hard wensen en hopen op iets en het toch niet voor elkaar krijgen. Zeker wanneer je net iets heftigs hebt meegemaakt (verlies van een dierbare, gezondheidsproblemen etc) klinkt zo’n boekje nogal nietig. Wel denk ik dat het bijhouden van zo’n boekje er voor zorgt dat je positief blijft denken (en inziet dat er naast rotte momenten ook nog mooie momenten zijn) – zelfs als de hele wereld tegen je lijkt te zijn.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Lauriëtte

  Niks zweverigs aan hoor! Door meer stil te staan bij de mooie en positieve dingen in het leven ga je je daar ook automatisch meer op focussen, super fijn! Ik maak elke dag in mijn Moleskine hele todo lijstjes waar ik vervolgens de kleine en gelukkige momentjes ook tussen schrijf a la een bullet journal maar dan anders. Goed dat je hier een blogpost over hebt geschreven, ik denk dat dit voor zoveel mensen goed werkt!

 2. Nanda

  Ik doe dit voordat ik ga slapen, dan benoem ik de fijne dingen van de dag even :) goed om zo af en toe eens bij stil te staan!

 3. Laura P.

  Ik sta hier helemaal achter! Mijn motto van dit jaar is ook: enjoy the little things. Ik moet mezelf gaan aanleren dat het allemaal niet zo groot en zo snel mogelijk moet. Overal zie je teksten als: dream big & do it now. Die ga ik negeren en genieten van de kleine dingen!

 4. Drama Queen

  Wat leuk!! Dat ga ik ook doen! En inderdaad het is voor jezelf en ook leuk aan het eind van de week je overzicht terug te lezen. Ik ga vandaag meteen beginnen!

 5. memieuwis

  Ik ben het helemaal met je eens. Vooral over het feit dat als je een “dankbaarheidslijstje” voor iemand anders houd het weinig effect heeft.

  Ik had dit boekje ook maar heb hem met het oud papier mee gegooid ai ai ai :(

 6. Marlou

  wat een fijne tip, die app! ik heb al zo vaak geprobeerd dagelijks een x-aantal fijne dingen neer te schrijven, maar krijg het niet voor elkaar het vol te houden… zo wel, hoop ik :)

 7. Maura - YLT

  Zo leuk dit! Misschien ga ik me er ook eens aan wagen. Nu gaan de dagen zo snel voorbij, goed om op zo’n manier eens stil te staan bij de leuke momenten. Zo’n compliment van een ander verzinnen lijkt me lastig, maar juist ook weer goed om eens te doen.

 8. Geweldig he!!!! ik doe de gratitude app nu inmiddels al mee dan een jaar!! en het is zo leuk :-) bevalt me super! echt even stilstaan savonds bij de dag als ik hem ga invullen, een mooi momentje voordat ik mijn oogjes dicht doe!!

 9. Farah

  Leuk idee!
  Zelf heb ik nu een spreuk om mijn slaapkamer gehangen: “Be in love with your life. Every minute of it”. Ik loop er continu langs en elke keer als ik de spreuk zie moet ik glimlachen. Het werkt zo motiverend, dus dat is ook een goede tip ;).

 10. Ingrid

  Ik doe het door one line a day boekje voor 5 jaar :)

 11. Karlijn

  Er was een tijd dat ik elke dag 5 dingen opschreef waarvoor ik dankbaar was die dag – ben alleen een beetje uit het ritme geraakt en het is nu meer een keer in de week geworden :’)

 12. Deniece

  Ja, dat ga ik doen! Een beetje mindfullness, ik hoop echt dat ik dat kan leren! Als ik relaxed ben wel, maar op een werkdag waarbij je alle kanten op en neer vliegt en je kapot rent, kom je niet altijd positief thuis. Eens kijken wat er vandaag leuk was op mijn werk ;) Genoeg, alleen je moet er wel bewust bij stil staan natuurlijk. Ik ga die app downloaden :D

 13. Ines

  Wat een leuk boekje! Ik heb ooit eens een memory jar proberen bijhouden maar na een tijdje vergat ik het gewoon :p

 14. Mooi. Ik vergeet wel altijd zoiets consequent bij te houden. Maar het werkt wel. Ook bijvoorbeeld in een relatie/verstandhouding die niet zo goed is bijvoorbeeld. Dan kun je jezelf dwingen te denken; wat hebben we gemeen? Wat vind ik mooi/goed/leerzaam aan de ander? Er si altijd wel iets, dat helpt echt. Het doorbreekt het negatieve en als je het regelmatig doet, wordt het zelfs je tweede natuur zo te denken ;)

 15. Christel

  Mooi geschreven Marlous! Ik geloof hier zeker in en ik denk dat het echt kan helpen. Ik heb het boekje van de Flow ook en ik wil er zeker gebruik van gaan maken.

 16. Fijn zo’n boekje! Ik heb de flow nr: 1 nog niet eens opengeslagen (ik heb een abonnement) . Foei van mij, ga ik vanavond gelijk doen :-) Vorig jaar zat er ook al zo’n soort boekje bij! En het helpt inderdaad echt. Alleen consequent blijven invullen, dat is het lastige.

 17. Echt leuk! Ik heb het boekje toevallig ook en ik heb de app ook gehad, maar uiteindelijk weer verwijderd omdat ik het tegenwoordig liever in mijn ‘memory jar’ stop (: Ik heb het boekje nog helemaal niet gebruikt, maar je inspireert me wel om het nu toch echt eens te doen! Liefs, Stella.

Geef een reactie