DIY: personal mindmap

Tegenwoordig hebben we het allemaal maar druk. En als twentysomething heb je het al helemaal druk: studie, bijbaantje, sociale contacten onderhouden, afstuderen, de ellendige zoektocht naar een baan, eigen woonruimte vinden, vaste lasten betalen, tussendoor ook nog een partner vinden en nadenken wat je eigenlijk wil met je leven (en oh ja moet je niet al bijna baby’s gaan maken??).

Mijn hoofd is nogal chaotisch en in drukke tijden kan mijn hoofd soms overlopen van zorgen, wat veel stress oplevert. Gelukkig heb ik een paar jaar geleden mezelf een trucje aangeleerd wat de perfecte oplossing biedt: een persoonlijke mindmap. Dus een letterlijke mindmap: een kaart van je gedachtes.

Het helpt mij sowieso al heel erg om alles op te schrijven. Niet alleen haal je het zo uit je hoofd naar het papier, ook krijg je op die manier een beter overzicht en kun je alles zo veel beter relativeren.
Omdat ik vast niet de enige ben die soms door de bomen het bos niet meer ziet, laat ik jullie vandaag mijn mindmap trucje zien. Het helpt mij altijd enorm met relativeren, en zorgt er voor dat ik de situatie beter overzie ( = minder stress!). Lees verder voor een stappenplan.

Je hebt eigenlijk alleen een pen en wat gekleurde stiften nodig, en natuurlijk papier. Ik begin altijd met het tekenen van een poppetje, in het midden. Dit ben ik, het middelpunt van de mindmap. Net als een serieuze mindmap zet je het hoofdpunt in het midden.

Vervolgens moet je even goed nadenken en proberen al je zorgen en gedachtes onder te verdelen in hoofdcategorieën. Bij mij poppen al gelijk ‘school’ en ‘sociaal’ naar boven, maar als ik wat langer nadenk merk ik dat mijn blog ook wel voor wat ‘zorgen’ zorgt, net zoals mijn werk en privé.
Schrijf deze woorden groot op, zodat ze opvallen. Geef ze ook een kleurtje, dit helpt straks om je mindmap nog enigszins overzichtelijk te houden. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat kleuren rustgevend werkt, dus sla je gelijk twee vliegen in een klap!
Ik schrijf de woorden een beetje scheef, want in mijn hoofd zijn al die gedachtes ook niet netjes geordend. Zorg alleen dat je nog genoeg ruimte hebt om er omheen te schrijven.
Nu gaan we alle gedachtes vanuit je hoofd op papier zetten. Komend blok heb ik op school een vak statistiek, wat mij enige zorgen baart aangezien ik altijd ontzettend slecht in wiskunde ben geweest. Deze komt dus op de lijst. Daarnaast vind ik het ook lastig om vrienden en familie te zien, omdat ik het ook druk heb met school en werk. Ook deze komt op het lijstje. 
In principe moet je gewoon alles opschrijven waar je mee zit, zelfs de meest simpele of ‘kleine’ zorgen moeten erop. Dat hoofd moet leeg!
Nu komt het leukste gedeelte: relativeren! Pak een groene (of andere ‘positieve’ kleur) en begin met strepen: wat kan eigenlijk heel makkelijk opgelost worden? Het probleem van vrienden en familie kan worden opgelost door het leuke met het noodzakelijke te combineren: samen eten, studeren of sporten. Daarnaast moet ik misschien maar eens skype installeren.
Voor statistiek kan ik helaas geen wiskundeknobbel of rekenkundig inzicht toveren, maar ik kan wel zorgen dat ik een strakke planning maak zodat ik altijd up to date ben en op tijd aan de bel kan trekken. Ik heb al rondgevraagd en er zijn genoeg mensen die me willen helpen met bijles, dus zolang ik maar op tijd reageer moet dit goed komen.
Ga zo al je ‘problemen’ af: streep weg als je er een oplossing voor hebt, en schrijf deze er gelijk in het kort bij.
Dan blijven er nog dingen over waar je geen oplossing voor kan of hoeft te vinden. Deze kleur ik met oranje. Zo staat er bij blog ‘up to date houden’, maar van wie moet dit eigenlijk? Huppa, streep doorheen. Ik blog wel als ik tijd/zin heb.
Ook komt mijn verhuizing erg dichtbij, hiervoor heb ik vrij gevraagd op mijn werk en moet ik ook echt vrij krijgen omdat dit het enige weekend is dat ik kan verhuizen. Helaas heb ik hier weinig invloed op, dus zorgen maken heeft niet zo’n zin: streep er doorheen. Mocht ik toch moeten werken dan vind ik dan wel weer een oplossing. Edit: het rooster is bekend en ik heb gelukkig vrij kunnen krijgen. Hoera!
Ga zo alle punten af: de punten moeten óf groen óf oranje zijn. Dat wil zeggen dat je er een oplossing voor gevonden hebt, of dat er geen oplossing is/je het punt schrapt van je lijst.
Als je alle punten bent afgegaan kun je een soort samenvatting maken. Voor mij komt dit voornamelijk neer op goed plannen, prioriteiten stellen (school! verhuizing!) en vooral ook heel erg loslaten. Het is vervelend als ik deze maand mijn vrienden en familie wat minder kan zien door o.a. de drukte die de verhuizing met zich mee brengt, maar als ik straks in het centrum woon kan ik juist makkelijker even op bezoek bij vrienden. 
Schrijf deze oplossingen in het midden, om het poppetje heen.
De mindmap is nogal chaotisch geworden, maar dat mag, want het is ook een letterlijke weergave van mijn hoofd. Om het wel een beetje overzichtelijk te houden schrijf ik de belangrijkste punten nog eens op op een aparte post it, en deze plak ik in mijn agenda/planner.
De mindmap is fijn om je hoofd leeg te maken, maar als ik deze in mijn agenda zou plakken zou ik er alleen maar onrustig van worden, zo’n warboel van lijstjes. Wel is het slim om ‘m te bewaren, zodra je weer in de stress schiet zie je weer een overzicht van al je zorgen plus de oplossingen erbij. Werkt toch rustgevend he ;-)
Ik hoop dat jullie iets aan deze truc hebben. Mocht je een keer in de stress zitten, probeer het dan. Ook als je niet veel oplossingen kunt bedenken is het een goede oefening. Soms is het goed je te realiseren dat je je om bepaalde dingen geen zorgen hoeft te maken, of dat je op bepaalde dingen geen invloed hebt en je het gewoon moet accepteren. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik herhaal het nog eens: Kun je er iets aan doen? Zo ja, stop met zorgen en doe er iets aan. Zo nee, stop met zorgen want dit verandert toch niets. Werkt altijd! 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 30 reacties

 1. Handig artikel :) ik denk dat veel mensen o.a ik er wat aan hebben. Hardstikke handig!

 2. Ik vind hem geweldig! Ga dit zeker eens proberen één dezer dagen. Thanks! Handige tips de laatste tijd, haha. Ik werk nu ook heel fijn met die weekplanner, gaat echt super.

 3. Wat een fijn idee. Ik kom soms een beetje om in al mijn gedachten, en relativeren helpt me altijd enorm. En toch vergeet ik dat altijd :-)

 4. Stephanie

  Goed idee, ik ben ook redelijk visueel ingesteld dus werken met kleurtjes en lijstjes waar je dingen kan doorhalen helpen wel altijd! Nog een ander vraagje: vanwaar komen je stiftjes?

  1. Marlous H

   Hema! €2. Het zijn eigenlijk markeerstiften, maar dan heel dun. Erg fijn voor readers met kleine teksten haha, met zo’n dikke stift markeer je dan gelijk 2 regels.

 5. Lianne

  Dit is echt fantastisch. Wat een superleuke en goede manier om overzicht te krijgen in je eigen gedoe/gedachten.

 6. Leuk idee! Ik schrijf meestal gewoon alles op in een schrift, maar dit is wel een stuk overzichtelijker en je komt met oplossingen. Erg handig. Ook leuk om te bewaren om later terug te zien.

 7. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar het ziet er echt heel handig uit! Mijn hoofd zit ook altijd vol met van alles, dus ik denk dat ik dit ook eens ga proberen. Bedankt voor de tip!

 8. Linda

  Wat een goed idee! Ik ben ook nogal van het zorgen maken en maar blijven malen over dingen. Vooral als je ‘s nachts wakker ligt, lijken kleine dingen soms een enorm probleem. Dit lijkt me een goede manier om jezelf wat rustig te maken. Ik ga het zeker proberen!

 9. Liddie

  Wat is dit handig zeg! Als ik dan een keer stress heb ga ik dit uitproberen, had nog nooit van zo’n manier gehoord. Bedankt!

 10. Aimee

  Super goed idee zeg! En het ziet er ook nog eens erg leuk uit met al die kleurtjes =)

 11. cheyenne

  jaa ik hou van mindmaps :) ook al lost het niet direct alles op, je problemen even ordenen zorgt in ieder geval dat ze niet in je hoofd ronddwalen, en dat is alleen maar positief!
  xo, cheyenne

 12. Con leche

  Dit is echt super handig! Ga ik zeker ook eens toepassen en wat knap dat je je eigen mindmap hebt toegevoegd, werkt in elk geval erg verhelderend!

 13. Rachel

  ik zou dit alleen al doen omdat ik dan mag kleuren, heerlijk! haha

 14. Mirte

  Heerlijk om de dingen van je af te schrijven! Geeft inderdaad rust. Succes

 15. Toen ik hier voor het eerst overheen scrolde, dacht ik eerlijk gezegd: “Jezus, als je dit een planning noemt…” Maar nu ik de tekst heb gelezen, begrijp ik het. En ik denk dat je gelijk hebt! Sterker nog, ik wil het weleens gaan uitproberen. =) Want het gaat dus meer om het doen dan om het terugzien.

  Persoonlijk plak ik het liefst post-its op de plank boven mijn bureau. Daarop schrijf ik dingen die ik op korte termijn moet doen. Wanneer ik dat heb gedaan, gooi ik de memo in de prullenbak. En als die naast je bureau staat, is het tamelijk bemoedigend om te zien dat er veelal van die felgekleurde briefjes in liggen, kan ik je vertellen! Er is ook eens in de zoveel tijd één grotere memo die ik op mijn plank plak. Daarop schrijf ik dan de dingen voor op de langere termijn. Het liefst op chronologische volgorde wanneer dat van toepassing is. Als ik dan taken gedaan heb, streep ik ze door met een heel dunne stift. Werkt óók heel bemoedigend, want als ik dan zie wat ik allemaal al met groen heb doorgestreept, word ik daar best vrolijk van! Eigenlijk wel grappig, dat ik net als jij bewust voor een positieve kleur ga. =)

 16. Iris

  Leuk artikel, ik heb laatst ook blogpost over mindmappen geschreven :)

Geef een reactie