Terugkijk tips

Ik kijk niet vaak tv. Ik ben vaak met andere dingen bezig of ben simpelweg niet thuis wanneer de leuke programma’s worden uitgezonden. Toch verschijnen er best wel mooie en interessante programma’s op tv, en daarom ben ik zo blij met uitzending gemist: kan ik terugkijken wanneer ik wil!
Wanneer je bijvoorbeeld niet kan slapen, of even een studiepauze wilt inlassen. Je vindt een heel archief online, waardoor je vaak meerdere afleveringen van een programma achter elkaar kan kijken. Daarnaast kun je de afleveringen ook downloaden zodat je ze onderweg op je tablet of telefoon kan kijken, ideaal!
Vandaag mijn kijktips voor terugkijk tv.

Floortje naar het einde van de wereld

Nou begin ik gelijk met mijn favoriete programma op dit moment: Floortje naar het einde van de wereld. Volgens mij vinden mensen Floortje altijd óf helemaal geweldig, of helemaal vreselijk. Ik vind d’r tof, en kijk haar programma’s graag. Sinds dit jaar maakt ze een nieuw programma waar ze mensen bezoekt die op de meest afgelopen plekken wonen. Niet alleen is dit heel bijzonder en fascinerend om te zien, deze mensen zelf zijn ook heel inspirerend en hebben vaak een bijzonder verhaal. Doordat ze zo afgelegen wonen moeten ze creatief omgaan met de omstandigheden, en daar kunnen wij in de drukke, westerse consumptiemaatschappij soms nog wat van leren.
Mijn favoriete aflevering tot nu toe is die van gisterenavond, waar Floortje een wetenschappers stel met hun twee kinderen bezoekt, die wonen op een boot die 10 maanden per jaar ligt vastgevroren in de poolzee. Dat ik niet de enige ben die fan is van dit programma mag blijken, met de 2 miljoen kijkers die ze elke week trekt!
Je Zal Het Maar Zijn
Ik hou van BNN programma’s. Ze zijn vaak vernieuwend en verfrissend, en meestal ook kort maar krachtig. Perfect voor als je even tussendoor iets wilt terugkijken. Je Zal Het Maar Zijn vind ik een erg fascinerend programma. Hier ontmoet Sophie Hilbrand bijzondere mensen, en geeft ze je een kijkje in hun leven.
Nou ben ik altijd al nieuwsgierig naar andermans leven, al helemaal als het iets compleet anders is als dat ik doe. Zo ontmoet Sophie de mannelijke prostituee Mark, die op de wallen werkt. Of Ian, die op vrouwen valt met een geamputeerd been. Maar ook interessante verhalen zoals Gerdien die is getroffen door de bliksem, of Eva’s vader die eigenlijk liever een vrouw wilt zijn.
Dit is vaak zo’n ver van mijn bed show dat ik gelijk geïnteresseerd ben. Het meest fascinerende vond ik de aflevering ‘Onderdeel van een ramp‘, waarbij Sophie o.a. spreekt met een meisje wiens moeder oorlogsfotograaf is en een jongen wiens moeder werd vermoordt door haar ex-vriend. Bizar, maar ook wel spannend.

Ik vertrek
Ik vertrek is een van mijn favoriete terugkijk-programma’s. Het is een programma waar je nooit voor zal thuis blijven, wat prima is want elke aflevering kan je prima los van elkaar terugkijken. Daarnaast is het zo’n heerlijk kneuterig programma, en vind ik het stiekem ook reuze interessant. Wie heeft er niet ooit gedroomd om z’n spullen te pakken en te emigreren naar een ander land?
De verhuizende gezinnen pakken het soms wel wat knullig aan, en het gaat niet altijd even goed maar dat heeft wel zo z’n charme. En ik heb ook ontzettend veel respect voor die mensen die het risico durven te nemen om hun spullen te pakken en gewoon te gaan!
Op uitzending gemist kun je bijna 200 afleveringen terugkijken, dus dan ben je wel even zoet. Een van mijn favoriete afleveringen is die van familie Reesink. Boer Han vertrekt met zijn zoon en nieuwe vrouw en jonge kindjes uit de tweede leg naar Australië om daar een melkveehouder bedrijf op te starten. Vooral z’n vrouw Anneke is een super nuchtere Drentse, volgens haar kun je beter naar Australië verhuizen ‘dan hier onder een auto komen, ofzo’. 
3Onderzoekt
Dit programma ontdekte ik eens per toeval, toen ik er langs zapte. 3Onderzoekt is een programma van de EO waarbij 3 presentators op zoek gaan naar ‘een antwoord op een prangende vraag uit de actualiteit’, zoals ze het zelf noemen.
Het zijn vaak interessante maatschappelijke problemen, die van verschillende kanten wordt belicht. Zo verdelen de presentatoren zich over de verschillende belanghebbende bij het probleem, en ondergaat een van hen zelfs hoe het is om midden in het probleem te zitten. Erg interessant, en het geeft een goed en zo objectief mogelijk beeld van de situatie. Interessant en stof tot nadenken, iets waar het programma je wel toe zet.
Zo maakten ze bijvoorbeeld een aflevering over de homorechten in Rusland, welke zeer schokkend en confronterend was. Maar minstens zo interessant was de aflevering over de aso containers. Dit zijn wooncontainers in de middle of nowhere in Nederland, waar asociale uit huis geplaatste gezinnen worden gedropt. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar vond het zo bizar! Zeker het kijken waard.

Penoza
Ik heb nog geen tijd gehad om te beginnen aan Penoza, maar ik hoor zoveel goede verhalen dat ik er binnenkort toch maar eens aan moet gaan beginnen. Het derde seizoen is inmiddels al begonnen, maar gelukkig kun je alles terugkijken vanaf seizoen een.
Penoza is een misdaagserie van Nederlandse bodem, met Monic Hendrickx in de hoofdrol. Nadat haar man, een onderwereldfiguur, voor haar ogen en haar zoon wordt geliquideerd komen de schuldeisers en de bedreigingen binnen. Ook de justitie zit achter haar aan als belangrijke getuige in een zaak tegen bepaalde figuren uit de onderwereld. Uiteindelijk kiest ze er voor om zelf ook het wereldje in te duiken, om zo haar zaken terug op orde te krijgen.
Ik hoor ontzettend goede reacties over deze serie, dus zodra een van de andere series die ik volg een pauze neemt, begin ik met Penoza!

Films
Ook zijn er een paar films te vinden op uitzending gemist, welke je gratis terug kan kijken. Meestal gaat het om telefilms, maar af en toe vind je ook andere films. Deze zijn dan vaak slechts korte tijd terug te kijken. De volgende films kun je in ieder geval altijd terug kijken:

Lieve Céline, naar het boek van Hanna Bervoets. Deze gaat over de laagbegaafde 18-jarige Brooke, die na het overlijden van haar moeder steun vindt bij Céline Dion, en zich ontpopt tot haar grootste fan.
Dunya en Desie in Marokko, wie kent ze nog? Als kind keek ik altijd naar Dunya en Desie, en de film is nog steeds heel leuk om te zien.
Hoe overleef ik mijzelf, ook dit is een kinderfilm maar wie heeft er niet al die boeken van Francine Oomen verslonden? De laatste boeken heb ik geloof ik gemist, maar toch ben ik wel een beetje benieuwd naar deze film. Jeugdsentiment!
Rabat, deze film is in 2011 uitgekomen en redelijk positief ontvangen! Het is een low budget roadmovie over 3 Marokkaanse jongens die een oude taxi naar Marokko moeten rijden om daar af te leveren. Onderweg gebeuren er veel dingen en leren ze elkaar pas echt kennen.
Het leven uit een dag, met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen. Dit is echt een prachtige film over een wereld waar het leven slechts een dag duurt. Maar een koppel wordt verliefd, en wil veel langer samen zijn dan een dag. Er is slechts een uitweg..

Altijd goed
Dan zijn er nog een heleboel programma’s die je altijd wel kan terug kijken, zonder een hele serie te volgen of up to date te zijn. Hieronder nog een klein lijstje:

De Rijdende Rechter (hilariteit alom)
Proefkonijnen (interessant, en de combi Dennis en Valerio is altijd goed!)
Koefnoen (hilarisch persiflage programma)
3 op reis (zo’n aflevering voelt altijd een beetje als vakantie)
Holland Doc (interessante documentaires)
Baby te huur en Baby te huur op vakantie (ik heb deze serie destijds op tv gezien, maar mocht je het gemist hebben: een must see! Hilarisch maar toch ook interessant programma)
BNN live on stage: Mumford and Sons Lowlands 2010 (erg mooie liveopnames van mijn lievelingsband)
Ranking the Stars (grappig programma, waar je de sterren ook wat beter leert kennen)

Zo, nu kun je weer even vooruit. Mocht je zelf nog goede tips of aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Super leuk artikel! Staan wel een aantal dingen tussen die ik zeker ga kijken. Hoe overleef ik mezelf? vond ik erg leuk ookal is het een kinderfilm. De boeken heb ik ondersteboven en achterstevoren gelezen dus misschien daarom ;)

 2. Hannah

  Ik kijk eigenlijk ook bijna nooit meer televisie, maar wat ik ALTIJD kijk is ”van de straat”, heel erg interessant en leuk om te kijken!

 3. Yvonne

  De eerste paar programma’s van BNN kijk ik ook altijd, ze maken echt interessante en leuke programma’s!

 4. Tamara

  Floortje naar het einde van de wereld heb ik ontdekt doordat ik Wie is de mol kijk, maar wat een mooi programma is dat! Heel leuk artikel! x

 5. Wat een leuk artikel! En Floortje en ik vertrek vind ik ook geweldig om te zien! Verder kijk ik wie is de mol!

 6. Mariekjen

  Nog een tip van mijn kant: Fotostudio de Jong! Echt heel tof :). En hoor ook veel goede verhalen over het nieuwe programma van Floortje, dus denk dat ik dat nog maar ‘ns terug ga kijken ja.

 7. Farah

  Het eerste programma was gelijk het leukste!
  Ik vind het zo bijzonder en interessant programma. Die mensen zijn echt inspirerend en natuurlijk zijn het ook onwijs mooie plaatjes waar ze wonen.

 8. Sophie

  Jaa, uitzending gemist, hartstikke handig! Overspel is ook een aanrader! Steengoed! Met o.a. Kees Prins, Fedja van Huet en Sigrid ten Napel (speelt Natalie in Penoza). :-)

 9. Nanda

  Leuke programma’s om terug te kijken. Penoza is een van mijn lievelings nederlandse series, steengoed!

 10. Karlijn

  Floortje naar het einde van de wereld staat al een tijdje op mijn kijklijstje – in de voorjaarsvakantie heb ik vast genoeg tijd haha :)

 11. Ann

  Keuringsdienst van waarde vind ik ook altijd interessant om te zien.

 12. In Goed Gezelschap is ook heel leuk! Een improvisatieprogramma met bekende acteurs en cabaretiers, verstand op nul en lekker lachen:) Ze zijn net een nieuw seizoen begonnen, maar de oude aflevering zijn nog leuker om terug te kijken.
  En ja, Floortje naar het eind van de wereld blijft heerlijk!

 13. Maire

  Leuke programma’s inderdaad! Ik ben gelijk Dunya en Desie in Marokko gaan kijken, leuk! ;)

 14. Anonymous

  Erg leuk. Enkele tips voor studieontwijkend gedrag (A)

  http://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-is-hokjesdenken-juist-goed/
  Universiteit van Nederland, erg verslavend. Allerlei colleges, heel goed te begrijpen en niet al te lang

  – NTR academie ( op uitzendinggemist) Veel interessante sprekers, filosofie, gezondheid, psychologie, natuur ect.
  o.a Kirs Verburg over de voedselzandloper http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1389298

  Dirk de Wachter: Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn:http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1356595

  – Studium Generale
  http://www.sg.uu.nl/opnames/waanzin/onder-het-juk-van-geluk

  Doc: De BV ik http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/b/vpro-thema-de-bv-ik-.html

  Floortje is ook leuk ja.

 15. Wat een goede tips Marlous! Ook ik kijk bijna nooit tv, omdat het nooit uitkomt. Dus wanneer het wel uit gaat inderdaad uitzend gemist aan :-)

Geef een reactie