Coloring Book: My Secret Garden

Als kind hield ik enorm veel van kleuren. Op zolder liggen nog steeds stapels met kunstwerken van mijn hand. Maar ook nu houd ik nog steeds van kleuren, al heeft het wat meer een therapeutische werking. Op de middelbare school kleurde ik in stressvolle periodes vaak mijn hele agenda vol, en plakte ik zelfs mandala’s om in te kleuren in m’n schrift. Kleuren gaf rust, en zorgde dat ik me beter focuste op het verhaal van de docent.
Dat kleuren voor volwassenen ook een leuke en zelfs therapeutische werking heeft is inmiddels een bekend goed: er verschijnen steeds meer kleurboeken voor volwassenen. Zelf schafte ik onlangs het boek Mijn Geheime Tuin van Johanna Basford aan. Dit boek bevat mooie gedetailleerde kleurplaten, om in te kleuren. Lees verder voor een review.

Ik ontdekte het boek bijna een jaar geleden door deze foto op instagram. Op dat moment was alleen de originele Engelstalige versie uit, maar deze was vrij moeilijk verkrijgbaar. Goed nieuws: het boek is vertaald en daardoor volop beschikbaar via bijvoorbeeld Bol.com of de boekhandel.

Zoals de titel al doet vermoeden bevat dit boek voornamelijk kleurplaten van bloemen en planten. Wel zijn er verschillende soorten platen. Je hebt traditionele kleurplaten zoals op de eerste afbeelding, patronen zoals op de tweede afbeelding en mandala’s zoals op de derde afbeelding.
Daarnaast is er bij sommige platen ook ruimte voor eigen inbreng, door bijvoorbeeld de tekening af te maken of kleine elementen toe te voegen.

Het boek is vrij dik, en de platen zijn vrij gedetailleerd dus je bent wel even zoet met het boek. Zelf werk ik ook niet per se plaat voor plaat, soms heb ik even geen zin meer in een bepaalde kleurplaat en dan maak ik een beginnetje aan een nieuwe.

In principe is een kleurboek voor alle leeftijden, maar door de kleine details is het wellicht niet voor iedereen even makkelijk om binnen de lijntjes te blijven. Overigens vind ik het boek daardoor juist leuk: je bent niet snel uitgekleurd, en elke keer zie je weer wat nieuws.

De platen zijn gedrukt op stevig papier, waardoor je zowel met potloden als met stiften kunt kleuren. Zelf geef ik voorkeur aan potloden, omdat je hiermee makkelijker kleuren kan opbouwen en mengen. Ik gebruik zelf deze set, en ze kleuren erg fijn.

In het begin is het misschien even wennen om te gaan kleuren, zeker als je het al meer dan tien jaar niet hebt gedaan. Echter, je zult zien dat het heel rustgevend is en in zekere zin ook verslavend: je wil meer en meer kleuren.
In plaats van doelloos het internet afstruinen of tv programma’s kijken ga ik nu kleuren. Het geeft rust, want er is verder vrij weinig wat je kan doen tijdens het kleuren. Hoogstens je gedachtes op een rijtje zetten, of luisteren naar een fijne playlist. En dat is dan ook precies wat ik doe. Zo wordt het een momentje voor jezelf, heel relaxed!
Het boek kost €10,90 en is o.a. hier te koop. Naast Mijn Geheime Tuin zijn er nog andere kleurboeken speciaal voor volwassenen, zoals het Enige Echte Kleurboek voor Volwassenen waar Iris afgelopen week een review over schreef. Deze verschilt weer qua uitvoering en soorten kleurplaten, zo is er voor ieder wat wils.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 38 reacties

 1. Lauriëtte

  Erg leuk! Ik zag bij Iris ook een kleurboek langs komen voor volwassenen. Begin toch wel benieuwd te worden of het voor mij ook zo’n therapeutische werking kan hebben haha.

 2. Fleur

  Wat ziet dit er heel fijn en rustgevend uit zeg!
  Ik kon vroeger uren bezig zijn met het inkleuren, dit is wel echt al een dikke paar jaar geleden.
  Misschien leuk om weer eens te priberen, de kleurplaten zien er mooi en aantrekkelijk uit!

 3. Suzanne

  Oh wat leuk !! Ik heb hier alleen zo geen geduld voor haha! Maar ik vind het wel echt super leuk.

 4. Nanda

  Wat een mooie platen! Ik heb echt al super lang niet gekleurd, vond het vroeger wel heel leuk.

 5. Kuch. Kleurboek en potloden in winkelmandje van bol.com. Kuch. Oepsie. (maar ik had nog een kortingscode, dus ja, dan mag het.) hihi! dankjewel voor de leuke tip. Ben dringend toe aan ontspanning.

  1. Marlous H

   Haha ja zo leuk! Ik voorspel je: maandagavond ben je de hele avond aan ‘t kleuren!

 6. Maaike

  Ziet er mooi uit! Ik zie de laatste tijd ineens heel erg veel kleurboeken voor volwassenen terwijl ik ze eerder nooit heb gezien, haha.

 7. Maaike

  Wat een prachtig boek! Ik denk niet snel dat ik zou gaan kleuren, vind het veels te leuk om zelf lekker te tekenen. Wel staan er echt prachtige platen in en lijkt het me ook een fijn boek voor inspiratie! De kleurpotloden zien er trouwens ook fijn uit. Ik heb nog kleurpotloden nodig, dus misschien dat deze wel wat zijn!

 8. Wat ontzettend leuk! Een paar jaar geleden kleurde ik ook als ontspanning, soms denk ik eraan maar denk ik ach nee dat is veel te kinderachtig kom op je bent 21 jaar… Maar nu ik deze zie zou ik die toch wel graag willen! Echt superleuk!

 9. Christel

  Hee, wat leuk dat jij er ook over schrijft. Had het bij Iris ook al voorbij zien komen inderdaad! Ontspannen kleuren klinkt goed, misschien ook wel wat voor mij.

 10. Lisa

  Super leuk! Dit lijkt mij zelf ook echt ontspannend werken denk ik.

 11. Karlijn

  Een mooi boek maar waarschijnlijk zou ik er niet het geduld voor hebben om langer dan een kwartier te kleuren haha :)

 12. patricia

  Dit is echt een super mooi kleurboek en niet zo simpel als de meesten maar lekker vol

 13. Wuddleboo

  Mooi! Ik zou wel snel hoofdpijn krijgen van alle kleine dingetjes die er zijn, maar aan de andere kant werkt dat natuurlijk ook verslavend ;)

 14. Marloes

  Jes die heb ik ook! Superchilll een avondje tekenen, had de eerste keer wel echt heel veel last van spierpijn in mn nek de volgende dag haha duidelijk een teken om te blijven ‘trainen’ :)

 15. Angela

  Wat een mooi boek, echt super leuk! Inderdaad een leuk cadeautje!

 16. Wauw, dat ziet er echt heel mooi uit! Ik hield als kind ook ontzettend van kleuren en nu nog steeds, zeker als je hoofd te vol zit met stress en andere gedachten. Ik ga maar eens snel naar bol.com denk ik ;)

 17. Apollonia

  Wat leuk! Ik heb alleen het idee dat ik hier niet het geduld voor heb…

  Liefs, Apollonia

 18. Linda

  Ik las gisteren ook al een blog over kleuren. Ik weet alleen niet meer op welke blog, maar dit kleurboek is nog mooier dan het kleurboek dat ik daar zag. Deze ga ik zeker onthouden, want ik vind kleuren echt fijn. Lekker je gedachten de vrije loop laten gaan.

 19. Lana.

  Wat een verfrissend artikel :), vind de kleurplaten erg mooi!

 20. Oee, hier staan ook leuke dingen in, zeg! Ik heb dat “enige echte kleurboek voor volwassenen” in de boekenwinkel liggen en nam hem mee omdat ik hem ook op iemands blog heb gezien. Maar ik wist niet dat er nog meer waren! Ziet er mooi uit, hé! Ik heb gekleurd met stiften, maar ik zoek eigenlijk nog goede kleurpotloden. Welke heb jij daar?

 21. Lilian

  Echt vet leuk! Ik kleur eigenlijk nooit, maar ik denk dat ik zo’n boek maar ga halen. Ik weet alleen niet of ik alleen natuur wel leuk vind, dus even kijken wat er nog meer verkrijgbaar is.

 22. Oh, dat ziet er een tof kleurboek uit! Je kan echt goed overweg met kleurencombinaties precies! :-p

 23. Wat maf, ik stond maandag nog naar zo’n kleurboek te kijken. En las de review van Iris ook al… Ik krijg gewoon zin in kleuren…

 24. Lisanne

  Super leuk!! Dit zou echt wat voor mij zijn, kleuren blijft leuk! ;)

 25. Caro Bones

  Ohhhh! Deze is vet! Ik heb een mandala kleurboek van Flying Tiger, ik vind het echt heerlijk om in te kleuren. Kleuren is niet alleen voor kinderen!

 26. blauwesokken

  Superleuk kleurboek!! Ik vind kleuren ook zo rustgevend en vooral erg leuk. Ik heb toevallig net twee nieuwe kleurboeken dus ik ben nog wel even zoet :-)

Geef een reactie