Lovely blog: Food edition

Image via Design Sponge

In eens waren ze er: de foodblogs. Natuurlijk waren er altijd al blogs met eten en koken als hoofdonderwerp, maar ik heb het over de echte foodblogs: blogs met vernieuwende recepten en prachtige foto’s. Blogs die ik vooral volg omdat het water me in de mond loopt bij de mooie foto’s en leuke teksten. Want zelf ben ik geen mega foodie, echt gedrufd koken waag ik me nog niet aan.
Een recept met een snelle snapshot van het eindresultaat is er niet meer bij, tegenwoordig doen foodblogs niet meer onder voor bekende kookboeken. En je merkt dat steeds meer foodbloggers die kant op gaan: stuk voor stuk mooie foto’s en leuke verhalen bij recepten. Ik vind het geweldig, en het zet me ook wel aan het denken over mijn eigen blog: misschien moet ik de lat ook wat hoger gaan leggen qua vormgeving?
Maar eerst een lijstje met mijn favoriete foodblogs op dit moment. En niet zo zeer om de recepten, maar om de blog in het geheel: de foto’s, de verhalen, de persoonlijkheid achter de blog.. Mocht je je foodbloglijstje nog wat aan willen vullen, lees dan verder!

Mijn lievelingsfoodblog is die van Maura: Yellow Lemon Tree. Ondanks dat Maura een van mijn liefste vriendinnen is én ik ooit geopperd heb om een foodblog te beginnen is mijn mening volledig objectief: Maura’s blog is gewoon de beste!

Niet alleen zijn haar foto’s van hoge kwaliteit, ook haar recepten zijn origineel en lekker en ze weet er altijd een mooi verhaal bij te schrijven. Ik heb zelfs het idee dat Maura voor velen een soort voorbeeld is, omdat ik merk dat steeds meer foodblogs investeren in mooie foto’s en goede artikelen.
Daarnaast reageert Maura altijd heel lief op alle comments, en heeft ze een vaste fan: haar vader. Hoe leuk is dat? Dit alles maakt Maura’s blog Yellow Lemon Tree tot een succes, en ik hoop dat ze nog heel lang doorgaat. Als zij later niet een eigen restaurant en wat kookboeken op haar naam heeft staan, dan eet ik mijn schoen op!

De blog van Suzanne ontdekte ik via Maura. Ook op Foodbandits vind je prachtige foto’s, niet zo gek als je weet dat Suzanne een styliste is. Ook Suzanne is heel lief, en schrijft leuke begeleidende teksten bij haar recepten.

Suzanne eet vegetarisch, en dat zie je ook terug op haar blog. Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik wissel het wel een beetje af. Daarvoor doe ik graag inspiratie op bij foodbloggers. Naast vega recepten heeft ze ook een paar vegan recepten, en recepten zonder suiker. Vooral die aparte recepten vind ik handig, want daar ben ik zelf niet zo’n held in.

Daarnaast is Suzanne ook lekker nuchter: ze geeft haar eigen draai aan recepten en volgt alles niet zo nauw. Precies wat bij mijn kookstijl aansluit, en daarom is ook Foodbandits een van mijn favorieten!
Toen ik Chicks Love Food een jaar geleden ontdekte vond ik het maar niks. De layout zag eruit alsof ‘ie met paint was gemaakt, en alle foto’s waren van telefoonkwaliteit. Tja, ik heb nogal een zwak voor mooie vormgeving.
Maar sinds een tijdje hebben ze een prachtige nieuwe layout, met betere foto’s! Ze zijn bezig met een eigen kookboek: het 5-or-less kookboek. En daarom vind je nu vooral veel simpele gerechten met 5 of minder ingrediënten terug op hun blog.

Deze blog is totaal niet te vergelijken met de eerste twee blogs, hier vind je vooral simpele en snelle gerechten. Maar voor een student met weinig kookervaring is dat ook wel eens fijn. Waar ik bij Maura bijvoorbeeld vooral voor de mooie foto’s en teksten kom, vind ik hier simpele gerechtjes die ik zonder al te veel moeite zelf kan klaarmaken.

Simone is foodstyliste en -fotograaf, ik heb haar een keer aan het werk gezien bij mijn vorige baantje de Yoghurt Barn. Niet zo gek dus dat alle foto’s op haar blog ontzettend mooi zijn. Naast recepten vind je dan ook veel fotografie- en stylingtips op haar blog Simone’s Kitchen, en is er zelfs een challenge!

Deze blog is dus niet alleen leuk voor de recepten, maar ook vanwege de handige tips en de tutorials. Zeker als je zelf een blogger bent (of gewoon graag je eten mooi op de foto wilt zetten) is Simone’s blog zeer waardevol. Daarnaast vind je ook leuke hotspots op haar blog.
Maar ook de recepten zijn erg fijn. Ze heeft inmiddels een groot archief vol recepten in allerlei categorieën (basis, budget, feestdagen etc.). De ene keer zijn ze wat origineler en gewaagder dan de andere keer, maar die afwisseling is juist fijn. Want zo is er zowel voor de beginner als de gevorderde foodie wat te lezen.

Er zijn nog veel meer goede foodblogs, dus er komt zeker een tweede deel aan. Wat zijn jullie favoriete foodblogs?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Ja fijne blogs! :)
  Ik vind chicks love food ook flink verbeterd. Zag er eerst altijd heel gaar uit en nu is het van stuk betere kwaliteit.

  Food Love and Happiness vind ik ook altijd een fijne foodblog!

  xx Farah

 2. Maura - YLT

  Aaaah, zoooo lief wat je schrijft! Máár, niet vergeten, zonder jou wist ik niet eens van het bestaan van blogs af en was ik al helemaal niet zelf een blog begonnen. En mijn vader is inderdaad wel mijn trouwste fan – de harde kern – en hij vindt het helemaal niet erg om als proefpersoon te fungeren ;) (zelf kan hij niet koken namelijk)

  Wat leuk dat je een lovely blogs aan food wijdt, aangezien ik ongeveer altijd aan eten denk haha ;) Ik vind het echt leuk dat er zoveel foodblogs bestaan (elke dag ontdek ik wel weer iets nieuws) en word echt blij van al die recepten de hele dag door.

  Ga je vaker foodblogs tippen? Dan houd ik het in de gaten.

  p.s. ik had net een hele reactie getypt, maar toen ik op publish deed, was hij weg…

  1. Maura - YLT

   p.p.s. als je vaker foodblogs gaat tippen, heb ik nog wel een enorme lijst voor je :D

  2. Marlous H

   haha ja hatelijk commentform.. binnenkort heb je daar geen last meer van ;-)

   en ja kom maar door met dat lijstje! ik hoor het vrijdag wel.

 3. cheyenne

  yellow lemon tree is ook mijn favoriet :) maar goeie tips, ik ga de anderen ook eens bekijken! je kunt nooit teveel foodblogs volgen, hihi.
  xo, cheyenne

 4. Con leche

  Leuke post met tips! Van Yellow Lemon Tree en Food Bandits ben ik ook groot fan; prachtige fotografie, mooie verhalen en heerlijke recepten. Ik heb het boek over food fotografie van Simone, heel mooi en handig boek!

 5. Hedwig

  Jaaa YLT is mijn favoriet, ik vind het zo leuk dat ze altijd je reactie beantwoordt :) en de foto’s zijn altijd prachtig. De rest kende ik nog niet maar het zijn wel fijne tips!

 6. Nou jouw schoen is veilig, want Maura is zeker geweldig! Zeker één van mijn favorieten en ik denk toch wel één van de mooiste foodblogs van Nederland. Mag ze heel erg trots op zijn, en dat na zo’n relatief korte blogperiode.
  Food Bandits is ook geweldig, voor mij niet alleen een inspiratie voor recepten, maar ook de foto’s en achterliggende teksten/keuzes inspireren me om gezonder te eten en iets meer back to basics te leven, prachtige website en geweldig mooi mens die Suus.

  Simone maakt ook prachtige foto’s, het is echt een vak apart he. En inderdaad leuk (en gek eigenlijk) om te zien wat voor niveau er te vinden is onder de foodblogs, echt iets van nu, mooi om te zien. Leuk ook om succes te zien bij collega foodbloggers, omdat je zelf als geen ander weet hoe veel werk en energie zit achter het ontwikkelen, koken, uitwerken en fotograferen van al die recepten.

 7. Nanda

  Leuke lijst, foodblogs zijn altijd goed :D En YLT is inderdaad leuk, prachtige fotos. :)

 8. Charile

  Super leuk :D Ik volg Gewoonwateenstudentjesavondseet haha! Verder volg ik eigenlijk geen food blogs, ik ga toch eens kijken op deze :)

 9. Suus

  Wauwwwwww! Wat leuk, dank je wel, wat een complimenten, hier ben ik zo blij mee:)

  Liefs Suus van Food Bandits

 10. RoosRCPTN

  Grappig wat je schrijft – ik heb namelijk precies dezelfde mening! Ik heb zelf ook een blog en ik ben zojuist overgestapt naar een nieuwe layout. Hiervoor heb ik me heel erg laten inspireren door jouw blog (ik vind deze layout namelijk heeeel mooi) en YellowLemonTree, wat ook absoluut mijn favoriet is!
  Mocht je op zoek zijn naar meer blogs, mijn hele notitieboekje staat er vol mee!

 11. jade

  Yellow Lemon Tree en Food Bandits zijn inderdaad zeer fijne blogs, mét prachtige foto’s en lekkere recepten. Andere foodblogs die ik volg, ook met fantastisch mooie fotografie, zijn onder andere Green Kitchen Stories en Love And Lemons. Dikke aanraders, die twee! Ik heb er nog wel een heel lijstje, dus als je er nog meer wilt, laat me dan maar iets weten! :)

Geef een reactie