5 × Mindfulness apps

Mindfulness is hot. Tegenwoordig zie je steeds meer artikelen over een relaxed en mindful leven. Zelf schreef ik ook al wat artikelen over een gelukkiger leven, en mindfulness helpt mij hier heel erg bij. 
Mindfulness is een bepaalde vorm van meditatie, waarbij je niet te veel nadenkt en je vooral bewust bent van het ‘nu’. Mediteren is voor velen een zweverig iets, maar mindfulness is eigenlijk meer een manier van kalmeren. Je neemt de tijd om je hoofd even helemaal leeg te maken, en je bewust te worden van je eigen lichaam. Je ademhaling, je houding.. en niet zo zeer waar je aan denkt.
In principe kun je overal mediteren, al is een rustige ruimte wel het fijnst. Je kunt zelf mediteren, maar zeker in het begin is een geleide meditatie erg fijn. Met de opkomst van mindfulness zijn er ook een heleboel apps ontstaan die je helpen bij het mediteren. 
Ik bespreek vandaag 5 apps die helpen bij het mediteren, de zogeheten Mindfulness Apps. Zowel gratis als betaalde apps, en zowel apps voor Apple, Android als voor beide besturingssystemen. Ik hoop dat je er wat aan hebt, en als het nieuw voor je is: probeer het eens!


De eerste stap

Ik heb ooit een mindfulness app gedownload toen ik ‘s avonds in bed een halve paniekaanval kreeg. Je kent het wel: veel deadlines en afspraken, en gebrek aan tijd. Op zo’n moment kan ik uren liggen piekeren, terwijl ik juist moet slapen omdat de wekker de volgende dag weer vroeg gaat. Ik probeerde zelf tot rust te komen, maar mijn gedachten dwaalden continu af. Op dat moment besloot ik een app te downloaden, en het werkte! Na een geleide meditatie (waarbij je dus luistert naar een stem) viel ik meteen in slaap.
Mindfulness in het kort
Mindfulness is dus een vorm van meditatie. Vaak wordt er gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen, waarbij je je focust op je ademhaling om tot rust te komen. Geleide meditaties zijn meditaties waarbij je luistert naar een stem. Deze ‘leidt’ de meditatie, soms door opdrachten te geven (‘breng je aandacht naar je buik’), soms door gewoon iets te vertellen.
Mediteren kan overal, vaak zittend of liggend. Mijn favoriete meditatievorm is de bodyscan. Deze doe ik meestal ‘s avonds voor het slapen gaan om mijn hoofd leeg te maken en in slaap te vallen. De bodyscan is een geleide meditatie waarbij je je hele lichaam afgaat (je begint bij je tenen en eindigt bij het puntje van je hoofd), en je vooral bewust wordt van jezelf. Het doel is om je niet meer druk te maken en om te schakelen van het ‘doen’ (‘wat moet ik nog doen?’) naar het ‘zijn’ – aandacht voor het ‘nu’.
Dit klinkt misschien zweverig, maar zo ervaar ik het totaal niet. Het is een relaxte en toegankelijke manier om even tot jezelf te komen, en je hoofd leeg te maken.
5 × Mindfulness apps
Ik testte 5 verschillende apps uit waarmee je mindfulness oefeningen kunt doen via je telefoon. Alle apps zijn beschikbaar voor Apple, sommige ook voor Android en ze zijn bijna allemaal (gedeeltelijk) gratis. Mocht je zelf nog een goede tip hebben dan hoor ik dat graag in de comments!

App: Mindfulness
Voor: Apple en Android
Prijs: €1,79
Pluspunten: Zowel in Nederlands als Engels beschikbaar, de app bevat 4 geleide meditaties en een bodyscan. Daarnaast kun je zelf nog ongeleide meditaties instellen. De Nederlandse stem is erg fijn om naar te luisteren, je wordt er erg rustig van! Meditaties zijn van goed niveau.
Minpunten: Dit is de enige app waarbij je al op voorhand betaalt. Ook voor eventuele uitbreidingen moet je betalen.
App: Mindfulness (VGZ)
Voor: Apple en Android
Prijs: Gratis
Pluspunten: Nederlands gesproken, veel uitleg en achtergrond informatie over mindfulness. Er is een keuzesysteem waarop de voor jou geschikte meditatie wordt uitgekozen (je kunt instellen hoeveel tijd je hebt voor je meditatie, welk doel je wilt bereiken en in welke omgeving je zit). Er zijn heel veel oefeningen beschikbaar.
Minpunten: Ik vond de mannelijke stem ietwat hard praten. Om de een of andere manier kwam ik daardoor wat minder goed tot rust, maar dit kan ook een momentopname zijn geweest.
App: Breathe
Voor: Apple
Prijs: Gratis
Pluspunten: De meditaties worden op basis van je ‘mood’ aangeboden. Je kiest eerst wat je stemming en je fysieke staat is, vervolgens kun je kiezen uit een aantal meditaties. Er zijn zowel korte als lange meditaties, net zoals geleide als ongeleide meditaties. De ongeleide meditaties bevatten ‘relaxte’ geluiden, zoals zingende vogeltjes of een kalme zee.
Daarnaast is de app erg mooi vormgegeven. Je kunt een account aanmaken om je vooruitgang bij te houden, maar dit is niet noodzakelijk.
Minpunten: De app is niet in het Nederlands beschikbaar (dit vind ik toch wel het prettigst), en helaas ook niet voor Android.
App: Headspace
Voor: Apple en Android
Prijs: Gratis
Pluspunten: Deze app legt niet zozeer de nadruk op het mediteren, maar op het creëren van ruimte in je hoofd. Dit doen ze door meditatie oefeningen, maar ook door middel van veel filmpjes en animaties met teksten om over na te denken. Er is een soort traject voor je uitgestippeld, maar wanneer je deze af hebt kun je gratis extra oefeningen downloaden. Ook deze app is erg mooi vormgegeven, en ook hier kun je je vorderingen bijhouden (en eventueel delen via social media). 
Minpunten: Ondanks dat deze app eigenlijk meer biedt dan meditaties vind ik de simpele meditatie apps fijner. De meditaties beginnen soms nog met een harde, snel pratende stem voordat hij echt over gaat tot meditatie. Hierdoor ontspan ik wat minder goed. Ook deze app is alleen in het Engels beschikbaar.
App: Calm.com
Voor: Apple
Prijs: Gratis
Pluspunten: Deze app bevat naast korte meditaties ook rustgevende geluiden en afbeeldingen. Om deze te ‘unlocken’ moet je eerst een oefening doen. Vervolgens kun je verschillende geluiden beluisteren. Er zijn 7 meditaties beschikbaar, de rest moet je erbij kopen. De meditaties worden door een rustgevende, vrouwelijke stem geleid. Ter afwisseling zijn de geluiden erg fijn om naar te luisteren.
Minpunten: Ook deze app is alleen in het Engels en voor Apple beschikbaar. Daarnaast zijn er niet heel veel oefeningen beschikbaar, voor toegang tot meer oefeningen heb je een abonnement nodig (dus geen eenmalige aankoop). 
Conclusie
Qua geleide meditaties is de eerste minfulness app mijn favoriet. De stem van deze meditaties is erg prettig om naar te luisteren, en de meditaties zitten goed in elkaar. Wel is deze app niet erg uitgebreid, en betaal je alleen al voor de aanschaf van de app €1,79.
De VGZ mindfulness is dan een goed alternatief. Deze is gratis en bevat veel extra informatie. Persoonlijk vind ik de stem wat minder prettig om naar te luisteren, maar dat is wellicht ook een kwestie van wennen en van smaak.
Als Engelstalige variant vind ik Breathe erg fijn. Deze is mooi vormgegeven en bevat veel oefeningen. Bij deze app vind ik het leuk dat de meditatie wordt gebaseerd op je gemoedstoestand.
Headspace is ook een goede Engelstalige app, en interessant wanneer je een wat uitgebreidere app zoekt over een relaxt en mindful leven. Als je alleen op zoek bent naar meditaties is deze app misschien te veel van het goede.
Calm.com is een fijne app voor rustgevende geluiden, qua meditaties heb je er niet heel veel aan. Al zou je de 7 meditaties die beschikbaar zijn natuurlijk vaker kunnen doen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Lauriëtte

  Volgens mij, maar misschien heb ik het fout, is mindfullness niet direct meditatie. Zover ik weet is mindfullness een state of mind, een leefstijl waarmee je heel erg hier in het nu leeft en meditatie kan dan ondersteunend zijn. Fijne reviews in ieder geval! De Mindfulness app heb ik wel eens gebruikt maar ik vond het toch wel erg saai worden.. De andere apps zijn nieuw voor mij, ga ik eens naar kijken! :)

  1. Marlous H

   Ja, je hebt gelijk. Maar de focus ligt wel heel erg op meditatie, vandaar dat ik er de nadruk op leg in dit artikel! :-)

 2. Loes

  Wat leuk om dit artikel te lezen!
  Vanaf dat ik een kind was deed ik al de bodyscan als ik onrustig was en niet kon slapen.
  Eerst zei mijn vader dan de meditatie hardop en luisterde mijn broertje en ik, maar naar het heel vaak gedaan te hebben kon ik het ook zelf. Mijn vader is psycholoog en schreef (een aantal jaar geleden) een boek over mindfulness en ook schreef hij de bodyscan en andere mindufllness oefeningen uit en liet hij ze inspreken zodat zijn clienten die audiobestanden kunnen downloaden.

  Je zei dat mindfullness een beplaade vorm van meditatie is waarbij je in het ‘nu’ leeft en niet teveel nadenkt. Ik denk dat je bij meditatie inderdaad niet teveel nadenkt omdat je dan vooral aandacht hebt voor je ademhaling en niet voor je gedachten en de omgeving maar bij mindfulness mag je juist wél daar aandacht voor hebben en nadenken. Je mag dan op een vriendelijke manier naar je gedachten en gevoelens luisteren en die proberen te accepteren (en dus nadenken). Dan denk je ‘Oke, het is goed dat ik gestrest ben nu. Dat is ook heel normaal als je over een week twee tentamens hebt’ in plaats van ‘Oh nee, wat moet ik nou doen. Ik moet zoveel leren en dan ben ik ook nog eens gestrest dat helpt echt niet mee. He wat stom dat ik me altijd zo voel’.

  Ik wist helemaal niet dat er Apps over dit onderwerp bestonden. Ik zal ze vandaag eens bekijken en ze aan mijn vader laten zien de volgende keer dat ik thuis ben :) Een fijne dag, en al het liefs. Loes

  1. Marlous H

   Oh, dat lijkt me heerlijk zo’n vader. Als kind kon ik af en toe ook wel een meditatie gebruiken.. ;-). Bedankt voor je mooie comment!

 3. Oh, dat is zeker wel fijn dat je dat uitgezocht hebt =)
  Voor mij is Engels dan weer geen drempel, dus ik ga in ieder geval die Breathe-app bekijken. Ik had er geen idee van dat daar apps voor zijn, en dat is op zich wel iets wat ik goed kan gebruiken!

 4. Ice Pandora

  Ik doe yoga en mediteer in de avonden voordat ik slapen ga c;
  Bedankt voor deze 3 uit de 5 (want ik gebruik Android) Apps!
  Xx

 5. Linda

  Leuk om te lezen! Ik had Breathe pasgeleden gedownload en heb het nu een keertje gebruikt en vind het op zich wel fijn. Hardlopen werkt voor mij ook goed om m’n hoofd leeg te krijgen, alleen dit rooft iets minder tijd :-)

  1. Marlous H

   Ja hardlopen vind ik ook fijn, vooral als ik veel energie (bv boosheid) kwijt moet. En is nog sportief ook ;-)

 6. Emmelien

  Wat een leuke apps! Vooral Breathe vind ik echt goed uitzien, maar helaas heb ik een Android telefoon… My Headspace ga ik wel even uitproberen denk ik :)

  Wat ik zelf elke avond doe is ASMR filmpjes opzoeken op youtube. Ik kom al mijn hele leven slecht in slaap en dit is echt een uitkomst, met ASMR slaap ik meestal binnen een half uur/drie kwartier. Het is misschien nog wel wat vreemder dan geleide meditaties als je er voor het eerst inrolt haha, het gaat meer om ontspannende geluidjes, dus ze gaan rustig op dingen tikken etc. Voor de geïnteresseerden: mijn favoriete kanaal is HeatherFeather, zij kletst me bijna elke avond in slaap :)

 7. Anonymous

  Ik vind het eigenlijk heel irritant dat dit weer een hip iets wordt. Ik volg namelijk groeps therapie omdat ik een depressie heb, en deze therapie gaat over mindfullness. Zodra ik tegen mensen zeg dat ik me er mee bezig houd wordt ik al niet meer serieus genomen omdat het weer zo’n mode ding is …. heel erg jammen :(

  1. Marlous H

   Wat vervelend voor je, al zou ik me er niet te veel van aantrekken. Ik ken ook mensen die best diep in de put hebben gezeten en waarbij dit echt heeft geholpen dus ik zie het ook totaal niet als iets ‘hips’ en ‘niet serieus’. Juist goed dat het wat toegankelijker is, en dat je het nu ook thuis zelf kunt proberen wanneer groepstherapie een te grote stap is.
   Sterkte in ieder geval, en probeer je niet te veel van anderen aan te trekken :-)

  2. Anonymous

   Dankjewel, en inderdaad. Het gaat er bij mindfullness ook om dat je jezelf niet veel van andere mensen aantrekt. En … ik bedacht me dat het misschien ook wel weer een goede kant heeft, aangezien mensen nu wel “snappen” wat ik doe en mezelf niet hoef te verantwoorden … goed in ieder geval dat je hier aandacht aan besteed!

 8. LNNK

  Ik geloof dat ik deze apps momenteel wel kan gebruiken. Ik ga er eens naar kijken.

 9. Wat handig deze review, dankjewel!

  Eigenlijk vind ik het juist het tegenovergestelde van zweverig: meditatie (waar mindfullness een bepaalde vorm van is) helpt je om in het nu te komen, het enige moment dat er eigenlijk is. Van hieruit zijn je acties dan ook veel krachtiger, en blijf je dichter bij jezelf. Daarnaast krijg je ook steeds meer controle over je gedachten, in plaats van dat je wordt gecontroleerd door je gedachten. Dat is voor mij altijd nog een project: leren hoe ik mijn gedachten ook ‘uit’ kan zetten als ik dat wil:).

 10. Rosie

  Waaw! Bedankt om deze uit te testen. Dit klinkt echt als iets dat ik kan gebruiken. Ik bevind me een erg drukke, warrige periode en ik had er nog niet bij stil gestaan dat zoiets mij waarschijnlijk wel kan helpen. Spannend!

Geef een reactie