10 tips tegen een bloggers writersblock

13997448119_d3131e829d_o1

Als je zelf blogt zul je het vast herkennen: gebrek aan inspiratie voor een nieuw artikel. Een soort writersblock. Zelf heb ik er ook wel eens last van, het beste kun je er dan aan toegeven en je laptop gewoon weg leggen. Het komt vanzelf wel weer.
Maar nog beter natuurlijk is het voorkomen van een writersblock, en daarvoor geef ik je vandaag tips. Eigenlijk is het heel simpel, maar je moet in een bepaald soort flow komen. Wanneer je geïnspireerd bent val je vaak van het ene idee in de andere. Daarnaast vergt het ook een beetje discipline: schrijf alles op, en werk het ook zo snel mogelijk uit.
Wanneer je eenmaal een begin hebt gemaakt zul je zien dat het makkelijk is om vol te blijven houden. En als je door al die inspiratie ook een beetje vooruit schrijft, maakt het ook niet uit als je een dag geen inspiratie hebt!
Lees verder voor mijn tips en adviezen.

1. Bepaal je thema
Het is handig om een thema of kader te bepalen waarbinnen je op zoek gaat naar inspiratie. Heb je bijvoorbeeld een interieurblog, dan zijn woonmagazines en Pinterest een goede bron aan inspiratie. En bij een beautyblog zijn juist persberichten van cosmeticamerken (nieuwe producten!) een goede inspiratiebron, en heb je minder aan het doorbladeren van een kookboek.
Door van te voren een thema te bedenken maak je het voor jezelf makkelijker om informatie te filteren en op het juiste platform op zoek te gaan naar inspiratie.

Zelf heb ik het overigens lekker makkelijk gemaakt: ik heb een personal lifestyleblog en blog in principe over alles wat ik leuk vind. Mijn inspiratie komt dus overal en nergens vandaan!

2. Think out the box
Ondanks je thema, moet je niet vergeten een stap verder te denken. Als beautyblogger ben je misschien niet snel geneigd om naar Ikea te gaan (want: interieur), maar misschien vind je er wel een ideaal opbergsysteem voor je make up stash?
Andersom kan natuurlijk ook: als interieurblogger heb je wellicht veel vrouwelijke bloggers die make up gebruiken, en kun je best een uitstapje maken naar je eigen make up collectie. Als je laat zien hoe je jouw cosmeticaproducten opbergt, geef je er toch een interieurdraai aan.

Als foodblogger zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan zaken die bij het koken en foodbloggen komen kijken: foodfotografie, tablesetting, printables voor mooie menukaarten en naamkaartjes..
Je mag je thema best een beetje rekken om er een breder geheel van te maken, zolang je hoofdonderwerp maar duidelijk blijft.

13997468718_0e4562719d_z
3. Beter goed gejat, dan slecht bedacht
De laatste jaren rijzen blogs de pan uit, en daarmee de prachtige foto’s en originele artikelen die goed als inspiratie kunnen dienen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je klakkeloos andermans ideeën en foto’s gaat overnemen, maar je mag je er wel door laten inspireren.
Zo is ooit iemand begonnen met de wekelijkse diary’s, welke je nu op menig blog terug vindt. En bij gebrek aan een make up collectie maar wel in het bezit van een kookboekencollectie besloot ik mijn ‘kookboekenstash’ te gaan reviewen. Op die manier zet je een idee om naar een nieuw, eigen idee. Uiteindelijk heb je het dan grotendeels zelf bedacht, maar had je gewoon net dat zetje nodig om te beginnen.
4. Online platforms
Naast blogs zijn er nog veel meer online platforms waar je inspiratie vandaan kan halen. Op nummer 1 staat natuurlijk Pinterest, maar ook Instagram en twitter zijn voor mij grote bronnen van inspiratie. Via instagram raak ik geïnspireerd door de mooie afbeeldingen, en op twitter worden vaak leuke en interessante links gedeeld. Nou moet je hiervoor wel een beetje interessante mensen volgen, maar gaandeweg zul je zelf ontdekken wie inspirerend zijn om te volgen, en wie niet.
Een groot voordeel aan Pinterest is dat je zo alle inspiratie op een plek kan opslaan, met link naar herkomst van het artikel. Zo kun je later nog eens rustig terug kijken. Ik pin zelf vaak via mijn telefoon of tablet, wanneer ik onderweg ben of even moet wachten. Thuis ga ik dan nog eens na wat nuttige inspiratie is, vaak ontdek je weer meer door door te klikken op de originele link.
5. Pen en papier
Zelf heb ik voor ongeveer elk dingetje wel een apart notitieboekje, zo ook voor mijn blog. Hier schrijf ik al mijn inspiratie in op, en werk ik eventueel ook al wat ideetjes en planningen uit.
Het is belangrijk om inspiratie die naar boven komt meteen te noteren, desnoods in je telefoon. Het liefst met een korte uitleg, zodat je het later nog steeds begrijpt.
Zo snel als inspiratie op komt, zo snel kan het ook weer wegzakken. Denk dus niet: oh, dit weet ik morgen ook nog wel. Hoe vaak ik niet ‘s avonds geniale ideeën had maar te lui was om deze op te schrijven, om vervolgens de volgende dag alles vergeten te zijn..
Daarnaast is een lijstje met inspiratie ook heel fijn om in te kijken op momenten dat je geen inspiratie hebt. Oude ideetjes kunnen ook weer inspiratie vormen voor nieuwe stukken, en wellicht staat er een idee tussen wat je nog niet behandeld hebt.

6. Inspiratie uit het alledaagse leven
Wanneer je even geen inspiratie hebt, is het soms een goed idee om even rustig om je heen te kijken. Die leuke vaasjes op de vensterbank, zou je daar geen DIY mee kunnen bedenken? Of die stapel boeken in de kast, misschien kan je daar een review over schrijven?

Je kan ook proberen om alledaagse klusjes en handelingen om te zetten tot een blogpost. Schrijf bijvoorbeeld een blogpost met jouw schoonmaaktips, of houd een eetdagboek bij. Moet je een muur verven of een rekje ophangen? Leg dit proces dan vast, zodat je in een artikel kan uitleggen hoe je te werk bent gegaan (en breid het artikel uit met extra tips). Op die manier haal je nog iets leuks uit die klusjes, en jij bent vast niet de enige die met dit soort alledaagse klussen zit. Grote kans dat je er anderen ook een plezier mee doet.

14160950066_9d6662770f_z


7. Verandering van spijs doet eten

Soms helpt het om er eens op uit te gaan. Neem je laptop mee en ga eens in een koffiebarretje werken, of ga met een blocnote en pen een middag in het park zitten. Een nieuwe werkomgeving kan verfrissend en inspirerend werken, en zelfs nieuwe ideeën met zich mee brengen.

Wellicht is het wel de moeite waard om een review over de koffiebar te schrijven waar je nu zit? Of misschien spot je een nieuwe trend onder de cafébezoekers. Een andere werkplek dan thuis zorgt er ook voor dat je minder snel geneigd bent om op te geven en lekker voor de tv te gaan zitten. Thuis zijn er genoeg afleidingen, buiten huis ben je alleen met je laptop en moet je dus wel aan je blog werken.

8. Doe een beroep op je collega’s
Bloggen is eigenlijk een vrij eenzame hobby, als je het altijd maar alleen doet. Gelukkig zijn er nog een heleboel andere leuke bloggers, en is het vrij gemakkelijk om contact te leggen: je hebt namelijk dezelfde passie en hobby gemeen.Zelf heb ik inmiddels ook een heleboel leuke en inspirerende mensen ontmoet via het bloggen. Af en toe spreek ik daar mee af voor een kop koffie (of een glas wijn met kaasplank ;-)), en na zo’n dag van ideeën uitwisselen heb ik weer een heleboel inspiratie. Het is interessant om te horen hoe je collegablogger dingen aanpakt (wellicht heeft zij ook nog writersblock tips voor je?). Soms heb ik zelfs leuke ideetjes voor andere blogs (die ik zelf niet kan uitvoeren).

9. Als je echt geen inspiratie hebt..
Wanneer je inspiratie echt op is, zijn er nog altijd deze alternatieven:
– laat een gastblog schrijven door een ander, over bijvoorbeeld in onderwerp waar je zelf niet zoveel kennis over hebt
– fotografeer je interieur/make up stash/favoriete boeken etc.. Alles wat binnen handbereik is en zo op de foto kan
– interview een boeiend persoon of iemand met een interessante hobby
– speur pinterest af naar mooie interieurs en maak hier een mooie collage van
– schrijf een artikel over je favoriete producten (bijvoorbeeld je favoriete beautyproducten voor een beautyblog, je favoriete eten/kookboeken voor een foodblogger, je favoriete outfits voor een fashionblogger.. ga zo maar door). Favorieten kunnen altijd!
– ga een challenge aan, en houd je vooruitgang bij. Dit kan trainen voor een marathon zijn, maar bijvoorbeeld ook een bepaald dieet (zelfs een ‘shoppingdieet’!). Breid je artikel uit met tips uit eigen ervaring voor wat extra diepgang.

Overigens kunnen deze artikelen natuurlijk ook prima wanneer je wel inspiratie hebt, er is niks mis met deze artikelen. Ze zijn vooral makkelijk en overal in elkaar te zetten. Je hoeft er de deur niet voor uit en geen moeilijke DIY of recept in elkaar te zetten.

10. Wat je vooral niet moet doen
– Je blog volgooien met tags. Over jezelf. Zo boeiend ben je nou ook weer niet ;-). Daarnaast staan tags vaak vol niet interessante en herhalende vragen. Ze zijn wel makkelijk in te vullen, maar probeer alleen echt inhoudelijk interessante tags in te vullen.
– Lijstjes opsommen. Ik zie het vaak op andere blogs: ’10 dingen die ik niet leuk vind’, ’10 redenen waarom je moet hardlopen’.. Boring! Lijstjes met tips of diepgang zijn echter wel interessant en leuk om te lezen, daar hebben ook anderen wat aan.
– Een blog vol ‘inspiratieplaatjes’ posten. Tenzij er samenhang in zit (bijvoorbeeld een interieur(stijl), DIY’s in een bepaald thema etc) zijn dit soort posts geen goed idee. Iedereen kan zelf ook naar Pinterest gaan voor een dosis inspiratie.
– Ploggen. Nou ben ik sowieso al niet zo’n fan van deze hype, maar als je het doet, doe het dan omdat je écht je dag wilt delen of omdat je een kijkje achter de schermen wilt geven. Wanneer je plogt uit gebrek aan inspiratie zal er waarschijnlijk ook niet echt een boeiende plog uit komen, denk je niet?

Wanneer je echt geen inspiratie hebt is het soms beter om niet te bloggen, dan snel wat af te raffelen. Immers: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Een blog die vol staat met tags en lijstjes sla ik vaak over..
Ik ben heel benieuwd naar jouw tips en manieren hoe jij inspiratie op doet. En verder ben ik ook heel erg benieuwd naar jouw ‘don’ts’, wellicht zie ik er een paar over het hoofd, of ben je het juist niet eens met mijn afraders. Laat je horen in de comments! :-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 37 reacties

 1. Nuria

  Heel fijn geschreven!! Thanks voor alle goeie tips!

 2. Lauriëtte

  Veel goede tips! Opzich vind ik plogs wel heel erg leuk om te lezen! Ook als er niet perse iets boeiends is gebeurd op die dag krijg je toch een leuk kijkje in het leven van een anders, hetzelfde met vlogs!

  1. Marlous H

   Ik vind ook niet dat je alleen mag ploggen op boeiende dagen (dat is niet helemaal realistisch haha), maar je moet het niet doen uit gebrek aan inspiratie, vind ik persoonlijk. Overigens vind ik plogs soms nog wel leuk, bv van mijn favoriete bloggers die verder weinig privé dingen delen. Dan ben ik gewoon heel erg nieuwsgierig ;-)
   Maar meestal zijn er al genoeg persoonlijke posts en diaries en dan vind ik zo’n post met slechte mobiele telefoonfoto’s een beetje jammer..

 3. Maai

  Fijne tips, dank je. Plogs vind ik ook een rarae hype. Zie het overal, haak dan ook vrij snel af. Vind het een keer wel leuk maar vaak is er weinig interessants aan. Sommige blogs hebben vaste dag voor plog, vaste dag voor diary, nog wat tags…. Geen goed idee. Liefs

 4. Suzanne

  Ik heb ook zo;n hekel aan plogs! Alsof iemand een excuus zoekt om de hele dag nóg meer foto’s van zichzelf te maken… ;-)

 5. Jantine

  Zeker handige tips!
  Zo af en toe pak ik wel een tag, als ik hem echt leuk vind, maar eigenlijk zo weinig mogelijk. Wel eens ergens anders gaan zitten is volgens mij best een goed idee, zeker als het weer lekker weer wordt ;-)

 6. aniekebarth

  Ik geef je helemaal gelijk wat betreft de niet-doen-dingen! Grote hekel aan inspiratie artikelen ;)

 7. Mirthe

  Haha wat grappig, ik vind plogs en lijstjes juist heel leuk! Maar alleen als ik de persoon achter de blog heel leuk of grappig vind :)

 8. Maura - YLT

  Leuke tips! Soms heb ik geen inspiratie, maar dan doe ik gewoon niks haha. Dan maar even wat rustiger op de blog hoor. Het komt dan vanzelf wel weer. Pinterest en kookboeken vind ik wel heel fijn om doorheen te bladeren en weer inspiratie van te krijgen. Dan zie ik toch weer 100 dingen die ik wil maken.

  Lijstjes vind ik juist leuk, maar ik houd dan ook van lijstjes. Vooral die je kunt afstrepen ;)

  1. Marlous H

   Ja ik vind dat ook nog altijd de beste oplossing hoor, dan maar niks. En ja lijstjes voor mezelf vind ik leuk, maar om te delen op je blog?

 9. Goede tips. Ik ben het met de meeste dingen ook eens, behalve die met de lijstjes :) Ik maak zelf veel lijstjes en plaats ze ook op mijn blog en krijg daar juist heel veel leuke reacties op. Ik vind het heel leuk als mensen reageren met dingen die er op hun lijstje zouden staan. Maar dat is misschien persoonlijk :)

  1. Marlous H

   Ja het is sowieso heel persoonlijk hoor! Ik ben ook niet per definitie tegen lijstjes hoor (in principe is deze post ook een lijstje ;-)), maar ik houd niet van die snel verzonnen lijstjes die puur ter opvulling op een blog staan, zoals ’10 dingen die ik stom vind’ etc. Tenzij je er dan een wat uitgebreider artikel van maakt (bv met tips voor dingen die wél leuk zijn?). Bucketlists of dromen met afbeeldingen etc is ook alweer anders!
   Maar je mag hier natuurlijk over van mening verschillen! ;-)

 10. sophie

  Wat een fijn artikel! Ik zit echt in een inspiratie crisis. Echt verschrikkelijk. Ik weet gewoon niks en dat al drie weken lang. Deze tips zijn wel bruikbaar:)

 11. Handige tips! Ik wil nog even toevoegen dat als je ergens inspiratie uit gehaald hebt (een bepaalde look, DIY of een artikel met een bepaald thema etc) dat het netjes is om de website van de persoon waar je inspiratie uit haalde er ook even bij te vermelden. En misschien is het een tip om een challenge te doen? Ikzelf had een lange tijd bijna niks gepost, en dus heb ik mezelf de 30 Days Of Make-Up challenge laten (elke dag een nieuwe look posten) doen en ik heb nu weer helemaal de smaak te pakken!

 12. Linda

  Leuke tips! Ik ben wel groot fan van lijstjes, maar dan wel van die met inhoud, zoals deze ;-)

 13. Lydia

  Hele handige tips! Ik heb dit artikel meteen tussen mijn ‘favorieten’ gezet op mijn laptop. Kan altijd handig zijn! ;)

 14. Sylvia

  Ik gruwel van lijstjes en aan ploggen waag ik me niet, maar die tags vind ik stiekem toch wel leuk om in te vullen ;)

 15. Iris

  Goede tips! Ik heb er zelf ook regelmatig last van. Dat van dat opschrijven is een goede. Ik krijg soms een idee en dan denk ik inderdaad: oh daar denk ik morgen wel weer aan. Maar vaak vergeet je het dan toch.

 16. Linda

  Oh, ik ben echt dol op lijstjes, haha! Wel goeie tips trouwens, leuk artikel! :)

 17. Apollonia

  Ontzettend goede tips! Heb er al weer wat ideeën door gekregen :)
  Liefs

 18. Suzanne

  Sorry, maar ik ben dol op lijstjes en ook om ze te lezen! Net als mijn lijstje wat ik fijn vind aan hardlopen haahah. Maar fijne tips, thanks!

  1. Marlous H

   Haha, dat mag natuurlijk. In the end is het toch jouw blog, en bepaal je zelf wat er op komt. Dit is slechts mijn visie!

 19. Nanda

  Handige tips, die kan ik zeker af en toe gebruiken. Al moet ik bekennen dat ik de plogs wel heel leuk vind, ook al gebeurd er niets bijzonders haha.

 20. Typisch Tam

  Wat een super handige tips! Ik heb ze opgeslagen mocht ik ooit aan een bloggersdipje lijden :).

 21. Een aanvulling op tip twee; als je iets moois ziet op het wereldwijde web, maar niet een hele link wil overschrijven of knippen en plakken; maak hem vast aan je favo-werkbalk. Heb je inspiratie nodig, ga je even de favo’s langs. Sommige skip je, omdat ze bij nader inzien tegenvallen of niet leuk zijn om twee keer te lezen, maar anderen inspireren je elke keer weer> geef je eigen invulling eraan en voìla, nieuw bericht.

 22. E.

  Super fijn geschreven! Ik merk het soms ook hoor, zo’n writersblock. Ik heb het meestal niet zozeer met inspiratie voor onderwerpen, maar juist met het uitwerken van een opzetje. Mijn inspiratie begint meestal met een zin of een foto, maar om te definiëren wat ik daar dan precies mee wil zeggen/overbrengen en hier een eigen invulling aan te geven is soms lastig. Die drafts blijven dan allemaal aan de achterkant van mijn blog staan, tot ze ofwel opgeruimd worden ofwel alsnog gebruikt ;)

  Mijn don’ts? Oei. Over tags, PLOG’S (wie verzint zo’n woord ook, ugh) en random inspiratielijstjes ben ik het helemaal met je eens. Bij lijstjes ligt het voor mij echt aan de invulling eraan. Een echte no-go voor mij is ook wel het overwegend plaatsen van plaatjes via google ipv eigen foto’s. Maar dat zal waarschijnlijk een kwestie van smaak en mijn veeleisende/kritische blik zijn vrees ik, haha.

Geef een reactie