Cookbook review: Wat te koken & hoe ‘t te koken

Vandaag een kookboek voor de visueel ingestelde kok. Of voor ieder die al afhaakt bij de stap ‘snipper de ui’ (want: hoe dan precies??). Wat te koken & hoe ‘t te koken beschrijft namelijk stap voor stap – met foto’s!-  het kookproces van alle gerechten uit het boek. 
Twijfel je over de dikte van je saus, of de grootte van je aardappelpartjes? En ‘gevulde kip’, hoe vul je een kip precies? Door de stap voor stap foto’s is daar geen twijfel over mogelijk, en daardoor is dit een uitstekend boek voor een onzekere of beginnende kok. 
Maar ook voor de gevorderde koks is dit een leuk boek: het staat vol heerlijke recepten, en naast dat de stap voor stap foto’s heel duidelijk zijn ziet het er ook heel esthetisch uit.
Lees verder voor een uitgebreide review met foto’s van dit praktische kookboek.

Indeling
Het boek begint met een ietwat saaie, maar wel handige inleiding waar bepaalde zaken duidelijk worden omschreven. Zo vind je hier informatie over keukengerei (welke messen zijn het beste, en wat soort pannen gebruik je waarvoor?), ingrediënten en de basisinhoud voor je keukenkastje. 
Handig voor de beginnende kok, maar de ervaren kok bladert hier zo doorheen. Het zijn dan ook slechts zes pagina’s.
Het boek is verdeeld over zeven hoofdstukken. Er zijn hoofdstukken gebaseerd op traditionele maaltijden (‘Ontbijt & brunch’ en ‘Desserts & gebak’), maar ook hoofdstukken gebaseerd op type maaltijden (‘Weekend koken’ en ‘Eten om te delen’). Vooral het laatste type hoofdstukken vind ik erg leuk. Deze zijn een beetje abstract, maar hebben bijvoorbeeld als hoofdlijn dat ze uit allerlei kleine hapjes bestaan (om te delen) of wat uitgebreider zijn dan normaal (weekend koken).
Het begin van elk nieuw hoofdstuk is telkens aangegeven met een felgekleurde bladzijde met vrolijke illustratie, lekker duidelijk!

Recepten

En dan de reden waarom dit boek zo bijzonder is: de fijne stap voor stap foto’s. Zoals ik al zei is dit niet alleen heel handig, maar ziet het er ook gewoon leuk uit. Naast stap voor stap foto’s is er ook altijd een mooie foto van het eindresultaat (bij de recepten hierboven staat die toevallig bij beiden op de volgende pagina). 
Over het algemeen zijn de recepten niet heel vernieuwend en ook niet overdreven moeilijk. Voor de gevorderde kok is dit misschien een wat saai boek, waar weinig inspiratie uit gehaald kan worden. Voor de beginnende kok is dit echter een heel handig boek. Zeker als je nog gewend bent om te koken met pakjes en zakjes zul je veel baat hebben bij dit boek, en zijn recepten als ‘Paella’, ‘Aubergine Parmigiana’ en ‘Pad Thai’ helemaal niet zo saai. 
Waar ik zelf vaak afhaak bij Aziatische curry’s, is dat met dit boek geen probleem: door de stap voor stap foto’s kan het bijna niet fout gaan. Mocht je zelf al moeite hebben met het maken van een verse pastasaus, dan is het boek al helemaal een aanrader.

Conclusie
Het boek is vooral heel praktisch, fijn als je inspiratie zoekt voor een nieuw gerecht waarvan je zeker weet dat het zal slagen. Zeer geschikt als cadeau voor de beginnende kok, maar ik kan me voorstellen dat je als drukke moeder of een (werkende) student ook baat kan hebben bij dit praktische boek.
Daarnaast is het ook een mooi en stevig boek. De pagina’s zijn van dik mat glanzend papier, en het bevat twee linten om je favoriete recepten snel terug te vinden.
Het boek kost €29,90 en is o.a. hier te koop. 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Fijn boek! Dat is inderdaad echt fijn stap voor stap foto’s. Dan weet je in ieder geval of je goed bezig bent ;).
  Bij die curry’s haak ik ook vaak af… Veel te veel gekke ingredienten voor nodig.

  xx Farah

 2. Anniek

  Wat een leuk boek zeg, hij ziet er ook lekker old school uit! :) Het lijkt me ook een heel handig basisboek, zeker met al die stap voor stap foto’s, fijn is dat!

 3. Lauriëtte

  Dit lijkt me een heel fijn boek! Ik heb inderdaad vaak momenten dat ik een handeling die voor iemand anders misschien heel simpel is niet begrijp, dan ga ik weer een youtube filmpje opzoeken waar het voorgedaan wordt, maar als een kookboek gewoon stap voor stap is, is dan natuurlijk super fijn! Ziet er ook erg leuk uit! :)

 4. Janine

  Ziet er tof uit. Mooie voorkant en foto’s. Enne…vaders koken ook ;)

 5. Lotte

  Ziet er goed uit, maar staan er geen al te aparte ingrediënten in? Want daar haak ik vaak af. Als ik allerlei speciale kruiden of andere dingen in huis moet halen die ik vervolgens maar één keer gebruik, maar waar ik wel flink wat geld aan kwijt ben.

 6. Raya

  Lijkt mij een handig boek! Ik ben erg visueel ingesteld dus het kan voor mij wel fijn zijn om foto’s te volgen in plaats van die veel te kleine lettertjes uit kookboeken. Misschien ook een goed cadeautje om aan vriendlief te geven ;)

Geef een reactie