Recept: Lente risotto met groene asperges en pancetta

 

Het voorjaar is aangebroken, en daarmee ook de aspergetijd. Als kind vond ik het nooit lekker, maar inmiddels lust ik graag een groene asperge door mijn gerechten. Vandaag het recept voor een heerlijke lenterisotto, met groene asperges, pancetta, geitenkaas en een beetje parmezaanse kaas en rucola. Ja, met zoveel lekkere ingrediënten kan het niet meer mislukken.
Het recept is vrij eenvoudig te maken, maar ziet er toch als een culinair hoogstandje uit. Perfect dus om een beetje indruk mee te maken bij je gasten.

lente risotto

Ik kookte dit heerlijke gerecht samen met Maura. Zonder haar hulp was het zeker niet zo goed gelukt, een deel van het recept is dan ook gebaseerd op haar traditionele (en oh zo lekkere) risotto. Het recept is op basis van twee personen, maar Maura en ik zijn goede eters. Al is een restje van deze risotto geen straf, maar houd daar rekening mee als je niet zo’n grote eter bent.

Ingrediënten

1 rode ui, gesnipperd
1 knoflookteen, gesnipperd
Olijfolie
Versgemalen peper en zout
2 flinke klonten ongezouten roomboter (ongeveer 50 gram)
300 gram risottorijst
1,5 liter groentebouillon
1 glas wijn (ongeveer 125 ml)
Een bosje groene asperges (wij hebben ongeveer 15-20 mini groene asperges – in stukken – in de ristotto verwerkt)
75 gr geitenkaas, gebrokkeld
Pancetta, hoeveelheid naar smaak (een verpakking is ruim voldoende)
Naar smaak wat rucola en versgeraspte Parmezaanse kaas
 
 

Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook in een pan, verwarm ondertussen wat olijfolie en de helft van de roomboter in een andere pan. Fruit het uitje en de knoflook op laag vuur. Risotto kost even wat tijd (en liefde!), neem dus de tijd en zet het vuur niet al te hoog.
Doe vervolgens de risottorijst er bij, en schep deze door de pan totdat hij glazig wordt. Doe dan de wijn erbij en blijf roeren totdat de wijn volledig is opgenomen.
Nu ga je de bouillon, lepel per lepel toevoegen aan de risotto. Blijf goed roeren en ondertussen de bouillon toevoegen totdat alles is opgenomen, en de risotto een dikke pap begint te worden. Na ongeveer 20 minuutjes is de risotto klaar: hij is gaar, maar heeft nog wel een ‘bite’. Rasp wat Parmezaanse kaas door de risotto, en meng de tweede helft boter door de risotto heen.Terwijl de je de risotto laat koken kun je in een andere pan reepjes pancetta aanbakken. Doe ze zonder olie in een kleine koekenpan, en bak tot ze knapperig en krokant zijn. Leg ze dan even opzij, om vervolgens in dezelfde pan de asperges kort aan te bakken. Maal wat zout en peper over de asperges heen, na een paar minuutjes kun je de asperges door de risotto mengen.

Voeg bij het opdienen naast de pancetta ook nog wat rucola en geitenkaas toe, en eventueel naar smaak wat Parmezaanse kaas. En geniet! Dit is wellicht een van de lekkerste risotto’s die je ooit hebt gehad! Overigens is dit gerecht ook prima vegetarisch te bereiden: laat dan de pancetta weg.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

  1. Groene asperges heb ik nog nooit gegeten. Smaken ze wat hetzelfde als witte of toch anders?

    1. Marlous H

      Ja heel anders! Witte asperges kunnen soms nog wat bitter of papperig smaken (als ze niet goed zijn klaargemaakt). Groene asperges zijn veel knapperig, en smaken ‘groener’ :-) Ze zijn vooral lekker in combinatie met iets anders, bv een beetje ham of geitenkaas.

  2. Lauriëtte

    Wat een prachtige foto! Heb vorige week voor het eerst zelf risotto gemaakt en vond het erg lekker! Ben alleen niet zo’n grote fan van asperges dus weet niet of ik dit lekker vind.

  3. Tessa

    mmm de foto’s zien er alleen al uit om op te eten hihi!

  4. Oh oh oh, wat was die risotto lekker en zo goed gelukt! Op de laatste foto ziet de risotto er echt te lekker uit. Zonder mij was het vast ook gelukt hoor ;) we moeten vaker samen koken!

  5. De asperges spreken me niet aan (veeeel te gezond, haha).
    Maar ik ben dol op risotto!
    Zo jammer alleen dat je een half uur aan het roeren bent!

  6. Ohh dat ziet er echt zo verschrikkelijk lekker uit. Ik ga dit zeker eens proberen :).

  7. Rosalie

    Lekker! Leuke variatie op mijn favoriete risotto met champignons, rode ui en parmezaanse kaas. Dankjewel voor de tip :)

  8. Lobke

    Oh ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen te maken! Hmmm! Liefs,

  9. Dit klinkt echt awesomely lekker <3 Vandaag toevallig zelf risotto gemaakt met courgette en tomaat, en een salade met rucola, komkommer en pesto :D

  10. cheyenne

    ohhh heerlijk! ik heb de laatste tijd zo’n zin in risotto, deze ga ik snel eens proberen :)
    xo, cheyenne

Geef een reactie