Bloggen, wat kost dat?

DSC_0017

Bloggen is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd. Waar het 10-15 jaar geleden vooral als online dagboek diende, zijn blogs tegenwoordig big business. Ik vind deze ontwikkeling erg interessant, het is leuk dat je met je hobby geld kunt verdienen. Maar het heeft ook een downside: inmiddels ontstaan er ook blogs uit commercieel oogpunt, waar kwantiteit boven kwaliteit gaat en winst het belangrijkste is.
Ik ben blij dat ik al jaren blog, lang voordat ik wist dat je er überhaupt geld mee kon verdienen. Ik blog echt vanuit passie, ik hoop dat jullie dat zien. Natuurlijk zeg ik geen nee tegen alle leuke uitnodigingen, perspakketjes en -tripjes, en soms – heel soms – verschijnt hier een advertorial.
Veel mensen vragen zich af hoe dat nou gaat, geld verdienen met een blog. Vaak willen ze dan zelf ook per direct een blog beginnen. Maar zo makkelijk is dat niet. Want naast dat je met je blog wat kunt verdienen, kost het je ook behoorlijk wat tijd en geld.
Vandaag leg ik uit wat een blog (in dit geval mijn blog) nou kost – qua geld én tijd, en ook wat het oplevert.

Passie, toewijding en heel wat tijd
Allereerst kost bloggen voornamelijk heel veel tijd. Tijd om een layout in elkaar te zetten, artikelen te schrijven (en daarbij hoort vaak ook het maken en bewerken van foto’s) en daarnaast ook nog eens alle social media up to date houden. Om succesvol blogger te worden moet je er echt een passie voor hebben, en iets te vertellen hebben.

Ik heb het geluk dat bloggen (en het delen van leuke dingen) mijn grootste hobby is, en doordat ik mij niet in een bepaalde niche (food/fashion/beauty) begeef valt er eigenlijk altijd wel wat te bloggen. Zolang ik het maar leuk vind. Qua inspiratie zit het bij mij dus vaak wel goed, maar ik houd me zeker toch wel een paar uur per week bezig met het bedenken van blogposts.

DSC_0041

Schrijven en fotograferen
Dan het schrijven van artikelen. Sommige artikelen zijn zo geschreven, zoals bijvoorbeeld de lovely blog artikelen. Dat is vaak slechts een kwestie van afbeeldingen plaatsen met een korte begeleidende tekst er bij. Bij interieur inspiratie gaat het ook wat makkelijker, al kan de zoektocht naar goede inspiratie afbeeldingen soms nog best wat tijd in beslag nemen.

Het wordt een ander verhaal wanneer je een heel eigen artikel schrijft met veel foto’s en tekst. Het schrijven van zo’n tekst kost tijd (ondanks dat ik het vaak zo uit mijn mouw schud, ben ik minstens een uur aan een artikel bezig). Na het schrijven volgt vaak nog een check om de laatste foutjes er uit te halen. Hiervoor lees ik het artikel meerdere keren door (en dan nog lees ik er soms overheen, oeps!).

Ik streef er naar om zoveel mogelijk zelf foto’s te maken, maar dit kost wel extra tijd. Wanneer je over een hotspot schrijft is het veel makkelijke en sneller om een foto van internet te halen. Eigen foto’s kosten meer tijd (maar zijn veel leuker en persoonlijker!). Naast het maken van foto’s ben ik ook altijd tijd kwijt aan het bewerken van foto’s. Ik bewerk nauwelijks, maar elke foto wordt bijgesneden en verkleind tot het juiste formaat.

Bij een verslag (zoals van de Meet and Taste of bijvoorbeeld een recept) ben ik echt een paar uur bezig – reken maar liefst 3 á 4 uur. Bij zo’n verslag zit er veel meer tijd in het maken van de foto’s en het schrijven van de tekst. Bij een recept moet je natuurlijk ook nog boodschappen doen en het gerecht bereiden, voordat je er iets over kunt schrijven.

Overigens vind ik dat juist allemaal heel erg leuk hoor, ik probeer ook steeds beter te worden in het schrijven van artikelen. Ook investeer ik in een goede camera en probeer ik af en toe wat andere instellingen uit, zodat ik mooiere foto’s krijgen. Hopelijk zien jullie dat dan weer terug op mijn blog.

DSC_0016

Mail en social media
Gelukkig kan ik mijn artikelen inplannen en daardoor vooruit werken. Iets wat niet of maar deels automatisch kan is het bijhouden van social media. Dit is een erg belangrijk (maar ook leuk!) onderdeel van een blog, maar als je iets meer dan slechts een automatische link naar de laatste update wilt delen zul je dit toch handmatig moeten doen. Vandaar dat mijn facebook en twitter update soms kort zijn: ik plaats ze dan snel tussendoor.

Een van de minst leuke dingen is het bijhouden van mail. Ondanks dat er soms hele leuke mailtjes tussen zitten (uitnodigingen voor events of lieve mailtjes van lezers) ligt er een bepaalde druk op de mails. Ik check heel vaak mijn mail omdat ik veel te nieuwsgierig ben, maar antwoord dan niet direct. Vervolgens ligt er dan een hele stapel mails op me te wachten van mensen die een antwoord willen. Dus als je nog antwoord van me moet krijgen.. oeps, sorry!

Daarnaast komen er ook heel veel mails binnen waar ik niks mee kan (zo krijg ik bijvoorbeeld bijna elke dag een mail of ik een foto op canvas wil laten afdrukken in ruil voor een review, of nog erger: mails van buitenlandse bedrijven die mijn advertentieruimte willen doorverkopen).  Al met al ben ik denk ik elke dag wel een halfuur (of uur, als ik de dag ervoor niet gekeken heb) kwijt aan het beantwoorden en sorteren van mijn mail.

DSC_0019

Hosting en basis materialen
Dan over naar de geldzaken: om te kunnen bloggen moet je natuurlijk beschikken over toegang tot het internet en een computer. Tegenwoordig lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend, maar ik wilde het toch even benoemen. Internet zit bij mijn huur inbegrepen, en mijn laptop kocht ik ook deels voor mijn studie maar wanneer een van de twee het laat afweten heb ik toch een behoorlijk probleem.

Naast een laptop heb ik ook geïnvesteerd in een goede spiegel reflex camera en verschillende lenzen. Om mijn foto’s te bewerken gebruik ik photoshop en af en toe een filter, ook dat kost geld. Maar dit heeft wel als resultaat dat er mooie foto’s op mijn blog verschijnen, iets waar ik zelf heel erg veel waarde aan hecht wanneer ik een blog bezoek.

Dan nog de kosten puur voor mijn blog zelf: sinds mei dit jaar heb ik een eigen hosting. Dit houdt in dat ik een eigen stukje ‘ruimte’ heb op het web, met bijbehorende URL en emailadres. Hiervoor betaal ik ongeveer €80 per jaar, voorlopig is dit voldoende. Mocht mijn blog nou enorm groeien en veel meer bezoekers ontvangen, dan wordt de hosting vanzelf duurder. Dit kan soms oplopen tot honderden euro’s per maand!

Daarnaast schaf ik vaak producten aan voor mijn blog, bijvoorbeeld bij het maken voor een DIY of een recept. Natuurlijk houd ik daar een eindproduct aan over, maar het is toch een investering die ik doe voor mijn blog. Ik zou goedkoper uit zijn als ik gewoon een simpele spaghetti at, maar dat is natuurlijk niet interessant voor op de blog ;-)

DSC_0067

Kwaliteit van mijn blog
Daarnaast ben ik heel erg bezig met het verbeteren met de kwaliteit van mijn blog. Hiervoor volg ik verschillende cursussen (bijvoorbeeld een cursus journalistiek schrijven à €60 of een cursus over ondernemend bloggen à €40). Natuurlijk vind ik dit vooral zelf heel erg leuk en leerzaam, maar indirect doe ik dit wel om mijn blog te verbeteren.

Hetzelfde geldt voor het bezoeken van bepaalde events. Al die events zijn ontzettend leuk, maar de reiskosten betaal ik zelf. Zo ga ik deze zomer samen met Maura naar Kopenhagen. Het verblijf en tickets voor een festival worden geregeld, maar de vliegtickets hebben we zelf betaald. Ook omdat ik weet dat ik hierna een hele toffe cityguide voor mijn blog kan schrijven, dus ik zie het als een investering.

Inkomsten via blog
De inkomsten van mijn blog zijn op dit moment nog minimaal: ik word vooral uitgenodigd voor leuke uitjes en krijg af en toe een leuk product opgestuurd. Heel soms verschijnt er een advertorial, al verscheen de laatste meer dan een half jaar geleden. De meeste aanbiedingen die ik krijg sla ik af, omdat het niet bij de sfeer bij mijn blog past. Liever geen advertenties op mijn blog (en dus geen inkomsten), dan een sell out blog worden.

Wel werk ik samen met o.a. bol.com, wanneer ik bijvoorbeeld over een (kook)boek schrijf. Ik linkte altijd aldoor  naar bol.com bij een review van een boek, zodat een lezer gemakkelijk het boek kon aanschaffen. Inmiddels ben ik een partner van bol.com, dat houdt in dat wanneer jullie via mijn link een product kopen ik daar een klein bedrag aan commissie over krijg. Maar reken je niet rijk, dit gaat vaak om slechts een paar cent.

DSC_0066

Advertenties
Een van de grootste complimenten die ik af en toe krijg is dat de meesten mijn blog oprecht, persoonlijk en niet commercieel vinden. In een tijd waarin internetmarketing hot is, en blogs steeds commerciëler worden (en daarbij kwalitatief vaak slechter), vind ik het belangrijk om een oprechte en kwalitatief goede blog neer te zetten. Ik ben niet vies van advertenties, mits ze binnen de sfeer van mijn blog passen. Vandaar dat je af en te wel samenwerkingen voorbij ziet komen, maar alleen van merken of producten waar ik zelf helemaal achter sta.

In de toekomst wil ik het iets professioneler aanpakken met mijn blog, inhoudelijk maar ook op commercieel vlak. Het kan zijn dan je in de toekomst wellicht wat meer advertorials zal gaan zien hier, maar altijd op een manier die bij mij en mijn blog past. Deels om de investeringen in mijn blog terug te verdienen, en deels om meer tijd vrij te maken voor mijn blog. Ik hoop dat jullie dat na deze uitleg begrijpen.

Tot slot
Voor de rest is bloggen vooral heel erg leuk: het is echt mijn hobby en ik kan me een leven zonder blog niet meer indenken. Ik sta altijd open voor verbeteringen en feedback, mocht je nog iets aan te merken hebben (of een leuk ideetje hebben), dan mag je me altijd mailen.
Dit is dus ook niet als klaagzang bedoeld, want ik ervaar bloggen nooit als een vervelend of ‘zwaar’ iets. Ik wilde gewoon graag opheldering geven over dit onderwerp, waar stiekem velen toch wel wat vragen over hebben.
Ondertussen mag je jezelf een schouderklopje geven, want je hebt zojuist 1700+ woorden gelezen.. mijn langste artikel ooit! ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 57 reacties

 1. Marion

  Aan jouw blog kan ik altijd echt zien dat het loont om… hoe moet ik het zeggen? Oprecht inderdaad. Geen advertenties of commerciële artikelen. Ik vind soms een advertentie echt niet erg, maar op sommige blogs…. Je hebt een prachtig blog en deze is vooral eerlijk en uniek. Je foto’s zijn prachtig en je ziet en voelt dat er passie en tijd in zit. Je mag hier echt heel erg trots op zijn en ik hoop dat nog heel lang blijft doorgaan zo.

 2. Josianne

  Ik heb hem van boven naar beneden helemaal gelezen, en ik vind het heel fijn dat je hier zo eerlijk over bent! Ik vind jou sowieso een van de meest oprechte bloggers, en daarom is die zo fijn om te bezoeken :-)

 3. Fleur

  Wat een goed en mooi geschreven artikel! Ik vind de foto’s die je bij de artikelen maakt ook altijd erg mooi en uitnodigend!

 4. Mooi artikel! Ik merk inderdaad aan jouw blog dat het zo lekker persoonlijk is, één van de redenen dat ik zo graag jouw artikels lees!
  Ik hoop ook snel weer meer tijd in mijn blog te kunnen steken en weer fijne artikels te schrijven. Dat ik ooit maar net zulke fijne artikels mag schrijven als dat jij doet :)

 5. Ianna

  Super artikel & zo herkenbaar! Leuk om te lezen dat jij ook je eigen ding blijft doen en op deze manier ook meer plezier beleeft in het bloggen; dat is het aller belangrijkste (voor mij in ieder geval) :D.
  ps. Ik vind je eerste foto echt onwijs tof, ook met de weerspiegeling in je lamp.

 6. Mooi beschreven!! Ik vind het ook het aller belangrijkste dat de passie van de blogster van de blog af moet stralen en hoop dat mijn bezoeksters dat ook weer “aflezen”. Ik vind jouw blog ook zo leuk omdat het heel persoonlijk is:-) een van de redenen waarom ik grote beauty bloggers niet meer volg is omdat ik vind dat ze Veel te commercieel zijn geworden.
  Ik vind je stukje en tip over een goede foto camera helemaal waar en heb nu een spiegel reflex van mijn zusje te leen, jammer dat ik er totaal niet mee over weg kan:-P denk dat ik een cursus ga volgen want wil het graag leren!
  Fijn inspirerend stukje!!

 7. Arjanne

  Wat leuk en interessant dat je hier een artikel over schrijft. Die 1700+ woorden was echt niet te merken, je schrijft zo dat het lekker door leest :). Ik hoop ook ooit nog een blog te starten (wanneer de tijd het toelaat ;-), thanks voor deze uitleg!

 8. Fleur

  Wat een goed artikel!
  Ik heb alle 1700+ woorden in sneltrein kunnen lezen omdat jouw schrijfstijl zomlekker vlot is en ben het da ook helemaal met je eens.
  Bloggen is super maar er komt zeker meer bij kijken dan alleen het bloggen:)!

 9. Nathalie

  Heel interessant om te lezen!! Zelf ben ik net begonnen met bloggen en zit ik dus ook met een hoop vragen. Ik blog omdat ik het leuk vind om te schrijven en hier graag beter in wil worden.

 10. Elianne

  Ga zo door meisje lees met plezier je leuke stukken en je inspireert me met je mooie foto’s, ben trots op je, liefs mama

 11. Haha dat laatste zinnetje ook van jou! Nou het was helemaal niet storend om ‘zoveel’ tekst te lezen. Je leest er zo door heen ;).
  En inderdaad fijn dat je gewoon bij jezelf blijft. Ik denk dat dat ook gewoon het meeste mensen aantrekt. En af en toe een advertentie is echt niet erg. Maar het wordt wel vervelend als zo’n hele blog pagina volstaat met van die knipperende reclames. Of wat me ook altijd opvalt bij foodblogs: dat ze allemaal op dezelfde dag een advertentie schrijven over hetzelfde product. Ook zo onpersoonlijk.

  Maar je mag trots zijn op je blog hoor ;).
  Veel plezier vandaag trouwens op de Neighbourfood Market!

  1. Ja, diezelfde advertorials zijn altijd een beetje lame he. Vooral omdat je er dan mee doodgegooid wordt. Helaas gebeurt dat vaak via PR-bureaus en weten bloggers zelf niet welke bloggers nog meer die advertorial plaatsen.
   En bedankt! :-)

 12. Joni

  Wat een fijn artikel. Ik had helemaal niet in de gaten dat het zo lang was haha. Je kunt merken aan de manier van schrijven dat je het echt leuk vindt om te doen en dat is het allerbelangrijkste toch? ;)

 13. Leonie

  Wat een geweldig artikel! Hoewel ik zelf als blogger ook wel zie hoeveel tijd en moeite het kost, is het toch leuk om nog een keer toegelicht te krijgen van iemand met zoveel volgers :-) Ik had er geen moeite mee dat het zo lang was, maar dat komt ook door je slimme gebruik van afbeeldingen. Dat vind ik nog wel eens lastig, bij sommige onderwerpen bedenk ik zo short term pas dat ik erover wil schrijven en dan heb ik geen gepaste afbeeldingen. Quotes doen het vaak goed, maar toch. Ook werkt mijn ‘Read More’ knop niet :/ wat heel irritant is want als mensen 1500 woorden zien dan zijn ze weg, haha. Veel plezier op de Market! Jammer dat dat soort leuke dingen nooit in Nijmegen zijn (:

  1. Ja, die afbeeldingen ben ik pas later over na gaan denken. Nu schiet ik als ik tijd heb wat ‘random’ foto’s die goed ter opvulling kunnen worden gebruikt. Zoals bijvoorbeeld mijn bureau/werkplek, notitieboekjes, to-do lijstjes of gewoon een stilleven.. In ieder geval iets wat de tekst een beetje opbreekt. Die bewaar ik dan in een mapje, en wanneer ik een lang artikel schrijf hoef ik dan geen foto’s meer te schieten: handig!

 14. Dionne

  Wat een goed artikel, ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat het zoveel tijd kost

 15. Nanda

  Wat een leuk en interessant artikel! Ik verdien zelf niets met mijn blog, en dat is helemaal prima, maar dan nog is het interessant om dit te lezen, omdat ik ook niets af weet van geld verdienen met bloggen haha.
  Vind het heel knap dat je er zoveel toewijding voor hebt, en er veel tijd in steekt. Dat is zeker terug te zien :)

 16. Very informative and interesting to read blog post.
  Though I don’t want to make money with mine I have been blogging for a few years now… and am baffled by how many people have started blogging just to make money in the past 2 to 3 years. :/

  1. *still figuring out how you understood this long article, since Google Translate always makes a mess of it, ha!* But yeah, the blogging industry has really changed and not always in a good way. Thank god there are still bloggers like you around!

 17. Nora

  Ik heb je blog ook pas ontdekt, hoe, dat weet ik echt niet meer! Ik vind je foto’s altijd heel mooi.

  Ik had een vraagje over dit stukje dat je schreef: ” Hiervoor betaal ik ongeveer €80 per jaar. Mocht mijn blog nou enorm groeien en veel meer bezoekers ontvangen, dan wordt de hosting vanzelf duurder.” Hoezo, worden de hostingkosten vanzelf duurder als het aantal bezoekers stijgen? Kwestie van dat als mijn bezoekersaantallen stijgen (wie weet) ik me niet blauw wil betalen later :)

  1. Thanks voor het compliment Nora! En over die hosting: je hebt vast wel eens gehoord dat een site eruit lag doordat er te veel bezoekers tegelijk op keken? De servers kunnen het aantal bezoeken niet aan. Op dit moment heb ik een server van een bepaalde grootte (hoe groot weet ik ook niet precies hoor ;-)), maar op het moment dat de bezoekersaantallen stijgen zul je een grotere server moeten hebben, anders valt je site uit. Zo’n grotere server is wel duurder, vandaar de hogere kosten.

   Maar maak je geen zorgen: dit gebeurt pas als je echt duizenden bezoekers per dag hebt, dat is bij mij voorlopig nog niet het geval. Ik noemde het slechts als voorbeeld ;-)

 18. Anoeska

  Wat interessant om te lezen, bedankt dat je dit hebt gedeeld!

 19. Eline

  Heel mooi artikel. Je blog is altijd heel eerlijk en oprecht en dat is heel fijn. Ook vind ik je foto’s altijd super leuk om naar te kijken en haal ik er altijd weer inspiratie uit ^^

 20. Marjan

  Het leuke en mooie van jouw blog is dat ik er, ondanks het leeftijdsverschil, altijd iets van opsteek. Kleine dingen, grote wijsheden, het opent mijn ogen. Een zoek functie zou voor mij handig zijn. Kan ik nog eens makkelijk terug zoeken hoe ik iets kan gebruiken. Ga lekker want jou blog lezen is altijd genieten.

  1. Wat een lieve woorden Marjan! Oh en over de zoekfunctie: die zit in het menu rechts! Misschien niet helemaal duidelijk, maar in het vak onder ‘Searching for something?’ (waar nu search + hit enter staat) kun je een trefwoord intypen. Dat is dus mijn zoekfunctie ;-)

 21. Karlijn

  Nou jouw artikelen zou ik zelfs lezen als ze 2500 woorden zijn! Echt hoor, je schrijft gewoon zo fijn. Ik vind het mooi opgeschreven én heel herkenbaar. Er gaat zoveel tijd zitten in een blog en dat vind ik ook helemaal niet erg, maar soms hebben mensen er echt geen idee van. Mijn blog is natuurlijk helemaal niet groot en ik heb nog nooit uitnodigingen of review producten gekregen, maar mocht ik dat ooit eens krijgen dan hoop ik daar net zo mee om te gaan als jij. Sommige bloggers vinden het denk ik erg moeilijk om nee te zeggen tegen een product wat niet bij ze past, maar ik denk dat ze dan misschien zelf niet echt doorhebben dat het zo ‘nep’ is. Want serieus, een mobiel advertentie op een site die over boeken gaat vind ik zo ongeloofwaardig.
  Ik vind het mooi dat jij het zo dicht bij jezelf blijft. Ik denk dan ook echt dat je een voorbeeld voor anderen bent/ kan zijn (voor mij in ieder geval wel). Fijn weekend nog!

  1. Thanks voor je lieve complimentjes Karlijn! Ik vind het ook ontzettend belangrijk dat ik zo overkom, maar het is toch lastig (digitaal komen woorden toch anders over). Ben blij dat het bij de meesten wel goed zit, en wat een eer dat je me als voorbeeld ziet. :-)

 22. Debby

  Amen! Goed geschreven hoor. Het kost inderdaad vooral tijd en toewijding. Ik denk dat je het niet lang volhoudt als je het puur voor het geld doet. Dan hangt er ook niet echt een persoonlijke lijn in je blog, lijkt me. Dan zouden adverteerders ook minder geinteresseerd zijn haha, juist de oprechte blogs trekken mensen.

 23. Kimberley

  Jeetje, wat heb je dit goed en duidelijk geschreven. Zelf ben ik ook al jaren geleden begonnen met bloggen en toen ik dit jaar weer begon, merkte ik dat er een hoop veranderd was. Veel advertorials en veel producten die meerdere malen op verschillende blogs te zien waren. Geen probleem mee, ieder z’n ding. Ik wil ook best een advertorial plaatsen, maar alleen als ik er echt achter sta en het bij mij en mijn blog past. Het is juist heel goed dat je je blogje niet commercieel maakt, maar juist eigen houdt. Dat is toch wel heel belangrijk!

 24. Irma

  1700+ woorden? Die lezen zo lekker weg, dat ik nog wel n stukkie door had kunnen lezen ;-)
  Thnx voor de tips en de reminders; je vertelt goed waar je als blogger aan moet denken en tegen aan loopt.
  Ik ben (weer) een starter. In 1e plaats omdat ik (net als jij) het ‘gewoon leuk’ vind om over ‘mijn dingen’ te schrijven. Ja natuurlijk is het dan leuk als je blog opgepikt wordt en interessant genoeg is voor meer. Maar bij jezelf blijven is prio! Jij bènt jezelf…houwenzo
  Succes verder! Groetjes Irma

 25. Tikva

  Goed artikel je leest er inderdaad zo doorheen!. Naast die kosten die je noemt kan er nog meer bij komen kijken. Logo ontwerpen, website bouwen (voor mensen die zelf niet zo handig zijn) of thema kopen. Tikt allemaal toch wel aan. Herkenbaar die (extra)reisjes want dan kan ik er wat over schrijven. Bloggen moet je vooral doen omdat het leuk is want het kost echt veel tijd. Mooi dat je dat ook beschrijft. Over meer advertorials, met een gezonde mix tussen commercialiteit en authenticiteit is wat mij betreft niks mis.

 26. Marieke

  Goed dat je er zo open over kan zijn, kunnen veel mensen nog van leren! :)
  Ik vind je nep bloemen? leuk bij elkaar gezocht! Mag ik vragen waar je ze heb gekocht?

 27. Ginny

  Heel leuk geschreven! Ik vind het ook altijd heel leuk om je artikelen te lezen. Leuke onderwerpen, leuke foto’s en je hebt een leuke schrijfstijl!
  Aan dit artikel hebben vast veel bloggers in spé wat! En ik vind het ook heel leuk om te lezen hoelang anderen bezig zijn met hun artikelen

 28. Mariska

  Wat een goed artikel. Heel leuk en interessant om te lezen. Echt goed dat je nog steeds zo je eigen ding doet!

 29. Sara

  Hoi!

  Heel leuke blogpost! Welke camera gebruik je om je foto’s te maken? Erg mooi gedaan!

 30. Wat een fijn artikel! Ik denk er precies hetzelfde over zoals jij, de laatste tijd zie ik heel veel bloggers samenwerkingen aangaan en advertorials plaatsen die helemaal niks te maken heeft met hun blog, persoonlijk vind ik dat erg jammer!

 31. Iris

  Hey Marlous,

  Wat een fijn artikel! Ik heb inmiddels een lange blogvakantie ingesteld. Ik vind bloggen heel erg leuk, naast mijn vaste job & freelance werk is het qua tijd nu even niet bij te houden. Ik fotografeer & bewerk alles zelf + dat ik veel DIY ideeën maak. Ook wilde ik het graag persoonlijk en echt houden. Allemaal factoren die ik heel belangrijk vindt in een blog en die ik bij jou duidelijk terug zie. Je blog blijft heerlijk en fijn om te lezen! Ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen!

  Liefs, Iris

  1. Dankjewel Iris, wat een lieve complimenten! Daar doe ik het voor ;-). In principe is mijn blog ook gewoon een hobby (wel eentje waar ik met veel passie aan werk). Wanneer ik zulke toffe freelance klussen als jij zou mogen doen kan ik me voorstellen dat het bloggen er even bij inschiet. Gelukkig staat je blog nog gewoon in mijn feed, dus ik zie een nieuw artikel wel weer voorbij komen ;-)

 32. kelly

  Het kost inderdaad heel veel tijd! Veel mensen, die zelf niet bloggen beseffen dat helemaal niet. Van het bedenken tot het eind resultaat, ben je heel wat uurtjes verder. Het is net zoals met een stukje in de krant, tijdschrift of een bericht op een blog. Een stuk wat je even in 3 minuten leest, heb jou misschien wel wat uurtjes gekost. Maar het blijft een mega leuk iets om te doen, en ik vind je blog een hele grote inspiratie! Kom hier altijd met veel plezier !!!

  1. Ja, zo is het met heel veel beroepen denk ik. Mensen die succesvol zijn worden vaak als ‘lucky’ gezien, en hoe meer succes ze hebben hoe meer geluk ze hebben. Terwijl daar achter de schermen natuurlijk hard wordt gewerkt ;-). Bedankt voor je lieve compliment, ik hoop dat ik nog lang voor veel inspiratie kan zorgen!

 33. anousckka

  Heel erg leuk artikel! en ja, ik heb elke letter gelezen. Ik vind het vooral mooi om te lezen wat je allemaal achter de schermen doet voor je blog. Echt interessant om eens te weten. Ik ben blij dat je zo je best doet om je blog persoonlijk te houden, dat is ook het leuke aan ke blog :) Blijf zo doorgaan zou ik zo zeggen ;) Liefs

 34. Je hebt echt een prachtige blog en ik vind het leuk om te lezen dat je zo enthousiast er over bent. Ook leuk dat je eens de andere kant benadrukt van bloggen want meestal denken mensen alleen maar aan de eventuele gratis producten of iets wat je er voor krijgt. Dit staat natuurlijk totaal niet tegen over de tijd die je er in steekt. Voor social media FB kun je tegenwoordig berichten plannen ik weet niet of je daar al van op de hoogte bent (vast wel ;-)) Groetje Lesley

Geef een reactie