Book review: Echte kunst maak je zo

echte kunst maak je zo
Af en toe is het fijn om weer even creatief bezig te zijn. Je hoofd leegmaken en met je handen werken. Maar door alle saaie serieuze ‘grote mensen dingen’ waarmee we ons dagelijks bezig houden, lijken we soms te vergeten hoe dat moet. Gelukkig vond ik de oplossing in de vorm van het boek Echte kunst maak je zo, van Marion Deuchars.
Het boek spoort je aan creatief bezig te zijn, geeft je verschillende opdrachten, leert je verschillende teken- en schilderstechnieken én vertelt je tussendoor ook nog wat over de bekendste kunstenaars van de afgelopen eeuwen.
Officieel is het een kinderboek, maar ik denk dat het juist een heel goed boek is voor volwassenen die wat creatiever bezig willen zijn en het creatieve ongeremde kind in zichzelf willen terugvinden.
Lees verder voor een uitgebreide review met foto’s, dan begrijp je waarom ik zo enthousiast ben over dit boek!

DSC_0121
DSC_0122 DSC_0123

Het boek is lekker groot en gedrukt op stevig mat papier. In het begin vind je wat informatie over materialen en basis tekentechnieken. Deze zijn helder en bondig weer gegeven – maar niet per se kinderlijk.

DSC_0124 DSC_0125

Tussendoor vind je ook wat pagina’s met informatie over grote meesters, met voorbeelden (en een kleine DIY-uitleg) van hun werk. Nou heb ik zelf altijd veel musea bezocht en op school het vak kunstgeschiedenis gevolgd, dus ik ben redelijk op de hoogte van alle grote meesters. Toch is het ook dan niet vervelend om door heen te bladeren: zie het als een geheugensteuntje.

DSC_0126 DSC_0127
Naast veel uitleg en tips over technieken, geeft het boek ook heel veel ruimte om te oefenen. Af en toe zit er een opdracht tussen, zoals: ‘Teken wat je door dit sleutelgat ziet’. Het zet je aan het denken, en zo word je van zelf creatiever. Door veel te oefenen en goed naar de voorbeelden te kijken word je ook steeds beter, en heb je op gegeven moment het boek niet meer nodig.

Natuurlijk is het een perfect boek om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met kunst en creativiteit, maar het boek doet me ook een beetje denken aan Keri Smith. Zij schreef o.a. Wreck this journal, een creatief boek speciaal voor (jong) volwassenen. Er wordt geen overdreven kinderlijke taal gebruikt en ook de opdrachten zijn soms nog best ‘moeilijk’, waardoor dit boek ook een prima cadeau is voor een volwassene.

Dus: wil je deze zomer je creatieve ‘ik’ weer eens opzoeken, probeer dan zeker dit boek uit. Hij is o.a. hier te koop.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Lauriëtte

  Wat een leuk boek! Ik merk zelf dat ik toch best wat basiskennis mis wat betreft onze grote kunstenaars, het lijkt me leuk om op deze manier daar wat meer over te leren en tegelijkertijd creatief bezig te zijn!

 2. Sylvia

  Ah, wat leuk :) Fijn boek om cadeau te geven! (al dan niet aan jezelf ;))

 3. Het komt me bekend voor. Hier liggen in ieder geval al twee kleurboeken klaar voor de zomervakantie. Het boek ‘creatieve intelligentie’ is ook echt een aanrader. Dit is theoretisch (met af en toe een opdracht) en bedoelt voor ouders en leerkrachten, maar ik vind het voor mezelf ook echt leuk.

 4. Anieke

  Wat leuk! Ik vind het leuk dat er allemaal creatieve boeken tevoorschijn komen. Ik heb Wreck This Journal, al doe ik er veel te weinig mee. De kleurboeken die momenteel de trend zijn en dit boekje: ik vind het heel leuk! Ik denk alleen niet dat ik het zelf zou kopen :p

 5. Leonie

  Wat een tof boek! Heb zelf wel wreck this journal in m’n kast staan maar vind het dan zo zonde om zo’n boek te slopen en dus staat ie maar een beetje te staan. Dit lijkt me wel een leuke cadeautje voor mezelf voor na de tentamens ;)

 6. Ilse

  Wauw die ziet er mooi uit! Bijna te mooi om vol te smijten met kunst. Ik heb dan de Wreck This Journal en die is inmiddels half uit elkaar gevallen en drie keer zo dik dan toen ik ‘m kocht.

Geef een reactie