Jamie Magazine Meet & Taste + fresh colored pasta recipe

jamie2
Afgelopen zondag was ik uitgenodigd voor een Meet and Taste van Jamie Magazine. Deze bijeenkomsten zijn voor genodigden en lezers van Jamie Magazine, en bedoeld om op een andere manier het blad te beleven.
Dit keer gingen we aan de slag met het super dikke Italië nummer, dat nu in de winkels ligt. We maakten verschillende recepten uit het blad, en kregen zo gelijk een mini kookworkshop in snijtechnieken en pasta maken. Het leuke van samen koken is natuurlijk de uitgebreide lunch die volgt.
Dat alles in een fotogenieke kookboekenwinkel met leuke en gezellige mensen.. doe mij maar vaker zo’n Meet and Taste! Lees verder voor een verslag van deze middag én een recept voor gekleurde pasta zoals wij die maakten, van de Chiappa Sisters.

DSC_0180
DSC_0188
De Meet and Taste vond plaats in het schattige kookboekenleslokaal De Sperwer in de Pijp. Hier vind je allerlei kookboeken, ook uit het buitenland of oude, niet meer gemaakte drukken. Heel erg leuk om even rond te neuzen. Daarnaast is er een grote workshop ruimte waar regelmatig workshops worden gegeven. Meer informatie daarover vind je hier.

jamie3
Elk jaar brengt Jamie Magazine een dik Italië nummer uit, als ode aan dit prachtige land met heerlijke eetcultuur. Dit jaar is het zomernummer gewijd aan Italië, wat maakt dat je er naast heerlijke pasta’s en pizza’s ook recepten voor de lekkerste toetjes in terug vindt. Ook vind je de beste adresjes voor Italiaans eten verspreid door Nederland.

Daarnaast is er ook een stuk gewijd aan de Italiaanse Chiappa zusjes, zij hebben net een kookboek uitgebracht met heerlijke en eenvoudige Italiaanse recepten. Geen gedoe met gekke ingrediënten maar gewoon simpel en lekker Italiaans eten. Op die manier kan iedereen een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel zetten.

jamie1

De workshop werd gegeven door Martijn van Eetwijn, die ons alles vertelde over het maken van verse pasta’s. Zo heb je voor pasta niet veel meer nodig dan bloem en een ei, maar zorg wel dat je goede Italiaanse bloem hebt. Ook is zelf pasta maken helemaal niet zo moeilijk als het lijkt: zorg alleen dat je de ruimte hebt zodat je het deeg lekker kan uitrollen en bewerken.

Mijn favoriete gerecht van die dag waren de aubergine-polpettes, vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus. Zo lekker, je proeft haast niet dat het geen vlees is. De balletjes worden gemaakt van o.a. aubergine, mozzarella, broodkruimels, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes, je ziet ze vooraan op de rechterfoto bovenaan dit artikel. Het recept voor deze balletjes staat in het nummer dat nu in de winkels ligt.

DSC_0251

Na een leuke workshop en heerlijke lunch gingen we ook nog met een goedgevulde goodiebag naar huis. Vooral met het kookboek van de Chiappa zusjes ben ik erg blij! Mocht je nou zelf ook een keer aanwezig willen zijn bij zo’n Meet and Taste, houd dan het blad goed in de gaten. Wanneer er een nieuwe Meet and Taste plaatsvindt zul je daar een oproep zien staan waarvoor je je als lezer kunt opgeven!

Om jullie een klein beetje mee te laten genieten deel ik vandaag het recept voor gekleurde pasta, volgens de Chiappa zusjes. Het is super simpel, maar ziet er erg tof uit. Roze pasta is hartstikke leuk voor kleine prinsesjes, en zwarte pasta ideaal voor Halloween. Het verandert niks aan de smaak, maar je bord ziet er opeens een heel stuk specialer uit!

DSC_0216

VERSE GEKLEURDE PASTA
Roze, oranje, groene en zwarte pasta, voor 4-6 personen

Basis
De ingrediënten voor een verse pasta zijn simpel: bloem en ei. Maar er zijn verschillende soorten bloem, en ook is niet elk ei even groot. Hierdoor is geen elk pastadeeg hetzelfde. Om een zo’n goed mogelijk pastadeeg te maken, gebruik je het beste durum meel (van bijvoorbeeld Il Molino). Dit meel is erg fijn, en zorgt voor elasticiteit maar heeft ook stevigheid waardoor het geen slappe slierten worden. Dit meel is wat lastiger verkrijgbaar, maar het schijnt bij Jumbo te koop te zijn. Let bij het kopen van durum meel erop dat er semola di grano duro of semola rimacinata di grano duro op staat. Dan weet je zeker dat je het juiste meel hebt!

Een goede pasta is ook afhankelijk van goed kneedwerk: zorg dat je stevige, draaiende bewegingen maakt met de muis van je hand. Ga door tot de pasta elastisch aan voelt, maar toch stevig. Een goede pasta heeft ook rust nodig: al heb je maar een kwartiertje, rol je pasta even in wat vershoudfolie en leg het even weg. Dit helpt de pasta meer elasticiteit te geven.

Groene pasta
235 gr spinazie blaadjes, gewassen en drooggedept
400 gr bloem
2 middelgrote eieren
fijn zout

Doe de spinazie in een grote steelpan en giet er 250 ml kokend water op. Laat dit afgedekt ongeveer 5 minuten heel zactjes koken tot de spinazie geslonken is. Neem van het vuur, giet af en laat afkoelen. Druk al het vocht eruit, zorg dat de spinazie zo droog mogelijk is (anders valt de pasta later uit elkaar).
Hak de pasta fijn met een mes, en maak er een soort puree van. Doe de bloem, de 2 eieren, een snufje zout en de spinazie in een grote kom, en meng alles goed door elkaar tot een kruimelig deeg.

Oranje pasta
2/3 eetlepels tomatenpuree
2 middelgrote eieren
400 gr bloem
snufje zout

Stort de bloem op een snijplank of in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng het ei met de tomaten puree, en giet dit in het kuiltje. Meng het deeg met een vork tot een kruimelig geheel, en ga dan verder met je handen.

Zwarte pasta
1 zakje (à 5 gr) inktvisinkt
3 middelgrote eieren
400 gr bloem
snufje zout

Meng de eieren met de inktvisinkt, en klop dit verder door elkaar. Onderneem vervolgens dezelfde stappen als bij de oranje pasta.

Roze pasta
150 gr gekookte biet, volledig afgekoeld
2 middelgrote eieren
400 gr bloem
snufje zout

Hak de rode biet(en) in een keukenmachine tot een grove pasta. Voeg de eieren en een snufje zout toe en laat dit draaien tot een gladde puree. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed dit tot een kruimelig deeg. Door het vocht uit de rode biet is dit deeg vaak wat plakkerig, voeg indien nodig wat extra bloem toe.

DSC_0226

Kneden & koken
Voor bovenstaande recepten geldt allemaal hetzelfde: laat de bal deeg even rusten (het liefst een halfuurtje). Wanneer het deeg goed gekneed en elastisch is, kun je er pasta van maken. Voor tagliatelle en spaghetti heb je een speciale pastamachine nodig, maar ravioli kun je makkelijk zelf maken!
Rol het deeg plat met een deegroller, snijd een rondje uit het deeg en vul deze (bijvoorbeeld met ricotta en Parmezaan). Vouw ‘m dicht en druk ‘m aan met een vochtige vork. Tagliatelle en andere ‘slierterige’ pasta kun je het beste even ‘te drogen’ hangen, bijvoorbeeld aan een kledinghanger.

Verse pasta is veel sneller klaar dan pasta uit een pak. Breng water aan de kook, en gooi er flink wat zout bij om wat smaak aan je pasta te geven. Zorg dat er ten minste twee derde meer water dan pasta in de pan zit, en dat het water al kookt voordat de pasta in de pan gaat. Verse pasta heeft maar 1 minuutje nodig (afhankelijk van de droogtijd. Gedroogde pasta mag wat langer, 2-3 minuten).

Het lijkt veel werk, maar het valt eigenlijk heel erg mee. Je hebt weinig ingrediënten nodig, en een pasta machine is niet per se nodig (maar wel leuk!). En als je eenmaal verse pasta hebt gegeten wil je eigenlijk niet meer anders..

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Tessa

  Wauw wat een mooie foto’s! Ik zag de pasta al op instagram, echt heel grappig en leuk!
  Liefs, Tessa

 2. Yvonne

  Wat een gave workshop, lijkt me leuk om te doen! De foto’s in deze blogpost zijn echt heel mooi.

 3. Lisette

  Het is al een paar keer gezegd, maar idd wauw!! Wat een super mooie foto’s! Was leuk om je zondag te ontmoeten!

  Liefs,
  Lisette

 4. nenacecilia

  Supermooie foto’s heb je gemaakt! Geweldig ook de gekleurde pasta :) Ik zag het al op insta :)

 5. Suuz

  Wauw wat gaaf!! Waanzinnige foto’s ook :-) love pastaaaa!!

 6. Leonie

  Zeker een artikel om trots op te zijn! ;) Leuk die gekke pasta kleurtjes. Ik ben gek op pasta, maar eet het liefste speltpasta en maak het eigen nooit vers omdat de keuken dan zo’n smeerboel wordt (alles wordt bij mij een smeerboel als het om bloem/meel gaat).

 7. cheyenne

  wat tof! ik heb net een pastamachine gekregen, deze recepten ga ik snel eens uitproberen :)
  xo, cheyenne

Geef een reactie