Bloggen: hoe begin je? De do’s & don’t’s

DSC_0226

Bloggen is niet alleen een hobby, maar ook een soort levenswijze voor me geworden. Altijd ben ik wel bezig met mijn blog: het bedenken van artikels, onthouden van leuke adresjes waar ik later weer over kan schrijven, het zoeken van ‘props’ voor mooie blogfoto’s.. Het voelt inmiddels zo ‘gewoon’, het gaat allemaal op de automatische piloot.
Wanneer iemand vraagt hoe dat dan werkt, een blog (‘hoe begin je een blog?’ en ‘wat zet je er dan op?’ ‘hoe vaak schrijf je een bericht?’) dan denk ik vaak  ‘euh.. gewoon?’. Maar er is natuurlijk een heel proces aan vooraf gegaan, en voordat het ‘gewoon’ voor me werd heb ik ook een heleboel dingen moeten ontdekken en leren.
Ik krijg nog vaak genoeg vragen van mensen die willen beginnen van bloggen, maar eigenlijk niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Vandaag een uitgebreid artikel voor iedereen die wil gaan beginnen met bloggen (of die nóg meer uit zijn/haar blog wil halen), met tips van de experts: my fellow colleague bloggers.

 

Bloggen voor iedereen
Zit het schrijven in je? Is er een onderwerp waar je niet over uitgepraat raakt? Iets waar je elke dag/week over zou kunnen bloggen? En heb je zin om er veel tijd en moeite in te steken? Zo nee: dan is een blog misschien niet iets voor jou. Vergeet niet dat een blog ook een hoop tijd en moeite kost (lees meer daarover in het artikel: Bloggen, wat kost dat?).

Natuurlijk hoeft niet iedereen een succesvolle blog met dagelijkse updates en inkomsten te hebben. Dat is het leuke aan een blog: het is voor iedereen, en er zijn geen regels aan verbonden. Ga je een grote reis maken, en wil je graag je vrienden en familie op de hoogte houden van je ontwikkelingen? Begin dan een blog.

Of misschien start je met een nieuw project (bijvoorbeeld een moestuin), en vind je het leuk om alle vorderingen online bij te houden. Handig voor jezelf als logboek, en eventueel ook voor anderen (die ook weer eigen inbreng kunnen hebben met tips en suggesties).

DSC_0228

De ongeschreven regels
Er zijn geen regels voor het bloggen, hooguit wat ongeschreven regels. Zo is het not done om andermans foto’s zonder naam en/of link naar oorspronkelijke bron te plaatsen. Helaas zwerven veel foto’s rond op het internet, en is het vaak onmogelijk om de oorspronkelijke bron te vinden.

Sterker nog: bij veel foto’s heb je persoonlijke toestemming nodig van de fotograaf om de foto’s te plaatsen. Het onrechtmatig gebruik maken van andermans foto’s kan leiden tot hoge rekeningen (je gebruikt immers iets waarvoor je niet hebt betaald). Oplossing: maak zoveel mogelijk je eigen beeldmateriaal.

Daarnaast is het wel zo netjes als je af en toe terug reageert op je bezoekers, via je eigen blog of – wanneer ze zelf ook een blog hebben – op hun blog. Zonder comments is het bloggen een stuk minder leuk, dus draag daar zelf je steentje aan bij.

Als laatste – ik herhaal het nog maar een keer – moet je het vooral zelf heel erg leuk vinden. Blog niet voor anderen, voor een bepaalde status of het ergst: voor gratis spullen. Want zo werkt het niet. Bloggen gaat om passie, omdat je het leuk vindt om dingen te delen.

DSC_0229

Het begin
In principe is bloggen gratis. De bekendste blogplatformen zijn Blogger en WordPress. Persoonlijk vond ik Blogger heel erg fijn, het is makkelijk te ontdekken en doordat er miljoenen gebruikers zijn is er veel informatie over te vinden op het web. Wanneer ik ergens tegen aan liep googlede ik gewoon het probleem, en kon ik het vaak zelf oplossen. Daarnaast is het gekoppeld aan Google, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk kunt inloggen met je Gmail-account.

Wil je het wat persoonlijker aanpakken, ga dan voor een eigen hosting met domein. Op die manier heb je een eigen ‘stukje’ internet, met een eigen URL. De meeste bloggers met een eigen site zitten bij WordPress, de betaalde versie. Dit kost wel een paar tientjes per jaar, maar dan ben je wel geheel vrij in de inrichting van je blog.

Als je dan toch een domein vastlegt, doe dat dan ook gelijk op alle social media. Twitter, facebook, instagram.. Het is niet verplicht om al deze social media bij je blog te betrekken, maar het maakt je community wel groter. Vaak vind ik het ook echt een toevoeging aan een blog: een kijkje achter de schermen, of een persoonlijk kiekje wat je normaal niet op de blog ziet verschijnen.

Weet je niet zeker of bloggen wat voor jou is, probeer dan eerst Instagram. Op Instagram deel je foto’s, kun je andere mensen volgen (en zij jou) en kan je op elkaar reageren. Een soort mini blog dus, een photoblog. Op die manier kun je alvast wennen aan de blogcultuur: het delen van momenten, het bedenken van teksten en de interactie met je volgers. Zo bouw je ook al een ‘community’ op: mocht je alsnog gaan bloggen, heb je gelijk al wat volgers en dus potentiële bezoekers van je blog.

DSC_0236

Wees jezelf
Bloggen gaat het makkelijkst als je gewoon je hart volgt, en je niet anders voor doet dan je bent. Je mag best bepaalde dingen weglaten of nuanceren (je privéleven hoeft niet online), maar houd het oprecht. Op die manier ontwikkel je als vanzelf al een unieke blog. Lees meer over het ontwikkelen van een eigen stijl in het artikel ‘Hoe ontwikkel je een eigen stijl?’.

 

Houd daarnaast vanaf nu altijd je oren en ogen open: inspiratie ligt vaak letterlijk voor je neus. Ben je een interieurblogger en kom je bij iemand thuis met een prachtig interieur? Vraag naar tips en interieuradressen, of maak wat mooie foto’s voor je blog. Ben je een travel/lifestyleblogger en kom je toevallig bij een leuk eettentje terecht? Maak foto’s en onthoud het adres, zodat je er later een artikel over kunt schrijven. 

Door goed op te letten en om je heen te kijken doe je genoeg inspiratie op voor een volgend blogartikel. Vanaf nu ga je als minijournalist nooit meer zonder blocnote en pen (of een notitie app op je telefoon) de deur uit! Meer tips om inspiratie op te doen voor je blog lees je hier.

DSC_0233

Commercieel bloggen
Persoonlijk vind ik het beginnen met een blog vanuit commercieel oogpunt (dus zo snel mogelijk winst maken) niet verstandig. Ik heb niks tegen het verdienen van geld met je blog, ik vind het juist een mooie hobby. Maar je ziet overduidelijk verschil tussen een blog die langzamerhand af en toe wat is gaan bijverdienen, en een blog opgezet puur voor de inkomsten. Deze laatste mist vaak de ‘ziel’ achter de blog, de echte passie en persoonlijkheid.

Maak je in het begin dus niet te veel zorgen over advertenties en PR-bureaus, dat komt allemaal vanzelf wel. Wel is het slim – wanneer je graag wat wil bijverdienen met je blog – om goed gestructureerd te beginnen. Maak een mooie en vooral overzichtelijke layout, bedenk een structuur van categorieëen en tags en eventueel vaste rubrieken.

Investeer in je blog, en doe bijvoorbeeld al wat kennis op over SEO en volg een schrijfcursus. Als je graag wilt verdienen aan je blog, moet je  zorgen dat je kwaliteit aflevert. Uiteindelijk gaat het dan vanzelf: PR-bureaus zullen vanzelf interesse in je krijgen, net als bedrijven en grote merken.

DSC_0267

Kortom, de to-do list voor het beginnen van een blog:
– 
Bedenk een onderwerp (een niche) om over te bloggen. Komt er genoeg inspiratie naar boven? Wil je dit echt?
– Bedenk een naam voor je blog, en leg deze vast. Het liefst ook gelijk voor social media.
– Bedenk een structuur en layout voor je blog. Hiervoor kun je ook hulp vragen aan een webdesigner.
– Wees authentiek, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk zelf de content van je blog verzorgt (teksten, foto’s maar ook ideeën voor artikelen).
– Wees actief: update minstens een keer per week, en reageer ook bij anderen. Deel je blog via social media. Bezoekers komen vanzelf.
– Lever kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Blog alleen wanneer je dat leuk vindt, en niet omdat er weer een artikel online moet.
– Just do it! Onthoud: er zijn geen regels, bloggen is gratis en iedereen kan het! Dus waarom begin je niet gewoon?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 50 reacties

 1. Laura

  Leuk artikel!

  Even nog een (betweterige haha) toevoeging. Over beeldgebruik zeg je het volgende: “Er zijn geen regels voor het bloggen, hooguit wat ongeschreven regels. Zo is het not done om andermans foto’s zonder naam en/of link naar oorspronkelijke bron te plaatsen.”

  Dit impliceert dat als je er een bron/naam bij zet, je het gewoon mag gebruiken. En dat is pertinent waar. Er zijn websites (dreamstime, Flickr in sommige gevallen) waar dat voldoende is, maar als er niet expliciet staat of je het mag gebruiken: niet doen. En als je hem echt heeeeeel graag wilt gebruiken, klim in de mail en vraag toestemming.

  Ik heb mijn foto’s (ik ben portretfotograaf) ook op websites terug gevonden waar ze niet horen. Ja, ze staan op mijn website, maar alle rechten liggen bij mij en gebruiken is niet toegestaan. Los van mijn auteursrechten en missende inkomsten (huur me in als je beeld wilt voor je website), heeft de klant mij toestemming gegeven om de foto’s te gebruiken op mijn website/Facebook. Maar hoe zou jij het als klant vinden als foto’s opeens elders opduiken?

  Vraag dus altijd toestemming, of gebruik websites waar het van mag. Zie ook mijn artikel hierover: http://www.laurapics.nl/blog/2013/08/04/het-opvoeden-van-bloggers/

  1. Helemaal gelijk hoor, Laura. Vandaar dat ik ook de voorkeur geef aan het zelf maken van je beeldmateriaal. Ik zal het artikel even aanpassen en dit nog extra onderstrepen. Bedankt voor je toevoeging!

 2. Laura

  Wat een super goed artikel. Dit geeft behoorlijk wat inspiratie!

 3. Esther

  Leuk artikel!! Overigens wordt ‘zakelijk bloggen’ anders gezien als ‘commercieel bloggen’. Zakelijk bloggen is bijvoorbeeld handig voor bedrijven die door middel van een blog ‘een gezicht’ willen krijgen en hun klanten meer persoonlijk willen benaderen. Zelfstandig ondernemers en mensen met een webwinkel doen vaak ook aan zakelijk bloggen. Niet om geld te verdienen, maar om interessante zaken uit hun vakgebied en hun expertise te delen. Dus meer een soort kennisdeling. Bloggen kent, net zoals jij zegt, heel veel vormen en manieren en dat maakt het nou zo leuk!!
  Groetjes!

 4. Kristien

  Handig artikel!
  Wat mij geholpen heeft om toch consistent te blijven bloggen (vroeger deed ik dat maar sporadisch met als gevolg dat mijn toenmalige blogs snel uitdoofden) is om een reeks of serie van blogposts te beginnen (bijvoorbeeld een fotoreeks). Zo heb je wekelijks of maandelijks iets om zeker op je blog te zetten en dan volgt inspiratie voor andere blogberichten vanzelf.

  Ik ben het trouwens ook volledig eens met Laura, behalve dat het not done is om een ander zijn foto’s of illustraties over te nemen zonder dit te vragen, zijn er mogelijk legale consequenties aan verbonden. Je moet maar één slecht gezinde fotograaf tegenkomen en je hebt een klacht aan je been (zoals deze blogger bijvoorbeeld: http://www.roniloren.com/blog/2012/7/20/bloggers-beware-you-can-get-sued-for-using-pics-on-your-blog.html). Het probleem is deels ook dat auteursrechten niet overal hetzelfde zijn, sommige landen zijn eenmaal strenger dan anderen qua copyright.

 5. Wat een fijn artikel voor een beginnende blogger als ik. Goeie tips! Ik ben regelmatig over met bloggen begonnen, maar de passie voor het onderwerp ontbrak steeds. Dus dan was ik het na een week of twee alweer zat, zeker als er niemand een berichtje achter liet. Nu ben ik gaan schrijven over reizen, een onderwerp waar ik sowieso in het dagelijks leven niet over kan ophouden en waar ik toch al 23 uur per dag mee in mijn hoofd rondloopt. Ik verwacht dat ik dit keer een iets langere blog-adem heb..

 6. Wat een goede tip om te beginnen met instagram als je niet weet of je een blog wil beginnen, dat lijkt er inderdaad wel een beetje op. Vandaar dat ik instagram bijna net zo leuk vind als het bloggen zelf haha.

  Wat ik als grafisch ontwerper ook heel belangrijk vind, is hoe een blog eruit ziet en de kwaliteit van foto’s. Je hoeft heus geen fantastische camera te hebben, zelfs met je telefoon kun je hele mooie foto’s maken. Maar maak bijvoorbeeld geen foto’s ‘s avonds met een dikke flits, tegen de zon in of onscherpe foto’s. En zorg ervoor dat de foto’s net zo breed zijn als je tekst. Ik weet niet wat het is, maar die postzegeltjes tussen hele blokken tekst in vind ik erg onprettig lezen…

 7. Daphne

  Wat een fijn artikel, dank je wel! Ik loop nu al een tijdje met het idee rond om ook een blog te beginnen (ik heb al een niche, nu nog een leuke naam…!), en hierdoor krijg ik echt zin om er gewoon in te duiken en er voor te gaan! Hele goede tips! :-)

 8. Nanda

  Goed artikel! Had ik zoiets maar gelezen voordat ik begon ;)

  Ik modderde maar wat aan de eerste 1,5, 2 jaar. Veel te veel onderwerpen waar ik over wilde schrijven en niet altijd goede kwaliteit foto’s. Maar nu worden mijn foto’s beter en zit er iets meer structuur in. Altijd fijn!

 9. Heel handig artikel! Ben toevallig een tijdje gelezen zelf begonnen met bloggen en ik merk echt dat het nog een beetje uitvogelen is hoe alles nou in elkaar steekt. Bedankt voor de tips!

 10. Nathalie

  Fijne tips! Ben zelf net begonnen en nog een beetje zoekende! Maar vind het wel ontzettend leuk om te doen en daar gaat het om!

 11. Dat ligt er een beetje aan. Als het niet al te technisch is kan misschien een buurjongen/neefje/kennis je ook al helpen. En als je geen commercieel blog hebt zou ik me bijvoorbeeld ook niet verdiepen in SEO en andere technische dingen om je bezoekersaantallen te optimalizeren..

  Als je gewoon een klein beetje hulp nodig hebt (ander kleurtje, ander lettertype etc) zou ik gewoon een jong iemand vragen. Als mijn tante hulp bij haar blog zou vragen zou ik dat gewoon voor niets doen :-)

 12. E.

  Het is altijd fijn om zo een beetje extra tips te krijgen! Veel tips heb ik inmiddels her en der gelezen, maar ook dan is het helemaal niet verkeerd om af en toe weer te denken ‘oh ja, daar kan ik ook nog aan werken’. Thanks!

 13. Linda

  Leuk, zo al di tips. Ik vind het zelf altijd lastig om geregels te bloggen. Zogauw ik mezelf opleg om bijv. 1x per week te bloggen is de inspiratie ver te zoeken. Gelukkig hoef ik niet per sé homderden lezers te hebben om tevreden te zijn.

 14. Leuke blog! Altijd goed om eens van iemand die ervaring heeft te horen wat de do’s and don’ts zijn.
  Ik ben nu bijna een jaar onderweg met mijn blog en ik ben best tevreden en enthousiast. Het blijft wel lastig om er een structuur in te vinden (soms drie blogs per week, soms anderhalve week niet). Als ik eenmaal een blog heb geschreven, vind ik het zonde om ‘m tot de volgende week te bewaren… :P Ik gebruik alleen maar foto’s die ik zelf heb gemaakt. Jammer omdat ik met dat besluit geen inspiratiefoto’s van anderen kan plaatsen, maar wel uitdagend en het voorkomt gedoe met rechten!

 15. Marinka

  Handige tips en een leuk artikel om te lezen. Ik blog inmiddels al een paar jaar, wat begon als een dagboek voor mezelf, een uitlaapklep is nu inmiddels ook een hobby geworden. Ben recentelijk begonnen met een tweede blog, een minder persoonlijke blog dus deze tips helpen zeker bij het opstarten van die blog omdat het toch weer iets geheel nieuws voor me is.

 16. Iris

  Leuk artikel! Ben het helemaal mee eens, gewoon beginnen!
  Gr. Iris

 17. Tessa

  Wat een fijne tips en lief dat je ze deelt!
  Liefs, Tessa

 18. Ellen

  Hi Marlous,

  Wat was het weer gezellig met je tijdens de mini instameet! Heb meteen je post gelezen over de do’s & donuts, leuk en nuttig stukje! Groetjes, Ellen

 19. Carliefje

  Heb een aantal dagen geleden de knoop doorgehakt en ben ook blogger geworden. Jou tips en uitleg zijn onwijs nuttig en leerzaam. Dank je wel!

  Groetjes carliefje.wordpress.com

 20. Sara

  Hoi! Goed artikel! Ik zou heel graag mijn eigen domeinnaam vastleggen, maar ik vroeg mij dus af of jij nog altijd werkt via het blogger-platform? Of werk je ook nu met hosting en wordpress? Heb je tips voor hostingbedrijven? Ik raak er namelijk amper wijs uit :)

  Dankjewel!

  X Sara

 21. Yvonne

  Ben aan het nadenken over een blog, maar ik wil het dan puur voor een select (door mij bepaald en uitgenodigd) groepje houden. Zeker in de beginfase. Kun je zelf bepalen wie het leest? Of gepost is meteen openbaar? Dank je wel alvast.

  1. In principe is het internet openbaar. Je zou natuurlijk je link geheim kunnen houden, maar er bestaat een kans dat mensen er per ongeluk (of via google) toch op komen. Er zijn geloof ik wel plug-ins te downloaden waarmee je een soort slotje op je artikelen zet. Lezers hebben dan een wachtwoord nodig om het artikel te kunnen lezen. Je bepaalt dan natuurlijk zelf wie je het wachtwoord geeft!

 22. irene

  zo, dit is een heel goed artikel. Hier heb ik echt wat aan.
  Ik twijfel wat ik moet doen met mijn schrijf passie.
  Ik zoek een richting. Dit is goed materiaal om te beslissen.
  Dank je wel

 23. Freya

  Ik zit al een tijd te denken om te gaan bloggen, maar ik heb het gevoel dat het ook een beetje een hype is geworden. Wie is nou geen lifestyle blogger, travel blogger of foodie tegenwoordig?
  Ik weet niet echt waar ik over zou willen bloggen, of ja, over dingen die ik leuk vind, over mijn leven en dagelijkse gedachten etc. maar ik hoef bijv. niet altijd het nieuwste meteen uit te proberen oid. of zelfs elke dag willen bloggen. Ja, ik zou wel veel lezers/volgers willen (ook op instagram), maar ik heb ook gewoon een fulltime baan. My blog, my life, my rules zeg maar. Als ik denk aan hoeveel blogs er al bestaan word ik een beetje discouraged. Ik ben sinds 12 weken (denk ik) actief begonnen met het posten op Instagram – dat vind ik al heel leuk.
  Maar nu komt mijn vraag: Hoe zorg je er nou voor dat het je ook wat oplevert? Ik bedoel niet meteen geld, maar meer volgers en lezers. Hoe zorg je ervoor dat je tussen de zee van bloggers eruit springt? Is het elke dag bloggen écht een must? Is inhoud genoeg? How can I set myself apart from the rest? En nog het lastigst: hoe vind je een passende naam!? Ik ben iemand die écht van alles leuk vind, daardoor heb ik niet echt een niche en kom ik ook maar niet tot een passende/catchy/goede naam voor mijn Instagram/toekomstige blog.

  Bedankt!

 24. Handige tips! Ik ben nog maar net een blog gestart op wordpress en ik vind niet hoe je tabbladen kan toevoegen met about, home, reizen, beauty… Iemand die me kan helpen? Dankjewel.

 25. Phil

  Een vraag die ik hier niet beantwoord zie: Ik het regelmatig neerpennen van wat je in je leven doet en hoe je je daarbij voelt dan ook een blog, of is dat geen goede reden om eraan te beginnen?

  1. Natuurlijk! Dat is misschien wel een van de beste redenen om een blog vanuit te starten. Zo is er altijd iets om over te schrijven! Sowieso staat het onderwerp waarover je schrijft vrij, jouw blog dus jouw regels :-)

 26. Loreen

  Fijn om zo wat basis regels te lezen en dank dat je dit wilt delen! Als je een blog gaat opstarten, is het dan handiger in het Nederlands te schrijven of in het Engels. De Nederlandse markt is beperkter als je net zoals ik een reisblog wilt gaan starten. Hoe kijk jij daar tegenaan?

  1. Reisblogs zijn inderdaad vaker in het Engels geschreven, omdat reizen natuurlijk een internationale bezigheid is. Persoonlijk zou ik alleen voor Engels kiezen als je 100% zeker bent dat je je daarin net zo goed kunt uitdrukken als in het Nederlands. Ik hecht veel waarde aan goede schrijfstijl. Daarnaast kun je juist door je te richten op de Nederlandse markt een waardevollere blog zijn dan wanneer je je richt op ‘de hele wereld’, omdat je dan een niche aansnijdt :-)

 27. Lysander

  Toffe tips. Ze geven me inspiratie.

 28. Andreia

  ej, ik vind je blog geweldig! Ik heb je tips gelezen en die ga ik zoveel mogelijk proberen toe te passen in mijn nieuwe blog! Wil je mijn blog ook even zien? laat maar weten wat je ervan vindt! En als ik iets voor jou kan doen, laat je het maar weten ;)

 29. Bedankt voor de nuttige tips! Als beginner kan ik deze tips wel gebruiken :-) Ik ben benieuwd of de inspiratie bij mij ook blijft komen.

 30. Hey, interessant artikel. Ik ben echt op zoek naar informatie. Ik zit boordevol ideeën, ik ben een blog gestart op wordpress. Mijn vraag naar jou is eigenlijk, hoe kunnen mensen mij volgen? Kan ik een knop aanmaken waar ze op klikken zodat ze mij kunnen volgen? Ik zette mijn blog op Facebook, dus iedereen zag het, vond het leuk en reageerde positief. Maar ze kunnen niet volgen. Weet jij hoe dat moet?
  Dan maak ik een blog voor mijn volgers…. Hoe volg ik Valerie :-)

  Al super bedankt voor jouw reactie en expertise
  Valerie
  Wildfood

  1. Hi Valerie, in principe ‘volgt’ iemand je al wanneer hij/zij telkens terugkomt op je website om nieuwe artikelen te lezen. Daarnaast zijn er nog verschillende tools waarmee men op de hoogte blijft van updates van jouw blog. Zo kun je een facebook-pagina aanmaken en bij elke nieuwe blogpost een melding maken op deze facebook-pagina. Daarnaast zijn er allerlei RSS-feeds waarmee mensen de updates van je blog kunnen volgen, of je kunt mensen op je blog laten abonneren per e-mail. Ze krijgen dan een e-mail wanneer je een nieuwe blog hebt geplaatst. Bovendien zou je zelf ook nog een soort nieuwsbrief kunnen maken, waarbij je wekelijks of maandelijks een mail stuurt met daarin de highlights van je blog. En vergeet natuurlijk social media (twitter, instagram..) niet!

 31. Robin

  Leuk artikel, mijn beste tip voor beginnende bloggers: start vanaf de eerste dag met het bouwen van een e-maillijst. Wanneer je hier in slaagt ben je minder afhankelijk van Google rankings, Facebook etc. Er zijn tegenwoordig handige WordPress plugins waarmee je eenvoudig een ”e-mail verzameleraar” installeert. Lezers behouden is makkelijker dan vergaren. Een loyale groep aan volgers bouwen is daarom ontzettend waardevol. Voor de rest blijf lekker jezelf :)

 32. Just mie

  Leuk. Ik heb lang getwijfeld, maar het lezen van ‘iedereen kan het’ heeft me over de streep getrokken ;-) Proberen, experimenteren en zien wat ervan komt.

 33. Tessa

  Wat een fijn artikel om te lezen! Ik wilde eigenlijk al jaren een blog beginnen, maar had nooit de inspiratie of naar mijn zin de juiste tips. Dus dankjewel voor dit artikel! Ik heb er een hoop van opgestoken! :)

 34. Leuk artikel.
  Dit artikel geeft me de schwoeng om aan een blog te starten.
  Ik begin er deze week aan want heb reeds een template op mijn website http://www.artisann.be om een blog te publiceren.
  Nog een vraagje? Moet je een apart instagram en facebook account aanmaken voor te bloggen of kan dit op je bedrijfspagina “artisann10”
  Mijn bedoeling is wel om de beleving en de ziel van artisann (keramiekatelier) meer te uiten waar de bezoeker mij als 50- tiger beter leert kennen.
  Vraag

Geef een reactie