Hoe ontwikkel je een eigen stijl?

DSC_0048

Velen beginnen met bloggen omdat ze geïnspireerd zijn geraakt door iets of iemand. Dat is niet erg, sterker nog: bijna niemand start met een heel eigen verzonnen idee. Je bent altijd wel (onbewust) geïnspireerd door iets of iemand. De kracht is alleen om dat om te zetten tot iets eigens en unieks, zodat jij weer een inspratiebron voor anderen kan zijn.
Vandaag probeer ik hier wat verder op in te gaan: hoe ontwikkel je een eigen stijl, en wanneer weet je dat iets ‘eigen’ is? Ik focus me nu op de blogger, maar in principe kun je deze tips gebruiken op alle vlakken waarbij het hebben van een eigen stijl belangrijk is.

Bloginspiratie
Ook ik werd geïnspireerd door anderen: vier jaar geleden startte ik (voor de zoveelste keer) een blog (dit blog!). Op dat moment was Tumblr heel erg populair, en daarmee de arty farty analoge foto’s en “diepzinnige” quotes. In het begin was mijn blog dus ook een beetje zo. Korte berichten, wazige foto’s zonder veel inhoud. Zie bijvoorbeeld dit artikel (of deze) als voorbeeld (gelukkig deed ik wel aan bronvermelding, ha!).

Op dat moment vond ik dat écht mooi, maar heel persoonlijk was het niet. Het was een van de vele tienerblogs. Gaandeweg heb ik mezelf ontwikkeld en ben ik gekomen waar ik nu ben. Dat gaat niet zomaar, en het is ook geen vast traject.

Zo schreef ik drie jaar geleden veel meer over snail mail (en de bijbehorende washi tapes, briefpapieren etc).Vervolgens werd mijn blog wat creatiever, plaatste ik veel DIY’s en andere knutselideetjes. Toen ik op mezelf ging wonen plaatste ik opeens veel meer recepten online, en bij het ontdekken van mijn nieuwe woonplaats Utrecht ontstonden er ook meer hotspot artikelen. Eigenlijk allemaal met een natuurlijk verloop: ik vulde mijn blog in volgens mijn leven.

DSC_0049

Blog naar je leven
En dat is gelijk een belangrijk punt voor het ontwikkelen voor een eigen stijl en eigen identiteit op het web: blog naar jouw leven. Zelfs als je geen persoonlijke blog hebt (of je persoonlijke leven niet onder de aandacht wilt brengen) kun je toch bloggen naar jouw leven. Blog bijvoorbeeld naar jouw levensfase of budget.

We vergeten vaak te leven in het nu, en dromen vaak van de toekomst. ‘Later als ik een eigen huis heb..’, of ‘Wanneer ik die rondreis ga maken..’. Daardoor vergeten we soms dat het leven en ce moment ook best leuk kan zijn. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent (het is al zo lastig om op het internet eerlijk en oprecht over te komen), en houd je blog dicht bij jezelf.

Als student zijnde is het veel leuker en makkelijker om te bloggen over het leven van een student. Geef interieurtips voor wonen op weinig vierkante meters, en bedenk een budget vakantie-stappenplan. Laat het bloggen over het perfecte gezinsleven of oudere doelgroepen nog even op zich wachten, dat komt vanzelf als je die levensfase bereikt.

Datzelfde geldt als je juist wat ouder bent: wricht je niet in bochten om ‘hip’ over te komen bij een jongere doelgroep. Bij elke levensfase zijn er anderen die hetzelfde doormaken, en dus potentiële lezers voor je site. Wanneer je blogt uit eigen ervaringen en passies wordt een blog veel leuker om te lezen. Daarnaast heb je niet continu het idee voor anderen te schrijven, maar schrijf je ook voor jezelf. Jij valt immers in je eigen doelgroep!

Blog naar je budget
Ook qua budget is het verstandig om dicht bij jezelf te blijven. Wanneer je als interieurblogger weg droomt bij grote interieurblogs met de prachtigste meubels en fotoshoots van grote huizen, dan kan ik me voorstellen dat je daar enigszins jaloers van wordt. Maar bedenk dat jij vast niet de enige bent die niet beschikt over een budget om zomaar een Eames stoel aan te schaffen. Gebruik het ‘gebrek aan budget’ als je kracht, en ga op zoek naar mooie look a likes van design meubelen, of bedenk leuke DIYs. Natuurlijk kun je wel altijd inspiratieposts plaatsen en alvast wegdromen bij je toekomstige droomhuis, maar staar je niet blind op wat je -op dit moment-  niet hebt.

Hetzelfde geldt voor foodies: droom jij van een prachtige woonkeuken waar je de lekkerste 5 gangen diners op tafel tovert en speciale dinnerparties houdt, maar woon je in werkelijkheid in een studentenhuis met een mini keukentje? Maak dan van je ‘gebrek’ je kracht, en focus je op studentenmaaltjes. Of laat juist zien dat er ook zonder een droomkeuken een heleboel mogelijk is. Zo heeft Maura, een van mijn beste vriendinnen en wonend in een studentenhuis, een prachtige foodblog met recepten (en foto’s!) waar je U tegen zegt. En dat zonder droomkeuken ;-).

DSC_0047

Op zoek naar je passie
Voor het ontwikkelen van je eigen stijl heb je één belangrijk ingrediënt nodig: passie. Zonder passie kom je namelijk nergens. Het kan nog best lastig zijn om jouw passie(s) te definiëren. Soms lijkt het zelfs of je geen passie hebt, maar vaak heb je dan te veel ‘bijna-passies’ en is het dus handig om eens een overzichtelijk lijstje te maken.

Dus: pak pen en papier, en schrijf in het midden met grote letters ‘MIJN PASSIES’. Vervolgens schrijf je alles op wat in je op komt. Hobby’s (houd je van schilderen? Bakken? Het huis inrichten? Hardlopen?), of denk aan school/werk: in welke vakken blink je uit, en waar ben je goed in? Spreek je goed je talen (of leer je graag andere talen?). Ben je leidinggevend, of juist een goede teamplayer?

Schrijf al je kwaliteiten en interesses op. Pak een markeerstift en highlight je ‘favoriete’ passies. Iets want in eerste instantie geen passie lijkt (bijvoorbeeld het leren van talen) is in combinatie met reizen en schrijven misschien het succes recept voor een reisblog.  Probeer zo een schema of patroon te ontdekken. Vat nu samen in een lijstje wat jouw passies (en daarbij jouw sterke punten) zijn. Mijn lijstje zou er zo uitzien:

Passies: schrijven, delen van leuke tips/adresjes, reizen, fotograferen, bloggen, samenwerken, anderen advies geven/aansturen
Sterke punten: bloggen, open staan voor nieuwe dingen, behulpzaam zijn, organiseren

Het voelt misschien een beetje gek om zo’n lijstje samen te stellen, maar wees niet te bescheiden! Je hoeft het lijstje verder ook niet te delen, dus benoem je kwaliteiten en wees er trots op. Mocht je nou moeite hebben met deze zelfbeoordeling, vraag dan eens dierbaren naar hun mening. Vaak zien zij ook bepaalde karaktereigenschappen of -kwaliteiten die je zelf niet ziet.

DSC_0046

Maak het eigen
Als je dan een passie of richting hebt gevonden, probeer het dan zoveel mogelijk eigen te maken. Maak zoveel mogelijk foto’s en teksten zelf. Zo ontwikkel je een eigen stijl, want iedereen is immers uniek. Door bepaalde belichting of composities in je foto’s te gebruiken gaan mensen jouw stijl vanzelf herkennen.

Hetzelfde geldt voor je schrijfstijl: de een schrijft vlot, de ander humoristisch en weer een ander is heel erg goed van het uiteenzetten van vreselijk moeilijke dilemma’s. Probeer ook hier je eigen stijl in te vinden. Dit vergt veel oefening (maar oefening baart kunst!), gelukkig hoeft een blog niet gelijk perfect te zijn. Gaandeweg zul je vanzelf een eigen schrijfstijl creëeren.

Al het begin is moeilijk
Onthoud: het vinden en ontwikkelen van je eigen stijl gebeurt in fases. De eerste fase (het nadoen van een ander) ben je nu voorbij, dat is al stap 1. Het besef dat je misschien toch niet helemaal je eigen ding doet, en dat graag wilt veranderen, is misschien wel de belangrijkste stap. Vanaf nu wordt het alleen maar leuker!

Realiseer je ook dat het ontwikkelen van je eigen stijl niet in 1 nacht gebeurt. Sterker nog: dit duurt soms jaren en is ook constant in ontwikkeling. Je blog groeit met je mee, en zo kan het best zijn dat je in de loop van de tijd ook weer van stijl verandert. Maar zolang het vanuit jezelf komt blijft het ‘eigen’.

In mijn geval heb ik wel het idee dat ik een eigen stijl ontwikkeld heb, maar ik kan er niet precies mijn vinger opleggen. Daarnaast ontwikkelt deze stijl met mij mee, en verandert hij dus elke paar maanden. Stiekem ben ik wel benieuwd wat jullie typisch vinden aan mijn blog, of waaraan jullie het herkennen. Ik ben dol op feedback, dus mocht je nog wat willen toevoegen: ik hoor het graag!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 55 reacties

 1. Anoeska

  Wat een super handig en goed geschreven artikel. Fijne tips geef je ook!

 2. Anniek

  Wat is dit artikel goed geschreven, ik denk dat je hier zeker veel mensen mee kan helpen! Ik heb dit de afgelopen 1,5 jaar ook heel erg moeten ontdekken, en ik kan met recht zeggen dat ik me een heel eind heb ontwikkeld de afgelopen tijd. Het is zo grappig om te zien hoe mijn foto’s een half jaar geleden waren, en hoe ze nu zijn. En ook waar ik in het begin van mijn blogtijd over schreef, en waar ik nu over schrijf. Die stappen die jij beschrijft maakt iedere blogger wel mee denk ik, en handige tips heb je gegeven!

 3. Haha dat rollercoaster artikel. Een paar jaar geleden had ik dat waarschijnlijk ook helemaal gaaf gevonden ;). Maar ben blij dat je blog gegroeid is naar wat hij nu is.

  Ik vind het zelf moeilijk een keuze te maken welke kant ik op wil, vind ook zoveel dingen leuk. Maar een blog over van alles en nog wat vind ik niet zo goed passen als ie niet zo persoonlijk is. Dus ik moet dat altijd nog eens goed uitzoeken hoe of wat ;).

  xx Farah

  1. Ja, dat is ook best lastig. Ik heb er zelf bewust voor gekozen om geen niche-blog te zijn, maar dat maakt het geheel soms wat onoverzichtelijk. Goed om daar over na te denken.

 4. Daphne

  Dankjewel voor de inspiratie, leuk om te lezen welke stappen je gemaakt hebt met het bloggen.

 5. Dina

  Heel leuk om te lezen hoe je bent gegroeid in het bloggen. :)

 6. Lauriëtte

  Hele fijne tips. Vind het inderdaad heel erg moeilijk om een stijl te vinden, zeker als je niet echt 1 passie hebt maar allemaal kleine mini passies zie je dit ook snel terug in een iets meer diverse stijl.

 7. Leuk artikel! Sowieso vind ik je artikelen steeds leuker worden en super handig al die tips :) ik heb mijn passies inmiddels wel ontdekt: koken, fotografie en alles opeten. Oja en schrijven.

 8. Ruurdje

  Leuk geschreven! In dit artikel kan ik me echt heel erg vinden! Dit is ook precies hoe ik in mijn blog sta: het is iets wat zich steeds verder ontwikkeld terwijl ik ook groei en verander. (alhoewel ik nog niet zo lang begonnen ben haha)

 9. Lydia

  Wat een super handig artikel! Ik zet het even tussen mijn favorieten, ik zal het vast een keer nodig hebben :)

 10. Maaike

  Heel erg leuk artikel! :-) Ik herken het bloggen naar je leven heel erg, haha.

 11. Arjanne

  Leuk en goed artikel! Hier heb ik wat aan! :) Thanks!

 12. Joni

  Wat een fijn en handig artikel! Hier heb ik zeker wat aan. Het vinden van mijn eigen passie(s) is lastig, maar misschien dat het inderdaad helpt als ik het eens op ga schrijven.

 13. Marion

  Mooi artikel! Vooral het stukje over je eigen stijl. Ik blog nog niet zo lang, maar ik heb al heel snel losgelaten dat mijn blog ergens aan moest voldoen. Ik ga heerlijk mijn eigen gang, maak me druk over getalletjes of wat het publiek leuk vind en als je dat loslaat kan je echt volledig gaan voor je eigen, unieke blog. Dat is fantastisch om te doen!

 14. Jantine

  Dat ontwikkelen herken ik ook :-) en dat maakt bloggen zo leuk: je weet dat je over pakweg twee jaar waarschijnlijk totaal anders leeft, en dus blogt, en dat kan je dan gewoon zien.

 15. Kristien

  Geweldig artikel! Ik ben zelf nog niet zo heel lang herbegonnen met bloggen en het is inderdaad niet makkelijk een eigen stijl te ontwikkelen. Ik ben herbegonnen met een fotografie challenge en ik merk wel dat dat helpt om door te blijven zetten. Ik merk ook dat ik nu beetje bij beetje meer artikels begin te schrijven en zo wat dichter kom tot die eigen stijl. Supergoede tip om vooral over dingen te schrijven die dicht bij jou en je leven gaan. Vroeger deed ik dat dus niet en ik denk ook wel dat ik daarom gestopt was met bloggen. Die tip ga ik dus zeker onthouden :)

 16. Hedwig

  Ah wat een fijn stukje! Ik vind het sowieso leuk dat je steeds vaker schrijft over bloggen en hoe het in zijn werk gaat, dat helpt mij ook wel en het is ook interessant om te lezen :) ik ben zelf nog een beetje zoekende waar ik over wil schrijven maar aan deze tips heb ik wel wat!

 17. Leonie

  Wat een heerlijke blog. Veel van deze dingen zijn bij mij vanzelf gegaan, maar vooral over de afbeeldingen/illustraties die je gebruikt bij je blogs en het herkenbare ervan dacht ik even ‘ah, dit is zo logisch, waarom had ik dat nog niet door?’ Ik voer dat nu (onbewust) ook steeds meer door op mijn instagram en veel van die foto’s komen terecht op m’n blog.

  En ik wil je even complimenteren met je supergoede artikelen de laatste week. Ik werd helemaal blij van dat kookboek gisteren en je inspireert me echt om mijn blog ook meer te ontwikkelen. Hoezee! Fijne dag :)

 18. Wat een goede tips en ook zo waar! Er zijn echt miljoenenblogs en daardoor denk je al snel dat je geen unieke blog meer kunt starten. Maar door je juist inspireren kom je al snel weer op andere leuke ideeen. Ik vind jouw blog trouwens echt super! Heel mooi design en je schrijft erg leuk!

 19. Lana

  Heel fijn en useful artikel om te lezen Marlous! Vind de artikelen die je de laatste tijd op je blog plaatst sowieso allemaal heel leuk om te lezen, keep it up :)!

 20. Linda

  Super interessant! Ik heb een tijd terug inderdaad ook een lijstje gemaakt met allerlei dingen die ik interessant vind en toen ben ik gaan strepen net zolang tot ik de dingen die ik écht interessant vind en waar ik ook veel over zou kunnen schrijven overhield :-)

 21. Wat leuk dat je dat zelf ook zegt, ik heb dat idee ook altijd bij jouw blog: het is heel uniek, maar hoe dat kan en waar dat aan ligt? Ik weet het niet. Misschien is dat juist wel een voordeel, haha!

  Ben het helemaal met je eens wat betreft het van je ‘nadeel’ je kracht maken! Ik heb toevallig voor morgen een stuk online staan over een ondernemer die dat (met best wel heel veel nadeel) onwijs knap heeft gedaan binnen haar onderneming. Denk dat wanneer je zo gaat denken voor je blog dat je heel ver kan komen!
  Soms is ‘zomaar wat doen’ ook leuk, maar ik denk dat een tip als deze je wel heel veel voordeel kan opleveren en je kan helpen bij het vinden van een focus.

  1. Ja, en binnen die focus kun je nog steeds heel ruim denken. Ik heb geen vast plan ofzo, dus in principe doe ik nog steeds maar wat, maar wel binnen bepaalde lijnen. Anders wordt het ook zo onoverzichtelijk.
   En ben benieuwd naar je artikel! Mensen die hun beperking weten om te zetten tot hun kracht vind ik altijd heel erg inspirerend :-)

 22. Wat een supergoed artikel!
  Wat fijn dat je jezelf zo goed kent en ik zie je stijlen ook terug op je blog.
  Ben zelf ook al een tijd aan het bloggen en ik merk nu toch dat er steeds dezelfde dingen terug komen, maar ook wil ik nog wel eens veel verschillende passies gaan delen.
  Ik zal je tips onthouden!
  Groetjes Rensina

 23. Osina

  Fijn artikel! Leuk om te lezen ook. Ik loop regelmatig vast met mijn eigen blog, maar langzamerhand begint het wel allemaal te komen. Bedankt voor deze tips! Het helpt echt :)

 24. Nathalie

  Ik ben net begonnen met bloggen en zeker nog op zoek naar mijn eigen stijl! Dus ik vind dit een ontzettend interessant artikel om te lezen. Bedankt voor de tips!

 25. Ilse

  Leuk artikeltje weer! Al was het maar weer om de foto’s. Lovely! En ik zie dus dat de markeerstiften van de HEMA goed werken? Ik had ze zelf ook bijna gehaald van ‘t weekend. =P

 26. cheyenne

  dit artikel had niet op een beter moment kunnen komen :) heel erg behulpzaam, thanks!
  xo, cheyenne

 27. Racel Khoo van Chez Rachel werkt(e?) ook vanuit een inimini keukentje. Google er maar op. Ze heeft een kookboek met overheerlijke recepten…

 28. Alisa

  Heel fijn artikel, dit helpt heel erg. Ik ben het helemaal met je eens! Ik merk bij mijn eigen blog dat ik om de zoveel tijd verander van lievelingsonderwerp.
  Oh, en die markeerstiften heb ik ook. Die rode is mijn favoriet, maar omdat ik hem zo vaak tijdens mijn examen heb gebruikt is ie nu al op!

 29. Sterk artikel! En helemaal waar :-) Ik merk het sowieso “aan mezelf”, een andere levensfase ingroeien en op een gegeven moment realiseren; hee ik ben ‘gegroeid’ en mijn interesses zijn veranderd. En dat zie ik zelf ook weer terug op mijn blog!
  Ik vind jouw blog heel erg leuk zoals ie is. Je hebt prachtige foto’s, schrijft goed, gevarieerde artikelen (ik hou daarvan) en een overzichtelijke lay out. Uhh echt “tips” ofzo voor jouw blog heb ik dus niet!

 30. Ginny

  Heel goed geschreven artikel! Het is wel zo, ik ben nu een paar jaar een beetje bezig met mijn blog en ik zie mezelf zelfs veranderen.
  Hele handige tips!

 31. Lotte

  Wauw hier heb ik echt onwijs veel aan, dankjewel!

 32. E.

  Wat een goed en handig artikel! Grappig ook hoe je eigenlijk precies mijn eigen ervaring met het bloggen – en die van waarschijnlijk de meesten – beschrijft (stap 1: iemand nadoen, ontdekken dat dat ‘niet mij’ is en op naar stap 2: een eigen stijl ontwikkelen). Ik begon mijn huidige blog zonder duidelijk doel (ja, ‘over fashion en zo’, haha). Ik merkte al snel dat het me niet lekker zat. Het voelde niet mij. Ik heb mijn huidige blog nu 8 maanden en ik merk eigenlijk pas sinds kort dat ik er een beetje mijn weg in aan het vinden ben qua eigenheid. Ik heb ook pas kortgeleden het roer omgegooid met de manier van bloggen. Nu begin ik er echt lol in te krijgen en leer het te zien als een hele leuke ontdekkingsreis (perfectionisme en bloggen is geen handige combi aan de startlijn haha).

  Ik vond je blog pas kortgeleden dus ik kan je niet zeggen wat typisch jou is. Dat hoop ik de komende tijd te gaan ontdekken!

 33. Lizet

  Wat een leuk stuk! Heel nuttig vooral. Ik ben zelf al zo vaak een blog begonnen, maar was nooit echt tevreden. Dit geeft een duwtje in de goede richting om alles op een rijtje te zetten en echt een duidelijk doel voor ogen te hebben. Leuk dat je dit doet! Thanks ^^

 34. Saar

  Dit is voor mij een van de eerste artikels die mij nu eens uitlegt wat er bedoeld wordt met ‘blijf bij jezelf’. Dat klinkt natuurlijk altijd allemaal heel leuk, maar ik vond het moeilijk om daar wat mee te doen. Het strandde al vaak bij persoonlijke verhalen. Tijdens het lezen van dit artikel zijn er echter al heel wat dingen op hun plaats gevallen. Natuurlijk grotendeels omdat ik al vaak heb zitten denken welke richting ik op wil met mijn blog, maar ook omdat je het op een heel fijne en heldere manier verwoord.
  Ik heb zo weer zin om ermee aan de slag te gaan en die persoonlijke verhalen op een heel ander niveau te gaan gebruiken. Bedankt voor deze fijne blog!

 35. Gabriella

  Wow ! Ik wil ook al een tijdje een eigen blog beginnen.
  Ik heb precies het zelfde gedaan wat je hier boven hebt verteld.
  En het heeft echt gelukt!
  Dankjewel voor je tips
  Je hebt echt een super leuke creatieve blog.

 36. Gabriella

  Ik heb een vraagje.
  Via welke site heb je je blog gemaakt?

 37. Nathalie

  Ik volg je blog al eventjes maar heb nu pas de tijd om er even flink in te duiken! Dit is een heel leuk en handig artikel en niet zoals de andere artikelen die ik tot nu toe heb gelezen over het vinden van je eigen stijl. Deze komt zeker in mijn favorietenlijstje!

Geef een reactie