Ibiza travelguide (summer 2014)

DSC_0217

Bij Ibiza dacht ik altijd aan veertig plussers die die-hard alle dance-feestjes afgaan, veel te bruine mensen en “”bekende”” Nederlanders zoals Gordon en Patty Brard. Niet echt een must-visit. Maar niets bleek minder waar: Ibiza is prachtig! En zoveel meer dan het partyeiland waarom het bekend staat.
Vandaag deel ik wat vakantiefoto’s van mijn trip naar Ibiza, en een paar tips. Leuke restaurantjes, must-do’s en tips om geld te besparen. Zoals inmiddels wel bekend zijn wij op onze een-na-laatste dag bestolen, waardoor we bepaalde dingen hebben moeten laten schieten. Om dat een beetje goed te maken (én omdat Ibiza een klein beetje mijn hart veroverd heeft) heb ik gisteren alweer een nieuwe trip geboekt.
Eind augustus breng ik weer een bezoekje aan Ibiza, en dan zal ik een volledige travelguide plaatsen. Nu alvast wat tips, voor iedereen die komende maand al naar Ibiza vertrekt!

DSC_0080bb DSC_0196

Verblijf & Vlucht
Ibiza wordt altijd als ‘duur’ bestempeld, maar de grap is dat het best mee valt. Althans, als je er geen probleem mee hebt om uit te wijken naar een regionaal vliegveld en niet in de duurste hotels te slapen. Zo vliegt Ryanair vanaf eindhoven voor ongeveer €120 retour (in het hoogseizoen!). Liever vliegen vanaf Schiphol? Ook Vueling biedt directe vluchten aan voor een mooi prijsje.

Hotels op Ibiza kunnen vrij duur zijn, zeker in het hoogseizoen. Ga dus voor de low-budget optie: travel like a local en boek via Wimdu of Airbnb. Of trommel wat vrienden op en huur met z’n allen een appartement, en deel samen de kosten. Geloof het of niet, maar ik boekte beide tripjes bij iemand thuis en sliep voor €35 per persoon per nacht.

DSC_0103 DSC_0118b DSC_0123b

Where to stay?
Het hele eiland is prachtig, maar een plek vermijd je liever: Sant Antoni. Deze badplaats aan de Noordkant van het eiland trekt vooral veel feestende Britten, en daar wil je echt niet tussen zitten. De Zuidkant van het eiland vond ik persoonlijk leuker, bovendien ben je vanuit daar sneller op alle hotspots zoals de hippie markt, Punta Rabi en het eiland Formentera.

Zelf zat ik in Ibiza-stad. Ook hier heb je toeristische delen, maar de oude stad (Dalt Vila) is ontzettend mooi en authentiek. Bovendien liggen de echte clubs net buiten de stad, geen last van feestgangers ‘s nachts dus. Bijkomend voordeel: vanaf het vliegveld is het ongeveer 20 minuutjes rijden met de taxi (á €15 inclusief tips). Of je pakt de bus lijn 10 die je voor €2,90 naar het centrum brengt.

DSC_0086 DSC_0104 DSC_0114b ilpavone

Eten en drinken
Van te voren werd ik gewaarschuwd over de dure restaurants op Ibiza. Er waren inderdaad restaurants waar je voor ongeveer honderd euro oesters kon eten. Gelukkig zijn er ook een heleboel betaalbare restaurantjes waar het eten net zo lekker is. Om het een beetje low-budget te houden wisselden wij het eten buiten de deur af met zelf georganiseerde tapas-avondjes met brood, dips en olijven.

Mijn tips voor Ibiza-stad in dezelfde volgorde van bovenstaande foto’s:
Pizzeria Don Peppo (Carrer Antonio Mari Ribas 8). Dit super schattige tentje is een plaatje op zich. Hier aten we een heerlijke pizza voor ongeveer €10, niet duur!
– La Oliva (Carrer Santa Cruz 2-4). Dit prachtige restaurantje tref je als een van de eersten als je door de poort naar D’Alt Villa loopt. De prijzen zijn hier iets hoger, maar daar is het eten ook naar.
– s’Escalinata (Carrer Portal Nou 10). Mijn favoriete plek! Dit cafeetje ligt wat verder de oude stad in, en zit op een heuvel. De zitzakken op de trap dienen als zitplaats, en zo heb je prachtig uitzicht over de stad. Kom hier voor de lekkere koffie en de gratis wifi, of voor wat tapas en een kleine salade.
– Il Pavone (Carrer D’Enmig 22). Dit restaurant heeft leuke balkonnetjes uitkijkend op het winkelend publiek, en aan de andere kant een terras midden in de gaywijk wat zorgt voor een hoop gezelligheid. Hier bestelden we een pasta (€12) en steak (€15) en kregen we super lekkere verse homemade pasta en een steak die op een hete plaat (nog wat knetterend) werd geserveerd. Laat je niet misleiden door de ietwat truttige uitstraling, het eten is er goddelijk!

De Spaanse eetcultuur staat natuurlijk bekend om z’n tapas en pintxos, kleine hapjes die geserveerd worden bij je drankje. Deze pintxos kosten vaak niet meer dan twee euro per stuk, meestal betaal je een combinatieprijs voor een hapje en een drankje. Zo kun je het zelf zo duur maken als je wil.

In Ibiza-stad zitten een paar leuke barretjes waar je ‘s avonds kunt langshoppen (in elke bar een andere pintxos!). Kom je vanaf 22:00 of later dan zit je tussen de locals, wat het extra leuk maakt. Mijn favoriete barretjes zitten allemaal dicht bij elkaar, wat het hoppen extra gemakkelijk maakt:

– Mar a Villa (Avinguda Ignasi Wallis 16). Dit hippe barretje zit in een zijstraat van de grote winkelstraat, en bevat ook een klein binnentuintje. Er is ruime keuze aan pintxos, maar ze serveren er ook andere gerechten. Vooral de wijn is er heerlijk, wij betaalden €3 per glas wijn en pinxtos.
– Can Terra (Avinguda Ignasi Wallis 14). Naast Mar a Villa zit Can Terra, een hippe en chic ogende tapasbar. Ook hier komende locals, al is iedereen net wat chiquer gekleed. Ook de pinxtos zijn van hogere kwaliteit: kleine culinaire hoogstandjes op een satéprikker.
Toch is het ook hier betaalbaar: aan het einde van de avond wordt de rekening bepaald aan de hand van het aantal prikkertjes op je bord (ongeveer €2 per prikker). Ook de heerlijke mojito’s à €6 zijn een aanrader en niet duur! Leuk om te combineren met Mar a Villa.
– El Zaguan (Avinguda Bartomeu Rosello 15). Deze bar zit om de hoek van bovenstaande barren, in de grote winkelstraat. Iets minder hip, maar wel op en top local. Hier staan allerlei soorten pintxos op prikkertjes op de bar uitgestald en kun je zelf pakken wat je wilt. Ook hier werken ze met hetzelfde betaalsysteem. Qua eten niet zo bijzonder, maar qua sfeer en totaalbeeld zeker een aanrader. Niet duur!

DSC_0160 DSC_0171 DSC_0173

Formentera
Voor iedereen die droomt bij een reisje naar de Caribische stranden maar het geld er niet voor heeft: stop met dromen, het paradijs is dichterbij dan je denkt! Formentera is een klein eiland gelegen op 7km voor de Zuidkust van Ibiza. Hier vind je de prachtigste stranden met helder water.

Vanaf Ibiza ben je met de boot in ongeveer een uurtje op het eiland. Er zijn verschillende boten (de een wat sneller dan de ander) en verschillende prijsklasses. Mijn tip: loop 10 minuutjes door naar het strand van Figueretas, waar een retourtje Formentera niet €40 maar €20 kost.

Het mooiste strand op Formentera is Playa de ses Illetes, op korte afstand van de haven. Je kunt er met de bus/taxi/scooter/quad heen, maar het leukste (en ook nog het goedkoopste): neem de fiets! Een fiets voor een dag kost slechts €6, en je hoeft niet te betalen voor parkeerkosten. Formentera is een fietseiland, dus er zijn gewoon fietspaden op de weg, en iedereen toetert en zwaait enthousiast naar alle fietsers.

DSC_0219b

Stranden op Ibiza zelf
Als je liever niet op de boot stapt zijn er gelukkig ook nog een heleboel mooie stranden op Ibiza zelf. Het water is overal zo prachtig! Zelfs op het doodgewone ‘familiestrand’ van Playa d’Enbossa (vlakbij Ibiza-stad) is het water helder en kun je de bodem zien.

Een van de mooiste stranden op Ibiza is Las Salinas. Dit strand ligt midden in een natuurgebied en ligt hemelsbreed recht tegenover Ses Illetes op Formentera. Ook hier is het water helder tot diep azurblauw van kleur. Het ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Ibiza-stad, en ook de rich & famous komen hier graag. Helaas trekt dat automatisch ook veel criminelen, dit is ook de plaats waar wij zijn beroofd. Let daarom goed op je spullen, en leg ze altijd bij betrouwbare mensen (bijvoorbeeld een Hollands gezinnetje) wanneer je het water in gaat.

Nog iets verder richting de westkust vind je verschillende mooie stranden zoals Cala Comte, Cala Tarida en Cala d’Hort. Bij de laatste heb je prachtig uitzicht op de enorme rots Es Vedrà, wat een beetje een Thais gezicht geeft. Het leukste is om er met de auto op uit te trekken en verschillende strandjes te bezoeken, maar er rijden ook genoeg bussen.

DSC_0199 DSC_0197b DSC_0135 DSC_0097

Feesten
Natuurlijk is Ibiza ook de perfecte plek om te feesten. Je vindt er de grote clubs zoals Pacha, Space, Privilege en Ushuaia waar je gerust €40-€80 voor een kaartje betaalt. Met een beetje geluk kom je als meisje gratis binnen, maar reken daar niet zomaar op. Zelf geef ik voorkeur aan de beachparty’s, die vaak overdag plaatsvinden. Een stuk relaxter!

Op het strand van Las Salinas worden overdag de feesten gepromoot, en worden polsbandjes uitgedeeld die zo’n €15 korting op de entree geven. De moeite waard dus als je graag een feest wilt bezoeken.

Shoppen
Op de Avinguda Bartomeu de Roselló (een grote brede weg vanaf de haven) vind je grote Spaanse ketens zoals Zara, Pull and Bear en Bershka, maar ook onbekendere ketens zoals Stradivarius, Tezenis en Intimissimi. Pinnen kan vrijwel overal en is gewoon gratis. Wel wordt er bij sommige winkels om legitimatie gevraagd ter controle bij betaling met pin.

Tot slot
Ik kan wel stellen dat ik een beetje verliefd ben geworden op het prachtige eiland. Ik zal dus zeker nog eens terug gaan, zodat ik deze travelguide kan uitbreiden. Mocht je zelf nog goede toevoegingen hebben (leuke restaurantjes, verborgen strandjes of een goed autoverhuurbedrijf?), laat het dan vooral weten in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 30 reacties

  1. Elisa

    Wat een pracht, en dan zo’n dille kamille tasje op de foto zien is stiekem ook wel grappig :)

  2. Lauriëtte

    Wat heerlijk! Heb nu gelijk zin om dit jaar nog naar Ibiza te gaan! Zijn nog zoveel mooie locaties waar ik naar toe wil maar Ibiza staat nu ook in dat lijstje. Dacht inderdaad altijd dat het zo’n party eiland is, maar wist niet dat het er ook zo mooi was! Dit jaar gaat hem helaas niet worden maar wie weet volgend jaar. Wat gaaf trouwens dat je in augustus weer gaat! :D

  3. Dagmar

    Wauw wat een waanzinnige foto’s! Echt geweldig om te zien, ongelooflijk mooi verslag en fijne tips!

  4. Anouck Plume

    Oh wat een prachtig eiland! Ik had van Ibiza inderdaad ook altijd zo’n party hardy beeld in mijn hoofd. Toen ik een jaar of 13 was, ben ik er ooit met mijn ouders geweest. Toen kwamen we ‘s avonds perongeluk in een of andere party straat terecht en ik daar hield ik bijna een trauma aan over haha. Ik wist niet wat ik daar allemaal zag als 13-jarige!

  5. Marion

    Wat prachtig om te zien. Wat een mooi eiland. Die straatjes en die trappetjes. Oh zucht….

  6. Iris

    Wat ziet Ibiza er mooi uit! Krijg helemaal zin om zelf ook te gaan dus wie weet;)

  7. Evi

    Ziet er prachtig uit! Vervelend dat jullie zijn beroofd, ik heb het al twee keer meegemaakt en het veranderd zo’n reisje toch wel. Wel heel leuk dat je weer terug gaat!

  8. Wat een mooie foto’s en wat een fijn artikel Ik was vorige week op Mallorca, vergelijkbaar denk ik. Supervet dat je nog een keer gaat, want waarom ook niet?

  9. Rhoda

    Hele handige tips! En wauuww, wat een prachtige foto’s!

  10. eva maria

    Super zeg, Ibiza staat hier op de planning voor volgende zomer, dus ik pin! Hartelijk dank voor de tips.

  11. Elianne

    wat een leuk verslag en schitterende foto’s en supergoed dat jullie zijn blijven genieten ondanks alle pech!
    Dag lieve KANJER xx mama

  12. Tamara M

    Wauw, wat een mooie foto’s heb je gemaakt!
    Het verslag was ook heel fijn om te lezen.
    Ik krijg meteen zin om naar Ibiza te gaan!!

  13. Jana

    Handig artikel, ik kende Ibiza immers ook enkel als party-eiland :) Zelf ga ik deze zomer met vrienden naar Kreta. Ons hotelletje ligt net buiten Chersonissos (omdat het daar het goedkoopst is) maar volgens de medewerkster van het reisbureau is er op Kreta ook genoeg te zien. Ik ga dus even op zoek naar een travel-guide zoals deze maar dan voor Kreta, want ik ben niet van plan een ‘Oh oh Cherso’-achtige vakantie te hebben :)

  14. Lonneke

    Wat een supermooie foto’s! Ik ben ooit op Ibiza geweest voor een uitwisselingsproject van school (jaja, hippe bestemming ;-)). Na het lezen van deze post moet ik zeker een keer terug!

  15. Leuk! Ibiza staat inderdaad nog op mijn wishlist (niet voor het feesten :P). De natuur schijnt er ook erg mooi te zijn!

  16. PS by Dila

    Bij Ibiza moest ik idd ook altijd denken aan een party eiland, maar nu ik deze foto’s heb gezien… Man, wat is het er prachtig!

  17. cheyenne

    wat lijkt Ibiza me tof zeg! het heft me tot nu toe nooit echt aangetrokken, maar sinds jouw posts staat het hoog op mijn reislijstje!
    xo, cheyenne

  18. blauwesokken

    Superrrleuk! :-) Wel heel erg minder dat jullie beroofd zijn, ik weet er alles van want dat is ons vorig jaar ook overkomen (op de een na laatste vakantiedag).
    Ik heb ook heul veel tips, ik maak er binnenkort een blogpost over :-) En ik merk al wel dat ik, zelfs na twee keer, nog steeds niet alles van het prachtige eiland heb gezien! Volgend jaar weer ;-)

  19. Marloes

    Oh wauw zeg, wat heb je een prachtige foto’s geschoten en ik herken er alles van terug. Wat is Ibiza toch geweldig. Maar wat een domper dat jullie beroofd zijn. Zo’n ontzettende domper. Alvast heel veel plezier in augustus. Heerlijk dat je nog even terug gaat!

  20. Evelien

    Wauw wat een prachtige foto’s! Ik ben nu zelf ruim een week terug van dit prachtige eiland en heb ook ontzettend genoten. Cala Bassa is ook een super mooi strand trouwens. Wat vervelend dat jullie zijn beroofd, gelukkig ga je nog terug en kun je wellicht wel shoppen.

  21. Annemieke

    Wow wat prachtig!!
    Mooi blog heb jij, Vind je het leuk om lid te worden van De Bloggergroep op Facebook?

    Groetjes

  22. Sonja

    waaah! Ik kom hier nu net via je verjaardagspost maar ik geloof dat ik nu óók verliefd ben geworden op Ibiza. Dit ga ik eens even heel hoog op mijn lijstje zetten! En deze post onthouden want er staan echt goede tips in waar je echt iets aan hebt :)

Geef een reactie