Traveling tips & tricks: hand luggage only

DSC_0058

Volgende week vertrek ik voor een paar dagen naar Ibiza, om daar heerlijk vakantie te vieren! Als student zijnde is alles zo budget mogelijk geregeld: ik vlieg met Ryanair en verblijf in een appartementje via Airbnb. Om kosten te besparen vlieg ik met enkel handbagage. Ik ga toch maar vijf dagen, en zal vooral dunne zomerkleren meenemen.
Toch is het altijd even goed voorbereiden wanneer je enkel met handbagage reist. Het heeft zo z’n voordelen: naast kostenbesparing vanwege het extra koffer loop je ook zo het vliegtuig uit met al je spullen. Niet meer wachten bij de bagageband.
Vandaag mijn tips voor het reizen met enkel handbagage: wat neem je mee en hoe pak je in?

Handbagage – koffer of tas?
Het aantal kilo handbagage wat je mee mag nemen verschilt nog wel eens per vliegmaatschappij. Bij de meeste maatschappijen mag je 10kg meenemen, maar soms slechts 5kg en andere keren weer 15kg. Let hier dus op! Bij 5kg wordt het wel erg zuinig pakken, maar voor een enkele overnachting kan dit prima.

Er zijn speciale handbagage koffertjes, deze zijn op ‘cabin size’ formaat (55 × 40 × 20). Zelf gebruik ik het liefste zo’n koffertje omdat ze stevig zijn en ze zijn makkelijker te vervoeren. Mijn koffer kocht ik een paar jaar terug bij Primark voor slechts €25. Een nadeel van een koffer is wel dat deze vaak wat meer weegt dan een tas, waardoor er minder gewicht voor de bagage zelf overblijft.

Tips
– Draag je ‘zwaarste’ kledingstukken, zoals een spijkerbroek of laarsjes tijdens de vlucht. Zo blijft er meer ruimte over in je koffer. Gooi eventueel ook nog even die sjaal om je nek, en hang je camera om je schouder. Soms scheelt het net die ene kilo..
– Leg electronica bovenop in je koffer. Deze moet apart door het röntgenapparaat, zorg dat je deze dus snel uit je koffer kan vissen. Niets zo vervelend als mensen die pas in hun koffer gaan graaien als ze aan de beurt zijn, terwijl ze al een halfuur in de rij staan.
– Dat geldt overigens ook voor je paspoort en boardingpas: houd deze bij de hand als je door de douane gaat.
– neem een extra tas mee, bij voorkeur een dun stoffen tasje wat je klein kan opvouwen. Wanneer je geen losse tas mee mag nemen naast je koffer, prop je deze er zo bij. Wanneer je uit het vliegtuig stapt is het wel handig om een apart tasje te hebben zodat je snel toegang hebt tot je portemonee, zonnebril, flesje water etc zonder in je koffer te hoeven graaien.
– Maak kopieën van je paspoort, vliegtickets en het adres van je verblijf en stop deze op een andere plek dan je koffer (bijvoorbeeld je jaszak). Mocht je om wat voor reden ook je koffer kwijtraken, heb je de belangrijkste informatie nog steeds op zak.

DSC_0052

In het vliegtuig
Meestal vlieg je niet zo lang als je niet zoveel bagage meeneemt, toch is het fijn om te denken aan wat spullen voor tijdens je vlucht.

– Tablet: ik neem mijn iPad mee. Via tijdschrift.nl download ik wat tijdschriften (scheelt een hoop papier en dus gewicht!), via Spotify laad ik wat playlisten zodat ik ze offline kan beluisteren en als we eenmaal op bestemming zijn kan ik via Netflix mijn favoriete serie bekijken.
– Splitter: hiermee kun je samen tegelijkertijd dezelfde muziek beluisteren. Ook handig als je samen een film kijkt.
– Kauwgum: tegen de druk op mijn oren tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig.
– Eten: wanneer je met een goedkope vliegmaatschappij vliegt is er geen (of alleen tegen betaling) eten aan boord. Neem daarom zelf wat mee! Wanneer je het na de douane koopt maakt gewicht niks uit. Als je iets van thuis meeneemt, zorg dan dat het niet al te veel weegt (bijvoorbeeld rijstwafels of crackers)
– Leeg flesje: vloeistoffen van meer dan 100ml mogen niet door de douane. Neem dus een leeg flesje mee, en vul deze op het toilet nadat je door de douane bent geweest.
– Oordopjes: wanneer je geen zin hebt in huilende baby’s of schreeuwende kinderen. Er bestaan ook speciale oordopjes tegen de druk van het vliegtuig, o.a. Hema verkoopt deze.
– Een sjaal: soms het erg fris zijn in het vliegtuig door de stevige airco, neem daarom een sjaal mee. Deze kan je snel om je heen slaan, en als je ‘m niet gebruikt hang je ‘m gewoon om je nek.

DSC_0053

Verzorging
Wanneer je met enkel handbagage vliegt, mag je geen vloeistoffen in grotere hoeveelheden dan 100ml meenemen. Ga voor mini dus! Tegenwoordig is van bijna elk product wel een mini variant te vinden bij de drogisterij. Als je maar een paar dagen weggaat heb je aan zo’n klein flesje vaak wel genoeg.

DSC_0054

Reisflesjes
Wanneer je te gehecht bent aan je eigen producten en er geen miniversie beschikbaar is, kun je ook je producten overgieten in reisverpakkingen. Deze vind je in allerlei soorten en maten (potjes, tubes, sprays etc) bij de drogisterij. Zo vind ik mijn transparante zonnebrand spray véél fijner dan zo’n witte crème. Helaas is deze zonnebrand niet als mini beschikbaar, dus maakte ik mijn eigen miniversie.

DSC_0056

Vaste producten
Probeer waar mogelijk een ‘vast’ alternatief te vinden voor je vloeibare producten. Zoals bijvoorbeeld deze reinigingsdoekjes (in plaats van reinigingslotion) en deze bodylotion bar van Scrub & Rub. Deze wrijf je warm tussen je handen, vervolgens kun je je lichaam er mee insmeren. Zo bestaan er ook shampoo bars en vaste deosticks.

DSC_0055

EHBO
Ziek zijn is nooit leuk, en al helemaal niet op vakantie. Zorg dus dat je goed voorbereid bent! Dit mini EHBO tasje met pleisters, verband en steriele doekjes kocht ik voor een euro bij Tiger. Verder ga ik de deur niet uit zonder paracetamol/ibuprofen en voor het uitzonderlijke geval dat ik migraine krijg neem ik daar ook medicijnen voor mee.

Schaartjes mogen niet mee het vliegtuig in, maar een nagelknippertje mag wel. Vergeet verder niet een tampon (voor het geval dat, de rest koop je op bestemming wel), en natuurlijk je scheermesje. Juist die dingen worden vaak vergeten en zijn daarom erg duur op toeristische oorden.

DSC_0060

Tot slot
Belangrijkste regel bij het reizen met handbagage: neem niet te veel mee! Voor vijf dagen Ibiza heb ik aan een lange broek genoeg. Bedenk eventueel van te voren wat setjes kleding, en gooi daar eventueel twee extra shirts bij ‘voor het geval dat’.

Probeer ook te minderen qua elektronica: je gaat toch op vakantie. Zo laat ik mijn laptop thuis, en neem ik mijn lichtere tablet mee (die gelijk dienst doet als tijdschriften map, e-reader, mp3-speler en tv).

En voor de zekerheid: vlak voor vertrek even je koffer wegen. Dit kan op het vliegveld, maar liever doe je dit thuis. Zorg dat je iets onder het toegestane gewicht zit, dan weet je zeker dat het goed komt. Mocht je ter plekke toch te veel kilo’s hebben, trek dan wat extra’s aan. Het is even zweten, maar hé.. het scheelt wel geld ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 34 reacties

 1. cheyenne

  goeie tips! en veel plezier op ibiza, wat heerlijk zeg :)
  xo, cheyenne

 2. Ja altijd handig zo’n artikel. Toevallig vorige week nog met Ryanair met alleen handbagage een week weggeweest. Een week is wel lang hoor ;). En bij mij is het altijd op het laatste moment nog eens bedenken wat ik wel en wat ik niet meeneem. Maar het komt altijd goed. En ik ben er dol op ;).
  Is zoveeeel goedkoper.

 3. Leonie

  Goede tips! Ik vlieg niet zo vaak (als ik zou willen), maar je noemt inderdaad van die kleine dingetjes die je snel vergeet of te veel mee neemt! (Er staat trouwens een typefoutje in, ‘ik laadt’ ;))

 4. Lauriëtte

  Hele fijne tips! Heb nog nooit met alleen handbagage gereisd, lijkt me nog een hele klus om alles in de juiste hoeveelheden te vinden of om in kleine flesjes te doen. Maar als je vijf dagen gaat is dat allemaal nog wel te doen. Wat fijn zeg, Ibiza! Heel veel plezier alvast!

  1. Dat valt best mee hoor! De meeste mini’s koop je zo in de winkel (tegenwoordig is er van alles wel een mini variant). Alleen mijn zonnebrand niet, maar dat was een kwestie van overgieten en klaar. Als je langer gaat red je het ook niet met al die mini’s, dan kun je beter een koffer inchecken.

 5. Anne

  Leuk artikel! Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt om mijn bagage, voor welke reis dan ook, kwijt te kunnen in mijn handbagage ;) Zondag vertrek ik naar Sicilie en dan check ik wel een koffer in en ik ben me serieus al aan het bedenken wat ik met al die ruimte moet, hihi!

  1. Haha ja, ik merk dat je dan soms ook gewoon maar extra dingen meeneemt ‘omdat het kan’. Op zich niet erg, maar moet je thuis weer zoveel wassen (want het is vaak wel helemaal verfrommeld e.d.).

 6. Altijd zo’n drama met alleen handbagage. Gelukkig mogen wij dikke vette koffers naar Kopenhagen haha ;) ik heb een keer 5 lagen kleding moeten aantrekken omdat mijn handbagage koffertje te zwaar was, dus sommige vluchtmaatschappijen mijd ik nu maar.

 7. Wat een super handige tips dit! Ik heb nog nooit met alleen handbagage gevlogen, maar stiekem lijkt me dat heerlijk. Alleen de hoognodige dingen meenemen! Heel veel plezier op Ibiza, volgens mij is het een enorm gaaf (en mooi!) eiland. Ben benieuwd naar je reisverslag :)

 8. Maaike

  Handig! Ik ga deze zomer ook vliegen met alleen handbagage. Moet wel lukken denk ik!

 9. Nanda

  Handbagage reizen is inderdaad ideaal, al is drie dagen ongeveer mijn max hoor. Dus knap dat het je lukt! En let vooral bij Ryanair op je gewicht, een halve kilo teveel is 50 eu bijleggen.. ze moeten ergens geld op verdienen he ;)

 10. Marloes

  Jes! Ik heb nog nooit mét extra bagage gevlogen – behalve toen ik naar Helsinki ging voor een half jaar (…) – handbagage is echt da bomb. Vaak mag je ook nog naast je koffer een “laptop” meenemen wat ik dan vertaal als een handtas, die ik helemaal vol prop haha. En bij inpakken altijd sokken en ondergoed in schoenen stoppen en inderdaad veel lagen aandoen (het is er toch altijd koud)!

 11. Joëlle

  Goede tips! Ik reis ook vrijwel altijd met handbagage; alleen op vakanties zoals wintersport waarbij je veel spullen nodig hebt neem ik een grote koffer mee. Al moet ik wel zeggen dat ik meestal met maatschappijen vlieg die een 10 kg limiet hebben, dat is toch net wat makkelijker dan 5 of 7 of 8. Ik trek mijn zwaarste kleding allemaal aan en gooi het daarna weer lekker in mijn koffer. Ook zo’n hammamhanddoek in plaats van een badlaken en dergelijke kan veel gewicht schelen. En mijn iPad staat vol met e-books, in plaats van echte boeken mee te nemen.

  Een tip: check van tevoren nog even of je handbagagekoffer wel echt mee mag met de maatschappij waarmee je vliegt, door ‘m nog even op te meten. Bijvoorbeeld Transavia heeft nog kleinere limieten dan Ryanair en WizzAir heeft nóg weer kleinere limieten, dus het verschilt nogal per maatschappij. Zo sta je niet met volle overtuiging dat je koffer mee mag bij de incheckbalie om erachter te komen dat ‘ie 1 cm te breed is, zoals mij laatst gebeurde – gelukkig mocht ik ‘m wel gratis inchecken.

  Welke AirBnB ga je naar toe op Ibiza (welke plaats/dorp/stad)? Ik spotte namelijk ook nog wat goedkope tickets voor augustus, dus zit ook te denken aan een tripje, staat nog altijd op mijn wishlist :).

 12. Sophie

  Wat ontzettend handig! Ik vlieg binnenkort naar Praag (ook via Ryanair) en ik heb zooo ontzettend lang niet gevlogen! Super spannend, dus! Jij in ieder geval heel veel plezier in Ibiza! (Ik ken het alleen van ‘Verliefd op Ibiza’ – de film, maar dat ziet er mooi uit!)

 13. Alisa

  Ik hou van dit soort artikelen, ik krijg meteen zin om alvast mijn spullen te pakken. Lekker uitgebreid ook, ik kan veel tips zeker gebruiken! Ik ga eind deze maand op vakantie en ik ben nu al bang dat ik iets ga vergeten in te pakken. :P

 14. Eline

  Super fijne tips. Ik reis binnenkort ook alleen met handbagage dus het artikel kwam heel goed van pas!

 15. Sjoerd

  Nog een tip: Rol al je kleren op, dan past er meer in je koffer. Op die manier heb ik aan een rugtas altijd genoeg als ik op vakantie ga :-)

 16. Ik hou niet van vliegen, dus ik heb dit probleem niet zo vaak… Ik rij liever 24u dan 6u op een vlucht moeten zitten. Soms is het natuurlijk onvermijdelijk. In november gaan we waarschijnlijk naar Israël en dan zal het niet anders kunnen… :)

 17. Hier nog een “expert” in handbagage reisjes haha! Wat geef je duidelijke en heldere tips :-)
  Wat tof dat je naar Ibiza gaat! Heerlijk! (ik ga oook, zin in!)

  Enne, gewoon nieuwsgierig hoor want iedereen doet natuurlijk lekker waar ‘ie zin in heeft en dat is prima!!! maar kijk jij echt series op Ibiza? Of is dat voor in het vliegtuig? :-)

  1. Met 5 dagen heb ik daar waarschijnlijk geen tijd voor, maar soms vind ik het fijn om een even een rustig avondje te houden. Of wanneer de ander net onder de douche staat en je moet wachten.. Ik denk dat ik er niet aan toe kom, maar dat ik de mogelijkheid heb is wel fijn ;-)

 18. Nathalie

  Ik krijg zin om op vakantie te gaan als ik dit lees! Handige tips! Fijne vakantie! :)

 19. RoosRCPTN

  Goede tips! Ik rol áltijd mijn kleding op, ook als ik wel met koffer reis. Dat scheelt echt enorm veel ruimte. Om ze netjes strak opgerold te houden doe ik overal een elastiekje (vd Hema) omheen. Wat ook handig is: plastic tasjes voor je ondergoed en hemdjes.

 20. Olga

  Wat een superhandig artikel. Ik ga deze zomer naar Londen en vanaf Londen met de trein naar Edinburgh. Een klein tasje pakken is dus heel erg handig. Vooral kopieën van je paspoort, dat soort dingen vergeet ik echt altijd, goeie tip :)

 21. Van Houdt Jill

  Ik vertrek volgende week op vakantie naar Praag voor 9 dagen met alleen handbagage (Ryanair).
  Nu lees ik overal verschillende dingen ivm. deo (spuitvorm) of je deze nu wel of niet mee mag nemen. En dus ook in je zakje van 1l moet steken.

  Alvast bedankt!!

Geef een reactie