10 Instagram tips & tricks, for better pictures & more followers

DSC_0708

Instagram is mijn favoriete social media, ik kan zelfs stellen dat ik er lichtelijk verslaafd aan ben. Zelfs mijn moeder zit inmiddels op Instagram (en weet hoe ze hashtags moet gebruiken!).
Het leuke aan instagram is dat het een heel creatief social media is. Ik haal er ontzettend veel inspiratie vandaan, en het zet me ook aan om creatief bezig te zijn.
Zo denk ik veel beter na over het maken en bewerken van een foto voordat ik ‘m op Instagram plaats. Daarnaast heb ik een heleboel leuke nieuwe mensen leren kennen, onder andere via Insta-meetings.
Instagram is dus leuk! Vandaag deel ik mijn tips om het maximale uit Instagram te halen: hoe verbeter je je foto’s? Hoe krijg je meer volgers? Hoe benut je alle functies optimaal? Lees verder voor mijn tips & tricks!

DSC_0697
lens3

1. Maak je lens schoon
Dit klinkt voor de hand liggend, maar het kan soms de simpele oplossing tot onscherpe foto’s zijn. Omdat er geen beschermingskapje voor de lens zit wordt hij snel vies. Vettige vingers, kruimelige broekzakken en vocht kunnen het beeld van je lens flink verpesten.

Hetzelfde geldt voor beschermingsstickers. Deze beschermen dan wel de achterkant van je telefoon, maar vocht en vuiligheid blijft zo ook makkelijker hangen. Check daarom extra goed je lens.

Hierboven een voorbeeld van een vieze lens en een schone lens. In eerste instantie valt het niet zo op, pas als je het resultaat van een gepoetste lens er naast legt zie je verschil. Kleine moeite, groot plezier ;-)

DSC_0701

2. Gebruik natuurlijk licht
De mooiste foto’s maak je nog altijd met natuurlijk licht. Maak je foto’s dus het liefste buiten, of anders zo dicht mogelijk bij een raam. Vooral met food foto’s maakt dit nogal een verschil.

In Kopenhagen vroegen Maura en ik bij reservering in een restaurant specifiek om een tafel buiten, zodat we mooie foto’s van het eten konden maken. Misschien een beetje gek, maar hey: alles voor de mooiste Instagram foto!

3. Helderheid & Contrast
Sinds de laatste update van Instagram zijn er een heleboel extra functies bijgekomen. Evelien beschreef deze nieuwe functies uitgebreid op haar blog.

Met name de ‘magic tool’ (of ‘Lux’ zoals hij op Instagram heet) gebruik ik vaak, hierdoor worden mijn foto’s net wat scherper en helderder.

Daarnaast kan het soms helpen om de verzadiging van de foto een klein beetje aan te passen. Let op: doe dit niet al te enthousiast, het ziet het al snel onnatuurlijk uit. Maar voor de extra ‘pop of color’ is dit een fijne functie.

4. Voeg een locatie toe aan je foto’s
In het begin snapte ik de toegevoegde waarde van locaties niet zo, niet iedereen hoeft te weten waar je geweest bent, toch? Maar bij sommige plekken is het juist wel leuk om een locatie te delen, bijvoorbeeld bij een leuk restaurantje of een andere hotspot.

Een locatie toevoegen aan je foto gaat eenvoudig: zet de optie ‘toevoegen aan fotokaart’ aan, en klik vervolgens op ‘geef deze locatie een naam’. Typ de naam van de locatie in (bijvoorbeeld het restaurant waar je zat). Wanneer je je niet al te ver van de locatie begeeft zal Instagram ‘m voor je vinden en toevoegen aan de foto.

Het voordeel van het toevoegen van de locatie? Het is eigenlijk een andere manier van hashtaggen, maar dan op basis van locatie. Mensen die op die locatie zoeken zullen dus ook bij jouw foto terecht komen. Daarnaast is het erg leuk (en handig!) om bij een restaurant allerlei foto’s te zien, weet je gelijk of het de moeite waard is om langs te gaan ;-)

5. Het nut van hashtags en de verkenpagina
Hashtags lijken vaak ietwat overdreven, vooral wanneer iemand honderden hashtags toevoegt aan zijn foto’s. Toch is dit niet helemaal waar, het toevoegen van hashtags heeft wel degelijk nut. Op die manier wordt je namelijk veel makkelijker gevonden door andere Instagramgebruikers, wat je uiteindelijk meer likes en volgers oplevert.

Sinds kort is de verkenpagina vernieuwd (de pagina rechts naast het huisje). Toonde deze eerdere random foto’s van populaire Instagrammers, nu is deze feed gebaseerd op jouw likes, de mensen die je volgt én de hashtags die je zelf plaatst. Op die manier heb ik al een heleboel mooie Instagramaccounts ontdekt, een extra reden dus om hashtags toe te voegen aan je foto.

Doe het wel tactisch: voeg alleen relevante hashtags toe, of bepaalde populaire hashtags. Daarnaast zijn er af en toe wedstrijden waarbij je je foto moet taggen met een bepaalde hashtag (bijvoorbeeld van het Weekend Project van Instagram zelf). Deze zorgen vaak ook voor veel views.

6. Tag anderen
Wanneer je een foto plaatst met daarop een andere Instagrammer (let op: dit is een ruim begrip. Dit kan ook slechts de vinger of zelfs de maaltijd van je mede-instagrammer zijn), tag hem/haar dan in de foto en in de tekst onder het bericht. Als anderen dit ook bij jou doen zul je via die persoon gegarandeerd nieuwe volgers krijgen.

Daarnaast is het ook handig om restaurants of plekken waar je bent te taggen (dus niet alleen als locatie, maar ook met hun Instagramaccount als ze deze hebben). Veel van zulke accounts ‘reposten’ namelijk de foto’s van hun gasten, wat jou ook weer extra volgers oplevert.

DSC_0710

7. Style je foto’s
Zoals ik al eerder zei is Instagram een grote bron van inspiratie, en zet het ook aan tot creativiteit. Probeer daarom eens om je foto’s te stylen. Je kunt Instagram natuurlijk gewoon gebruiken als bewerkingsprogramma van je persoonlijke kiekjes, maar mooi gestylede food- of interieurfoto’s doen het altijd goed.

Maak bijvoorbeeld een collage, of zoek een mooie ondergrond. Voelt misschien een beetje raar om zo ‘overdreven’ bezig te zijn voor een foto op Instagram, maar er zijn een heleboel accounts met enkel esthetische foto’s i.p.v. persoonlijke kiekjes.

Wanneer je feed meer een geheel vormt (bijvoorbeeld foto’s in dezelfde tint of stijl) zijn mensen ook sneller geneigd om je te volgen, dan wanneer je feed er als een rommeltje uit ziet. Overigens ben ik wel voorstander van posten waar je zin in hebt: die super mooie selfie van je trouwdag niet posten omdat je normaal alleen maar onbijtjes post vind ik suf.

8. Bewerk je foto’s
Instagram beschikt zelf natuurlijk over een aantal filters, maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van. Mijn all time favorite qua bewerkingsapps is Afterlight. Goed nieuws: sinds deze week is de app ook voor Android beschikbaar.

De app is niet gratis, maar voor minder dan een euro heb je toegang tot oneindig veel mogelijkheden, zowel technische functies (draaien, bijsnijden, helderheid en contrast etc) als tientalen filters, bijzondere lijstjes en light leaks. Met deze app heb je geen andere apps meer nodig.

Als alternatief op Afterlight gebruik ik af en toe nog VSCO-cam. VSCO is erg populair in de fotografen wereld, zij ontwikkelen filters voor photoshop die menig populair fotograaf gebruikt. Deze filters hebben ze nu ook in app-vorm beschikbaar. De app is gratis en bevat een tiental filters, extra pakketten kun je er bij kopen.

DSC_0707

9. Save battery
Al dat bewerken en uploaden van foto’s kost veel batterijvermogen, en zorgt er voor dat je telefoon snel leeg gaat. Zet ‘m daarom in de vliegtuigmodus om zoveel mogelijk batterij te besparen. Dit werkt natuurlijk niet als je een foto wilt uploaden, haal ‘m dan even van vliegtuigmodus af.

Ook wanneer je telefoon al leeg is komt de vliegtuigmodus van pas: je telefoon laadt veel sneller op wanneer je ‘m op vliegtuigmodus hebt staan. Er komen dan geen meldingen en pushberichten binnen, wat aanzienlijk batterijgebruik scheelt en waardoor hij sneller oplaadt.

10. Sharing is caring!
Je kunt je instagramaccount koppelen aan andere social media zoals Facebook en Twitter. Op die manier bereik je nog meer mensen, en daarmee potentiële volgers. Doe dit niet bij elke foto: er is een reden waarom mensen je wel op Twitter volgen en niet op Instagram.

Andersom werkt het ook: af en toe plaats ik bij een nieuwe blogpost een foto op Instagram, om zo extra aandacht voor mijn blog te vragen. Ook hier geldt: doe dit niet bij elke blogupdate, als mensen je blog willen volgen kiezen ze daar wel een feedprogamma voor.

Dit waren mijn 10 Instagram tips & tricks voor betere foto’s en meer volgers, hopelijk hebben jullie er wat aan! Mocht je nog toevoegingen hebben deel ze dan vooral in de comments. Mijn instagramaccount is @lastdaysofspringblog, klik hier om een kijkje te nemen op mijn Instagrampagina.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 55 reacties

 1. Ik ben ook dol op instagram! :-) fijne tips! Vooral de tips over de apps vind ik heel fijn.

 2. Nanda

  Handige tips! Vind Instagram nog steeds heel leuk en is mijn meest gebruikte social media tool :)

 3. Evelien

  Handige tips. Ik vind Instagram ook super leuk. Ik gebruik het veel liever dan twitter of Facebook

 4. Lotte

  Hele bruikbare tips, dankjewel!

 5. Tessa

  Wat een fijne tips! De lens schoonmaken kan soms een wereld van verschil geven haha!
  Liefs, Tessa

 6. Maura - YLT

  Leuke tips! In Kopenhagen hebben we Instagram mooi uitgebuit hah. Ik vind het vooral leuk om dan je eigen hashtag te hebben zodat je alles mooi op een rijtje ziet en handig inderdaad dat je bij restaurants kunt kijken hoe het eruit ziet :)

 7. Bianca

  De nieuwe functies vind ik ook echt heel fijn!

  Ik haal zelf idd ook veel inspiratie van Instagram. Ik zoek een plaats of hashtag op en kijk zoals jij ook zegt of een restaurant de moeite waard is!

 8. Kimberley

  Hele fijne tips. Sinds kort let ik ook steeds beter op de foto’s en de belichting. En ik zou ook buiten gaan zitten voor betere kwaliteit, haha. Het ligt niet aan jou, dus! ;)

 9. Tamara

  Leuke tips! Vooral de lens schoonmaken doe ik vaak. Voor de rest doe ik vaak maar wat haha. Wel zoek ik zeker met fotos van materiaal zoek ik het licht op.

 10. Anoniempjuh

  Super tips, lekker ding!!!

  Kusjes je geheime fan

 11. Suuz

  wat een super leuke blog! ik ben ook echt lichtelijk instagram verslaafd… :-)

 12. Iris

  Goede tips! Ik vind Instagram ook heel erg leuk. Die tip van je mobiel in vliegtuigstand zetten tijdens het opladen is heel handig, dat wist ik niet!

 13. Fleur

  Bij alles wat ik in het dagelijks leven doe, denk ik: ‘is dit leuk om te fotograferen voor Instagram’. Ik geef het toe: een echte verslaving. Ik vind het zó leuk! Ook ik gebruik afterlight en mijn tip is om al je foto’s in de ‘feed’ van VSCO cam te zetten, zodat je kunt kijken hoe je feed eruit komt te zien op instagram als je een nieuwe foto post. Haha, misschien een beetje overdreven, maar ik doe dat wel. Super leuk artikel ook om te lezen :)!

 14. Jana

  Leuke tips! Ik vind instagram ook een heel fijne app, al vind ik het soms juist jammer dat alles er zo perfect uit hoort te zien. Zo krijg je een beetje een Facebook-effect: op instagram lijkt iedereen een heel fijn leven te hebben, ook al is dat niet echt zo. Al heb je dat probleem eigenlijk overal op het internet wel :)

  1. Ja, dat ben ik wel met je eens hoor. Aan de andere kant wordt het zo ook wel een ‘happy place’, een verzameling van mooie plaatjes. Ik weet gelukkig beter, maar je moet je inderdaad niet verliezen in die perfecte leventjes.

 15. Charile

  Wauw wat een leuk artikel! Zo uitgebreid ook; complimenten :) Ik ben echt gek op Instagram!

 16. Nikki

  Wat een leuke tips! Ik heb meteen m’n lens gepoetst, dat vergeet ik heel vaak, inderdaad.

 17. Lauriëtte

  Hele goede tips! :D Kom er steeds vaker achter dat mn lens soms een beetje viezig is. Had dat in het begin eigenlijk nooit door. Wat een super schattig hoesje heb je om je iPhone!

 18. Aan deze tips te zien ben ik redelijk goede instagrammer, haha. Ik gebruik alleen niet de correcte hashtags. Stiekem vind ik een hele originele of belachelijk lange hashtag veel leuker dan een hele berg populaire. Niet zo functioneel, maar ach. Ik vind het ook niet zo leuk als de reeks hashtags veeeeeel langer zijn dan de beschrijving bij de foto. But that’s just me…

 19. Lisa

  Goede tips! Zeker die van de lens even poetsen. Ga ik op letten :)

 20. Corine

  Dank voor de tips!
  Heb zojuist een profiel aangemaakt, maar uh hoe krijg ik mijn profielfoto er op? #dtv

 21. Laura

  Super handige tips! Ik ga eens wat locaties toevoegen. Gisteren stond ik toevallig op de Martinitoren en later bedacht ik me dat het best leuk is om dat er dan ook bij te zetten :)

 22. Laura

  Instagram: top verslaving ;) Ik heb mijn eigen account, twee zakelijke en dan nog eentje van de hond. Ja, je zou maar tijd over houden.

  Hashtags gebruik ik met mate. En ik vergeet het te vaak. Evenals locaties. Alleen bij restaurants e.d. denk ik eraan. Ik vind overigens de ontdek/verken pagina echt wel beter dan voorheen. Dan kreeg je alleen de grote, buitenlandse profielen, nu past het inderdaad allemaal meer.

 23. Maaike

  Locaties toevoegen doe ik eigenlijk nooit, maar zou idd wel leuk kunnen zijn. Van Afterlight en VSCO had ik nog nooit eerder gehoord. VSCO klinkt me eigenlijk wel erg leuk, nog meer filters! Haha

 24. Lisette

  Ah, wat een fijne tips! Ik heb meteen Afterlight gedownload om mee te experimenteren :)

 25. Milou

  Hee, super goede tips. Dankjewel. Ik had een vraagje over locaties toevoegen op Instagram. Ik zie wel eens mensen locaties in het buitenland toevoegen terwijl ze dan wel in nederland zijn. Maar ik kan zelf alleen maar foto’s plaatsen met de bijgepaste locatie als ze bij mij in de buurt zijn op dat moment. Weet jij hoe ik locaties kan toevoegen?

  1. Ja, hier zat ik zelf ook mee en ik ben op zoek gegaan naar een oplossing. Als eerste is het belangrijk dat je de GPS-instellingen van je camera aanzet. Bij een iphone kan dat via instellingen > privacy > locatievoorzieningen (en dan bij camera op ‘aan’ zetten). Op die manier slaat je telefoon een locatie op bij je foto’s. Wanneer je je foto’s ook nog nabewerkt met een app is het belangrijk dat je ook voor die app de locatievoorzieningen aanzet.

   Sinds ik dit doe lukt het me meestal wel, maar nog steeds kan hij af en toe niet de locatie vinden.. De echte oplossing heb ik dus niet!

 26. Isabelle

  Leuk artikel. Duidelijk en handig!!
  Ik gebruik zelf heel veel VSCOcam. Misschien dat ik nu ook afterlight erop ga zetten, maar toen ik dat wou doen, was het er nog niet voor android. Ik ga het zeker eens bekijken!!

 27. Je hebt me net via instagram naar deze post doorgestuurd. En ik moet zeggen: wat handig en wat schrijf je lekker! Een aantal punten doe ik zelf al zoals lens schoonmaken en op lichtinval letten maar er zaten ook nieuwe dingen bij. Thanks! :-) x

 28. Hey,

  Wat een fantastische uitleg! Ik ben er heel blij mee en heb er zeker plezier van! Vooral de tip van de lens schoonmaken vind ik fijn, ik wist namelijk niet dat dat zo’n groot verschil met zich meebracht!

 29. Hilde

  Hele interessante tips, ik heb er veel aan en ga Instagram nog helemaal ontdekken (from scratch :-) ) . Dank je wel.

 30. Marjo

  Hoi! Leuke tips!
  Ik zocht naar een mogelijkheid om zelf een locatie toe te voege die ig nog niet kent , weet je of dat ook mogelijk is?

  Groeten, Marjo

Geef een reactie