Fight the autumn blues

autumn2

Morgen begint de astronomische herfst. Oftewel: vaarwel zomer. Voor een echte zon liefhebber als ik is dat wel even slikken: van lange zwoele zomeravonden op het terras naar avondjes op de bank, en van zomerjurkjes naar dikke truien. Om ons mentaal er op voor te bereiden heb ik een speciale ‘herfstweek’ ingelast op mijn blog. Deze week vind je hier artikelen met een herfstig tintje.

Vandaag dus over die regenachtige, koude herfst die na de zomer komt. Meh. En toch is de herfst ook nuttig: zonder het najaar zouden we de zomer niet kunnen waarderen. Om niet in een dip te geraken na deze mooie zomer ging ik op zoek naar de beste tips tegen de ‘autumn blues’.

Pas je inrichting aan
Als je een echt zomermens bent dan heb je waarschijnlijk je ramen wagenwijd open staan in de zomer, en bevat je interieur lichte tinten. Herfst vraagt om aanpassing! Haal de dikke plaids in huis, steek wat kaarsen aan en doe de gordijnen dicht. Het is niet de bedoeling om een donker hol van je kamer te maken, maar de zomerse items mogen plaats maken voor een ‘gezellig’ en ‘knus’ interieur.

Word een ochtendmens
Er wordt altijd gezegd dat de avonden steeds korter worden naar mate het einde van het jaar vordert. Voor mijn gevoel is het juist precies andersom: zodra het donker is (17:00) begint de avond en die duurt dan nog heel lang. Wanneer je op een zonnig terras zit kan een avond niet lang genoeg duren, maar op een regenachtige herfstdag duurt zo’n donkere avond erg lang.

Oplossing: word een ochtendmens! Sta op bij het gloren van de dag, en pik zoveel zonlicht mee als het kan. Tegen de tijd dat het begint te schemeren duik jij in je bed en maak je je klaar voor een nieuwe dag!

 

Wees sociaal
De zomer is voor de meesten een extreem sociaal seizoen: er zijn talloze feestjes en festivals, bbq-etentjes met vrienden en elke avond is wel een terrasavond. In de herfst is dit vaak een stuk minder, en zo cold turkey stoppen met al die gezelligheid kan soms best deprimerend zijn. Blijf daarom vooral leuke dingen doen en afspreken met vrienden, desnoods onder een dekentje op de bank.

Heb iets om naar uit te kijken
Een beetje voortbordurend op het vorige punt: zorg dat je iets op de planning hebt staan. De zomer is een seizoen vol leuke afspraken (feestjes, vakanties en de zomer op zich) en ook de decembermaanden zitten vol feestdagen om naar uit te kijken. De herfst is zo’n rustige tussenperiode – wat erg fijn kan zijn, maar ook een beetje saai.

Zorg dus dat je iets hebt om naar uit te kijken of om naar toe te werken. Dit kan een vakantie zijn (sowieso de beste remedie tegen autumn blues!), maar ook een klein project of een nieuwe cursus.

Licht
Een logisch verklaarbare oorzaak van je autumn blues is het gebrek aan vitamine D, oftewel daglicht. In het najaar laat het zonnetje zich een stuk minder zien en zitten wij veel meer binnen. Zo loop je dus heel wat vitamientjes mis, terwijl een halfuurtje zonlicht al wonderen doet.

Voor de zekerheid slik ik zelf ook nog extra vitaminepilletjes wanneer ik een griepje voel opkomen of als ik een lange werkdag tegemoet ga, voor wat extra energie.

Omarm de herfst
Tja.. hate it or love it, de herfst komt er echt aan dus eigenlijk heb je geen keus. Maak er het beste van: trek je regenlaarzen aan en doe een warme sjaal om en ga naar buiten. Maak een mooie boswandeling en eindig met een kop warme thee. Elk seizoen heeft iets bijzonders, zo ook de herfst. En voor je het weet is het alweer voorjaar..

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Tessa

  Normaal heb ik ook veel met last van een herfstdipje, maar deze keer vind ik het eigenlijk alleen maar leuk!
  Liefs, Tessa

 2. Gerda

  Krijg bijna zin in de herfst ;-)……….

 3. nenacecilia

  Ik vind het niet erg dat de herfst er eindelijk is. Vandaag is het echt lekker koud :) Ik slaap de laatste weken echt slecht omdat het gewoon te warm is. Vannacht was het weer eens doenbaar, zalig!

 4. Leuke tips. Ik hou vooral van de gouden herfstdagen met veel zon voor het maken van lange boswandelingen. Verder probeer ik het vooral binnen gezellig te maken.

 5. Ik ben de laatste jaren de herfst uit pure noodzaak gaan omarmen. Want wat is er mis met fijne wandelingen door het bos, appeltaartjes bakken, kaarsjes branden? En in plaats van avondjes in park ga ik lekker naar de bios en uit eten. Heerlijk vind ik het nu!

 6. Claudia

  Ik houd van de herfst. Maar vandaag is het wel opeens koud. Zit nu ingepakt met mijn sjaal, mijn jas aantrekken op kantoor staat ook een beetje gek. Toch ben ik een echt herfst-meisje. Het is nog even wennen…

 7. Karlijn

  Ik ga mijn zomerjurkjes missen maar dikke truien en pepernoten zijn ook wel fijne dingen in de herfst :)

 8. Anneleen

  Door deze tips te lezen krijg ik best zin in de herfst! :) gezellig!

 9. Ginny

  Er zitten handige tips tussen haha! Vooral die van ook sociaal doen in de herfst; dat merk ik zelf wel altijd dat het dan drastisch minder is.

 10. Nanda

  Ik vind herfst in het begin altijd heel naar, ik hou echt van de zomer en vind die in NL altijd te kort.
  Maar als de herfst dan eenmaal is begonnen vind ik het wel prima, want ik heb stiekem nog liever herfst dan winter, dat vind ik helemaal vreselijk :p

 11. Annelies

  Ik hou eigenlijk wel van de herfst, is zo gezellig en de natuur is zo mooi.

 12. Ik vind het begin van elk seizoen altijd heerlijk, halverwege vind ik het wel weer mooi geweest en tegen het einde snak ik naar een nieuw seizoen. Voor nu ben ik dus ontzettend blij met de herfst! Zolang ik maar niet door de regen hoef te fietsen…

Geef een reactie