Recipe: a special autumn tatin

 

 
 
 
 
 
 
 
In mijn diary van afgelopen week konden jullie al lezen dat ik vorige week bij Maura had gegeten. Ze had ontzettend lekker gekookt, en daarom vroeg ik haar om het recept op mijn blog te delen. Meer van dit soort heerlijke recepten vind je op haar blog, yellowlemontreeblog.com
 
Eens in de zoveel tijd houden Marlous en ik samen een kookdag. Dan zoeken we allebei een recept uit, halen we goede wijn en gaan we samen lekker lang tafelen. Zelf vind ik het heerlijk als ik na een lange dag bij iemand thuis ga eten, wetend dat er wat lekkers staat te wachten. Deze keer besloot ik daarom om alvast iets te koken. 
Buiten was het voor het eerst koud, regenachtig en donker. Hoog tijd dus voor wat comfort food. Eten om blij van te worden. Van dit recept met warme gekarameliseerde aubergine en rode ui en smaken van tijm en salie werden we heel blij. Zelfs met de regen buiten of beter gezegd juist omdat het buiten guur en koud was. De bodem is van zandkoekdeeg, maar dan hartig. Lekker nostalgisch net als vroeger toen je koekjes bakte. Echt zo’n bodem die je ongebakken ook wel helemaal op kan eten. De combinatie van de gekarameliseerde groenten en de feta is zo lekker dat je deze herfsttatin echt eens moet maken.  
Met deze tatin kom je de herfst wel door. Maak ‘m als verrassing voor iemand anders als het buiten heel koud is en eet samen op onder een snuggy met een goed glas rode wijn. 
 

Geïnspireerd op het homemade tarte tatin recept van Yvette van Boven

Dit heb je nodig voor 4 personen

Voor het deeg
300 gram bloem
150 gram koude boter in blokjes
snuf zout
1 eierdooier
half bosje tijmtakjes
paar blaadjes salie

Voor de vulling
3 aubergines
4 rode uien
half bosje tijm
2 el rietsuiker of bruine basterdsuiker
3 el geroosterde pijnboompitten
1 el salie fijngehakt
75 gram feta
peper en zout

 

Zo maak je de tatin
Maak eerst het zanddeeg. Meng de bloem samen met de koude boter en het zout in de kom van de keukenmachine. Laat draaien tot het grove korrels worden. Doe dan de eidooier erbij en de takjes tijm en salie. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat nog een paar keer draaien. Voeg een paar druppel koud water toe en pulseer nog even tot dat het deeg net samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in niet te lang kneden. Pak het deeg in wat plasticfolie en leg een uur in de koelkast om te rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Vet een bakplaat royaal in met olijfolie, strooi er peper en zout op en beleg de hele plaat met de plakken aubergine. Bestrooi met peper en zout en druppel nog wat olijfolie over de aubergine. Zet in de oven en bak de plakken in ongeveer 25 minuten mooi gaar en bruin. Keer ze na een kwartier om, zodat de andere kant ook bruin wordt.
Snijd ondertussen de uien in ringen en fruit ze samen met de rest van de tijm op laag vuur in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg een eetlepel rietsuiker toe en roer af en toe. Breng de uien op smaak met peper en zout. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm. Doe de rand eromheen en knip de loshangende stukken bakpapier weg. Vet de vorm in met boter of olijfolie (vergeet de zijkanten niet!). Bestrooi de bodem met een eetlepel rietsuiker en de geroosterde pijnboompitten. Leg de aubergineplakjes er dakpansgewijs op, strooi er wat fijngehakte salie over en verdeel de uienringen hierover. 
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg hierop uit tot een cirkel. Druk dit op de groenten in de bakvorm. Stop goed in bij de rand. Maak een gaatje in het midden, zodat het vocht kan verdampen.
Zet de taart in de oven en bak in 35 minuten tot het deeg mooi goudbruin is en de groenten gekaramelliseerd zijn. Haal de taart uit de oven en laat even rusten. Keer hem op een groot bord om en bestrooi met de verkruimelde feta. Lekker met knapperige rucolasalade. 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. Anne

  Dat ziet er overheerlijk uit. Echt een recept voor de herfst :)

 2. Sanne

  Mmm, dat ziet er heerlijk uit! Mooie foto’s ook! :) ik ga hem bewaren, dan kan ik hem misschien binnenkort uitproberen (:

  1. Maura - YLT

   Zou ik niet doen. De bodem is best wel bros, dus ik denk dat ‘ie dan uit elkaar valt haha. Dan zou ik eerder een kleintje maken.

 3. Anoeska

  Ziet er goed uit! Jammer dat ik geen aubergine lust .. Toch maar weer ‘s een keertje proberen dan.

 4. Manon

  Oh dit lijkt me echt heerlijk! zoveel lekkere ingrediënten!

 5. Mirne

  Ziet er heerlijk uit en Maura heeft echt een geweldig blog, haar burgers zijn ook altijd geweldig. :D

 6. Pauline

  Yum! Dit ziet er heeeeerlijk uit. Leuk receptje!

  Liefs,
  Pauline

 7. Isabella

  Ahh, ziet er heerlijk uit!:) Dit wil ik wel een keer proberen te maken!

 8. Elisa

  Oh wat super mooie gemaakt die foto. Je smelt meteen al weg bij het zien van de foto. mmm

Geef een reactie